Results 1 to 15 of 17
Thread: μεριδες φαγητου
-
01-01-2015, 23:59 #1
μεριδες φαγητου
Παιδιά το πρόβλημα μου είναι οι μερίδες. Δεν μπορώ να αρκεστώ στα ΜΙΚΡΑ και συχνά γεύματα. Πεινώ συχνά και πεινώ για μεγάλες μερίδες. Τα κιλά αυξάνονται αντίς να μειώνονται...Όταν σταματώ στη κανονική μερίδα νιώθω ότι πεινώ και ότι δεν συγκεντρώνομαι στη δουλειά μου. Τι να κάνω;;; Δεν μπορώ να πεινώ ούτε να τρώω μικρές μερίδες και κάθε μέρα νιώθω άσχημα με το σώμα μου και που βάζω κιλα... Από μικρη ήμουν σε αυτό το φαύλο κύκλο με τη ποσότητα φαγητου και τα κακά συναισθηματα...
- 02-01-2015, 05:13 #2
Καλησπέρα φίλη μου και χρόνια πολλά!
Καλώς ήρθες στην παρέα μας!
Πιστεύω ότι το πρόβλημά σου δεν είναι τόσο στην ποσότητα του φαγητού, όσο στην ποιότητα.
Γιατί αν το ζήτημα ήταν η ποσότητα μόνο, θα μπορούσες να τρως κάθε μέρα πολλές γαβάθες με αγγούρια και όχι μόνο να μην παχαίνεις, αλλά και να χάνεις κιόλας!
Το θέμα είναι η ποιότητα.
Αν τρως πολλές τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ψωμιά, μακαρόνια, ρύζια, πατάτες, σφολιάτες και όλων των ειδών τα γλυκά), τότε διαταράσσεται η ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα σου και γίνεται το εξής παράδοξο:
όσο περισσότερο τρως από αυτές τις τροφές, τόσο περισσότερο πεινάς μετά (και τόσο περισσότερο ξανατρώς και παχαίνεις)!
Οπότε η συμβουλή μου είναι η εξής:
περιόρισε τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τρώγε τροφές με χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.
Θα σε βοηθήσει πιστεύω να τρως άφθονα λαχανικά και αρκετές πρωτείνες (κρέας, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά, θαλασσινά), πάντα βέβαια με γνώμονα το τί ταιριάζει στον οργανισμό σου!
Ελπίζω να βοήθησα!
Ό,τι άλλο χρειαστείς μην διστάσεις να ρωτήσεις!
:-)
02-01-2015, 15:24 #3
Mαντζουράνα μου,
Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη σου απάντηση!!! Όμως, εγώ δυστυχώς κάνω καταχρήσεις και στα υγιεινά, για παράδειγμα για ενδιάμεσο αντις ένα φρουτο μπορεί να φάω 3 και ξηρους καρπούς και να καταλήξει σε 5 γεύματα.Επίσης, επειδή μένω με γονείς και όλοι δουλεύουμε εκτός απο μητέρα που έχει αναλάβει το μαγείρεμα, κάνει 10 λογιών φαγητά κάθε μερα πολλές φορες παχυντικά και μόνο στην αίσθηση του καινούριου φαγητού θέλω να φάω. Γενικώς το σπίτι είναι σαν ψησταριά!! Γεμάτο μυρωδιές και κανείς δεν με ακούει!! Να νοικιασω αλλού δεν γίνεται ακόμη για διάφορους λόγους!! Ακόμα πρόβλημα είναι ότι μπορεί να σχολάσω απ΄ τηδουλειά και ενώ έχω φάει ενδιάμεσο πεινώ σαν λύκος και τρωω μεγάλο γεύμα ώρα 2 κοιμάμαι 2 ώρες και όταν ξυπνώ πεινώ ακόμη περισσότερο ΚΑΙ να σου τα κιλά να μπαίνουν μανιωδώς....Έχω βάλει 5 κιλά σε 2 μήνες και προχωράμε...Νιώθω συνεχώς σαν την κοιμισμένη χωρίς ενέργεια και κουράζομαι με το παραμικρό. Έχω γίνει πολύ δυσκίνητη. Δεν ξέρω αν θα βγώ ποτέ απ΄αυτό τον φαύλο κύκλο...
02-01-2015, 15:53 #4
Δεν έχει με τι να ασχοληθεί η μάνα σου και κάνει το χόμπυ της. Το μαγείρεμα λειτουργεί για αυτήν ψυχοθεραπευτικά. Δεν είναι κάτι σπάνιο. Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους.
Για τις μερίδες τώρα (που πολλοί έχουμε αυτό το πρόβλημα) εγώ χόρταινα με τεράστιες σαλάτες με διάφορα υγιεινά μέσα ΠΧ
Ένα μεγάλο μπωλ μαρούλι
Μια ντομάτα ψιλοκομμένη
Λίγα κόκκινα φασόλια κονσέρβα
Λίγο καλαμπόκι κανσέρβα
Μια μικρή κονσέρβα τόνου σε νερό
Ένα παξιμαδάκι σπασμένο μέσα ή λίγα κρουτόν
Μια κουταλιά γλυκού τυρί
Λίγο λάδι και λίγο ξύδι
Επίσης το στομάχι "κλείνει" μετά από λίγες (4-5) μέρες και δεν θα χρειάζεσαι μεγάλες ποσότητες για να χορτάσεις.
02-01-2015, 23:13 #5
Aυτό κάνει μάλλον η μαμά μου!! χαχα!! Ψυχοθεραπεία εις βάρος μου!!
Καταπληκτικότατη η τονοσαλάτα!! θα την κάνω σύντομα!!Σήμερα παρατήρησα ότι τρώω για απόλαυση και ευχαρίστηση. Επόμενος στόχος είναι να κόψω αυτή τη κακή συνήθεια και να τρώω γιατί πεινάω!!
03-01-2015, 09:31 #6
Απλά προσοχή στην διαφορά μεταξύ πείνας και λιγούρας
Καλή επιτυχία!!!
03-01-2015, 15:33 #7
Σημερα μετα απο 5 μερες διατροφη με πιασε μια ακατανικητη λιγουρα γ γλυκο. Οποτε χανω 1 κιλο κατι γινεται και με πιανει λυσσα και λιγουρες. Πως αντιμετωπιζεται? Γιατι συμβαινει αυτο? :sniffle: ευχαριρτω scarllet:cul:
03-01-2015, 18:58 #8
Θα λες "Θέλω να φάω γλυκό και να χαρώ για 1-2 λεπτά ή να κατέβω άλλο ένα κιλάκι στο τέλος της βδομάδας;"
04-01-2015, 10:03 #9
Ηα το προσπαθησω μπακλαβά μου!! Ευχαριστώ!!!
04-01-2015, 11:18 #10
Καλώς όρισες κορίτσι,
Αχ αυτές οι μανούλες που αγαπούν ταΐζοντας... Πάντως, νομίζω ότι το να περιμένουμε από τη μία μέρα στην άλλη από τον εαυτό μας να περιορίσει δραματικά τις μερίδες δεν είναι πολύ εύκολο... Ίσως για αυτό να έχεις αυτές τις ακατανίκητες λιγούρες...
Επίσης όταν αφήνεις πολλές ώρες τον εαυτό σου νηστικό ή τρως κάτι μικρό για ενδιάμεσο στη δουλειά, που δε σε χορταίνει είναι λογικό μετά να θέλεις να φας τον κόσμο...
Οργανικά είσαι εντάξει; Υπάρχει καμμία περίπτωση να έχεις κάποιο θέμα με το θυρεοειδή ή με πολυκυστικές ωοθήκες; Ίσως κάποια εσωτερική ανάγκη του οργανισμού σου να σε οδηγεί να θέλεις να τρως πολύ...
04-01-2015, 12:02 #11
Μαρουλενια μου εχω πολυκυστικες αλλα σταθερο κυκλο!! Σε τι επηρεαζει? Τι να προσεχω?
04-01-2015, 12:28 #12
Αχ μακάρι να ήξερα να στα πω καλά...
Σίγουρα πάντωςένα μέρος της ακατάσχετης λιγούρας οφείλεται σε αυτό...
Έχεις επισκεφτεί ενδοκρινολόγο ή έμεινες στη συμβουλή του γυναικολόγου χάσε κανένα κιλό; Ένας ενδοκρινολόγος θα μπορούσε να σου δώσει συμβουλές σχετικά με τις πολυκυστικές εμπεριστατωμένες...
Τώρα αυτό που έχω καταλάβει από τον εαυτό μου για τις πολυκυστικές, είναι ότι είναι ότι ο οργανισμός μου λειτουργεί παρόμοια με τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη... Δεν γίνεται καλά ο μεταβολισμός της γλυκόζης.. Οπότε σωστοί συνδυασμοί (πχ γάλα και γιαούρτι μαζί με το φρουτο) και κάποιες αντικαταστάσεις τροφών (ολικής άλεσης ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά, αντί για λευκά) με βοηθούν συνήθως στη μάχη ενάντια στη λύσσα και να μή θέλω να τρώω τον κόσμο... Βέβαια κάποιες μέρες όπως αυτές εδώ που παντού γύρω υπάρχουν γλυκά και νοστιμιές μπαίνω ξανά στο φαύλο κύκλο της γλυκόζης...
Τα κορίτσια εδώ μέσα μου πρότειναν τη διατροφή με τρίωρα και τριάδες και υπάρχει και σχετικό τόπικ που αλληλουποστηριζόμαστε. Αν θέλεις ρίξε μία ματιά και για όποια διευκρίνηση χρειαστείς μη διστάσεις...
http://www.eatingdisorders.gr/forum/...=3090&page=224
05-01-2015, 12:06 #13
Μαρουλένια μου, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου!!
Τις 3αδες-2αδες το έχω κάνει και κάτι έγινε μετά από 2 βδομάδες και άρχισα και έβαζα κιλά έτσι σαμάτησα....
Έκανα και θέμα στη ενότητα Βουλιμια για την ιστορία μου...
Όσον αφορά το θέμα τι έφαγες σήμερα. Στην ταβέρνα έδωσα έμφαση να περάσω καλά και πετυχε! Όμως μας έμεινε όλο το φαγητό. Το λυπηθηκα και το φέραμε σπίτι για να το τρώμε λίγο λίγο όλοι. ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΑ ΜΕΜΙΑΣ ΜΟΝΗ ΜΟΥ!! Δεν μπορώ να αντιστέκομαι στο φαγητό...
Απογοήτευση...
05-01-2015, 16:18 #14
Την ιδέα στην έδωσε ο baklavas: σαλάτες...
Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο bodyline που κάποτε ήταν μόνο διατροφικό, είχα πει πως τρώω πολύ και ρώτησα τι να κάνω και πως να το αντιμετωπίσω. Η απάντηση ήταν "φάε σαλάτες, φτιάξε ένα μεγάλο μπολ με σαλάτα και φάτη μόνη σου κι όταν πεινάς μέχρι το επόμενο γεύμα να ροκανίζεις λαχανικά αγγούρια, καρότα". Τελικά με οδηγό τις "τεράστιες σαλάτες" βέβαια με περιορισμένο λάδι ή καθόλου, χόρταινα μια χαρά και δεν πεινούσα μάλιστα στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Φυσικά το κυρίως γεύμα ήταν με ζύγισμα και φαινόταν η μερίδα πολύ μικρή. Τελικά.. η μερίδα ήταν μια χαρά, το μάτι ήταν αχόρταγο!!! Έχανα κιλά, αργά μεν σταθερά δε, αλλά το αποτέλεσμα στο τέλος με αποζημίωσε... άσχετα αν δεν άντεξα να το κρατήσω. Σε αυτό φταίει το κεφάλι μου!
Φτιάξε μια λεκάνη με σαλάτα λοιπόν και μασούλα συνεχώς!
Όσον αφορά τα γλυκά: φάει φρούτα ή φτιάξε κομπόστα με φρούτα κι ελάχιστη ζάχαρη ή φρουκτόζη. Το θέμα είναι να βρεις εσύ η ίδια τι ακριβώς θέλεις ώστε να προσαρμόσεις την διατροφή σου ανάλογα για να νιώθεις ικανοποίηση τόσο που διατροφικά πήγες καλά κι άλλο τόσο που το σώμα σου αποδίδει τα καλύτερα σε σχέση με άλλες φορές!
05-01-2015, 16:51 #15
Originally posted by Μαρία.
Τελικά.. η μερίδα ήταν μια χαρά, το μάτι ήταν αχόρταγο!!!
Originally posted by Μαρία.
Όσον αφορά τα γλυκά: φάει φρούτα ή φτιάξε κομπόστα με φρούτα κι ελάχιστη ζάχαρη ή φρουκτόζη.
Επίσης κάνε το εξής. Κλείσε τα μάτια και σκέψου μια πάστα. Σκέψου την για ένα λεπτό (τόσο θα σου έπαιρνε να την χλαμπουκώσεις) και μετά άνοιξε τα μάτια. Θα την είχες φάει και πάπαλα... Δεν είναι καλύτερα που την γλίτωσες; :spin:
Καρδιακή ανεπάρκεια και άγχος
18-06-2025, 14:03 in Σωματόμορφες Διαταραχές (Υποχονδρίαση, Αρρωστοφοβία κτλ)