Results 1 to 4 of 4
Thread: Η υπερβαση των φοβων
-
22-06-2017, 17:07 #1
Η υπερβαση των φοβων
Η υπέρβαση των φόβων
Η απαλλαγή από τους φόβους είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία ξεκινά με την συνειδητοποίησή τους και περιλαμβάνει την προθυμία για αλλαγή των σκέψεων και των συμπεριφορών.
Οι παρακάτω κατευθύνσεις μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια υπέρβασης των φόβων σας:
1. Η συνειδητοποίηση είναι πάντα το πιο σημαντικό μέρος της αλλαγής, χωρίς αυτή, η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει.
2. Αντιληφθείτε με ποιον τρόπο ο φόβος σας κρατάει πίσω. Τι σας κινητοποιεί να τον ξεπεράσετε; Πως θα καλυτερέψει η ζωή σας αν δεν υπάρχει;
3. Ποιες πεποιθήσεις κρύβουν οι φόβοι; Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι η παραίτηση από την εργασία σας ή η διάλυση ενός αντικειμενικά κακού γάμου είναι ένδειξη αποτυχίας, πιθανώς θα παραμείνετε προσκολλημένοι σε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις αρκετό καιρό, προσπαθώντας να τις κάνετε λειτουργικές για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι δεν έχετε αποτύχει. Επίσης, αν έχετε την πεποίθηση ότι είστε «υποδεέστεροι», ίσως οδηγείστε στον φόβο της εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που σας κακομεταχειρίζονται αντί να είστε μόνοι. Η δουλειά με έναν ψυχολόγο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βοηθητική στην αναζήτηση και αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών.
4. Μη παγιδεύεστε στην σκέψη του «άσπρου-μαύρου». Η ζωή δεν είναι τόσο απλή ώστε να μπορούμε να αναφερόμαστε ξεκάθαρα σε επιτυχίες και αποτυχίες, σε έξυπνες ή χαζές επιλογές. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτού του είδους την ετικετοποίηση του εαυτού σας.
5. Αποφύγετε την εστίαση στο αποτέλεσμα, καθώς δεν είναι αυτό που πραγματικά σας ορίζει. Είναι πιθανό να φοβάστε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείτε, γεγονός που σας κάνει να ενδίδετε στον φόβο σας και να μην κάνετε επιλογές. Αλλά το αποτέλεσμα είναι συνήθως πέραν του δικού σας ελέγχου. Για παράδειγμα, μπορείτε να ακολουθήσετε μια δίαιτα, αλλά τίποτα δεν σας εγγυάται ότι θα χάσετε 10 κιλά. Αντʼ αυτού, επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε εσείς να ελέγξετε – τις πράξεις και τις σκέψεις σας.
6. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το χειρότερο έχει ήδη συμβεί και για αυτό κυριαρχεί ο φόβος. Υπήρχε ένας έφηβος θεραπευόμενος που αρνιόταν να δηλώσει την πανεπιστημιακή σχολή που ήθελε αν και είχε καλούς βαθμούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι φοβόταν την απόρριψη, γεγονός όμως παράλογο με βάση τους βαθμούς του. Μέσα από την θεραπεία φάνηκε ότι ο πατέρας του, με τον οποίο δεν είχε πια καμία σχέση, συνήθιζε να τον κατηγορεί και να τον ντροπιάζει, λέγοντάς του: «Είσαι χαζός. Γιατί σε απασχολεί αυτό; Ο παππούς σου δεν έκανε τίποτα. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι καλύτερος;». Με άλλα λόγια το χειρότερο είχε ήδη συμβεί για αυτόν τον νέο – ο πατέρας του τον είχε απορρίψει – με αποτέλεσμα να συνεχίζει να ζει με τον φόβο της απόρριψης από τους άλλους.
7. Δοκιμάστε να δείτε την πραγματικότητα. Πόσο πιθανό είναι να υπάρχει ένα κακό αποτέλεσμα τελικά; Κατά γενική ομολογία, οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν την πιθανότητα εμφάνισης κακών συμβάντων και παράλληλα να μηρυκάζουν τα πιθανά κακά σενάρια από το να διατηρούν μια πιο ισορροπημένη οπτική στα πράγματα.
8. Είστε πιο ανθεκτικοί από ότι νομίζετε. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις ακόμα και αν οι φόβοι σας επαληθευθούν; Έχετε βιώσει ποτέ μέσω τρίτων δύσκολες εμπειρίες;
9. Αν σας αγχώνει, δοκιμάστε μια κατευναστική στρατηγική, όπως για παράδειγμα την προοδευτική χαλάρωση. Και σε περίπτωση που έχετε διαγνωσθεί ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από PTSD ή κάποια άλλη αγχώδη διαταραχή, συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον ψυχολόγο.
Ο φόβος πάντα εξυπηρετεί κάποιον σκοπό. Δεν θέλετε να τον αγνοήσετε, αλλά είναι σκόπιμο να τον αναλύσετε με κριτική σκέψη για να εξακριβώσετε αν είναι βάσιμος. Αν δεν είναι και επιθυμείτε να απαλλαγείτε από αυτόν, ξεκινήστε με μικρά βήματα, κάνοντας πράγματα που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ελαφρώς άβολα. Σιγά- σιγά, είναι πιθανό να καταφέρετε να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να ξετυλίξετε νέες δυνατότητες.
Πηγή: blogs.psychentral.com
- 22-06-2017, 17:16 #2
Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΡΙΤΗΣ
Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο "αυτόματες αρνητικές σκέψεις" για να περιγράψουν τις ιδέες που ξεπροβάλλουν μέσα από τα κεφάλια μας, σαν απρόσκλητοι διαρρήκτες κι αφήνουν πίσω ένα χάος από άβολα συναισθήματα. Στη δεκαετία του 1960, ένας από τους ιδρυτές της γνωστικής θεραπείας, ο Aaron Beck, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΑΑΣ (Αυτόματες Αρνητικές Σκέψεις) σαμποτάρουν τον καλύτερο εαυτό μας, και μας οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο μιζέριας: δημιουργώντας μια γενική νοοτροπία που είναι ποικιλοτρόπως είτε συνώνυμη με την δυστυχία είτε το άγχος ή τον θυμό (επιλέξτε ελεύθερα) και η οποία είναι (ως εκ τούτου) όλα και πιο πιθανό να δημιουργήσει ΑΑΣ.
Έχουμε κολλήσει στα ίδια παλιά μονοπάτια του μυαλού και κάνουμε τις ίδιες αρνητικές σκέψεις ξανά και ξανά. Ευτυχώς, τα διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία για την πλαστικότητα του εγκεφάλου δείχνουν ότι μπορούμε να διακόψουμε αυτόν τον δηλητηριώδη κύκλο και να θέσουμε σε εφαρμογή πιο υγιείς επιλογές.
Ο εγκέφαλος δεν σταματάει την ανάπτυξη του στην παιδική ηλικία, όπως πίστευαν παλιότερα: Μελέτες πάνω στους υποψήφιους οδηγούς ταξί του Λονδίνου οι οποίοι είχαν καταγεγραμμένη στον εγκέφαλό τους την διάταξη της πόλης μετά από άσκηση περίπου 3-4 ετών, έδειξε ότι η καταγραφή αυτή έχει γίνει με ανακατανομή της φαιής ουσίας στον εγκέφαλό τους. Από την άλλη, κάποιοι από αυτούς που υπέστησαν σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο απεδείχθη ότι έκαναν τις διαδρομές χρησιμοποιώντας μέρη του εγκεφάλου τους που δεν είχαν υποστεί ζημιά. Αυτό μας δείχνει ότι μπορούμε να μάθουμε να σταματάμε τις σκέψεις μας που ταξιδεύουν σε πολυσύχναστες νευρικές οδούς με τη δημιουργία εντελώς νέων "διαδρομών".
Πως μπορούμε να περιορίσουμε τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων?
Δοκιμάστε να κάνετε την ακόλουθη άσκηση: Ξεκινήστε καταγράφοντας με μολύβι και χαρτί κάποιες από τις αρνητικές σκέψεις σας.
Θα μπορούσαν να μπουν σε κατηγορίες:
Σκέψη μαύρο ή άσπρο: "Έχω εντελώς αποτύχει, όλοι οι άλλοι μπορούν να το κάνουν".
Ανάγνωση της σκέψης των άλλων: "Νομίζουν ότι είμαι βαρετή". "Οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται ότι είμαι ηλίθιος".
Μαντική σκέψη: "Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσω. Δεν θα πετύχει".
Υπεργενίκευση: "Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι, θέλουν μόνο να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματά μου".
Απόκρουση του θετικού: "Εντάξει, μπορεί να είμαι καλή μητέρα, αλλά ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό"
Βασίλισσα του δράματος: "Δεν μπορώ να βρω που έβαλα το πορτοφόλι μου. Είμαι μια παλιόγρια".
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: "Πρέπει να συνεχίζω, ακόμα και όταν είμαι κουρασμένος".
Το να βάζω "ταμπέλες" στον εαυτό μου και στους άλλους: Τεμπέλης, άχρηστος, παλαβός κλπ.
Αυτοενοχοποίηση: "Εγώ φταίω που η σύζυγός μου έχει κατάθλιψη".
Καταστροφολογία: "Τίποτα δεν πρόκειται ποτέ να μου πάει καλά".
Θα ήταν ίσως διασκεδαστικό, αν μπορούσαμε να προσωποποιήσουμε τον εσωτερικό μας κριτή φτιάχνοντας ένα σκίτσο και να του δώσουμε φωνή. Ίσως θα μπορούσαμε να του δώσουμε και κάποιο όνομα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας. Θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν προέρχονται πια από εμάς.
Φανταστείτε λοιπόν ποιο άτομο θα μπορούσε να σας πει αυτά τα κακεντρεχή πράγματα και προσπαθήστε να τον ζωγραφίσετε. (Δεν χρειάζεται να είναι ένα «καλό» σκίτσο). Θα μπορούσε να είναι ο Διευθυντής του σχολείου σας, ένας γονιός, ή κάποιος συνεργάτης.
Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις αυτός ο χαρακτήρας έρχεται στο κεφάλι σας. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Ποιο είναι το ερέθισμα; Σε ποια συναισθηματική κατάσταση θα σας αφήσει; Πόσο ισχυρή είναι αυτή η συναισθηματική κατάσταση, από το ένα (χαμηλή) έως 10 (υψηλή);
Και τώρα αντικρούστε τον εσωτερικό κριτή σας. Σκεφτείτε κάποιον που θαυμάζετε για οποιονδήποτε λόγο και φανταστείτε ότι πρόσωπο αυτό είναι δίπλα σας και σας προσφέρει υποστήριξη. Αν είχε επιχειρήματα υπέρ ποια θα μπορούσε να είναι; Οι απαντήσεις θα σας έρθουν εύκολα.
Ζωή Σκόρδα
Σύμβουλος Ψ. Υγείας, Εκπαιδευμένη στην Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία.
Για να διαβασετε ολοκληρο το αρθρο σας παραπεμπω στο παρακατω λινκ
https://www.e-psychology.gr/selfhelp...os-kritis.html
25-06-2017, 12:36 #3
υπνοθεραπεια
Ηχητικο βιντεο στο youtube για την αντιμετωπιση του εσωτερικου μας κριτη
Διαλογισμός: "εσωτερικός κριτής- η συμφιλίωση"
Στο ιδιο καναλι μπορειτε να βρειτε και μινι διαλεξεις για διαφορα θεματα οπως:
συμβουλευτικη γονεων
αυτογνωσια
αληθινος εαυτος
Εχει και διαλεξεις και διαλογισμους σχετικα με την προσπαθεια απωλειας βαρους, τους εσωτερικους φοβους, το χωρισμο, τους τοξικους ανθρωπους, το αγχος κ.ά.
Προσωπικα "κολλησα" με το βιντεο του εσωτερικου κριτη γιατι ηταν το μονο που με εκανε ασυναισθητα να δακρυσω, αυθορμητα, αποτομα, για μενα ανεξηγητα και μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση η αντιδραση μου. Το ακουω πολυ συχνα πριν κοιμηθω.
http://www.psychotherapeia.net.gr/im...%20deamons.jpg
Κανε φιλο το δαιμονα σου
Ο εσωτερικος κριτης ειναι η εσωτερική επικριτική φωνή που σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Ζει μέσα σας και σας λέει πράγματα όπως, «Δεν είσαι καθόλου καλός. Δεν μπορείς να το κάνεις. Μην το προσπαθήσεις καν.» Πιθανότατα υποθέτατε πάντα ότι αυτή είναι η αλήθεια για σας και δεν έχετε καταλάβει ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό μέρος του εαυτού σας που σας δίνει αυτά τα βλαβερά μηνύματα. Αυτή η φωνή είναι τόσο κατηγορηματική που δεν μπαίνετε καν στη διαδικασία να επιδιώξετε κάτι που επιθυμείτε.
Αυτό το μέρος τους εαυτού σας αποκαλείται «εσωτερικός κριτής». Αν δεν τον γνωρίζετε, τότε δεν έχετε κανένα τρόπο να επικοινωνήσετε μαζί του. Οπότε δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πηγή των αρνητικών πεποιθήσεων για τον εαυτό σας.
Όταν αποκτήσετε επίγνωση του πώς αυτό το μέρος σας καταβάλλει και καταστρέφει τη ζωή σας, ίσως θυμώσετε πολύ και θελήσετε να απαλλαγείτε από αυτό. Σε μια συμβατικού τύπου θεραπεία, ενδεχομένως να ενθαρρύνονταν η προσπάθεια να το πείσετε να αλλάξει ή απλά να το ξεπεράσετε. Θα το βλέπατε ως εχθρό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Όταν μπαίνουμε σε διαμάχη με τον «εσωτερικό κριτή», αυτός μπορεί απλά να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο.
Ολοκληρο το αρθρο http://www.psychotherapeia.net.gr/ar...i-aftoektimhsh
13-09-2017, 14:45 #4
Πολύ ωραία όλα τα κείμενά σου και κρατάω ως κλείσιμο αυτό:
Originally posted by click Ο φόβος πάντα εξυπηρετεί κάποιον σκοπό. Δεν θέλετε να τον αγνοήσετε, αλλά είναι σκόπιμο να τον αναλύσετε με κριτική σκέψη για να εξακριβώσετε αν είναι βάσιμος.
Ζαναξ. Εμπειρίες
17-06-2025, 21:02 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή