Results 31 to 43 of 43
-
28-11-2018, 19:13 #31
το να εισαι ξεχωριστος σημαινει να σε δειχνουν με το δαχτυλο παντου και μετα αλλες φορες γες λαμπω και αλλες σκοταδι μαυρη μαυριλα πλακωσε
- 08-01-2019, 17:06 #32
https://www.naftemporiki.gr/printStory/240669
ΚόσμοςΠαρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 12:31
Ευφυΐα, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ταλαντούχου και σχιζοφρενούς
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων, το ίδιο γονίδιο που ευθύνεται για την εκδήλωση ψυχώσεων, όπως σχιζοφρένεια και μανιοκατάθλιψη, σχετίζεται με την καλλιτεχνική δημιουργικότητα, ενώ η ευφυΐα είναι αυτή που διατηρεί τις ισορροπίες.
Στην ευφυΐα φαίνεται πως χρωστά την υστεροφημία του ως μεγαλοφυής ζωγράφος –και όχι ως σχιζοφρενής– ο Σαλβαντόρ Νταλί.
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων, το ίδιο γονίδιο που ευθύνεται για την εκδήλωση ψυχώσεων, όπως σχιζοφρένεια και μανιοκατάθλιψη, σχετίζεται με την καλλιτεχνική δημιουργικότητα, ενώ η ευφυΐα είναι αυτή που διατηρεί τις ισορροπίες.
Μετά από έρευνες, ο Σζάμπολκς Κέρι από το Semmelweis University της Βουδαπέστης εντόπισε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την επονομαζόμενη νεουρεγκιουλίνη 1, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας. Η μετάλλαξη του συγκεκριμένου γονιδίου επηρεάζει την πρωτεΐνη της νεουρεγκιουλίνης 1 που εκκρίνεται στον εγκέφαλο και ευθύνεται για την εκδήλωση ψυχώσεων, την ασθενή μνήμη και την ευαισθησία στην κριτική.
Το 50% περίπου των υγιών Ευρωπαίων διαθέτουν ένα αντίτυπο του μεταλλαγμένου αυτού γονιδίου, ενώ το 15% διαθέτουν δύο αντίτυπα. Μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200 φοιτητές, ο Κέρι διαπίστωσε ότι τα άτομα που διέθεταν δύο αντίτυπα της νεουρεγκιουλίνης 1 έτειναν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ δημιουργικότητας σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Περισσότερο δημιουργικοί αποδείχθηκαν και όσοι είχαν ένα αντίτυπο σε σύγκριση με αυτούς που δεν διέθεταν κανένα.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η νεουρεγκιουλίνη επηρεάζει τη δημιουργικότητα. Οι εθελοντές με δύο αντίτυπα του μεταλλαγμένου γονιδίου δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να εκδηλώσουν διάφορες ψυχώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συσχέτιση της μετάλλαξης με την ψυχική ασθένεια δεν εξηγεί πλήρως τη συσχέτισή της με τη δημιουργικότητα, υποστηρίζει ο Κέρι.
Αυτό που υποθέτει ο Κέρι είναι ότι το μεταλλαγμένο γονίδιο επηρεάζει τον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που καθορίζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Η μεταβολή αυτή είναι δυνατόν να πυροδοτήσει σε άλλους τη δημιουργικότητα και σε άλλους τα ψυχωτικά παραληρήματα.
Η ευφυΐα φαίνεται να είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν εάν η μετάλλαξη της νεουρεγκιουλίνης 1 θα οδηγήσει σε εκδήλωση δημιουργικών ή ψυχωτικών τάσεων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Κέρι είχαν σε γενικές γραμμές υψηλότερο δείκτη ευφυΐας από το μέσο όρο. Αντίθετα, μια μελέτη οικογενειών με ιστορικό σχιζοφρένειας έδειξε ότι η ίδια μετάλλαξη σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας και ψυχωτικά συμπτώματα.
«Μέσα από την κλινική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι τα άτομα με υψηλότερο IQ έχουν μεγαλύτερες διανοητικές δυνατότητες για να αντεπεξέλθουν στις ψυχωτικές τους εμπειρίες, καθώς δεν αρκεί μόνο να νιώθεις αυτά τα συναισθήματα, πρέπει να μπορεί και να τα επικοινωνείς», επισημαίνει ο Κέρι.
Πηγή: NewScientist
http://www.naftemporiki.gr/story/240...i-sxizofrenous
08-01-2019, 17:50 #33
Μπραβο μιχαλη. Αν καταλαβα καλα, οι μισοι γινονται ταλαντουχοι η μισοι γινομαστε σχιζοφρενεις και ποιο ειναι το κριτηριο; Οτι εμεις ειμαστε πιο χαζοι; Δεν αποκλειεται, εχουμε ομως ταλεντο!! [emoji23][emoji23] Παιδια βλεπω πολλα αστεια και γελαω και ξεχνιεμαι καντε το κι εσεις μπορει να εχω ψυχολογικα αλλα ειναι το καλυτερο φαρμακο το γελιο γελατε!! Εντωμεταξυ μου αρεσε αυτο που ελεγε το αρθρο οτι εχουμε ευαισθησια στην κριτικη ποσο αληθινο ειναι!!!!!!!! Δεν λεγεται!!!!!!
Last edited by λουλούδι; 08-01-2019 at 21:27.
08-01-2019, 18:23 #34
@Αποστολια βλεπεις τι λεει; Ειμαστε ευαισθητοι στην κοινωνικη κριτικη, παρα πολυ θα ελεγα, μπορει κατι να μου πουν και να ειμαι χαλια ολη μερα!! Αυτο ειναι το χειροτερο συμπτωμα!! Γι'αυτο γινομαι χαλια καθε μερα γιατι κατι θα ακουσω και ετσι εχω μαζεψει παρα πολλα μεσα μου!!
10-01-2019, 13:46 #35
Κι εγω το χω αυτο με την κριτικη.Οταν μου πουν κατι οι αλλοι πληγωνομαι.Πρεπει να τους γραψουμε ολους.Αυτοι δεν ειναι καλα οχι εμεις.
10-01-2019, 14:59 #36
Μιχαλη. Διαβασα κατι τωρα για την ταπεινοτητα. Πρεπει να ειμαστε ταπεινοι. Μην κυνηγας την δοξα. Κι εγω αυτο εκανα αλλα μαλλον υπαρχει θεος και μας τιμωρει ολους για τις αμαρτιες μας. Το χειροτερο αμαρτημα εκτος απο την αυτοκτονια ειναι η περηφανεια. Και εγω νομιζα οτι ημουν η μονη καλη αλλα με τιμωρουσε συνεχεια ο Θεος για το καλο μου. Ετσι και εσυ αν θες να γινεις καποιος σε πληγωνει ο Θεος μεσω των ανθρωπων. Κοιτα να εισαι ταπεινος και καλα μεσα σου και να αγαπας τους γυρω σου και ολα τ αλλα θα ρθουν. Ετσι με επεισαν εμενα τουλαχιστον.
10-01-2019, 20:11 #37
για να καταλαβω δηλαδη οταν ο χριστος εμφανιστηκε σε ολους τους μαθητες του εκτος απ τον θωμα αυτο σημαινει οτι τον τημωρησε αφου ο θωμας τον αρνηθηκε και ο χριστος εκανε την επιθυμια του πραγματικοτητα
καπως ετσι συμβαινει και σημερα οσοι δε πιστευουν δε μπορουν να καταλαβουν πως αλλοι που πιστευουν δε τους λυγιζει τιποτα
10-01-2019, 20:22 #38
11-01-2019, 00:50 #39
η επιθυμια του ηταν οτι δεν ηθελε να γνωριζει την υπαρξη του χριστου και ετσι εγινε.
11-01-2019, 09:53 #40
11-01-2019, 11:34 #41
11-01-2019, 12:38 #42
Πρώτα πρέπει να στε εξαιρετικά δημιουργικοί ή ιδιοφυείς.
"Students of artistic subjects at university are at increased risk of
developing schizophrenia, bipolar disorder and unipolar
depression in adulthood"...σ αυτό καταλήγει η έρευνα.
"family-level factors alone cannot explain the association.
There is some evidence that the association with mental illness
was strongest for core creative subjects, especially for visual arts. It is
notable that, in the visual arts, most if not all practitioners are
engaged in the creative process, whereas performing arts place
more emphasis on interpretation. Hence, the core creative subjects,
particularly visual arts, may capture the concept of creativity most
closely, supporting the idea that mental disorder is associated
with creativity per se."γιάννης
11-01-2019, 14:50 #43
Ιδιοφυεις δεν ειμαστε, ιωαννης, αλλα εχουμε ενστικτο