Θα γινόσασταν Δωρητές Οργάνων Σώματος ?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 11 of 11
    Senior Member

Θα γινόσασταν Δωρητές Οργάνων Σώματος ?

Πολύ κουβέντα έγινε το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή τον θάνατο του νεαρού αυστραλού τουρίστα από άγριο ξυλοδαρμό νταήδων της νύχτας στη Μύκονο και το μάθημα ανθρωπιάς από τους γονείς του, που παρά τον πόνο τους , βρήκαν το κουράγιο να δωρίσουν τα όργανα του αδικοχαμένου παιδιού τους, σε συνανθρώπους μας που περίμεναν μήνες για ένα κατάλληλο μόσχευμα. Δεδομένου ότι η Πολιτεία δεν προβάλει, δεν ενημερώνει το κοινό, σε τελική ανάλυση φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την καμπάνια της Δωρεάς Οργάνων Σώματος, η ιστορία αυτή του νεαρού τουρίστα, ή άλλες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς , σας δίνουν το ερέθισμα να αποφασίσετε όσο ακόμη είσαστε εν ζωή να γίνετε ΔΟΣ ? Ή υπάρχουν άλλοι αποτρεπτικοί παράγοντες (θρησκευτικοί, κοινωνικοί, φιλοσοφικοί ή αλλοι) που σας εμποδίζουν να το κάνετε ?Έχοντας υπ' όψη ότι η χώρα μας στατιστικά έρχεται τελευταία στην ΕΕ σε ανεύρεση μοσχευμάτων, με αποτέλεσμα να χάνουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπολίτες μας εξ αιτίας της έλλειψης τους, θα προσπαθούσατε να ενημερώσετε κι άλλους για την ανάγκη να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ?? Μια πρόταση που έχει ακουστεί είναι όλοι ανεξαίρετα να θεωρούνται εν δυνάμει ΔΟΣ, εκτός αν δηλωθεί το αντίθετο..Ουσιαστικά δηλαδή να μην περιμένουμε από κάποιον να δηλώσει αν θέλει να γίνει ΔΟΣ, αλλά να ελπίζουμε πως δεν θα δηλώσει κανένας το αντίθετο..Θα υποστηρίζατε μια τέτοια άποψη ??

Αυτό θα ήταν ιδανικό, αλλά δυστυχώς η στενομυαλιά και η θρησκοληψία που μας δέρνει σαν λαός, μας εμποδίζει από την πρόοδο.
    Όλοι σκέφτονται τον εαυτό τους στη θέση του θύματος και δεν αναλογίζονται πόσο δύσκολα θα είναι όταν βρεθεί κάποιος δικός τους ή ακόμη και ο ίδιος στη θέση του να κρέμεται η ζωή του από ένα μόσχευμα.
    Μακάρι να ψηφιστεί σαν νόμος, αν και δεν νομίζω πως οι πολιτικοί ασχολούνται με τίποτε άλλο πέρα απ\' την προβολή τους και την εξουσία....

Senior Member
    Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε πως η εξέλιξη δεν είναι μόνο προϊόν νομοθεσιών αλλά πρώτιστα αλλαγής νοοτροπίας σε θέματα που αφορούν την οικολογία, το περιβάλλον, τον αλτρουισμό , την αγάπη μας για το συνάνθρωπο...Λ.χ. δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να δώσουν αίμα καθαρά για θρησκευτικούς λόγους (Μάρτυρες του Ιεχωβά)... Το πρόβλημα είναι πως αυτή η ακραία συμπεριφορά , μεταφέρεται ακόμη και στις περιπτώσεις άρνησης για ΛΗΨΗ αίματος, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία μικρών παιδιών που η ζωή τους επαφίεται κυριολεκτικά στη στενομυαλιά ή όχι των γονιών τους...Σ\' αυτές τις περιπτώσεις είμαι της γνώμης πως η Πολιτεία θα πρέπει να αγνοεί την θέληση εκείνου που για θρησκευτικούς και όχι μόνο λόγους αρνείται την νοσηλεία με αιμοληψία και με εισαγγελική παρέμβαση να διατάσσεται το αυτονόητο...

Senior Member
    Θα ήθελα να προσθέσω, πώς εκτος απο Δωρεα Οργανων, μπορει να γίνει κ Δωρεα του Μυελού των Οστων απο ατομα ηλικιας 15-55 ετών. Κ μπορει να ειναι τοσο σημαντικη η δωρεά αυτή οσο κ η δωρεα οργανων.....οποιος ενδιαφερεται μπορει να ζητήσει πληροφοριες απο ολα τα κεντρα Ιστοσυμβατότητας (στη Θεσσαλονικη απο οσο γνωριζω πληροφοριες παρεχονται στο Ιπποκράτειο).

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    Θα ήθελα να προσθέσω, πώς εκτος απο Δωρεα Οργανων, μπορει να γίνει κ Δωρεα του Μυελού των Οστων απο ατομα ηλικιας 15-55 ετών. Κ μπορει να ειναι τοσο σημαντικη η δωρεά αυτή οσο κ η δωρεα οργανων.....οποιος ενδιαφερεται μπορει να ζητήσει πληροφοριες απο ολα τα κεντρα Ιστοσυμβατότητας (στη Θεσσαλονικη απο οσο γνωριζω πληροφοριες παρεχονται στο Ιπποκράτειο).
    Πολύ σημαντική η επισήμανση σου..Οποιαδήποτε δωρεά που αφορά την ανθρώπινη ζωή είναι σημαντική..Το πιο σπουδαίο απ\' όλα είναι πως ενώ για τον Δωρητή δεν ΚΟΣΤΙΖΕΙ απολύτως τίποτε, για τον λήπτη είναι ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ...

Senior Member
    ναι θα γινομουνα αν σινεχιζα ομως να ζω κανονικα ομως και γω,

Senior Member
    Δεν είμαι ΔΟΣ στα χαρτιά , αλλά έχω καταστήσει σαφές στα πρόσωπα του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος πως αν -ο μοι γένοιτο- βρεθώ σε κατάσταση μη αναστρέψιμη, θέλω να υπογράψουν για να πραγματοποιηθεί η δωρεά.

Γιατί δεν υπογράφω απο τώρα , μόνη μου? Μπρρρ, γρουσουζιά

Ακόμα, συμφωνώ να θεωρούνται όλοι ανεξαιρέτως εν δυνάμει ΔΟΣ.

Senior Member
    Eίμαι ήδη.

Senior Member
    εγω εχω πει στους γονεις μου αν πα8ω κατι να μου δωρισουν τα οργανα.πολυ απλο.:P

Senior Member
    Πρίν από λίγο καιρό είδα ένα απίστευτο ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Σε κάποιο νοσοκομείο της Αμερικής θα γινόταν μεταμόσχευση ύπατος από ζώντα δότη σε κάποιον άλλο, ο οποίος ήταν λίγες μόνο μέρες πριν το θάνατο. Στην περίπτωση αυτή παίρνουν ένα σημαντικό μέρος του συκωτιού του υγιούς δότη και το μεταμοσχεύουν στον λήπτη. Η πιθανότητες επιβίωσης του ζώντα δότη ήταν περίπου στο 50%! (συγκλονοστικό ?). Νομίζω ότι και οι πιθανότητες επιβίωσης του λήπτη ήταν κάπου εκεί. Οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν περίπου 45 χρονών! Με οικογένειες και μικρά παιδιά και οι δύο. Δεν το είδα από την αρχή και δεν κατάλαβα τι σχέση είχαν μεταξύ τους. Κλασικά, έπαιρναν συνεντεύξεις από τους ίδιους και από τα μέλη των οικογενειών τους πριν και μετά το χειρουργείο. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την εγχείρηση πήγαιναν αρκετά καλά και οι δύο. Μετά όμως ο δότης υποτροπίασε και έφτασε σχεδόν να πεθάνει! Τελικά όλα καλά και για τους δύο, αλλά ο λήπτης έφυγε δύο μήνες γρηγορότερα από το νοσοκομείο από τον δότη...

Senior Member
    Originally posted by dreamer
    Σε κάποιο νοσοκομείο της Αμερικής θα γινόταν μεταμόσχευση ύπατος από ζώντα δότη σε κάποιον άλλο, ο οποίος ήταν λίγες μόνο μέρες πριν το θάνατο. ................Δεν το είδα από την αρχή και δεν κατάλαβα τι σχέση είχαν μεταξύ τους. Κλασικά, έπαιρναν συνεντεύξεις από τους ίδιους και από τα μέλη των οικογενειών τους πριν και μετά το χειρουργείο.
    αυτο το παραθετω για να μην δημιουργουνται εντυπωσεις...για τον δοτη αυτο που σε μας μπορει να φαινεται παραλογο, γι αυτον να ναι απολυτα λογικο.