Γιατί το φαί μας δίνει χαρά;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 9 of 9
    Junior Member

Γιατί το φαί μας δίνει χαρά;

Φίλοι μου , η δική μου ιστορία μοιάζει με όλες τις δικές σας απλά ήθελα κι εγώ να την μοιραστώ.. Ήμουν πάντα ενα εμφανίσιμο κοριτσι που πρόσεχε την εμφάνιση του ...Μετα απο ενα άσχημο γεγονός (βλ.θεμα υγείας γονεα) έπαθα κατάθλιψη συνοδευόμενη από κρίσεις πανικού κ από εκει που ήμουν 1.78 και 69 κιλά έφτασα 104 σταδιακα... Το έβαλα πείσμα λοιπόν κ έπεσα στα 78 κι ήμουν απίστευτα χαρούμενη για το κατόρθωμα. Τωρα ομως παλι άρχισα ν ανεβαίνω κ έφτασα 95. Πολλοί μου λένε ότι δεν μου φαίνονται επειδή ειμαι ψηλή ομως δεν είμαι στραβή .. μ ενοχλεί πολύ η εμφάνιση μου...και παρόλο που έχω τον σύντροφό μου που με υπέράγαπαει και με δέχεται όπως είμαι εμένα δεν μου αρέσω κ αυτό μου χαλάει τη διάθεση. Δεν μπορώ όμως να βάλω τον εαυτό μου σε τάξη. Το κρατάω μια εβδομάδα κ μετα παλι το χαλάω. Βρίσκομαι σε μια μεταβατική περίοδο στη ζωή μου με αρκετό άγχος.. Έχω εκκρεμότητες με τη σχολή μου, σε μερικούς μήνες θα συγκατοίκησω με τον φίλο μου κ πρέπει να μαζέψω χρήματα, Πρέπει να κάνω μια εγχείρηση κλπ κλπ πράγματα δλδ που μ έχουν αγχωσει... Έχω μπλοκάρει με τις εκκρεμότητες κ αφήνω την εμφάνιση μου πίσω ενώ αυτό με στεναχωρεί..απ την άλλη κ με τη γυμναστική δεν τα πάω πολύ καλα.. γραφτηκα γυμναστήριο αλλά σ ένα μήνα τα παράτησα... και καταλήγω στο συμπερασμα ... Ενω το φαι ουσιαστικα μου καταστρέφει την ψυχολογία γιαυι δεν κάνω χωρίς αυτό;;;;

Senior Member
    Πολύ απλά γιατί έχεις δει το φαγητό ως ψυχαγωγία, όπως φυσικά μας φτιάχνει την διάθεση και το γλυκό! προσπάθησε σιγά σιγά να βρεις φαγητά που σου αρέσουν, αλλά να μην είναι υπερθερμιδικα και επίσης για αρχή προσπάθησε το βράδυ να τρως κάτι πολύ light!το βραδινό είναι όλη η υπόθεση, και από εκεί βάζουμε πολλά κιλά!να τρως ένα καλό πρωινό και να προσέχεις πολύ τι τρως πριν κοιμηθείς!

Εστάλη από Lenovo A7010a48 στο E-Psychology.gr Mobile App

Senior Member
    Κανοντας βαρη απο το 1986 , εμαθα να τρωω αναλογα , αυτο που επρεπε να φαω ( πριν ημουν αμετανοητος γλυκατζης , οχι παχυς ομως ) , εδω και παρα πολλα χρονια το φαγητο ειναι αναγκη για μενα , οχι απολαυση , πχ. δεν μαρεσουν πλεον τα γλυκα ................... κι εγω ειμαι σε διαιτα , απο κιλα που πηρα απο ενα φαρμακο , και αποφασισα πλεον να τα χασω , και μου ειναι ευκολο , αφου δεν μενδιαφερει το φαγητο.... η ορεξη που εχεις λεγεται ψυχογενης , δλδ τρως για να παιρνεις ευχαριστηση , αμα το συνειδητοποιησεις , θα σταματησεις να τρως ............. τα πηρες προσωρινα τα κιλα , μην πανικοβαλλεσαι , θα τα χασεις αμα το παρεις αποφαση , αλλα απ οτι φαινεται , οχι τωρα , δεν εχεις τωρα την ψυχολογιια για διατροφες και λοιπα , και αφου δεν σαρεσε το φαγητο πριν παρεις τα κιλα , δεν υπαρχει προβλημα να χασεις τα κιλα καποια στιγμη , ..........................σε οποιον αρεσει το φαγητο ειναι δυσκολο να χασει κιλα , και πιο δυσκολο ειναι να διατηρησεις τα χαμενα κιλα , παρα να τα χασεις ........
    οχι πανικους ειναι η κεντρικη ιδεα , χανονται τα κιλα ...... ειναι μια προσωρινη φυγη ........

Καλησπερα Lucyloo, πώς εισαι?Αρχικα ,να σου πω οτι ειναι πολυ θετικο που εχεις εναν ανθρωπο να σε αγαπαει και να σε αποδεχεται οπως ακριβως εισαι.Μετα απο την καταθλιψη και τις κρισεις γενικα εχεις επισκεφτει καποιον ψυχολογο?Μπορει να σε βοηθησει...Ειδα και το θεμα σου με την εγχειρηση,απο οσο ξερω ειναι εγχειριση ρουτινας και αν εχεις οποιαδηποτε απορια καλο θα ηταν να απευθυνθεις στον γιατρο σου και να το πεις για τις κρισεις σου.
    Ολοι περναμε φασεις στην ζωη μας αυτο να σκεφτεσαι καλη μου.Επισης 10-20 κιλα πανω ή κατω να ησουν θα αλλαζε το μεσα σου?Αυτη που εισαι?Σκεψου ο συντροφος σου για να σε αγαπαει τοσο ,τον εαυτο σου σιγουρα θα βλεπει κατι που εσυ δεν βλεπεις στον εαυτο σου.Αγκαλιασε τον εαυτο σου ,μιλα του καλα...Παντα πρωτη σαν σχεση,να βαζεις αυτη με τον εαυτο σου.Προσπαθησε να μην σκεφτεσαι τοσο το φαγητο(βασικα τον περιορισμο και την διαιτα)αυτη την περιοδο,φαινεται οτι εισαι σε μια φαση ψυχολογικα που η διαιτα δεν εχει χωρο σε αυτο.Στην πραγματικοτητα ,το φαγητο δεν ειναι ελεγχος και ταξη,ειναι βιολογικη αναγκη.Προσπαθησε να καταλαβεις ποτε πεινας.Πολλες φορες αντι να πειναμε,διψαμε.
    Μπες στο youtube,δες βιντεακια (motivational, συμβουλες διατροφης απο ατομα που εχουν περασει αυξομειωσεις με τα κιλα τους,υγιεινες επιλογες).Υπαρχουν παρα πολλα που μπορεις να βρεις και ειδκα στο ξενο youtube.Μπορεις να βρεις 2-3 υγιεινα πρωινα,βαλε δυο σνακ (φρουτακια) μεσα στην ημερα σου,αρκετη σαλατα για μεσημεριανο και συνδυασμό πρωτεινων-υδατανθρακων-λιπων,αρκετο νερο...και για την γυμναστικη που ειπες ξεκινα οποτε μπορεις 30 λεπτα την ημερα...καλυτερα σταδιακα και σιγα σιγα θα σου γινει συνηθεια. Δωσε χρονο στον εαυτο σου και ολα σιγα σιγα θα γινουν,κανε πραγματα που να σου αρεσουν και χαλαρωσε... :) :)

Senior Member
    Νομίζεις ότι σού δίνει χαρα..όπως λες δεν κάνεις χωρίς αυτο μπορεί ν το χρησιμοποιείς και για να ξεχνιέσαι από τα προβλημματα σου εφόσον λες παχυνες μετά από ένα γεγονός αλλά ολοι έχουμε προβλήματα δεν σημαίνει Θ τ ρίξουμε στο φαΐ διοχέτευσε αλλού το άγχος σου και την στεναχώρια ξεχωρισε εμφάνιση με προσωπικά προβλήματα παντα πρέπει ν προσέχεις τον εαυτό σου και αλλαξε τροπο σκέψης αντιμετωπίζεις δυσάρεστες καταστάσεις με λάθος τρόπος μην είσαι αδυναμος χαρακτήρας

Quote Originally Posted by Lenale View Post
    Νομίζεις ότι σού δίνει χαρα..όπως λες δεν κάνεις χωρίς αυτο μπορεί ν το χρησιμοποιείς και για να ξεχνιέσαι από τα προβλημματα σου εφόσον λες παχυνες μετά από ένα γεγονός αλλά ολοι έχουμε προβλήματα δεν σημαίνει Θ τ ρίξουμε στο φαΐ διοχέτευσε αλλού το άγχος σου και την στεναχώρια ξεχωρισε εμφάνιση με προσωπικά προβλήματα παντα πρέπει ν προσέχεις τον εαυτό σου και αλλαξε τροπο σκέψης αντιμετωπίζεις δυσάρεστες καταστάσεις με λάθος τρόπος μην είσαι αδυναμος χαρακτήρας
    Lenale ολοι καπου ξεσπανε οταν περνανε καποια φαση ή εχουν καποια ανασφαλεια...Γι'αυτο υπαρχουν και μικροεθισμοι .Το να αλλαξει απο την μια μερα στην αλλη δεν γινεται,καλυτερα να δουλεψει και να καταφερει να εχει μια υγιης σχεση με το φαγητο .Με το να πεις καποιον μη εισαι αδυναμος χαρακτηρας δεν τον βοηθαει,ωστοσο δεν ξερεις τι εχει περασει για να της το λες και αυτο...Υπαρχουν τοσα ατομα που εχουν μια διαταραχη προσληψης τροφης δηλαδη ειναι αδυναμοι χαρακτηρες?Αλλοι απο την παιδικη τους ηλικια τους κοροιδευαν γι'αυτο,ειχα αυστηρους γονεις κτλ κτλ πολλα παιζουν...Σκεψου αν ησουν εσυ ολη μερα στο σπιτι και πονουσες πολυ μεσα σου με καποιο ασχημο γεγονος(γιατι ειπε καταθλιψη) συνηθως στην καταθλιψη ή το ριχνεις στο φαγητο για να καλυψεις το κενο,τον πονο,οτιδηποτε ή εισαι ολη μερα στο κρεβατι και δεν σου λεει και πολλα τα φαγητο.Μπορει την μια περιοδο της ζωης σου να εισαι ετσι,και την αλλη αλλιως.Ποτε δεν ξερεις...

Senior Member
    Δεν είπα άμεσα ότι είναι αδυναμος χαρακτηρας δεν την ξέρω κιόλας προσωπικά ειπα ότι πρέπει να αντιμετωπιζει διαφορετικά τις καταστάσεις δεν είναι φυσιολογικό όπως ανέφερε πηρε 30 κιλα και είχε κρίσεις πανικού μετά από θέμα υγείας γονέα θεωρώ ότι θα έπρεπε ν διαχειριστεί αλλιώς την κατάσταση και όχι ν δημιουργήσει και άλλο πρόβλημα στον εαυτό της δεν το είπα γ κακο την συμβούλευσα να είναι πιο δυνατή και αν είναι ν ξεσπάσει κάπου Ν ξεσπάσει σε κάτι πιο υγιες από την στιγμή που και εκείνη στεναχωριεται και την χαλάει ψυχολογικά το φαΐ πιστεύω ότι είναι καλό από την μια γτ έχει συνείδησή και δεν το αγαπάει το φαι που άλλοι δεν σκέφτονται καν την δίαιτα και δεν θέλουν Ν αλλάξουν μένει να το βάλει πείσμα γ ν καταφέρει το στόχο της Κ Ν κάνει μεγάλη υπομονή

Quote Originally Posted by Lenale View Post
    Δεν είπα άμεσα ότι είναι αδυναμος χαρακτηρας δεν την ξέρω κιόλας προσωπικά ειπα ότι πρέπει να αντιμετωπιζει διαφορετικά τις καταστάσεις δεν είναι φυσιολογικό όπως ανέφερε πηρε 30 κιλα και είχε κρίσεις πανικού μετά από θέμα υγείας γονέα θεωρώ ότι θα έπρεπε ν διαχειριστεί αλλιώς την κατάσταση και όχι ν δημιουργήσει και άλλο πρόβλημα στον εαυτό της δεν το είπα γ κακο την συμβούλευσα να είναι πιο δυνατή και αν είναι ν ξεσπάσει κάπου Ν ξεσπάσει σε κάτι πιο υγιες από την στιγμή που και εκείνη στεναχωριεται και την χαλάει ψυχολογικά το φαΐ πιστεύω ότι είναι καλό από την μια γτ έχει συνείδησή και δεν το αγαπάει το φαι που άλλοι δεν σκέφτονται καν την δίαιτα και δεν θέλουν Ν αλλάξουν μένει να το βάλει πείσμα γ ν καταφέρει το στόχο της Κ Ν κάνει μεγάλη υπομονή
    Ναι,συμφωνω οτι θα ηταν καλο να κανει πραγματα ετσι ωστε να ξεχνιεται και να περναει καλα,ομως θεωρω το να μην αγαπας το φαγητο εχει σχεση με κακη σχεση με το φαγητο.Οταν εισαι οκ σε αυτο το θεμα ,τοτε εχεις μια καλη σχεση με το φαγητο,και αυτος ειναι ο σκοπος,οχι να μισει το φαγητο,αλλα να αναπτυξει μια καλη σχεση μ'αυτο.Καλη σου μερα :)

Member
    Περα απο ολα αυτα, το μεγαλυτερο ρολο παιζει η βιολογια,χημεια και βιοχημεια του οργανισμου, συνηθως εθιζομαστε στους υδατανθρακες που προκαλουν εκκριση ινσουλινης και κατα συνεχεια της τρυπτοφανης, ενα αμινοξυ που βοηθα στη εκκριση σεροτονινης, της ορμονης που μας "κανει χαρουμενους".