Φοβάμαι μόνη - Page 3
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 92
    Banned
    Originally posted by lostsoul
    πιστεψε με, κανενα αγχος δεν εχω και καμια προσπαθεια δεν θελω να κανω απο πλευρας μου για να πεισω για το ο,τιδηποτε!!!

Για δες το λιγο αλλιως... Θα σε βοηθουσε ισως?

Πως θες να πιστεψω το πρωτο σου ποστ, οταν το δευτερο που βαζω βραζει απο νουθεσια και παροτρυνση ετσι ωστε να κατευθυνθω προς τα εκει που πιστευεις οτι ειναι η σωτηρια κατ εσε???

Αγαπητε μου εχω περασει τα 40 πια (και χαιρομαι για αυτο μιας και η ωριμοτητα ερχεται με τα χρονια και συσωρευει πλεον τρομερη εμπειρια) και ειμαι αρκετα ικανος να πιανω τα μυνηματα των χριστιανων φονταμενταλιστων (οπως εγω τους ονομαζω).

Εαν υπαρχει θεος, θα χαρω παρα πολυ να με στειλει στην κολαση και να βραζω σε καζανια νυχτα μερα....
    Ο παραδεισος ΤΟΥ θα μοιαζει με την ιδια φρικη που υπαρχει στη γη....

Και μετα τις διαφημησεις, θα σου προτεινα να βρεις κανενα πιο πιτσιρικα για να τον ψησεις με το τροπο που κανεις στο δευτερο ποστ.
    Εγω ειμαι μια χαμενη υποθεση, ενα χαμενο κορμι*....

* και οπως λεει το μωρο μου,
    αχουυυ και δεν με νοιαζει..... αχουυυ και δεν με νοιαζει....

Senior Member
    ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι \"χαλιεσαι\" τοσο φιλε κρινο.... εχεις την αποψη σου και ολοι οι υπολοιποι την δικη μας!
    Συνεχισε να εισαι ενα \"χαμενο κορμι\" (συ ειπας!!) και ασε τους υπολοιπους να πορευτουν την ζωη τους οπως εχουν επιλεξει!!!
    Μιας και εισαι 40+ , τις \"επιλογες\" σου τις εχεις κανει. Συνεχισε λοιπον και θα την βρεις την ακρη σου...
    Εαν δεν θελεις να κινηθεις οπως στο 2ο μου ποστ (που παραθετεις) τοτε ενστερνισου το 1ο και... keep up the good work!!!!!

Μην κρινεις για να μην κριθεις!!!!! χιχιχιχιχιχιχι....

Banned
    ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι \"χαλιεσαι\"

χαιρομαι για τα εισαγωγικα που εβαλες,
    δεν χαλιεμαι ακριβως...
    απλα εχω ενα βιτσιο με τους εν ελλαδι χριστιανους φονταμενταλιστες.
    Και ιδιως εσενα μπορω να πω, οτι \"ΣΕ ΠΑΩ\"!!!
    (κλεμενο αυτο απο τον συγχωρεμενο)

τοσο φιλε κρινο.... εχεις την αποψη σου και ολοι οι υπολοιποι την δικη μας!

το παραπανω εχει ιδια αξια με την εξισωση του ποσο κανει 1+1=2

Συνεχισε να εισαι ενα \"χαμενο κορμι\" (συ ειπας!!)

http://uk.youtube.com/watch?v=iBq9U3nFQDk

και ασε τους υπολοιπους να πορευτουν την ζωη τους οπως εχουν επιλεξει!!!

http://uk.youtube.com/watch?v=UmMqsXHkwGc

Μιας και εισαι 40+ , τις \"επιλογες\" σου τις εχεις κανει. Συνεχισε λοιπον και θα την βρεις την ακρη σου...

Μπα εγω ειμαι ξοφλημενος, τωρα να βρω ακρες και μεσες???
    Αληθεια εσυ ποσο εισαι πανω κατω???
    Ετσι για να ξερουμε και ποσο ειναι ο συνομιλητης μου....

Εαν δεν θελεις να κινηθεις οπως στο 2ο μου ποστ (που παραθετεις) τοτε ενστερνισου το 1ο και... keep up the good work!!!!!

Μου βαζεις ζητηματα που εχουν λυθει εδω και εικοσαετια!!!
    Αν θες σημερα το ζητουμενο μου ειναι να παω σε πιο βαθεια ζητηματα της ανθρωπινης υπαρξης και οχι να ψαχνω αν υπαρχει θεος, αν καπνιζει και αν ναι τι μαρκα....

Μην κρινεις για να μην κριθεις!!!!!

Σου ειπα να μην μου βαζεις τσιτατα των φονταμενταλιστων εσυ δεν ακους....

Ενας αθεος οχι μονο κρινει αλλα επιζητει την κριτικη σαν την αναπνοη του.....
    Ειναι προφανες οτι με το παραπανω προσπαθεις να διωξεις καθε ιχνος κριτικης απο πανω σου σαν καλος χριστιανος που εισαι.

Μαθε λοιπον κατι απο ενα αθεο,
    οτι πρεπει να επιδιωκεις την κριτικη και οχι να κρυβεσαι.

Και δευτερον
    οτι εχεις να μαθεις στην ζωη σου θα το μαθεις απο τους εχθρους σου και οχι απο τους φιλους σου.....
    Οταν λοιπον καποιος σου δωσει σφαλιαρα, ουτε να γυρισεις το μαγουλο απο την αλλη αλλα ουτε να ανταποδωσεις, αλλα προσπαθησε να μαθεις γιατι το εκανε, να σαι σιγουρος οτι θα εχει εστω και μια τριχα δικαιου που το εκανε - αυτη η τριχα ειναι πολυ σημαντικη για σενα.

χιχιχιχιχιχιχι....

εισαι και πειραχτηρι ε?
    χαιρομαι γιατι και με εμενα μου αρεσει που και που να πειραζω κοσμο....
    Απλα σε επιασα λιγο φαουλ και ειπα να σε πειραξω λιγο....
    Σου βγηκαν κατα λαθος οι ανασφαλειες σου και ειπα να παιτσουμε σαν καλα παιδακια που ειμαστε....

Ειναι γεγονος οτι μου αρεσουν τετοια παιχνιδακια....
    :P

Senior Member
    συμπερασματικα ,comfusio μη στεναχωριεσαι κανεις δεν προκειται να ερθει,δεν εχει ερθει τοσο καιρο σε κανεναν τους τελευταιους αιωνες,δεν νομιζω να κανει για σενα εξαιρεση βαζε λιγο μουσικουλα,βλεπε λιγο τηλεοραση,λιγο ιντερνετ να περναει η ωρα και να απασχολεισαι και το βραδακι ενα φωτακι δεν θα ειναι ασχημο.υπαρχει μια διαδικασια για τα παιδακια (και δεν το λεω ειρωνικα) για να μαθουν να κοιμουνται μακρια απο τους γονεις τους.ακολουθησε την,ειναι μια αρχη.πες μας τα βηματα σου για να μαθουμε την προοδο σου

Junior Member
    comfusio
    Νομίζω οτι το πρόβλημα ειναι βαθύτερο. Δεν φοβάσαι τον Άγιο αλλα φοβάσαι το να μείνεις μόνη γενικά.
    Ο φόβος απλά σου δημιουργεί παραισθήσεις μάλλον. Καλύτερα να πηγαινες σε καποιο ψυχολογο να το συζητήσεις και ισως σε βοηθήσει αυτό

Senior Member
    Καταρχην καλημερα σε ολους σας!!! Εν συντομια θα πω , ΠΡΟΤΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΩ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟ οτι συμφωνω και με τον Εμπνευστη(=απιστευτος εισαι ρε συ!!! τελεια \"χιουμοριστικη\" προσεγγιση του θεματος, οπως παντα αλλωστε...) αλλα και με την rata...

Και ερχομαι σε εσενα φιλε κρινο. λοιπον για να δω...για να δω! Ειμαι αισιως στα 31 μου χρονια (εαν και καποιες φορες ισως να αισθανομαι πολυ \"καπως\" θα το πω).
    Ωστοσο Κρινο, θα σε παρακαλουσα να μην προβεις ξανα σε χαρακτηρισμους τετοιου ειδους οπως: \"φονταμενταλιστης\" και τετοιες μπουρδες (μετα συγχωρησεως ετσι? ), διοτι αυτες ειναι λεξουλες που τις βαζουν στο στομα τους και τις πιπιλανε συνεχως κατι ατομακια που δεν ειναι του δικου σου \"βεληνεκους\"... Ετσι δεν ειναι ? Εσυ ειπαμε εισαι \"ψαγμενος\", δοκιμασμενος,
    ακους Μαρουδα και τετοια... Προς Θεου λοιπον!!! ουπςςςςς μου ξεφυγε ρε φιλε, σορρυ εεεε?.... χιχιχχιχιχιχιχιχιχιχιχιχι χι....

Φιλε μου κρινο, στον φονταμενταλισμο μιλανε (ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ..ΜΙΛΑΝΕ) για την επιλογή ενός ολιστικου ιδεολογικου συστήματος κοσμικου ή θρησκευτικου, που απαιτει απολυτη αλληλεγγυη και υπακοη και δαιμονοποιεί οσους σκεπτονται ή δρουν διαφορετικά. Η αλλη θεμελιωση εχει φιλελευθερο και δημοκρατικο χαρακτηρα και συναδει με μια μεγαλη ποικιλια τροπων ζωης.(εδω θα λεγαμε οτι συγκαταλλεγεσαι εσυ μεγαλε μου!!! σε ηλικια παντα ετσι??? χαχχαχαχα).
    Το συστημα αυτό βασίζεται αφ\' ενος στο απαραβίιαστο του ατομου και αφ\' ετέρου στο δημοκρατικό Σύνταγμα. ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!
    ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ \"ΑΝΑΜΑΣΑΣ\" οσαν τις αγελαδες ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΠΙΔΙΩΞΑ να ακολουθησω το \"δογμα\" των φονταμενταλιστων, ουτε ποτε αναγκασα καποιον να πιστεψει στον Χριστουλη!!! Μπα σε καλο σου!!!! Τι ζορι τραβας ρε φιλαρακι εαν πιστευω εγω ή οχι??? Μηπως σου εβαλα κανενα μαχαιρι στον λαιμο, ο Χριστιανος!!!! (μπου χαχαχαχαχαχα)

Αυτα τα ολιγα λοιπον φιλε μου, (γιατι εχω πειξει στο γραφειο μου σημερα - απο το πρωι θελω να σου κανω απαντηση και δεν εχω προλαβει ουτε να κατουρησω....)
    ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΟΥΛ ΕΤΣΙ?

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ!

Σε φιλω γλυκα,

Τσικις

Banned
    Καταρχην καλημερα σε ολους σας!!! Εν συντομια θα πω , ΠΡΟΤΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΩ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟ οτι συμφωνω και με τον Εμπνευστη(=απιστευτος εισαι ρε συ!!! τελεια \"χιουμοριστικη\" προσεγγιση του θεματος, οπως παντα αλλωστε...) αλλα και με την rata...

ευχαριστω για τα κεφαλαια, δεν περιμενα τετοια τιμη....

Και ερχομαι σε εσενα φιλε κρινο. λοιπον για να δω...για να δω! Ειμαι αισιως στα 31 μου χρονια (εαν και καποιες φορες ισως να αισθανομαι πολυ \"καπως\" θα το πω).

ευχομαι και στα 101...

Ωστοσο Κρινο, θα σε παρακαλουσα να μην προβεις ξανα σε χαρακτηρισμους τετοιου ειδους οπως: \"φονταμενταλιστης\" και τετοιες μπουρδες (μετα συγχωρησεως ετσι? ), διοτι αυτες ειναι λεξουλες που τις βαζουν στο στομα τους και τις πιπιλανε συνεχως κατι ατομακια που δεν ειναι του δικου σου \"βεληνεκους\"... Ετσι δεν ειναι ? Εσυ ειπαμε εισαι \"ψαγμενος\", δοκιμασμενος,

πετας τσιτατα χωρις να αιτιολογεις τιποτα.
    Ωστε οταν μιλας για χριστιανικο φονταμενταλισμο στην ελλαδα ειναι μπουρδα???

Μα ακριβως επειδη ειμαι ψαγμενος θα σου ανατρεψω οτι λες, για αυτο ακριβως το λογο οχι για κατι αλλο.

ακους Μαρουδα και τετοια... Προς Θεου λοιπον!!! ουπςςςςς μου ξεφυγε ρε φιλε, σορρυ εεεε?.... χιχιχχιχιχιχιχιχιχιχιχιχι χι....

ααααααα απο ολα ακουω.
    Ε ναι τωρα και εσυ ασε τον θεο εκει που (δεν) βρισκεται....
    χοχοχοχοχο

Φιλε μου κρινο, στον φονταμενταλισμο μιλανε (ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ..ΜΙΛΑΝΕ) για την επιλογή ενός ολιστικου ιδεολογικου συστήματος κοσμικου ή θρησκευτικου, που απαιτει απολυτη αλληλεγγυη και υπακοη και δαιμονοποιεί οσους σκεπτονται ή δρουν διαφορετικά. Η αλλη θεμελιωση εχει φιλελευθερο και δημοκρατικο χαρακτηρα και συναδει με μια μεγαλη ποικιλια τροπων ζωης.(εδω θα λεγαμε οτι συγκαταλλεγεσαι εσυ μεγαλε μου!!! σε ηλικια παντα ετσι??? χαχχαχαχα).
    Το συστημα αυτό βασίζεται αφ\' ενος στο απαραβίιαστο του ατομου και αφ\' ετέρου στο δημοκρατικό Σύνταγμα. ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!

εχω ολο το υλικο που χρειαζεται για να αποδειξω αυτα που γραφω.

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ \"ΑΝΑΜΑΣΑΣ\" οσαν τις αγελαδες ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΠΙΔΙΩΞΑ να ακολουθησω το \"δογμα\" των φονταμενταλιστων, ουτε ποτε αναγκασα καποιον να πιστεψει στον Χριστουλη!!! Μπα σε καλο σου!!!! Τι ζορι τραβας ρε φιλαρακι εαν πιστευω εγω ή οχι??? Μηπως σου εβαλα κανενα μαχαιρι στον λαιμο, ο Χριστιανος!!!! (μπου χαχαχαχαχαχα)

εγω δεν εχω προβλημα ακομα και αν πιστευεις στο θεο ποντικι.
    Δικο σου θεμα και δεν με απασχολει.
    Για να μην μπερδευεσαι η συζητηση αρχισε οταν εγραψα οτι ειμαι αθεος και μου ειπες να το δω αλλιως....

Θα στο πω και παραλλιως,
    εχω ενα κολλημα οταν λεω τις αποψεις μου και προσπαθουν να μου περασουν οτι δηθεν ειμαι λαθος....
    Κατι που εγραψες εσυ.

Στο ξαναεγραψα, δεν εχω προβλημα με τι πιστευεις.
    Εχω προβλημα με το να μου δειχνουν οτι ειμαι λαθος επειδη δεν ειμαι του δογματος σου.
    Αν δεν ειχε ειπωθει αυτη η κουβεντα, τιποτα απο οσα διαβαζεις δεν θα ειχα γραψει.

Αυτα τα ολιγα λοιπον φιλε μου, (γιατι εχω πειξει στο γραφειο μου σημερα - απο το πρωι θελω να σου κανω απαντηση και δεν εχω προλαβει ουτε να κατουρησω....)

ευτυχως εγω σημερα ειμαι χαλαρος και εχω ωρα να σου βαλω μπολικα κειμενακια, να εχεις να διαβαζεις για το ΣΚ σου.

ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΟΥΛ ΕΤΣΙ?

προφανως και εισαι φαουλ και σου ειπα τους λογους πιο πανω.
    Στην ελλαδα υπαρχει ενας σκοταδισμος σχετικα με την θρησκεια και σορρυ αλλα στο θεμα αυτο ειμαι ευαισθητος.
    Οταν μπαινει στο δρομο μου ενας χριστιανος και προσπαθει να μου το παιξει θρησκος, σορρυ αλλα η θα κανει στη παντα η θα περασω απο πανω του, δικη του επιλογη.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ!

Σε φιλω γλυκα,

Τσικις

Επισης και επανερχομαι με κειμενα Χ κειμενων.

Junior Member
    δεν φοβασαι τον εκαστοτε αγιο

εσενα φοβασαι ,
    για ψαχτο λιγο και θα δεις

Banned
    Παρακατω παραθετω περιπτωσεις Χριστιανικου φονταμενταλισμου που εχουν γινει εν ελλαδι, ημερες δημοκρατιας οπως αναφερει και ο αγαπητος Lostsoul....

1.
    26.8.2005
    Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, 85 χρόνια μετά τη συγγραφή του, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, όταν παρουσιάζεται στη θεατρική του μορφή. Ιερείς της Κατοχής και του Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση από άμβωνος, όταν πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 12 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο Οινουσσών, ενώ παρόμοια κρούσματα υπήρχαν και σε άλλες πόλεις, όπου δεν έγινε δεκτή η παράσταση και ο θίασος απειλήθηκε με κυρώσεις.

«Δεν επρόκειτο να προβούμε σε δημόσια καταγγελία, αν το θέμα αφορούσε μόνο τη δική μας καλλιτεχνική, ηθική ή οικονομική βλάβη. Τέτοια όμως κρούσματα ακραίου πνευματικού σκοταδισμού, που μας μεταφέρουν στο Μεσαίωνα, αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, τον πολιτισμό μας και πρωτίστως την ίδια την εκκλησία» επισημαίνει σε γραπτή καταγγελία του ο Κώστας Πολιτόπουλος που έδωσε θεατρική μορφή στο έργο, προσθέτοντας παράλληλα ότι τέτοια θλιβερά φαινόμενα δεν εκφράζουν το σύνολο του κλήρου και ότι είναι ξένα προς τη χριστιανική πίστη και την ορθόδοξη παράδοση.

Ο Κώστας Πολιτόπουλος καλεί τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να παρακολουθήσει την παράσταση που θα δοθεί την 1η και στις 2 Σεπτεμβρίου στο Λυκαβηττό, για να αποδοκιμάσει έμπρακτα αυτά τα γεγονότα με τη στάσή του.

Το έργο ανεβάζει και ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου στις 29 και 30 Αυγούστου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης Στράτος Τζώρτζογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι μια μερίδα του κλήρου αντιμετώπισε θετικά το έργο και μια άλλη αρνητικά, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το φιλί που του δίνει στο μάγουλο ο Ζαχαρίας Ρόχας στην αφίσα του έργου θεωρήθηκε άσεμνο από κύκλους της Αρχιεπισκοπής.

«Μάλλον το μυαλό αυτών που σκέπτονται έτσι είναι άσεμνο» πρόσθεσε ο Στράτος Τζώρτζογλου, τονίζοντας ότι το έργο έχει τη δομή της αρχαίας τραγωδίας, όπου φαίνεται η σύγκρουση του καλού και του κακού, η κορύφωση του δράματος και η λύτρωση, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η αγάπη.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

2.
    19.4.2006
    Με έξοδα του κράτους
    Στον Ελαιώνα θα κατασκευαστεί (πιθανότατα) το τζαμί της Αττικής

ΑΠΕ

Την άμεση κατασκευή του τζαμιού της Αττικής αποφάσισε η κυβέρνηση αποκλείοντας οριστικά την περιοχή του Μοναστηρακίου. Η τοποθεσία θα αποφασιστεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών και όλα δείχνουν ότι το τέμενος θα ανεγερθεί στον Ελαιώνα, περιοχή με την οποία συμφωνεί και η Αρχιεπισκοπή.

Το ζήτημα της κατασκευής τζαμιού έθεσε στην Κυβερνητική Επιτροπή η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι αποτελεί μια εκκρεμότητα που για πολιτικούς λόγους θα πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ακολούθησε συζήτηση με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής και το συμπέρασμα ήταν ότι το ισλαμικό τέμενος δεν πρέπει να βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, απόφαση η οποία οδήγησε αυτόματα στην απόρριψη της πρότασης να επαναλειτουργήσει το τζαμί στο Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Μεγάλης Τετάρτης, συμφωνήθηκε ακόμα ότι η τοποθεσία η οποία θα ανακοινωθεί πρέπει να είναι η οριστική, ενώ η κατασκευή του τζαμιού θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικώς από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από αραβικό όμιλο.

news.in.gr

(απο το 2006 που ειχε γινει η συζητηση, τζαμι στην αθηνα δεν εχει γινει, η ελλαδα ειναι η μονη ευρωπαικη χωρα που δεν επειτρεπει την ανεγερση τζαμιου στην πρωτευουσα του κρατους της)

συνεχιζεται...

Banned
    Originally posted by panos-80

εσενα φοβασαι ,

το εχω γραψει αυτο δεν μου λες κατι καινουριο,
    αμα πας σε προηγουμενο ποστ, θα διαβασεις οτι εγραψα,

\"ο μονος που φοβαμαι ειναι ο εαυτος μου\"

οποτε πες κατι αλλο να ψαξω.

Banned
    3.
    26.2.2005

Αρθρο απο την Ελευθεροτυπια, αρκετα διαφωτιστικο για το τι σημαινει Χριστιανισμος στην ελλαδα σημερα,

Ο χάρτης της διαπλοκής Κράτους - Εκκλησίας

ΕΡΕΥΝΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Χαμένη μέσα στη δίνη διαρκών θεσμικών παρεκκλίσεων, ποικίλων πελατειακών εξαρτήσεων και ιδιοτελών θρησκευτικο-πολιτικών υπερβολών βρίσκεται ακόμη η υπόθεση χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Το ιδιότυπο αυτό εκκλησιαστικό-πολιτικό καθεστώς είχε αποτέλεσμα τη συνεχή παραβίαση βασικών ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την αναγόρευση της ελληνικής Εκκλησίας σε προνομιακό κρατικο-θρησκευτικό όργανο, όπου ευημερούν, όπως δείχνουν και τα τελευταία γεγονότα, παρεκκλησιαστικά και άλλα παρακρατικά κέντρα (βλ. Χρυσοπηγή), τα οποία διεκδικούν μερίδια νόμιμης ή παράνομης εξουσίας με πρόσχημα τη διάδοση των “ελληνοχριστιανικών ιδεών”.

Με την ανοχή ή και την ευλογία της διοίκησης, η εκκλησιαστική ιεραρχία επιμένει να απαιτεί ακόμη και σήμερα διεύρυνση του ζωτικού της χώρου, σε βάρος της κοσμικής εξουσίας. Πρόσφατα, το υπουργείο Παιδείας, υποταγμένο

στα κελεύσματα των ιερατείου, αρνήθηκε να εφαρμόσει αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών και ζητά από τους γονείς πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων, προκειμένου να απαλλαγούν τα παιδιά τους από το μάθημα των θρησκευτικών.

Στην ίδια αρνητική κατεύθυνση κινείται άλλωστε και το θεοκρατικού περιεχομένου νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ιερατικών σχολών της Εκκλησίας.

Η εμπλοκή της κρατικής Εκκλησίας με τη δημόσια εκπαίδευση, το υποχρεωτικό μάθημα των θρησκευτικών και η πρόσβαση ιερωμένων στα σχολεία με σκοπό την τέλεση μυστηρίων, όπως η εξομολόγηση, είναι ορισμένα από τα σημεία τριβής της πολιτικής με την εκκλησιαστική εξουσία. Πέρα από τα συνταγματικά κατάλοιπα αυτής της διαπλοκής (όπως η “επικρατούσα θρησκεία” και ο θρησκευτικού τύπου όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας), οι στενές σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας επεκτείνονται παράλληλα και σε πολλά άλλα ζητήματα νομικής και διοικητικής υφής, τα οποία θα μπορούσαν να ρυθμιστούν ακόμη και μια απλή εγκύκλιο, αν βεβαίως υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση.

Το 1988 έγινε η σοβαρότερη προσπάθεια εξέτασης ενός “βελούδινου διαζυγίου” Κράτους και Εκκλησίας, μετά τη θύελλα που προκάλεσε ο νόμος Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία. Ομως από την 8μελή μικτή επιτροπή που είχε συσταθεί, οι 7 τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος status quo και μόνο ο καθηγητής Μιχ. Σταθόπουλος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση χωρισμού.

Η μάχη των ταυτοτήτων ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς άλλαξε σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο τους παγιωμένους έως τότε συσχετισμούς υπέρ των εκκλησιαστικών συμφερόντων. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος αποτέλεσαν το πρώτο σημαντικό βήμα προς μια πορεία απογαλακτισμού του κράτους από τον έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα του. Ομως απομένουν μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα και αλλαγές που πρέπει σταδιακά

να προωθηθούν.

Ας δούμε αναλυτικά το χάρτη με τις σημαντικότερες εστίες διαπλοκής μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, όπως αποτυπώνονται στην πράξη σήμερα:

Σχολεία και Εκκλησία:

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος, “το σύγχρονο κράτος απαγορεύεται να είναι θρησκευόμενο” καθώς στις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες πρέπει να συνδιαλέγεται επί ίσοις όροις με πολίτες διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα συνταγματικά προβλήματα της εκκλησιαστικο-πολιτικής διαπλοκής, μιλά για “παραβίαση του δικαιώματος σε μια ελεύθερη θρησκευτική εκπαίδευση, με ερμηνευτικό πρόσχημα την -ουδέτερη κατ\' αρχήν- συνταγματική επιταγή προς το κράτος για ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης” (άρθρο 16 του Συντάγματος). Εκτιμά ότι τόσο η διοίκηση όσο και η Δικαιοσύνη ερμηνεύουν αυτή την επιταγή με μια έξαρση θρησκευτικού πατριωτισμού καθώς τη θέτουν στην προκρούστεια κλίνη της “επικρατούσας θρησκείας” και την εξειδικεύουν υπό την εκδοχή της υποχρεωτικής και μονοφωνικής επιβολής του πλειοψηφικού ορθόδοξου δόγματος, στο πλαίσιο ενός κατηχητικού εκπαιδευτικού προτύπου.

Στην κατάσταση αυτή συνέβαλαν ο ισχύων νόμος του 1985 για το ελληνοχριστιανικό περιεχόμενο της παιδείας και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών και τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος, υπό τη προεδρία του Αν. Μαρίνου, μετέπειτα νομικού συμβούλου της Εκκλησίας και διδάκτορα ποιμαντικής!

Πολλές είναι και οι καταγγελίες που έχουν γίνει στο Συνήγορο του Πολίτη.

Αφορούν κυρίως:

α Το μάθημα των θρησκευτικών: Το ΣτΕ με απόφασή του (3356/95) θεωρεί συμβατή με το Σύνταγμα την υποχρεωτική κατηχητική θρησκευτική εκπαίδευση, δίνοντας το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα εκείνων μόνο των μαθητών οι οποίοι δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, με ρητή δήλωση των γονέων τους ή και των ίδιων. Αυτό όμως παραβιάζει, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρέλη, το δικαίωμα αποσιώπησης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, το οποίο δέχθηκε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2002, κρίνοντας νόμιμη τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Τον ίδιο χρόνο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε (κατ\' επέκταση της απόφασης για τις ταυτότητες), ως λόγο απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, όχι τη ρητή δήλωση μιας άλλης θρησκείας αλλά απλά την επίκληση γενικών φιλοσοφικών πεποιθήσεων εκ μέρους των γονέων.

Το υπουργείο Παιδείας αρνείται όμως να εφαρμόσει αυτή τη διάταξη! Πριν από λίγο καιρό μάλιστα σε επίσημο έγγραφό του αναφέρει ότι αν δεχθεί την εκδοχή αυτή, σε λίγο άλλοι θα ζητούν απαλλαγή και εξαίρεση από το μάθημα της ιστορίας και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να επανεξετάσει την απόφασή της!

β Παρουσία ιερέων και διακίνηση υλικού: Πριν από λίγο καιρό η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας να στείλει μαζικά ιερείς σε σχολεία για προαιρετική εξομολόγηση των μαθητών προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο Παιδείας, καθώς εγκύκλιος των αρχών της δεκαετίας του 1990 απαγόρευε την είσοδο ιερέων και θρησκευτικού υλικού χωρίς άδεια του υπουργείου.

Ομως το 1997, ένα άλλο έγγραφο του υπουργείου, με αφορμή ανάλογη πρωτοβουλία τού τότε μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλου, επέτρεπε το μυστήριο της εξομόληγησης, με το σκεπτικό ότι η Εκκλησία είναι ΝΠΔΔ.

γ Αρκετές καταγγελίες έγιναν επίσης στο Συνήγορο του Πολίτη (κυρίως από μάρτυρες του Ιεχωβά), για το περιεχόμενο του μαθήματος στην Α\' Λυκείου, το οποίο παρουσιάζει, όπως ισχυρίζονται, κακόβουλα το δόγμα τους.

Εκκλησιαστική εκπαίδευση

Με “απόκρυφο” νομοσχέδιο επιχειρείται η ανωτατοποίηση όλων των ιερατικών σχολών που ελέγχονται από την Εκκλησία (μαζί με τις κρατικές ανώτατες θεολογικές σχολές). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πατέρα Γ. Μεταλληνού στο MEGA, το νομοσχέδιο αναγορεύει τον Αρχιεπίσκοπο “πρύτανη” όλων των νέων ενοποιημένων θεολογικών σχολών υπό την αιγίδα του κράτους, ενώ καθιερώνει και μη ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής όπως π.χ. τις συστατικές επιστολές προς υποψήφιους σπουδαστές. Μόνη διέξοδος στο πλαίσιο του χωρισμού, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, είναι να παραμείνουν οι ιερατικές σχολές στο καθαρά εκκλησιαστικό πλαίσιο και να λειτουργούν με την ευθύνη αποκλειστικά της Εκκλησίας.

Φορολογικές ατέλειες και πολεοδομικά ευεργετήματα:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, απολαμβάνοντας το προνόμιο της επίσημης (επικρατούσας) θρησκείας, έχει αναγορευθεί ΝΠΔΔ και αποτελεί οιονεί κράτος που δεν φορολογείται, παρά μόνο με ειδικό τρόπο, για κάποιες πράξεις αγοραπωλησιών. Απαλλάσσεται επίσης από το φόρο δωρεάς, κάτι που επεκτάθηκε με απόφαση του ΣτΕ και στις άλλες γνωστές θρησκείες, όπως η καθολική που το διεκδίκησε.

Αποτέλεσμα της ειδικής μεταχείρισης της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι και η απαλλαγή της από την υποχρέωση να εισφέρει σε γη και χρήμα κατά τη διαμόρφωση ρυμοτομικών σχεδίων.

4. Τα οικονομικά της Εκκλησίας:

Ο πλήρης θεσμικός διαχωρισμός απαιτεί διευθέτηση και των ζητημάτων αποτελεσματικής και χρηστής διαχείρισης της τεράστιας εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, η οποία αυτόματα θα πάψει να θεωρείται δημόσια.

Παράλληλα ίσως χρειαστεί να προβλεφθεί μεταβατικά ειδική ρύθμιση για φορολογική εισφορά των πιστών προς ενίσχυση της Εκκλησίας όταν τεθεί εν αμφιβόλω η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Οπως προσφυώς παρατηρεί ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης η σημερινή εικόνα της Εκκλησίας, θυμίζει “περισσότερο μια προβληματική ΔΕΚΟ, γαντζωμένη στα υλικά προνόμιά της και λιγότερο πνευματικό ίδρυμα και θρησκευτική κοινότητα”.

5. Αναγραφή θρησκεύματος σε δημόσια έγγραφα:

Μετά τις ταυτότητες, από την αναγραφή εξαιρέθηκαν με αποφάσεις της Αρχής τα ληξιαρχικά έγγραφα και τα πιστοποιητικά των δήμων καθώς και τα απολυτήρια των σχολείων, εκτός εάν κάτι τέτοιο απαιτείται για νόμιμο σκοπό

(π.χ. την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, τη μη εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας κ.λπ.). Παρέμεινε όμως η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών στα αρχεία των δημόσιων υπηρεσιών γι\' αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή τη χορήγηση πιστοποιητικών.

6. Καύση νεκρών

Θεωρητικά δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να την απαγορεύει στην Ελλάδα, όμως λείπει εντελώς το απαραίτητο νομικό πλαίσιο. Η καύση υπόκειται στις κοινές απαγορευτικές αστυνομικές διατάξεις και τις διατάξεις περί

υγιεινής, γεγονός που απαιτεί συνολική ρύθμιση του θέματος με θέσπιση συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων-κρεματορίων.

Τα τελευταία 20 χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Εκκλησίας. Και όμως, η καύση νεκρών ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε αρκετές από τις οποίες μάλιστα (Αγγλία, Γαλλία) καθιερώθηκε από τον 19ο αιώνα.

Ο Σύνδεσμος Φίλων Αποτέφρωσης αριθμεί, σύμφωνα με την πρόεδρό του Χαρ. Χαλκιά, περί τα 10.000 μέλη στην Ελλάδα. Πολύ λίγοι είναι όμως αυτοί που καταφέρνουν να υλοποιήσουν, μετά θάνατον, την επιθυμία τους. Τα γραφεία τελετών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις αυτές με αεροπορικά “εκδρομικά πακέτα” μεταφοράς της σορού σε άλλες χώρες, π.χ. Βουλγαρία, Γερμανία, ακόμη και Αμερική! Το κόστος ανέρχεται στα 5-6.000 ευρώ και ευτυχώς το ΙΚΑ δεν εξετάζει τον τρόπο ταφής και αποζημιώνει με τον ίδιο τρόπο τους συγγενείς των αποθανόντων μελών του. Τα γραφεία τελετών που διοργανώνουν τις “εκδρομές” για αποτέφρωση, εκτιμούν ότι το ποσοστό ενδιαφέροντος είναι πολύ χαμηλό (μεταξύ 0,3-0,5%) και αποφεύγουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για δημιουργία ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα.

Αντίθετα ζητούν να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία το κράτος και οι ΟΤΑ. Συναφές θεωρείται και το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης του δικαιώματος σε πολιτική κηδεία.

7. Ο όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Το τυπικό του όρκου επιβάλλει στον Πρόεδρο να ορκισθεί ενώπιον της Βουλής “στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος”. Τούτο όμως, κατά την άποψη των συνταγματολόγων, δεν υπονοεί ούτε εμμέσως τον αποκλεισμό μη χριστιανών από την Προεδρία της Δημοκρατίας (άρθρο 13 για τη θρησκευτική ελευθερία και άρθρο 31 για τα προσόντα εκλογιμότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας). Αλλωστε, ο καθηγητής Αντ. Μανιτάκης υποστηρίζει ότι η διάταξη αυτή είναι κενή κανονιστικού περιεχομένου, ενώ ο Ευάγγ. Βενιζέλος, στο βιβλίο του “Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας”, θεωρεί ότι ο όρκος αποτυπώνει απλώς το συνήθως συμβαίνον.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάντως, με την απόφασή του Buscarini και λοιποί, έκρινε το 1999 ότι η απαίτηση σε βάρος βουλευτών του κράτους του Σαν Μαρίνο να ορκισθούν με θρησκευτικού τύπου όρκο στο Ιερό Ευαγγέλιο, ισοδυναμεί με όρκο αφοσίωσης και δέσμευση σε συγκεκριμένη θρησκεία και παραβιάζει το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Οπως παρατηρεί ο διδάκτωρ Νομικής Γ. Κτιστάκης, “ο εκπρόσωπος ενός δημοκρατικού λαού θα πρέπει να εκπροσωπεί όλες τις θρησκευτικές τάσεις και να μην αποτελεί όρο για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του η ορκοδοσία προς συγκεκριμένη θρησκεία, έστω και αν η τελευταία αποτελεί συστατικό στοιχείο του συγκεκριμένου κράτους”.

8. Ορκος σε δικαστήρια:

Το 2001 άλλαξε ο όρκος στα δικαστήρια, μόνο όμως στις πολιτικές δίκες. Ετσι ο δικαστής ερωτά πλέον τον μάρτυρα εάν θέλει να δώσει θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, χωρίς διαβεβαίωση πίστεως. Αντίθετα στην ποινική δικονομία παραμένει ο παλαιός τύπος θρησκευτικού όρκου, όπου ο μάρτυρας πρέπει να δηλώσει εκείνος τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του και τι είδους όρκο θέλει να δώσει.

Με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δικαίωμα να μη δώσουν θρησκευτικό όρκο έχουν πλέον οι οπλίτες στο στράτευμα.

9. Σύμβολα- παρεμβάσεις:

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η δημόσια ανάρτηση συμβόλων (σταυρού και εικόνων) στα δικαστήρια. Πολλοί Ευρωπαίοι νομικοί και δικαστές (ακόμη και Κύπριοι) που επισκέπτονται τη χώρα μας βλέπουν με σκεπτικισμό τις
    θρησκευτικές εικόνες πίσω από τα έδρανα των δικαστών, εκτιμώντας ότι αυτό δεν συνάδει με την ιδέα ενός κοσμικού κράτους που απονέμει δικαιοσύνη στο όνομα του λαού.

Πολλοί ανώτατοι δικαστές (εν ενεργεία και πρώην) εξέφρασαν επίσης προβληματισμό για τις στενές σχέσεις πολλών συναδέλφων τους με κληρικούς και το ανώτερο ιερατείο. Απαγόρευσαν μάλιστα τη διοργάνωση διάφορων θρησκευτικών εκδηλώσεων εντός των δικαστηρίων (αγιασμούς, ευχέλαια κ.ά.). Αλλοι, που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν έκρυβαν ότι πολλοί αρεοπαγίτες, στο πλαίσιο αυτών των σχέσεων, δέχονταν παρεμβάσεις από μητροπολίτες για ευνοϊκή μεταχείριση διαφόρων προσώπων σε εκκρεμείς υποθέσεις! Αρκετοί θυμούνται ακόμη την οργή έντιμου αρεοπαγίτη, εισηγητή σε ποινική υπόθεση, για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από ανώτατο μέλος της ιεραρχίας να δείξει επιείκεια σε κατηγορούμενο για σοβαρές ποινικές παραβάσεις. Μετά από αυτά η άνεση του Ι. Γιοσάκη να κυκλοφορεί στα δικαστήρια και στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν είναι ανεξήγητη...

10. Οι μεταξικοί νόμοι περί προσηλυτισμού και ανέγερσης ευκτηρίων οίκων άλλων θρησκειών:

Η Ελλάδα έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη νομοθεσία περί προσηλυτισμού με αποτέλεσμα ο προηγούμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκης να επιστήσει τη προσοχή σε όλους τους εισαγγελείς στην άσκηση τέτοιων διώξεων. Ο νόμος όμως εξακολουθεί να ισχύει καθώς οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν στην κατάργησή του. Το ίδιο συμβαίνει και με το νόμο για την ανέγερση ευκτηρίων οίκων άλλων θρησκειών, καθώς εκτός των άλλων απαιτείται και η άδεια του οικείου ορθόδοξου μητροπολίτη. Το ΣτΕ ερμήνευσε την άδεια ως “γνώμη” και με βάση την ερμηνεία αυτή η Ελλάδα γλίτωσε την καταδίκη της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παρόμοιο θέμα εκκρεμεί πάντως στην ολομέλεια ύστερα από προσφυγή μητροπολίτη κατά άδειας ανέγερσης ναού των μαρτύρων του Ιεχωβά.

Ολόκληρος ο νομικός κόσμος, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ως σύμβουλος του πρωθυπουργού) ζητούν να καταργηθούν οι διατάξεις αυτές και να υπόκειται η ανέγερση ναού άλλης θρησκείας μόνο σε πολεοδομική άδεια. Στο πλαίσιο αυτό υπάγεται και η ανέγερση τεμένους στην Αττική για τις ανάγκες των μουσουλμάνων της περιοχής, χωρίς εμπλοκή της Εκκλησίας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην κατάργηση των νόμων αυτών, αλλά η κρίση των ταυτοτήτων την μπλόκαρε.

11. Αντιρρησίες συνείδησης:

Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μάρτυρες του Ιεχωβά που υπηρετούν εναλλακτική κοινωνική θητεία. Επειδή συνήθως στον τόπο που υπηρετούν ασκούν και κατήχηση, βρίσκονται υπό διωγμόν από τους ορθόδοξους μητροπολίτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κάποιου που υπηρετούσε στα ΕΛ.ΤΑ. Ανδρου και βρέθηκε στο στόχαστρο του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου, επειδή τον ελεύθερο χρόνο του ασκούσε κατήχηση (προσηλυτισμό). Τα ΕΛ.ΤΑ. του επέβαλαν ελαφρά πειθαρχική ποινή.

Διάφορα περιστατικά, κυρίως στη Β. Ελλάδα, αποδεικνύουν τη σύγχυση των αρχών, οι οποίες συνήθως προσάγουν στα αστυνομικά τμήματα μάρτυρες του Ιεχωβά και οπαδούς άλλων δογμάτων (π.χ. Ευαγγελικούς) που συναντούν στους δρόμους, χωρίς όμως να τους συλλαμβάνουν τελικώς.

Αίσθηση προκαλεί έγγραφο του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, με το οποίο απειλούσε εμμέσως το δήμαρχο Ν. Ιωνίας πριν από ένα χρόνο να μην παραχωρήσει το δημοτικό θέατρο στους Μάρτυρες του Ιεχωβά διότι δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την οργή του ποιμνίου του! Τελικά το κτίριο παραχωρήθηκε.

12. Υποχρεωτικότητα πολιτικού γάμου:

Οταν καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος ως προαιρετικός, η πολιτεία που αναγνωρίζει τις έννομες συνέπειες πράξεων που τελούνται μόνο από δημόσιο λειτουργό, αναγνώρισε μια παρόμοια ιδιότητα και στους ιερείς εξομοιώνοντάς τους με τους δημόσιους λειτουργούς, προκειμένου να προσδώσει έννομες συνέπειες και στην τέλεση του θρησκευτικού γάμου.

Ομως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή την απόφαση για την υπόθεση του μουφτή, άφησε αιχμές ζητώντας εμμέσως αναγνώριση μόνο των πολιτικών γάμων όπως απαιτεί μια σύγχρονη δημοκρατική και κοσμική πολιτεία. Το γεγονός αυτό παραπέμπει στην αναγκαιότητα να καθιερωθεί ως υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος και όσοι επιθυμούν να τελούν και τη θρησκευτική τελετή.

Με απόφασή της άλλωστε η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να καταργηθούν όλες οι δικαιοδοτικές και διοικητικές αρμοδιότητες του μουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας ιδίως σε θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου και να περιοριστεί αποκλειστικά στα θρησκευτικά του καθήκοντα.

13. Συνταγματικός χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους:

Απαιτείται νέα συνταγματική αναθεώρηση (είναι εφικτή από τον Απρίλιο του 2006) και απάλειψη σχετικών αναφορών που προσδίδουν στο κράτος έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι κυριότερες από αυτές είναι η διαγραφή του προοιμίου του Συντάγματος και η αλλαγή του άρθρου 3 που αναφέρει την Ορθόδοξη Εκκλησία ως επικρατούσα (αν και ερμηνευτικά δίδεται η εξήγηση ότι αναφέρεται στη θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού).

Στα υπό αναθεώρηση άρθρα είναι και το άρθρο 16, το οποίο αναφέρεται στην ανάπτυξη της “θρησκευτικής συνείδησης” ως σκοπού της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το άρθρο 3 ήταν αρχικά στα αναθεωρητέα με συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.), όμως οι εισηγητές του, Ευ. Βενιζέλος και Ι. Βαρβιτσιώτης, που σήμερα κόπτονται υπέρ του χωρισμού, τότε εν ομοφωνία και μετά από διαβουλεύσεις με τον νεοεκλεγέντα και ισχυρό τότε Αρχιεπίσκοπο, το απέσυραν τελικά από την ατζέντα!

14. Νομοθετικές παρεμβάσεις:

Από τα νομοθετικά μέτρα που οδηγούν στο χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας χωρίς συνταγματική αναθεώρηση είναι η μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος από ΝΠΔΔ σε ειδικό εκκλησιαστικού τύπου Νομικό Πρόσωπο. Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος ζητά ακόμη να μην επικυρώνεται με νόμο του κράτους ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τα εκκλησιαστικά δικαστήρια όχι με νέο νόμο, αλλά με τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού της Εκκλησίας, που θα επιβάλλει στα μέλη της τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές (επιτίμια κ.ά.), χωρίς καμία κρατική ανάμιξη. Προβληματισμό δημιουργεί έτσι η νέα πρόταση της Ιεραρχίας για συμμετοχή ανώτατων δικαστών στο συμβούλιο διερεύνησης εκκλησιαστικών σκανδάλων.

15. Η κατάργηση των ειδικών διατάξεων για καθύβριση θρησκεύματος και κακόβουλη βλασφημία (άρθρα 198, 199 του ποινικού κώδικα), που οδήγησαν σε δεκάδες καταδίκες τα τελευταία χρόνια, είναι ένα άλλο αναγκαίο μέτρο, αφού, όπως λένε οι νομικοί, αρκούν οι απλές διατάξεις του ποινικού κώδικα περί προσβολής της τιμής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/02/2005

4.
    2.4.2005

Αναδημοσιευση στοιχειων απο το Ριζοσπαστη,

(αν και με το βατοπεδιο αυτα τα στοιχειο μοιαζουν με καρφιτσες αλλα τεσπα, το βατοπΕδιο (οπου Ε = ευρω) ειναι ακομα μακρια στο να αποκαλυφθει πληρης η διαπλοκη)

Αγ Βαρβάρα ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ομολογεί ότι θέλει να χτίσει πολυκατοικία

Στην ομολογία ότι θέλει να χτίσει πολυκατοικία σε δημόσια έκταση προχωρά η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε χτεσινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για παραποίηση της πραγματικότητας από το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, που - όπως αναφέρει - της προσάπτει ότι θέλει να κτίσει πολυκατοικία, σε έκταση του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Αποστολική Διακονία.

Πρόκειται για μία έκταση 60 στρεμμάτων που περιβάλλουν το ναό της Αγίας Βαρβάρας και που επί 50 χρόνια αποτελεί τόπο αναψυχής, πρασίνου και περιπάτου για τους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αποστολικής Διακονίας, η \"έκταση των 60 στρεμμάτων στο προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας ουδέποτε ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και υπάρχουν τίτλοι κτήσεως που ξεπερνούν τα 120 έτη\". Παραδέχεται, επίσης, ότι θέλει να κτίσει από τα 70.000 τ.μ. που δικαιούται μόνο τα 4.000 τ.μ. χέρσου χώρου, μια πολυκατοικία επί αντιπαροχή, με σκοπό - όπως ισχυρίζεται - τα ενοίκια να διατίθενται στο φοιτητικό Οικοτροφείο της περιοχής.

Οι προθέσεις της Αποστολικής Διακονίας έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, φορέων και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, την Τετάρτη 6 Απρίλη, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα \"όσο πράσινο απέμεινε πρέπει πάση θυσία να σωθεί\".

Ριζοσπάστης 2-4-05

http://img186.imageshack.us/img186/9149/chga4.gif

Banned
    5.
    17.4.2005

Αρθρο απο την Ελευθεροτυπια που δειχνει διαφορες πηγες εσοδων,

Σώσον, Κύριε, το τζακ-ποτ σου! Των Μ. ΠΙΝΗ ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

“Ευλογημένα” έσοδα, μέχρι και 10 εκατ. ευρώ (3,4 δισ. δρχ.) ετησίως, εισπράττουν, κάθε χρόνο, φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος (μητροπόλεις, ναοί, ιδρύματα κ.ά.) από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (στοίχημα, λόττο, τζόκερ, ΠΡΟ-ΠΟ κ.λπ.) και από το Κρατικό Λαχείο.
    Με άλλα λόγια, ο κρατικός τζόγος -άσχετα με το τι υποστηρίζουν οι ιεράρχες στα κήρυγματά τους περί τυχερών παιγνίων και άλλων ανθρωπίνων παθών- αποτελεί ακόμη μία “θεάρεστη” πηγή εσόδων για τα παγκάρια και για τα ταμεία της εκκλησίας, τη στιγμή που ο πολιτισμός, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι κοινωνικοί φορείς αναζητούν εναγωνίως πηγές εσόδων για να καλύψουν τις “τρύπες” τους.
    **Τα μεγαλύτερα ποσά προς ιερούς πατέρες και ιδρύματα προέρχονται από τον “τυχερό” εξαψήφιο αριθμό 234372, ο οποίος αντιστοιχεί σε λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο “Κατάθεση μερίσματος από τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ”.
    75 εκατ. κάθε χρόνο
    Το Δημόσιο κατέχει στον ΟΠΑΠ το 51% των μετοχών του ως εταιρείας και κατά την τριετία 2001-2003 εισέπραξε ως μέρισμα 320 εκατ. ευρώ (110 δισ. δρχ.). Από αυτά, κάθε χρόνο κατετίθεντο στο συγκεκριμένο λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού περίπου 70-75 εκατ. ευρώ (25 δισ. δρχ.)!
    Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι από το κονδύλι αυτό επιχορηγούνται μεταξύ άλλων μητροπόλεις, ναοί και μονές, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ενέργειες “πολιτιστικού χαρακτήρα” όπως αναστήλωση ναών, συντήρηση εικόνων και μνημείων.
    **Οι ίδιοι, ωστόσο, μέχρι προχθές δεν ήταν σε θέση να δώσουν ακριβή στοιχεία για τους αποδέκτες, τα ποσά και τις αιτιολογίες των χρηματοδοτήσεων. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι από το 2001 έως το 2003 αποδιδόταν σε εκκλησιαστικούς φορείς ποσοστό 5 έως 10% του εν λόγω κονδυλίου (3,5 έως 7 εκατ. ευρώ ετησίως).
    **Μοναστήρια, γνωστές και άγνωστες αδελφότητες και ναοί εισπράττουν όμως και απευθείας χρηματοδοτήσεις από τον ΟΠΑΠ, υπό την μορφή δωρεών και χορηγιών.
    Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού πέρυσι η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου έλαβε από τον ΟΠΑΠ 50.000 ευρώ (17 εκατ. δρχ.), ενώ το ίδιο ποσό δόθηκε στο σωματείο “Οι φίλοι του Αϊ-Γιάννη”! Παράλληλα, δεκάδες ναοί, σωματεία και αδελφότητες φέρονται να έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσά από 2.000 έως 10.000 ευρώ (680 χιλ. δρχ. έως 3,4 εκατ. δρχ.)
    **Σε φορείς της εκκλησίας καταλήγει όμως και το 25% των καθαρών κερδών του Κρατικού Λαχείου, ποσό που αναλογεί σε 1,75 εκατ. ευρώ ετησίως (600 εκατ. δρχ.). Τα έσοδα του Κρατικού (περίπου 7 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο) διαχειρίζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Χρηματοδότηση ιδρυμάτων
    Τα αιτήματα πάντως για χρηματοδότηση από αυτά κατατίθενται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του υπουργείου Υγείας.
    “Για να πάρει ένας φορέας χρήματα από εμάς πρέπει να καταθέσει στη νομαρχία όπου υπάγεται απολογιστικά στοιχεία για το πώς αξιοποιήθηκαν”, αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Υγείας.
    Η χρηματοδότηση των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων από τα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού αναδεικνύει μία ακόμη πτυχή στις οικονομικές σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. Δηλαδή, πέρα από τη μισθοδοσία ανώτερων και κατώτερων κληρικών, τις φοροαπαλλαγές των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και των μητροπόλεων (που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και θα ισχύσει από το 2008), χρηματοδοτείται ενδεχομένως επειδή κατά το γνωστό σλόγκαν “έχει αγώνα αύριο”.
    Η διαφάνεια για το πού καταλήγουν οι επιχορηγήσεις των υπουργείων προς την εκκλησία δεν είναι φαινόμενο τωρινό. Τα στοιχεία του ειδικού λογαριασμού 234372 του ΥΠΠΟ είχαν γίνει, μάλιστα, το 2002 αντικείμενο ερώτησης της βουλευτού τότε και προέδρου της Βουλής σήμερα Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη.
    Ερώτηση όμως για τα κονδύλια που δίνονται μέσω του λογαριασμού 234372/1 του ΥΠΠΟ κατέθεσε την παρασκευή και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης. Σε αυτή ρωτά -μεταξύ άλλων- τον αρμόδιο υπουργό αν επιχορηγογήθηκαν από τον συγκεκριμένο ή άλλο λογαριασμό του ΥΠΠΟ φορείς της εκκλησίας.

ΟΠΑΠ εξ ουρανού

Η χρηματοδότηση ναών, μονών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων για πολιτιστικούς λόγους, και μάλιστα μέσω του τζόγου, είναι παλιά αμαρτία.

Το 1981, λίγο μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ο αρχιτέκτονας Μιχ. Δωρής τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, με υπουργό την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.
    * “Ενα από τα πρώτα θέματα για τα οποία ενημερώθηκα -δηλώνει στην \"Κ.Ε.\"- από τους τότε γενικούς διευθυντές ήταν και οι σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες που υπήρχαν. Κυρίως, υπήρχαν επιχορηγήσεις προς διάφορους φορείς από την προηγούμενη κυβέρνηση (υπουργός τότε στην κυβέρνηση Ράλλη ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος). Γι\' αυτές δεν είχε αποδοθεί από τους επιχορηγηθέντες απολογισμός σχετικά με τον τρόπο που είχαν χρησιμοποιηθεί”.
    Μεταξύ αυτών ήταν και πολλές μητροπόλεις, οι οποίες είχαν επιχορηγηθεί με σοβαρά ποσά για τη δημιουργία “θρησκευτικών μουσείων”, αλλά κανείς μητροπολίτης δεν είχε κάνει απολογισμό: “Στείλαμε -συνεχίζει- προς όλους έγγραφα, υπενθυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις τους. Κανείς δεν απάντησε, οπότε έστειλα και δεύτερη, αυστηρή αυτή τη φορά, υπόμνηση με την οποία έθετα και κάποια προθεσμία για να απαντήσουν. Απάντηση δεν έλαβα, δέχθηκα όμως τηλεφώνημα από τον μακαρίτη Μένιο Κουτσόγιωργα, υπουργό Προεδρίας τότε, ο οποίος είχε ενοχληθεί, γιατί μεταξύ των επιχορηγηθέντων μητροπολιτών ήταν και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, περιοχής δηλαδή της εκλογικής του περιφέρειας”.
    Για το θέμα αυτό υπήρξε διαφοροποίηση και διαφωνία μεταξύ του Μιχ. Δωρή και της Μελίνας και στη συνέχεια, παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε στον πρώτο: “Μη με ανακατεύετε με τους παπάδες”!
    * “Τελικά, κανένας μητροπολίτης δεν απέδωσε λογαριασμό (τουλάχιστον όσο διάστημα ήμουν εγώ γ.γ. του ΥΠΠΟ) για τον τρόπο χρησιμοποίησης αυτών των γενναίων επιχορηγήσεων. Εκτοτε -είναι γνωστό- η Εκκλησία, εκτός απ\' τα τεράστια κέρδη τα οποία έχει από ανεξέλεγκτες πηγές επιχορηγείται με τεράστια ποσά, ακόμα και από τον ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, τον ιππόδρομο, από τα κέρδη του τζόγου. Από τα χρήματα του Μαμωνά, δηλαδή!”.
    * Ερωτηθείς για το θέμα των επιχορηγήσεων ο Θ. Μικρούτσικος αναφέρει ότι επί των ημερών του στο ΥΠΠΟ δεν υπήρχε ο λογαριασμός 234372/1 αλλά ότι δεν αποκλείει να έχουν χορηγηθεί χρήματα σε φορείς της εκκλησίας. Αποκαλύπτει δε ότι όταν ήταν υπουργός τον είχε επισκεφθεί ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος και σημερινός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ότι του ζήτησε 150 εκατ. δρχ. για το ραδιοφωνικό σταθμό της μητρόπολής του. Ο κ. Μικρούτσικος λέει “φυσικά δεν τα έδωσα”.
    * Ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις έχουν από τα τέλη του 1970 να διατάξουν έλεγχο για τα οικονομικά της εκκλησίας και ότι “την ίδια ώρα τα εκκλησιαστικά ταμεία εισπράττουν όσα εκταμιεύουν κατά καιρούς διάφορα υπουργεία και υπουργοί”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/04/2005

6.
    25.1.2005

Απαγορευση του βιβλιου του Γκέρχαρντ Χάντερερ,

«Προσβολή της ελευθερίας»

Ανω τελεία μπαίνει στην υπόθεση της δίκης για το πολυσυζητημένο βιβλίο «Η ζωή του Ιησού» του Γκέρχαρντ Χάντερερ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Ο Αυστριακός συγγραφέας, που τελικά καταδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών σε εξάμηνη φυλάκιση, αλλά θα εφεσιβάλει με πληρεξούσιο δικηγόρο του, βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα από εκκλησιαστικούς και άλλους κύκλους ως προσβάλλων τα θεία, ενώ αθωώθηκαν ο εκδοτικός οίκος «Οξύ» και οι βιβλιοπώλες που το διέθεταν στην αγορά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2003.

Με δήλωσή του χθες, ο συγγραφέας-καρτουνίστας Χάντερερ χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις στην Ελλάδα υπερβολικές. Πιστεύει ότι η καταδίκη του «είναι μια σκανδαλώδης προσβολή στα θεμελιώδη δικαιώματα ελευθερίας λόγου και καλλιτεχνικής έκφρασης, κάτι που διασφαλίζεται στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και είναι απαραβίαστο».

Το σατιρικό βιβλίο-κόμικς έχει κυκλοφορήσει σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες χωρίς να έχει προκαλέσει δικαστικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η διαπραγμάτευση του θέματός του συνιστά δημόσια και κακόβουλη εξύβριση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν δέχτηκε την υπερασπιστική γραμμή, σύμφωνα με την οποία ο συγγραφέας δεν διακωμωδεί τον Ιησού ή τη χριστιανική θρησκεία, αλλά καυτηριάζει τους εκκλησιαστικούς εκπροσώπους. Επιπλέον, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το δικαίωμα του δημιουργού να εκφράσει τις απόψεις του, αφού δεν προσβάλλει θρησκευτικές ή άλλες αντιλήψεις.

Η άσκηση έφεσης που υπέβαλε ο Αυστριακός συγγραφέας προσδοκά σ\' αυτό ακριβώς. Κι επιπλέον, όπως δηλώνει, «είναι παράλογο που ο μόνος που καταδικάστηκε ήταν ο συγγραφέας, ενώ αθωώθηκαν οι βιβλιοπώλες και ο εκδότης», αλλά το βιβλίο έχει ήδη κατασχεθεί. Μάλλον όμως ο ίδιος προσθέτει ένα χαμόγελο -απαραίτητο προφανώς- σ\' αυτή την ιστορία, λέγοντας ότι «είμαι έτοιμος για συμβιβασμό εφόσον η καταδίκη των έξι μηνών μετατραπεί σε εξορία 14 ημερών σε κάποιο ελληνικό νησί, με καλή τουριστική εξυπηρέτηση και ωραίο κατάλογο ελληνικών κρασιών».

ΒΑΣ.ΡΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/01/2005

και ληγει στις 14.4.2005 ως εξης:

Αθώος κρίθηκε την Τετάρτη από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο Αυστριακός σκιτσογράφος-γελοιογράφος Γκέρχαρντ Χάντερερ, ο οποίος δικάστηκε με την κατηγορία της καθύβρισης θρησκεύματος λόγω της έκδοσης στα ελληνικά του βιβλίου του Η ζωή του Ιησού το Νοέμβριο του 2002.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο διέταξε να επιστραφούν στην κυκλοφορία τα αντίτυπα που είχαν κατασχεθεί.

Μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, το οποίο ανέφερε ότι στο εν λόγω βιβλίο ο Ιησούς εμφανίζεται να έχει επαφές με γυναίκες, να καπνίζει και να κάνει σέρφινγκ, ασκήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη κατά του σκιτσογράφου.

Σε πρώτο βαθμό ο κ. Χάντερερ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, καθώς το δικαστήριο είχε δεχθεί ότι το βιβλίο αποτελούσε κακόβουλη εξύβριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το εφετείο σήμερα την Τετάρτη δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα κ. Μακρυγιάννη, ο οποίος χαρακτήρισε αστείο το αντικείμενο της δίκης, τονίζοντας ότι στην υπόθεση δεν στοιχειοθετείται δόλος, ούτε κακόβουλη πρόθεση.

Ο εισαγγελέας είπε επίσης ότι «κανείς δεν κινδυνεύει από τέτοια πράγματα».

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

7.
    4.6.2005

Αθήνα

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, στο Α\' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη του καλλιτεχνικού διευθυντή της έκθεσης Outlook, Χρήστου Ιωακειμίδη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2003 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Η υπόθεση αφορά στην έκθεση έργου του Βέλγου καλλιτέχνη Τιερί ντε Κορντιέ, το οποίο στη συνέχεια αποκαθηλώθηκε επειδή θεωρήθηκε άσεμνο. Ο επίμαχος πίνακας απεικόνιζε, μεταξύ άλλων, έναν μεγάλο σταυρό και ένα ανδρικό γεννητικό όργανο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο εισαγγελέας Δ.Ζησόπουλος αναφέρεται πως ο κατηγορούμενος Χρ.Ιωακειμίδης «εμφάνισε άσεμνο πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος σύμφωνα με το κοινό αίσθημα προσβάλλει την αιδώ, καίτοι ήταν δήθεν έργο τέχνης, καθ\' ότι δεν ανήκει στην πολιτιστική δημιουργία της ανθρωπότητος και δεν συμβάλει στην προώθηση της ανθρώπινης γνώσης και ευπρέπειας με το περιεχόμενό του».

Επίσης, αναφέρεται πως ο κ. Ιωακειμίδης εμφάνισε τον «κατάπτυστο πίνακα ενός Βέλγου καλλιτέχνη» και ως εκ τούτου «καθύβρισε δημόσια και κακόβουλα την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού».

Τέλος, αποδίδει πρόθεση στον κ. Ιωακειμίδη «καίτοι γνώριζε το αποκρουστικό περιεχόμενο του κατάπτυστου ζωγραφικού πίνακος, που μόνο έργο τέχνης δεν δύναται να χαρακτηρισθεί, το ενεφάνησε σε δημόσια εκδήλωση».

Ως μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί ο ευρωβουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης και ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος. Ως μάρτυρες υπεράσπισης έχουν κληθεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο καθηγητής της Νομικής Νίκος Αλεβιζάτος, οι καθηγητές της ΑΣΚΤ Γ.Βαλαβανίδης, Αντ.Αντωνάκος, Τρ.Πατρασκίδης, οι δημοσιογράφοι Νίκος Ξυδάκης (Καθημερινή), Μαρία Μαραγκού (Ελευθεροτυπία), κ.ά.

news.in.gr

Senior Member
    ΟΠΑ ΟΠΑ ΟΠΑ!!! παιδια με πιξατε!!!!! ρε σεις αυτα δεν θα προλαβω να τα διαβασω ουτε μεχρι αυριο !!! Εχω δουλεια ρε σεις λεω!!!!

Αμαν ρε κρινο, αμαν ρε αδερφακι.... Πραγματικα βαρεθηκα αυτο το παρε-δωσε... Τοσο δυσκολο ειναι να καταλαβεις οτι απλα δεν πρεπει , ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ φιλτατε, να προβαινεις σε χαρακτηρισμους τετοιου ειδους!!! Κρατα την \"ταμπελα\" σου και εγω κρατω την δικη μου... Τι φονταμενταλισμος μου λες και κουραφεξαλα!!! ΕΛΕΟΣ ρε αγορι... ΕΛΕΟΣ

ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. Ο,ΤΙ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΛΕΙΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΤΑΞΕΙ....
    Δεν σε ειπαμε πια και καμπουρη ουτε Περπινιαδη (μπουχαχαχαχαχαχαχα) ααχ δεν μπορω με επιασε η κοιλια μου απο τα γελια.

Και επειδη τρεχω σας αφηνω τωρα ετσι????!!!!!

Κρινο , meanwhile, Pls ΜΑΖΕΨΟΥ!!!!!!!!!!!!!!

φιλια πολλα.

Υ.Γ. εμπνευστη , εισαι ολα τα λεφτα!!!!!!

Senior Member
    Originally posted by krino
    Originally posted by panos-80

εσενα φοβασαι ,

το εχω γραψει αυτο δεν μου λες κατι καινουριο,
    αμα πας σε προηγουμενο ποστ, θα διαβασεις οτι εγραψα,

\"ο μονος που φοβαμαι ειναι ο εαυτος μου\"

οποτε πες κατι αλλο να ψαξω.
    οπα οπα και παλι οπα κρινο. Γιατι την πεφτεις σε ολον τον κοσμο??? Σαν να εχεις την μυγα μου φαινεται .

Το παιδι μαλλον το λεει αυτο στην θεματοθετρια...

cool ρε συ . Μαζεψου λιγο . Για ονομα του Θεου!!!!
    (αντε παλι , μου ξεφυγε.....)

Banned
    Και εχω πολλα ακομα να βαλω αν σε ενδιαφερει αλλα νομιζω για αρχη φτανουν.
    Ετσι συνοψιζουμε μια μια περιοδο 2-3 ετων η αν θες προσθεσε τις 5-6 περιπτωσεις που κατεβηκαν ταινιες απο αλλοφρονες χριστιανους φονταμενταλιστες εξω απο διαφορα σινεμα (θυμαμαι προχειρα το σινεμα ΕΛΛΗ με τον τελευταιο πειρασμο).

Και τωρα παμε σε ερωτησεις:

Πες μου μια αλλη ευρωπαικη χωρα που εχεις ακουσει να υπαρχουν τοσα πολλα κρουσματα οπου οι παπαδες να συμπεριφερονται σαν αλλοι μουλαδες του Αγιατολαχ Χομεινι....

Πες μου σε τι διαφερουν οι τυποι με τα μαυρα με τους μουλαδες του Ιραν????

Πες μου σε πιο αλλο κρατος υπαρχει τετοια διαπλοκη σε σαπιλα???

ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΑ ΠΕΡΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ!!!

Αν εισαι σωστος χριστιανος, θα επρεπε να ντρεπεσαι για τα οσα συμβαινουν απο τους εκπροσωπους της πιστης σου και οχι να μου λες εμενα οτι εχω λαθος που λεω για χριστιανους φονταμενταλιστες!!!

Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast