Αλκοολισμός και κατάθλιψη
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 7 of 7
    Junior Member

Αλκοολισμός και κατάθλιψη

Καλημερα σε ολους και ολες.Ειμαι νεο μελος στο σαιτ που βρηκα τυχαια και θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας καποιες σκεψεις μου αφου δεν εχω ατομα κοντα μου που μπορω να μιλησω.Πριν 2 χρονια ο ψυχιατρος που επισκεφτηκα διεγνωσε καταθλιψη βαριας μορφης και μου χορηγησε καποια χαπια τα οποια ποτε δεν πηρα και ουτε τον επισκεφτηκα ξανα.Ξεκινησα να πινω και αυτο με λυτρωσε για λιγους μηνες.Επειδη δεν μπορω να εκφρασω αυτα που νιωθω θα μου επιτρεψετε να γραψω ενα αποσπασμα απο ενα βιβλιο της Σιμων Ντε Μποβουαρ(Προδωμενη γυναικα)που περιγραφει την κατασταση μου:
    "Διαλεξα να παω στον ταφο.Δεν ξερω πια ποτε ειναι μερα και ποτε νυχτα.Οταν τα πραγματα ειναι τοσο ασχημα,οταν αυτο γινεται ανυποφορο,κατεβαζω οινοπνευματα,ηρεμιστικα ή υπνωτικα χαπια.οταν τα πραγματα πανε λιγο καλυτερα,παιρνω διεγερτικα κι ετσι βουλιαζω σε μια απατηλη ιστορια-χτιζω στον ανεμο.Οταν με πνιγει η σιωπη,ανοιγω το ραδιοφωνο και τοτε,απο καποιο μακρυνο πλανητη,ερχονται φωνες που δυσκολα καταλαβαινω.Εκεινος ο κοσμος εχει χρονο,εχει ωρες,νομους,ομιλια,αγωνιες και διασκεδασεις,που στην ουσια ειναι ξενες για μενα.Ποσο μακρυα μπορει κανεις να αφησει τον εαυτο του να παει οταν ειναι ολοτελα μονος και αποκλεισμενος!Το δωματιο βρωμαει καπνο και οινοπνευμα,παντου ριγμενες σταχτες.Εγω ειμαι βρωμικη,τα σεντονια ειναι βρωμικα,ο ουρανος ειναι βρωμικος πισω απο τα βρωμικα παραθυρα.Αυτη η βρωμια ειναι ενα καβουκι που με προστατευει.Δεν θα το αφησω ποτε πια.Θα ηταν ευκολο να γλιστρησω λιγο περισσοτερο και να βρεθω στο κενο,εκει οπου δεν υπαρχει επιστροφη.Μεσα στο συρταρι εχω ολα τα χρειαζουμενα.Μα δε θελω,δε θελω!Ειναι πολυ νωρις για να πεθανω,ειναι αδικο.Δεν μπορω να ζησω αλλο.Δεν θελω να πεθανω"
    Αυτα λοιπον και συγνωμη για το μακροσκελες μηνυμα.

Senior Member
    καλως ήρθες nobodyfool,
    έχω χρόνια κατάθλιψη, τώρα το αντιμετωπίζω, βλέπω ψυχίατρο, αλλά πριν 6 χρόνια είχα πέσει στο τρυπάκι του αλκοολ. Έπινα συνέχεια για να σταματάω τις σκέψεις μου, να ηρεμώ, να βρίσκομαι αλλού. Έπινα για να κοιμηθώ, έπινα για να ξυπνήσω, έπινα για να σταθώ στα πόδια μου, έπινα κ τα έπνιγα όλα στο αλκόολ. Είδα μια ψυχολόγο τότε που μου πρότεινε αντικαταθλιπτικα, το βαλα στα ποδια, όχι είπα φάρμακα δεν παίρνω κ το ένα μπουκάλι έγιναν δυο, ήμουν συνέχεια σε κατάσταση μέθης γιατί διαφορετικά δεν μπορούσα να λειτουργήσω. Επί 2 χρόνια, νόμιζα πως είχα βρει την λύτρωση στο οινόπνευμα, όμως βρέθηκε ένας άνθρωπος στο δρόμο μου, που ήταν σανίδα σωτηρίας για μένα. Υπέφερα πολύ για να το κόψω, προσπαθούσα 1,5 χρόνο, μέχρι κ στους ΑΑ με πήγε, όπου κ απο εκει έφυγα τρέχοντας. Μαρτύριο η προσπάθεια για να το κόψω, έφτασα σε σημείο που άλλοτε έπινα μπουκάλια για να μην καταλαβαίνω κ ύστερα κ το ένα ποτήρι με εκάνει χώμα, έτσι έμεινα καθαρή για 6 μήνες, 1 χρόνο. Τώρα αποφεύγω να πίνω κ όταν πίνω προσπαθώ με μέτρο, ένα ποτήρι, γιατί δυστηχώς μετά το δεύτερο δεν μπορώ να σταματήσω κ δεν βλέπω μπροστά μου.
    Χρειάζεσαι στήριξη κ ουσιαστική αντιμετώπιση απο είδικο κ να βάλεις στο μυαλό σου οτι πρέπει να ξεφύγεις απο το αλκοολ, δεν λύνει προβλήματα, δημιούργει περισσότερα, σου παρέχει μια προσωρινή απώλεια μνήμης κ ύστερα φουντώνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Είναι δύσκολο, τρομακτικό, αλλά πρέπει να βρεις το κουράγιο να το κάνεις, διαφορετικά θα καταστρέφεις αργά κ βασανιστικά τον εαυτό σου, θα αποκτήσεις σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρις επιστροφή. Άδικο να πεθάνεις, όπως γράφεις κ στο απόσπασμά σου, δεν μπορείς να ζήσεις, αλλά για όσο καιρό έχεις μπροστά σου, θα πρέπει να προσπαθήσεις να είσαι καλά. Στο χέρι μας είναι η επιλογή να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη ή χειρότερη. Μην αφήνεσαι σε αυτόν τον ψεύτικο κόσμο, μην μένεις αμέτοχος στη ζωή. Καλή δύναμη σου εύχομαι κ προσπάθησε να πάρεις την ζωή στα χέρια σου, αυτή η λύση θα σε λυτρώσει.

Junior Member
    mstrouf σε ευχαριστω για την απαντηση σου.εχω προσπαθησει πολλες φορες να κοψω το ποτο και το ειρωνικο ειναι οτι την δυναμη και την θεληση για να το κοψω την βρισκω μονο οταν εχω πιει.παντως να ξερεις οτι με βοηθησες πολυ.αφου καταφερες να το κοψεις εσυ που περασες τα ιδια,ισως υπαρχει τελικα ελπιδα και για μενα

Senior Member
    Γειά σου nobodyfool και καλώς ήρθες στην παρέα μας.
    Απο όσα λες, μέσω της Σιμόν, διαλέγω αυτή τη φράση : \"Αυτη η βρωμια ειναι ενα καβουκι που με προστατευει.\"
    Αυτή η φράση είναι τόσο συγκινητική...Η βρωμιά-αυτό που φαίνεται άσχημο και απεχθές και απο το οποίο νιώθεις οτι πρέπει να ξεφύγεις αλλά δεν μπορείς- είναι ένα καβούκι που σε προστατεύει. Δεν δημιουργήθηκε τυχαία ή για κακό...Είναι μια μορφή προστασίας απο κάτι άλλο.
    Όσο για το αν υπάρχει ελπίδα για σένα, είμαι σίγουρη γι\' αυτό. Για μένα, δεν είναι απλά μια ελπίδα. Είναι πίστη οτι θα τα καταφέρεις. Αρκεί να το αποφασίσεις και να ζητήσεις βοήθεια.
    Μάκια...

Senior Member
    nobodyfool κ γω, έτσι αποφάσιζα να το κόψω.. έλεγα τελευταίο μπουκάλι ή σήμερα δεν θα πιώ, άντε ένα ποτηράκι να σταματήσει το τρέμουλο, να πέσω για ύπνο.. ουφ τελευταία σταγόνα, μα πότε τελείωσε, αμαν δεν έχω άλλο κ είχα γεμίσει μια γωνία με άδεια μπουκάλια που τα ζωγράφιζα κιολας κ τοποθετούσα κεριά πάνω τους.. ναι ναι ήθελα να πιστευω στην συλλογή μου.. στην ουσία όμως κορόιδευα τον εαυτό μου, είχα εξαρτηθεί, γέμιζα την θλίψη μου οινόπνευμα, λες κ θα αναβα τον αναπτήρα κ θα καιγόταν μέχρι να εξατμιστεί..
    πάρε την απόφαση κ δέξου βοήθεια στο πρόβλημά σου, είσαι σε καλό δρόμο αφού το αναγνωρίζεις, απομένει να κάνεις το βήμα..

Junior Member
    σ\'ευχαριστω Φοιβη για το καλωσορισμα σου.το ειχα πραγματικα αναγκη γιατι δεν σου κρυβω ειχα πολλους ενδοιασμους αν θα επρεπε να μιλησω για το προβλημα μου σε αγνωστα ατομα αφου μεχρι πριν λιγο ουτε εγω η ιδια δεν ηθελα να το παραδεχτω οτι εχω προβλημα.
    mstrouf θα ηθελα να σε ρωτησω αν γνωριζεις που θα πρεπει να απευθυνθω για να ζητησω βοηθεια για το προβλημα μου.πραγματικα δεν εχω ιδεα.σε ψυχιατρο για να αντικαταστησω το ποτο με χαπια δεν θελω.

Senior Member
    Αν νομίζεις πως μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου, με την βοήθεια ψυχίατρου, τότε κάντο, διαφορετικά σαν ενναλλακτική επιλογή θα σου πρότεινα διάφορα κέντρα που θα σε βοηθήσουν σχετικά με την απεξάρτηση του αλκοολ:

1. Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων- προγράμματα (http://www.kethea.gr/pub/Category.asp?lang=gr&catid=15)

2. Συμβουλευτικός Σταθμός Απεξάρτησης Αλκοολικών και Τοξικομανών (18 και άνω) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Ασκληπιού 19, τηλ. 2103617089. Μέρες και Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 10.00- 20.00. (http://www.psyhat.gr/pages.asp?pageid=26&langid=1)

3. Ανώνυμοι Αλκοολικοί (Α.Α.) (Α.Α. Αθηνών, Ιπποκράτους 156 (ισόγειο), τηλ. 2106452972, Α.Α. Πειραία, Αλιπέδου 4, τηλ. 2104311437, Α.Α. Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310307417). (http://aa-hellas.tripod.com/pages/omades_a_a_athinwn.htm)

4. Θεραπευτική Κοινότητα \"Στροφή\", Φυλής 148, Αθήνα (http://www.strofi.net.gr/contact.htm)

5. Εναλλακτική Κοινότητα \"Παρέμβαση\", Λ. Ραφήνας 190, Αθήνα (http://www.paremvasi-kethea.gr/)

6. Θεραπευτική Κοινότητα \"Ιθάκη\" (http://www.kethea-ithaki.gr/)

Άλλες υπηρεσίες που μπορείτε να προσεγγίσετε στην Αθήνα, τον Πειραιά και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι:

α)Ψυχιατρικά ιδρύματα, β) Κέντρα Ψυχικής Υγείας, γ) Γενικά Νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας