Results 16 to 30 of 46
Thread: ψυχωση vs φαντασια
-
04-03-2018, 16:53 #16
Γεια σου μπου, με προλαβες εκει με τον μεσια... :)
Για αυτο τον λογο και με βαση την προσωπικη μου εμπειρια διαφωνω οτι ο διαχωρισμος εχει να κανει με το αν ειναι ευχαριστα η δυσαρεστα τα συναισθηματα.
- 04-03-2018, 16:57 #17
ναταλια συμφωνουμε αυτο περιεγραψα ακριβως απο πανω..
εσυ απο οτι καταλαβα κανεις το διαχωρισμο στο οτι αν συνειδητοποιει καποιος αν αυτο που βιωνει ειναι πραγματικοτητα ή οχι.αλλα ενα παιδακι τα πιστευει αυτα καθως η φαντασια καλπαζειείμαι ςοδοπανα ανθρωπος
04-03-2018, 16:59 #18
Στο πρωτο σκελος συμφωνω, φυσικα τα παιδια εχουν και φοβιες μη υπαρκτες, ειδες κι εγω ποσες ειπα. Ακουγα ηχους φυσιολογικους πχ απο συστολη διαστολη μεταλλου ή απο αερα στα ξυλινα κουφωματα και νομιζα οτι καποιος ειναι, στο σκοταδι φυσιολογικες μορφες αντικειμενων τις εβλεπα σαν κατι αλλο, τερατακια ξερω γω. ΚΑΜΜΙΑ ανεμελια σε αυτα, παιδικες φοβιες. Και την αισθηση οτι καποιος με ακολουθει αν περπατουσα νυχτα την ειχα κατα καιρους, οχι πολυ συχνα.
Στο δευτερο σκελος, απο οσο διαβαζω απο τα παιδια εδω στο φορουμ, φαινεται να επινοουν μεγαλειωδη σεναρια για να αποδρασουν απο τα τρομοκρατικα σεναρια που επισης εχουν επινοησει, οποτε και παλι στη ριζα βλεπω πολυ πονο.
Σε αντιθεση με ενα παιδι που φανταζεται οτι ειναι ο μπατμαν και καραγουσταρει, δεν το κανει απο αμυνα.Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung
04-03-2018, 17:05 #19
Αχα! Αυτη ειναι μια νεα παραμετρος μπου. Δεν ηξερα οτι ακους και καποια γυναικεια ενθαρρυντικη φωνη, αλλα δεν αναιρει την εικασια μου οτι και αυτη η φωνη ειναι προιον ασυνειδητου που εχει παρει ακουστικη μορφη.
Το διαχωρισμο δεν τον κανω με βαση το αν ειναι δυσαρεστο ή ευχαριστο, μπορει να ειναι ενας δυσαρεστος φοβος αλλα αυτο δεν το κανει παραισθηση, φοβους και φοβιες εχουμε ολοι μας και ολα τα παιδακια.
Αν ειναι ευχαριστο μεσα σε ενα ψυχωτικο επεισοδιο να θεωρεις οτι εισαι ο μεσσιας, δεν ειναι μια προσπαθεια να επινοησεις μια φανταστικη υπερτατη λυση σε εναν τεραστιο φοβο?Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung
04-03-2018, 17:21 #20
04-03-2018, 17:23 #21
04-03-2018, 17:36 #22
Ναι οκ...και πισω απο τα καλικατζαρια που φανταζομουν εγω βρισκοταν φοβος/πονος οπως θες πες το. Η μονη διαφορα ειναι οτι καταλαβαινα πως δεν ειναι αληθινα, και ας ηταν δυσαρεστο, και ας φοβομουν, και ας ετρεχα μεχρι να φτασω σε σημειο με κοσμο, και ας κοιταγα πισω μου, και ας σκεπαζομουν ολοκληρη κατακαλοκαιρο γιατι η κουβερτα ειναι ως γνωστον ασπιδα εναντια στα τερατα. Το ζουσα δηλαδη εντονα, με επηρεαζε, αλλα ηξερα οτι δεν ειναι αληθινα. Αυτη ειναι η μονη διαφορα.
Προφανως και υπαρχει συσχετισμος μεταξυ των παθολογικων καταστασεων και δυσαρεστων συναισθηματων, αλλα δεν ειναι αυτο το κριτηριο που διαχωριζει την φαντασιωση απο την ψευδαισθηση/παραισθηση.
04-03-2018, 17:40 #23
Δεν πιστευω πως ενα παιδι τα πιστευει με τον ιδιο τροπο που τα πιστευει ατομο που πασχει απο ψυχωση...μπορει να απορροφαται στη φαντασιωση, να "το ζει" πολυ εντονα, να επηρεαζετα σε μεγαλο βαθμο, να αντιδρα αναλογα, να ζει στο πετσι του ρολου ρε παιδι μου, αλλα και παλι θεωρω πως το παιδικο μυαλο ειναι ευελικτο και δεν περναει στην αντιπερα οχθη του να μπερδευει τα πλαισια του πραγματικου με το φανταστικο, οοοοσο και αν τεντωσει τα ορια του φανταστικου μεσα στη καθημερινοτητα του.
04-03-2018, 17:45 #24
Παντως μπου με ενα γρηγορο ονλαιν ψαξιμο βρηκα αρκετα ξενογλωσσα αρθρα που μιλανε για τον συσχετισμο της πολυ εντονης φαντασιας και των ψυχωσεων. Να επισημανω οτι μιλαμε για συσχετισμο οχι για σχεση αιτιου αιτιατου ε; Δλδ δεν σημαινει οτι οποιο παιδι εχει παρα πολυ εντονη φαντασια θα βγαλει ψυχωση...αλλα σιγουρα παρατηρειται πως οποιος εχει ψυχωση εχει πολυ εντονοτερη φαντασια απο τον μεσο ορο.
04-03-2018, 17:54 #25
Εδω διαφωνώ. Πολλές φορές τα παιδιά μπερδεύουν την φαντασία τους με την πραγματικότητα και δεν νομίζω αυτό να είναι πρόβλημα μέχρι μια ηλικία. Αυτό που διαφέρει νομίζω είναι η κριτική σκέψη, τα παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά στο οτι μπορεί να τους μιλάει ένα άψυχο αντικείμενο. Το πιστευούν αλλα δεν θα κρίνουν τον εαυτό τους για αυτό, είναι κάτι φυσιολογικό για αυτά να μιλάει η κούκλα τους πχ. Ο ενήλικας έστω και με ψύχωση, φαντάζομαι οτι διατηρεί ένα "υγιές" κομμάτι που αντιλαμβάνεται οτι εδώ κάτι δεν πάει καλά. Άρα ή θα σκεφτεί "τρελαίνομαι κι ακούω φωνές" ( νομίζω σπάνια) ή θα φτιάξει ένα σενάριο πίσω από αυτό για να το εξηγήσει. Θα σκεφτεί ας πούμε οτι είναι ο μεσίας, οτι έχει υπερδυνάμεις και βλέπει πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν κτλ κτλ Το μικρό παιδί δεν ξέρει πως μόνο εκείνο μιλάει με την κούκλα του, δεν έχει λόγο να κάνει σενάρια, το αντιμετωπίζει ως κάτι φυσιολογικό και όλοι οι γύρω του επίσης.
04-03-2018, 17:55 #26
04-03-2018, 18:05 #27
Αν εχει κανεις την ορεξη και την υπομονη να διαβασει το παρακατω αρθρο νομιζω οτι εξηγει αρκετα καλα το πως λειτουργει η φαντασια...
http://www.entelechyjournal.com/simonbaroncohen.htm
Ειδικα το σημειο μετα στην ενδεκατη-δωδεκατη παραγραφο που λεει "safely, in what sense?" εξηγει πως διατηρειται ο διαχωρισμος φανταστικου και πραγματικου σε μικρα παιδια ακομα και οταν κανουν pretend play.
04-03-2018, 18:15 #28
Ναταλια παθιαζεσαι με τη συζητηση
Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))
04-03-2018, 18:35 #29
Πάντως πολλά άτομα με ψύχωση έχουν καλλιτεχνικές τάσεις που αυτό δείχνει προφανώς ανεπτυγμένη φαντασία άρα λογικά κάπως πρέπει να συσχετίζεται...
Λείπει κι ο serios, πολύ θα θελα να ακούσω και την δική του άποψη στο θέμα.
04-03-2018, 19:40 #30
Noμίζω πως δεν έχω να προσθέσω κάτι έγκυρο ή τεκμηριωμένο απόλυτα.
Αυτό που ξέρω είναι οτι ο άνθρωπος διαχρονικά χρησιμοποιεί την φαντασία του για διάφορους λόγους. Πιθανώς όπως λένε οι ψυχολόγοι να είναι κ ένας τρόπος άμυνας στον πόνο και τον φόβο, στην προσπάθεια εύρεσης απαντήσεων για τα προβλήματα της ζωής κ του νοήματος της ύπαρξης μας.
Η φαντασία που είναι στην ουσία σκέψη που ταξιδεύει δημιούργησε τους θεούς μέχρι σήμερα, τις μυθολογίες της εκάστοτε κουλτουρας, δημιούργησε τις ουτοπίες που κυνηγάμε για να αλλάξουμε την κοινωνία, δημιούργησε την ιδανική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας κτλ.
Η φαντασία μπορεί να είναι όμορφη, μπορεί να είναι και άσχημη... μήπως κ η καταστροφολογία δεν είναι φαντασία ή οτιδήποτε μελλοντικό γεγονός που προβλέπουμε;;
Υπάρχει κ η φαντασία ως μέρος οράματος για κάτι που κάποιος υλοποιεί καλλιτεχνικά ή σαν μέρος των στόχων του.
Τωρα στο ερώτημα αν με έντονη φαντασία μπορεί να έχεις φυγή από την πραγματικότητα, νομίζω ότι κ κάποιος χωρίς έντονη φαντασία μπορεί εξίσου να ξεφύγει αν πυροδοτήσουν κάποια γεγονότα στη ζωή του την κατάσταση αυτή. Νομίζω σε πάσχοντες με σχιζοφρένεια παρατηρούνταν μια πιο έντονη ονειροπόληση αλλά δεν είναι ένα δεδομένο που στοιχειοθετεί την αιτία της σχιζοφρένειας.
Πάντως προσωπικά παρατηρώ πως είχα έντονη φαντασία ειδικά αν ερωτευόμουν. Εκεί δούλευε πολύ παραγωγικά τόσο στο θέμα σεναρίων μέχρι κ στο χιούμορ τουλ στον γραπτό λόγο.
Μετά την υποτροπή ακόμα κ τώρα μετά από 6 χρόνια δεν έχω την καλύτερη άποψη για την φαντασία μου και την ποιότητα της σκέψης μου τουλάχιστον όπως αισθάνομαι να λειτουργώ στην κοινωνία.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti