Results 1 to 15 of 56
-
11-05-2018, 12:06 #1
H ψυχολογία των Μνημονίων στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Εχετε απάντηση στο τι είναι ένα μνημόνιο;; Πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης μιας χρεωμένης ή χρεωκοπημένης χώρας;; Τι αποβλέπει;; Ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω του;; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας μας και αν η στάση των πολιτών είναι σωστή;; Υπάρχουν λύσεις;;
Φυσικά τα ερωτήματα ίσως είναι καυτά και χρειάζεται ενασχόληση με τα πολιτικά πράγματα και ενημέρωση που πιθανόν να είναι ελλιπής. Δύσκολα να γνωρίζεις σε βάθος πως κινούνται τα νήματα σε πολιτικό και οικονομικό κομμάτι διεθνώς. Υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις που πολλές φορές χρωματίζεται με δογματισμό και η κάθε πλευρά ίσως χάνει το δίκιο της και την αλήθεια.
Εκτός των απόψεων ατόμων που ίσως γνωρίζουν κάτι παραπάνω θα ήθελα να επικεντρωθούμε μιας και είμαστε σε σαϊτ ψυχολογίας στο κομμάτι των ψυχολογικών επιπτώσεων αυτής της κατάστασης και του μαζικού χαρακτήρα της ψυχολογίας ίσως.
Θυμάμαι αρχές του 2009-2012 όταν ήμουν σε θέση να ασχοληθώ με τα πολιτικά και ενημερωνόμουν.
Παρατήρησα κάτι στον εαυτό μου στο άκουσμα ότι έχουμε οικονομική κρίση κ λιτότητα.
Ήταν ένα αίσθημα υπόγειου άγχους, ανασφάλειας για το μέλλον και μιζέριας. Είχα παρατηρήσει στις αρχές πριν τις περικοπές σε μισθούς ότι ενώ η αγοραστική μου δυναμη δεν είχε μεταβληθεί κατά πολύ αν κ υπήρχαν ανατιμήσεις, άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά. Εγινα πιο συντηρητικός στις αγορές μου, σύγκρινα τιμές πιο εξονυχιστικά και δεν ήμουν τόσο σπάταλος και ανάλαφρος σε αγορές όπως πριν. Νομίζω αυτή η ψυχολογία της μιζέριας ήταν κάτι που άρχισε να εξαπλώνεται σε πολλούς συμπολίτες μου.
Βέβαια δεν ονομάζω μιζέρια το να κάνει ένα σπίτι προυπολογισμό για τα οικονομικά του αλλά καταλαβαίνεται, το να υπάρχει συνεχώς στο μυαλό σου ο υπολογισμός των εξόδων.
Πλέον τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης είναι ορατά σε ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα.
Η μείωση της αγοραστικής δυναμης έφτασε μέχρι κ 40% πιθανόν. Φτωχοποιήθηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και εξαλείφθηκε η μεσαία τάξη. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 20% και η μετανάστευση έφτασε στους 500000-600000 έλληνες πολίτες κυρίως νέους με πτυχία που σε μια χώρα που γερνάει και έχει έλλειψη εργατικού δυναμικού σημαίνει μελλοντική καταστροφή. Οι δαπάνες σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία έπεσαν κατακόρυφα και οι δαπάνες σε προστασία του πολίτη και στρατό αυξήθηκαν.
Μέσα σ'αυτό τον κυκεώνα φορολογικών μέτρων, αστάθειας, καταστολής, ατόμων που χάνουν την πρώτη τους κατοικία τι πιστεύεται ότι είναι το κυρίαρχο συναίσθημα;;
Ο φόβος φυσικά!! Ο φόβος που κάνει τους ανθρώπους ζόμπι και χειραγωγήσιμους, απαθείς , αποξενωμένους και αλλοτριωμένους. Ο φοβισμένος γίνεται ανθρωπάκος που δεν θα τα βάλει με τους δυνατούς αλλά θα βγάλει το μένος του στον αδύναμο, θα κοιτάξει να συγκριθεί με την ευτυχία ή δυστυχία του άλλου για να νιώσει καλά και θα περιμένει τον ψόφο της κατσίκας του γείτονα.
Έτσι αυτό που αυξάνεται είναι ο θυμός, ο ατομικισμός καθώς ο καθένας ενδιαφέρεται για την επιβίωση του και δυστυχώς όπως δείχνει η εξέλιξη των πραγμάτων σε μια κοινωνία διχασμένη χάνεται η αλληλεγγύη.
Αν και νιώθω χαμένος σε οικονομικούς όρους και νομοσχέδια βιώνω το σβήσιμο και τον αργό θάνατο των συμπολιτών μου και της χώρας μου.
Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας ατομικά;;
Πως βιώνεται στην ψυχολογία σας αυτη την κατάσταση;;Last edited by serios; 11-05-2018 at 16:29.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
- 11-05-2018, 12:13 #2
Πρεπει οσοι θελουν να δουλεψουν για εικοσι χρονια τοσο απλο ειναι ζουσατε γτ εγω δουλευα εικονικη πραγματικοτητα κι απο εδω κ περα ετσι θα ειναι τα πραγματα
Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))
11-05-2018, 12:24 #3
Ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο, προσωπικά το βρήκα ενδιαφέρον για τα θέματα που θίγεις
https://www.thepressproject.gr/artic...--Xeiragogisis
11-05-2018, 12:44 #4
Την λιτοτητα την ελεγε ο μητσοτακησ ο παππουσ το 1990
11-05-2018, 12:46 #5
Παλι προλογο φαγατε οπωσ με το πασοκ ε ρε τι τραβαω
11-05-2018, 13:10 #6
Nα προσθέσω ότι σε καιρούς ανέχειας το σύστημα χρησιμοποιεί κ το χαρτί της ακροδεξιάς.
Όταν ένα ολόκληρο κράτος μοιάζει ταπεινωμένο και το μέλλον του δυσοίωνο τότε το πιο εύκολο είναι να καταφύγουμε σε ένα ένδοξο παρελθόν για να νιώσουμε σημαντικοί, μεγάλοι και δυνατοί.
Αυτό ακριβώς εκμεταλεύονται φασιστικά μορφώματα που πολλές φορές καταφέρνουν να ανέλθουν στην εξουσία όπως έγινε σε πολύ προοδευτικότερες χώρες στην Ευρώπη.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
11-05-2018, 13:20 #7
Τωρα ηρθαμε στο φυσιολογικο δεν υπαρχει μνημονιο
11-05-2018, 13:58 #8
11-05-2018, 14:05 #9
11-05-2018, 14:20 #10
Ενώ αυτό που ζούμε τώρα στην Ελλάδα, αυτή η κυβέρνηση, δεν είναι μόρφωμα;
Που εξαπάτησε χυδαία τον κόσμο να τους ψηφίσουμε οτι θα μας βγάλουν από τα μνημόνια και αυτοί έκαναν τα αντίθετα;
Που κατέλυσαν την δημοκρατία, αγνόησαν παντελώς ένα δημοψήφισμα και έκαναν το ΟΧΙ, ΝΑΙ; Πότε έχει ξαναγίνει αυτό στην ιστορία της χώρας; Ούτε οι χουντικοί δεν τόλμησαν να κάνουν τέτοια αίσχη!
Και κοροϊδεύουν τον κόσμο οτι είναι αριστεροί. Υπό ποιά ιδιότητα είναι αριστεροί; Μόνο στην ταμπέλα;
Λες οτι το σύστημα σε καιρούς ανέχειας χρησιμοποιεί το χαρτί της δεξιάς. Αυτη η κυβέρνηση δηλαδή δεν είναι το Σύστημα; Τί είναι;
11-05-2018, 14:35 #11
11-05-2018, 14:41 #12
Πολλά μπορούμε να προσάψουμε σε αυτή την κυβέρνηση!!
Σίγουρα από τον τρόπο που ανήλθαν στην εξουσία και μη επίτευξη των υποσχέσεων τους καθώς και η προδοσία του δημοψηφίσματος τους καθιστούν απατεώνες.
Δολοφόνοι πάντως άμεσα δεν είναι. Είναι έμμεσα όπως κάθε πολιτικός που δημιουργεί καταστάσεις ανέχειας και ενός περιβάλλοντος καταστροφής για το μέλλον των παιδιών αυτής της πατρίδας.
Από τα λεγόμενα σου όμως καταλαβαίνω ότι μάλλον σου έθιξα κάτι και μέσω της σύγκρισης νιώθεις την ανάγκη να το απενεχοποιήσεις. Χρυσαυγουλίζουμε;; χρυσαυγουλίζουμε;;It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
11-05-2018, 14:43 #13
Υπήρχαν πολλές φορές ξέπλυμα συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση καθώς και από τα μίντια και την δικαιοσύνη.
Ολο αυτό κάτι εξυπηρετεί.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
11-05-2018, 14:46 #14
Πάντως μιας και τους συγκρίνεις με τους χουντικούς στο θέμα του δημοψηφίσματος δεν νομίζω να υπήρχε δυνατότητα επί χούντας για δημοψήφισμα και το ότι ξεπλένεις την χούντα που ήταν υπεύθυνη για δολοφονίες λέγοντας πως ''ουτε η χούντα τέτοια αίσχη'' είναι τελείως άστοχο.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
11-05-2018, 15:07 #15