Ειρωνεία και υποτίμηση σε συνέντευξη για δουλειά
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 11 of 11

Ειρωνεία και υποτίμηση σε συνέντευξη για δουλειά

Πήγα σε μία συνέντευξη για δουλειά πριν λίγες μέρες και αυτός που μου πήρε συνέντευξη με ειρωνευόταν συνέχεια και μου έκανε ερωτήσεις που εγώ εκείνη τη στιγμή μέσα στο άγχος μου δεν συνειδητοποίησα καν ότι δεν όφειλα να απαντήσω. Μόλις μπήκα με έκανε με το ύφος του να αισθανθώ κατώτερη. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχω πάει δεν μου έχει ξανασυμβεί, πάντα είναι ευγενικοί, με ρωτάνε για μένα και στο τέλος μου λένε αν έχω εγώ κάποια ερώτηση. Αυτός με έπιασε εντελώς απροετοίμαστη, δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Στην αρχή με ρώτησε για την προηγούμενη δουλειά μου, οπότε άρχισα να του λέω τι καθήκοντα είχα, πως δουλεύαμε κλπ. και με ρωτάει γιατί σταμάτησα οπότε του λέω έληξε η σύμβαση μου. Και μου λέει γιατί δεν στην ανανέωσαν, τι τους έκανες;; Του λέω δεν ξέρω, δεν έκανα κάτι. Μετά μου λέει από το 2015 μέχρι τώρα δεν έχεις δουλέψει; Του λέω όχι (και δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάει αφού το βλέπει στο βιογραφικό μου). Με ρωτάει τότε «και τι κάνεις από το 2015 μέχρι σήμερα;» Του απαντάω ότι ψάχνω για δουλειά. Και μου λέει «καλά και τόσα χρόνια δεν έχεις βρει δουλειά;;» Του λέω δυστυχώς όχι. Τότε μου κάνει «να σε ρωτήσω, εκεί στα μέρη σου (η συνέντευξη ήταν στην Αθήνα και εγώ μένω σε μια κοντινή πόλη) δεν έχετε μαγαζιά και τουρισμό;» Του λέω ότι έχει λίγο τουρισμό το καλοκαίρι. «Αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχεις βρει δουλειά εεε;» μου λέει με ύφος σαν να υπονοεί ότι έχω κάποιο κουσούρι που του κρύβω ή ότι του λέω ψέματα πως ψάχνω για δουλειά. Συνεχίζει με το ειρωνικό του χαμόγελο με την ερώτηση «και αφού δεν δουλεύεις τόσο καιρό, πώς ζεις; Ποιος σε ζει;» Και εγώ σαν χαζή του απαντάω ότι με ζουν οι γονείς μου. Σε όλη τη διάρκεια δεν μου έκανε καμία ερώτηση για να δει τις ικανότητες μου, ούτε μου είπε τίποτα για τη δουλειά. Το μόνο που μου είπε στο τέλος για να με ξεφορτωθεί ήταν να με ρωτήσει πως μετακινούμαι στην Αθήνα οπότε του λέω με τα μέσα μεταφοράς και μου λέει ότι η δουλειά ξεκινάει 5 η ώρα το πρωί και τότε δεν έχει λεωφορεία οπότε δεν μπορώ να πηγαίνω. Και μου λέει με κοροϊδευτικό ύφος: «Έχεις δίπλωμα αλλά δεν έχεις αυτοκίνητο!». Μόλις έφυγα μου ήρθε να βάλω τα κλάματα που έκατσα έτσι να με ειρωνεύεται και να με μειώνει χωρίς να αντιδράσω. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συνειδητοποίησα πόσο αδιάκριτη ήταν η ερώτηση «ποιος σε ζει;» και καθόμουν και απαντούσα σαν να έπρεπε να απαντήσω. Δεν θέλω αν μου ξανασυμβεί να το αφήσω έτσι. Πώς έπρεπε να είχα αντιδράσει; Δεν μου πάει να ειρωνευτώ και εγώ αλλά θα ήθελα τόσο πολύ να τον είχα βάλει στη θέση του.

Senior Member
    Να τον καταγγείλεις τον καριόλη, δεν ξέρω που... κάτι θα υπάρχει. Και γενικώς πρέπει να μάθουμε να μη δίνουμε απαντήσεις τέτοιου είδους και να βάζουμε στη θέση τους κάτι τέτοια σούργελα.

Senior Member
    Ο,τι εγινε εγινε ποεμα. Ενταξει, αν τον ειχες ειρωνευτει καταμουτρα και τον ειχες κανει ρομπα θα χειροκροτουσα εγω προσωπικα, αλλα δε θα κερδισεις κατι τωρα να σκεφτεσαι τι επρεπε να ειχες πει και να στεναχωριεσαι κι αλλο.
    Ο τυπος ειναι κομπλεξικος και συμφεροντολογος.
    Ο λογος που ρωτανε τετοια πραγματα με αυτο το στυλ και υφος ειναι γιατι δεν τους νοιαζουν τα προσοντα και οι ικανοτητες πανω στη συγκεκριμενη δουλεια, αλλα το να ειναι ο υπαλληλος διαθεσιμος για ολα με καθε κοστος και καθε τιμημα, χωρις αξιωσεις. Ρωτουσε λοιπον επιμονα για το τι κανεις τα τελευταια 2 χρονια για να σε ψυχολογησει μηπως εχεις υπερβολικα κριτηρια στο ειδος και τις συνθηκες της δουλειας ή και στην αμοιβη.
    Για το ΣΥΜΦΕΡΟΝ του σε προσεβαλλε επανειλλημενως, ΟΧΙ για να σε μειωσει σε προσωπικο επιπεδο, δε σε ξερει.
    Τα λεφτακια ειναι το θεμα παντα.
    Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung

Banned
    μαλον δε θα σε ερμηνευσε σωστα η δε θα καταλαβε οτι σε πειραξε τοσο αυτο

Senior Member
    Quote Originally Posted by savatage View Post
    Ο,τι εγινε εγινε ποεμα. Ενταξει, αν τον ειχες ειρωνευτει καταμουτρα και τον ειχες κανει ρομπα θα χειροκροτουσα εγω προσωπικα, αλλα δε θα κερδισεις κατι τωρα να σκεφτεσαι τι επρεπε να ειχες πει και να στεναχωριεσαι κι αλλο.
    Ο τυπος ειναι κομπλεξικος και συμφεροντολογος.
    Ο λογος που ρωτανε τετοια πραγματα με αυτο το στυλ και υφος ειναι γιατι δεν τους νοιαζουν τα προσοντα και οι ικανοτητες πανω στη συγκεκριμενη δουλεια, αλλα το να ειναι ο υπαλληλος διαθεσιμος για ολα με καθε κοστος και καθε τιμημα, χωρις αξιωσεις. Ρωτουσε λοιπον επιμονα για το τι κανεις τα τελευταια 2 χρονια για να σε ψυχολογησει μηπως εχεις υπερβολικα κριτηρια στο ειδος και τις συνθηκες της δουλειας ή και στην αμοιβη.
    Για το ΣΥΜΦΕΡΟΝ του σε προσεβαλλε επανειλλημενως, ΟΧΙ για να σε μειωσει σε προσωπικο επιπεδο, δε σε ξερει.
    Τα λεφτακια ειναι το θεμα παντα.
    ακριβως...

μη το παιρνεις προσωπικα,ενα ρομποτ ειναι αυτος που παιρνει συνηθως την συνεντευξη που λεει τα ιδια σε ολους....οταν θα ξαναπας σε αλλη να δειχνεις οτι πατας στα ποδια σου,διαβασε μερικα tips στο ιντερνετ...Παντα ειναι δυσκολο οταν εισαι καιρο ανεργος/η και πας για συνεντευξη,το χω παθει κι εγω.

Quote Originally Posted by oeo View Post
    ακριβως...

μη το παιρνεις προσωπικα,ενα ρομποτ ειναι αυτος που παιρνει συνηθως την συνεντευξη που λεει τα ιδια σε ολους....οταν θα ξαναπας σε αλλη να δειχνεις οτι πατας στα ποδια σου,διαβασε μερικα tips στο ιντερνετ...Παντα ειναι δυσκολο οταν εισαι καιρο ανεργος/η και πας για συνεντευξη,το χω παθει κι εγω.
    Δίκιο έχετε αλλά αν μου ξανασυμβεί δεν ξέρω πώς να αντιδράσω. Δεν θέλω να κάτσω να το υπομείνω ξανά χωρίς να μιλήσω.. Και το να ειρωνευτώ και εγώ δεν μου βγαίνει και δεν νομίζω να ωφελήσει. Σκεφτόμουν ότι το καλύτερο θα ήταν να το ανέφερα στο αφεντικό του και να τους έλεγα ότι θα γνωστοποιήσω τον τρόπο που φέρονται στους υποψήφιους εργαζόμενους. Αλλά δεν ξέρω και τι δικαιώματα έχω, δεν είμαι καν εργαζόμενη

Senior Member
    Quote Originally Posted by poema View Post
    Δίκιο έχετε αλλά αν μου ξανασυμβεί δεν ξέρω πώς να αντιδράσω. Δεν θέλω να κάτσω να το υπομείνω ξανά χωρίς να μιλήσω.. Και το να ειρωνευτώ και εγώ δεν μου βγαίνει και δεν νομίζω να ωφελήσει. Σκεφτόμουν ότι το καλύτερο θα ήταν να το ανέφερα στο αφεντικό του και να τους έλεγα ότι θα γνωστοποιήσω τον τρόπο που φέρονται στους υποψήφιους εργαζόμενους. Αλλά δεν ξέρω και τι δικαιώματα έχω, δεν είμαι καν εργαζόμενη
    Δεν χρειαζεται να ειρωνευτεις κι εσυ.
    Αλλωστε ποτε δεν ξερεις αν η συνεντευξη αυτη καταληξει σε μια δουλεια.
    Μπορεί και να σε επαιρναν κι ας ελεγε τις μ@#$/κιες του αυτος.
    Ενας κομπλεξικός ειναι. Μπορει να πει του κοσμου τις βλακειες αλλα στο τελος να σε παρει. Δεν θα τον κανεις φιλο.
    ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ.
    Πιο αποτελεσματικο ειναι να βαζεις παγο οταν ξεπερναει τα ορια.
    Πχ οταν σου ειπε ποιος σε ζει και τις υπολοιπες χοντραδες, του λες " θα θελατε να μεινουμε σε μια επαγγελματικη συζητηση; αυτα που με ρωτατε δεν αφορουν την συνεντευξη μας".
    Η οταν σε ρωτησε για το αυτοκινητο, του λες " δεν χρειαζομαι αυτοκινητο. Ειχα εργοδοτες που ειχαν εταιρικα αυτοκινητα και μου χρειαστηκε το διπλωμα. Αν εχετε εταιρικα αυτοκινητα μπορω να τα οδηγησω. Ολες οι μεγαλες εταιριες, εχουν"
    Η οταν σε ρωτησε πως θα ερχεσαι 5 το πρωι χωρις αυτοκινητο, του λες " ολοι οι υπαλληλοι σας εχουν δικα τους αυτοκινητα; αυτο σημαινει οτι δινετε καλους μισθους και μπορουν και συντηρουν αυτοκινητα. Πολυ ευχαριστο αυτο. Θα παρω κι εγω, αν παει καλα η συνεργασια μας"
    Last edited by Remedy; 20-02-2018 at 09:06.

Senior Member
    Τι κομπλεξάρας!
    Ο λόγος που φέρονται έτσι είναι γιατί ξέρουν πως για μια θέση θα χουν 150 βιογραφικά και ξέρουν πολύ καλά πως θα υπάρξουν άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη και θα δεχτούν να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο, χωρίς ένσημα και ενώ τους αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια.
    Έχει παραγίνει το θέμα με τις συνεντεύξεις και τον κάθε κακομοίρη που βγάζει το άχτι του στον καθένα που έχει ανάγκη!

Ξέχνα το ποέμα, δεν είναι δικό σου πρόβλημα, ο τύπος μπορεί να πέρασε μια άθλια νύχτα με κρεβατομούρμουρα το προηγούμενο βράδυ και έπρεπε κάπου να το παίξει έξυπνος για να νιώσει κι αυτός καλύτερα. Δυστυχώς πολύς κόσμος που αναζητά δουλειά αυτή την περίοδο περνά ανάλογες καταστάσεις. Βάλε χ και προχώρα. Και προσπάθησε την επόμενη φορά που θα σου τύχει τέτοιος μαλέας να φερθείς όπως σου λέει η Ρεμ. Μη δείξεις οτι νευρίασες ή θίχτηκες, πέτα του το μπαλάκι και κάντον εκείνον να θιχτεί.

Quote Originally Posted by elisabet View Post
    Τι κομπλεξάρας!
    Ο λόγος που φέρονται έτσι είναι γιατί ξέρουν πως για μια θέση θα χουν 150 βιογραφικά και ξέρουν πολύ καλά πως θα υπάρξουν άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη και θα δεχτούν να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο, χωρίς ένσημα και ενώ τους αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια.
    Έχει παραγίνει το θέμα με τις συνεντεύξεις και τον κάθε κακομοίρη που βγάζει το άχτι του στον καθένα που έχει ανάγκη!

Ξέχνα το ποέμα, δεν είναι δικό σου πρόβλημα, ο τύπος μπορεί να πέρασε μια άθλια νύχτα με κρεβατομούρμουρα το προηγούμενο βράδυ και έπρεπε κάπου να το παίξει έξυπνος για να νιώσει κι αυτός καλύτερα. Δυστυχώς πολύς κόσμος που αναζητά δουλειά αυτή την περίοδο περνά ανάλογες καταστάσεις. Βάλε χ και προχώρα. Και προσπάθησε την επόμενη φορά που θα σου τύχει τέτοιος μαλέας να φερθείς όπως σου λέει η Ρεμ. Μη δείξεις οτι νευρίασες ή θίχτηκες, πέτα του το μπαλάκι και κάντον εκείνον να θιχτεί.
    Ναι και εμένα αυτό που λέει η ρέμεντυ μου φαίνεται η πιο σωστή αντίδραση. Θύμωσα με τον εαυτό μου γιατί δεν μου έκοψε εκείνη τη στιγμή και δεν μπόρεσα να φερθώ έτσι. Ναι, ό,τι έγινε έγινε. Ελπίζω την επόμενη φορά να παραμείνω ψύχραιμη και να μην τον αφήσω να ξεπεράσει τα όρια. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Senior Member
    Σε καταλαβαίνω.καθε μέρα περνάω.οι πιο πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν οι αγνοούν ότι υπάρχει μεγάλη κρίση στην αγορά και όταν τους λες έχω να δουλέψω π.χ από τότε τους κάνει εντύπωση.και εμένα πολλές φορές μου έχουν πει σε συνεντεύξεις μα καλά από Τότες μέχρι τώρα τι κάνεις??πως δεν κατάφερες να βολευτεις πουθενά??νομίζουν ότι κάπου φταις εσύ.η έχεις κάποιο κουσουρι.
    Ύστερα υπάρχει και η κλίκα .και κάπου να χρειάζονται άτομα αυτοί που δουλεύουν ήδη μεσα φερνουν δικά τους άτομα και οι θέσεις δεν προλαβαίνουν να βγουν πάρα έξω.το ότι σου έκανε πάρα πάνω ερωτήσεις από όσο έπρεπε εν μέρει είναι κατακριτέο υπάρχουν πάρα πολλοί κομπλεξικοι.το ζω κάθε μέρα.
    Εν μέρει όμως προσπαθούν να σε γνωρίσουν καλύτερα γιατί και αυτοί έχουν κάποια ευθύνη απέναντι στον εργοδότη ή αν ο ίδιος είναι εργοδότης προσπάθη να προσέξει ποιον θα προσλάβει..μου έχει τύχη σε συνεντευξει να μου κάνουν άκρως πρωσωπικες ερωτήσεις..π.χ οι γονείς σου είναι μάζη??η χώρισαν??αν χώρισαν για ποιο λόγο χώρισαν??εσύ με ποιον απτους δύο γονείς εσηζες??έχεις κάποιο σοβαρά πρόβλημα υγείας??και πολλες άλλες άκρως πρωσωπικες ερωτήσεις..αλλά τους δικαιολογησα γιατί ήταν πολύ μεγάλη εταιρία με τεράστια φημη.δεν θέλουν να πάρουν ότι νάνε για να μην καταστρέψουν τη φήμη τους..οι δουλειές έχουν γίνει άστα να πάνε ειδικά στην Ελλάδα μόνο στο κρεβάτι μας δεν ανακατεύονται ακόμα.

έχω περάσει απο πολλές συνεντευξεις στο παρελθόν και το χειρότερο που με έχουν ρωτήσει είναι "αν σκεφτομαι να κάνω παιδιά!!!!! τότε δεν ήξερα πως να φερθώ, αλλά πλέον κατάλαβα ότι το περιβάλλον μιας συνέντευξης υποδηλώνει και το χώρο που θα δουλέψεις, έτσι αν το καλοσκεφτείς παρά την οικονομική κατάσταση δεν θα ήθελες να δουλεύεις σε ένα μέρος που έχουν τόσο απαίσια συμπεριφορά...

Είμαι εκπαιδεύτρια και πολλές φορές μου έχουν ζητήσει οι εκπαιδευόμενοι να κάνουμε προσομοίωση μιας συνέντευξης για να προετοιμαστούν, κάτι που προσωπικά το κάνω με μεγάλη χαρά. Σε κάθε τέτοια προσομοίωση τους πιέζω αρκετά, με δύσκολες ερωτήσεις και δύσκολη συμπεριφορά από πλευράς μου για να τους κάνω να καταλάβουν πως να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και αμόρφωτους επαγγελματίες όπως αυτόν που συνάντησες εσύ.

Η συμβουλή μου είναι, κάθε φορά που πας για συνέντευξη να προετοιμάζεσαι σωστά, το καλύτερο είναι μπροστά στο καθρέφτη. θα σου φανεί γελοίο αλλά έχει αποτέλεσμα. Θα πρέπει να πιστεψεις πολύ στον εαυτό σου και να κάνεις τον κάθε συνεντευξιαστή να καταλάβει ότι ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΘΕΣΗ.
    Στο internet θα βρεις πάρα πολλά tips.