Results 1 to 15 of 65
Thread: Τεχνη...
-
18-09-2008, 17:07 #1
Τεχνη...
Τι ειναι τεχνη..? τι περιμενει κανεις απο ενα τραγουδι κι εναν πινακα ζωγραφικης?
Ρωταω γιατι πηγα σε μια εκθεση σημερα, και με τα εργα ενος ζωγραφου απο τους πολλους που ειχε η εκθεση, που παντα μου αρεσε, μου ρθε να βαλω τα κλαμματα, αν δεν ηταν κανεις στην αιθουσα δε θα ειχα κρατηθει.. και σκεφτηκα οτι δεν ειναι καλο αυτο, τοση συγκινηση, τοση φορτιση, απο που προκυπτει? γιατι με συγκινησαν τοσο? τοπια ηταν.. γιατι το παθαινω τοσο εντονα με εναν ζωγραφο συγκεκριμενα, και αλλοι με συγκινουν αλλα οχι τοσο πολυ, ακομα και τωρα που το σκεφτομαι μου ερχεται να κλαψω. Εμεινα 3 ωρες σχεδον μες στο μουσειο. Θα θελα να μπορουσα να βλεπω καποια εργα καθε μερα, να ζω αναμεσα τους. Ειναι καλο αυτο? δεν ειναι σαν να θες να ζεις μες στο ψεμα, στη φαντασια, στην ομορφια φτιαγμενη απο ανθρωπους? Με προβληματιζει.. Δεν το εχω μελετησει καλα το αντικειμενο τεχνη και τι εξυπηρετει.. Καταλαβαινω τους συλλεκτες εργων τεχνης, στο βαθμο που το κανουν απο αγαπη για την τεχνη. Αλλα με προβληματισε πολυ η ολη φορτιση, καθως δεν την θεωρω θετικη.. Αν ειχα νιωσει αναταση, γαληνη, θαυμασμο, ενθουσιασμο, ωραια.. Πολυ μπερδεμα δεν ξερω αν θα με καταλαβει κανεις, ουτε περιμενω το τρομερο feedback, απλα ανοιξα το ποστ σε περιπτωση που καποιος πει κατι που μπορει να με κανει να καταλαβω πως πρεπει να αντιμετωπιζουμε την τεχνη και γιατι υπαρχει.. εμενα με συνεπαιρνει. ενα εργο εχω να παρατηρησω καποιου αλλου μου φανηκε πολυ γαληνιο και θεραπευτικο, αυτο ηταν θετικο.. ειναι σαν διαφορετικα στυλ μουσικης, αλλο συναισθημα σου προκαλει η κλασικη, αλλο η ροκ, αλλο τα λαικα.. σκορπιες σκεψεις...
- 18-09-2008, 17:14 #2
Για μένα τέχνη είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας. Ένα χαρούμενο παιδί θα ζωγραφησει χαρούμενα προσωπάκια. Ένας καταθλιπτικός ποιητής θα εξυμνήσει την ματαιότητα. Ένας ρομαντικός μουσικός θα εκφωνήσει μια μπαλάντα. Τα συναισθήματα carrie, αποτυπώνονται πιο εύκολα σε ένα χαρτί, σε έναν ήχο παρά με λόγια.
18-09-2008, 17:40 #3
Πολλες φορες μπορει να μην ειναι ο καθρεφτης της ψυχης, μπορει η ψυχη να ειναι το πρισμα με σα απο το οποιο διαθλαται η πραγματικοτητα και αποτυπωνεται στο χαρτι..?
18-09-2008, 17:44 #4
Ψυχή και πραγματικότητα συμβαδίζουν...
18-09-2008, 17:46 #5
Το καλό με τη τέχνη είναι ότι ο καθένας βλέπει σ αυτή ό,τι θέλει να δει. Η τέχνη είναι παιδί της εποχής της και των ανθρώπων που την απολαμβάνουν, πιο πολύ ακόμα κι από εκείνον που τη δημιουργεί.
Έχει ενδιαφέρον πώς βλέπεις (ή ακούς αντίστοιχα κλπ) το ίδιο έργο σε διαφορετικές φάσεις της ζωής σου. Κάτι που παλιά σε έκανε να νιώσεις πολύ έντονα μπορεί να φανεί μέχρι και αδιάφορο τώρα. Ή κι αντίστροφα.
Όπως λέει κι ο vince, η τέχνη είναι καθρέφτης. Δε θα συμφωνήσω ότι υπάρχει τόσο γραμμική σχέση μεταξύ προσωπικότητας και έκφρασης, αλλα όντως, είναι καθρέφτης της ψυχής ένα έργο τέχνης, από την άποψη ότι ακριβώς επειδή είναι τόσο ασαφές μπορεί ο καθένας να δει κάποιο κομμάτι του εαυτού του σε αυτό (σα να κοιτάζει στον καθρέφτη). Και ο εαυτός μας έχει ωραία και άσχημα στοιχεία. Δεν πειράζει να έχουμε επίγνωση αυτών, και η τέχνη είναι μια ευκαιρία να τα αντιλαμβανόμαστε.
Σχετικά με το φαντασιακό και την πραγματικότητα, αυτή είναι η γοητεία της τέχνης ακριβώς. Με το να μπορούμε να έχουμε φαντασιώσεις σημαίνει ότι έχουμε διεξόδους από την πραγματικότητα. Η αναζήτηση διεξόδων βοηθά να χειριζόμαστε την πραγματικότητα...Τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα..δε μπορώ να το εξηγήσω καλά αυτό που θέλω να πω..
Δεν υπάρχει \"πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη τέχνη\". Όπως γουστάρουμε την αντιμετωπίζουμε, γι αυτό και δεν υπάρχουν όρια σ αυτή. :-)
Το γιατί υπάρχει η τέχνη...είναι μεγάλο θέμα. Η ανάγκη ή η διάθεση κάποιου να δημιουργεί αγγίζει θεωρίες κινήτρων και το πιο πιθανό, δεν υπάρχει μια μόνο απάντηση.
18-09-2008, 17:52 #6
Εγω νιωθω οτι δε μπορω να δω ότι θελω εγω, αισθανομαι ότι βλεπω την ψυχη του ζωγραφου και την προθεση του. Βλεπω την ομορφια και την αρμονια του εργου. Δεν ξερω αν βλεπω εμενα, δεν νιωθω οτι βλεπω ο,τι θελω να δω, αν και ισχυει προφανως σε καποιο ποσοστο, οπως και οταν διαβαζεις κατι, καταλαβαινεις μεχρι εκει που μπορεις να καταλαβεις, και μεχρι εκει που δεν προσκρουει κατι στους μηχανισμους αμυνας σου..
18-09-2008, 22:58 #7
Tί είναι τέχνη... ιδού το ερώτημα
Πρίν μερικά χρόνια -αλλά και τώρα ως ένα βαθμό- θεωρούσα οτι η τέχνη είναι ξενέρωτη, άχρηστη και μάταια επειδή δεν μπορούσα να τη νιώσω. Τώρα βλέπω οτι τη τέχνη τη νιώθεις , τη βιώνεις ... Ή τη νιώθεις ή όχι... Ίσως η τέχνη είναι πράγματα που δεν μπορούν να εκφραστούν αλλιώς όπως πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε πράγματα αλλά να μην μπορούμε να τα περιγράψουμε. Είναι ένα είδος συναισθηματικής επικοινωνίας και έκφρασης των ανθρώπων πιστεύω
19-09-2008, 01:23 #8
Δεν ξερω, πιστευω παντως ότι η μεχρι και τον 19ο αιωνα ζωγραφική και γλυπτικη και η αντιστοιχη μουσικη δεν εχει καμια σχεση με ο,τι υπολοιπο αποκαλειται τεχνη.
19-09-2008, 01:44 #9
Χμμμ κάπως ασχετο αυτό που θα πώ αλλά μου σκλαλωσε βλέπόντας τη λέξη \"τεχνη\" στο topic
Κάποιος μου έιχε αναφέρει τη φράση \"Η ζωή δεν είναι τέχνη αλλά τεχνική\" ο λόγος που το άνέφερε βέβαια δεν ήταν φιλοσοφικός απλά εξυπηρετούσε τη συζήτηση σε κάποιο βαθμό παρόλαυτά δεν ξέρω μου ακούστηκε πάρα πολύ κυνικο.
κάποτε φανταζόμουν ότι μέσα απο τις διάφορες μορφές τέχνης μπορούσες να φέρεις ένα κομάτι απο τον ονειρικό κόσμο στον πραγματικό, συνειδητό αυτή τη στιγμή όμως δεν ξέρω τπτ χεχε (edit: χμμμ μαλλον και αυτή την σκέψη επηρεασμένη απο τις προηγούμενς π;αραθέσεις των παιδιών την έκανα λολ μαλλον δεν έχω αποψη χεχε)
19-09-2008, 02:01 #10
οπως λεει κι ο Dirty Harry, οι αποψεις ειναι σαν τις *BEEP*, ολοι εχουν απο μια! ;)
19-09-2008, 02:04 #11
χεχεχεεχε
19-09-2008, 02:04 #12
Κακό παιδί αυτός ο Dirty Harry :)
19-09-2008, 02:26 #13
Originally posted by kater1na
κάποτε φανταζόμουν ότι μέσα απο τις διάφορες μορφές τέχνης μπορούσες να φέρεις ένα κομάτι απο τον ονειρικό κόσμο στον πραγματικό, συνειδητό αυτή τη στιγμή όμως δεν ξέρω τπτ χεχε (edit: χμμμ μαλλον και αυτή την σκέψη επηρεασμένη απο τις προηγούμενς π;αραθέσεις των παιδιών την έκανα λολ μαλλον δεν έχω αποψη χεχε)
19-09-2008, 02:28 #14
το ασυνειδητο στο συνειδητο.. η αυτοματη γραφη του ελυτη.. και αλλων
19-09-2008, 02:53 #15
Αν ισχυει η αυτοματη γραφη στον ελυτη κατα μεγαλο ποσοστο(δεν ειμαι σιγουρος),τοτε ειναι ενα τρανο παραδειγμα ενος ανθρωπου που περασε απο νευρωσεις και ψυχολογικα και καταφερε να κανει το ασυνειδητο του διαφανο σαν απο κρυσταλλο@!!Εξυμνητης της αρετης και του φωτος!@ΠΟση φιλοσοφια να κρυβει ενα ασυνειδητο ?
Xanax και Ναρκωτεστ!
20-07-2025, 20:57 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή