Διαθρησκευτική ανοησία - Page 9
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 9 of 36 FirstFirst ... 789101119 ... LastLast
Results 121 to 135 of 536
    Senior Member
    Originally posted by kyknos25
    το κρινακι δηλωσε αθεος.προβληματα του σαφως αλλα οχι κ να βγαινει παντα απο πανω.
    Κυκνάκο, το θέμα δεν είναι άθεοι εναντίον πιστών..Και δεν είναι πρόβλημα των άθεων να είναι αυτό που είναι και προφανώς ούτε των πιστών να πιστεύουν ή όχι, ο καθένας κάνει του κεφαλιού του..

Ξέρεις, ήξερα ένα παπού που συγχωρέθηκε στα 103 του.. Πιστεύω πως θα πέθαινε πολύ πολύ αργότερα, αν οι συγκυρίες της ζωής δεν του επέβαλαν να ζήσει στα τελευταία του στη πόλη..Μέχρι τα 100 του ζούσε σε χωριό..

Ήταν θρήσκος ο παπούλης..Κάθε πρωί - ξυπνούσε στις 5 - έπαιρνε τα λαγγάδια και ανέβαινε τα βουνά..Εκεί έβρισκε - έλεγε το θεό του. Λίγο πριν πεθάνει, τον ρώτησα \"καλά ρε παπού, εσύ τόσο πολύ αγάπη με το θεό, αλλά στην εκκλησία δεν έχεις πάει ποτέ απ\' όσο ξέρω..πως κι έτσι ??\"

Χαμογέλασε ο παπούλης και θυμάμαι έντονα πως απ\' όλα του τα δόντια , είχε δεν είχε κανά δυο μπροστινά...Αλλά, πίστεψε με, το χαμόγελο αυτό ήταν πολύ πιο ανθρώπινο απ\'τις κάτασπρες μασέλες των μοντέλων που διαφημίζουν οδοντοστοιχίες ..Κι η κιτρινίλα των δοντιών του, έκρυβε πολύ περισσότερη σοφία απ\' όση μέχρι τότε εγώ είχα σπουδάσει..

\"Το κελάιδασμα του κότσυφα\" μου \'πε \"με δένει πολύ περισσότερο με το Θεό, απ\' ότι το ψαλτήρι του παπα, η μυρωδιά του πεύκου, η δροσιά της αυγής, τα λουλούδια που μοσχοβολούν, η ησυχία της φύσης..αυτά είναι ο Θεός..Οι παπάδες είναι για να κλέβουνε τις ψυχές των ανθρώπων με ψέμματα κι υποκρισία..Τι δουλειά έχω εγώ με τούτους παιδί μου ? Εγώ έχω τη ψυχούλα μου καθαρή, αν θέλει ο Θεός αυτό το βλέπει, αν δεν θέλει..και στη κόλαση τότε εγώ όχι δε θα πω\"...

Ο παπούλης μετά από 3 χρόνια πέθανε...Αν υπάρχει θεός ή όχι, εσύ που λες να πήγε ? Στον παράδεισο ή στη κόλαση ? Γιατί αν αυτός ο άνθρωπος πήγε στη κόλαση, εκεί θέλω να πάω κι εγώ...

Οι άθεοι κι οι πιστοί, είναι ό,τι είναι για τη ψυχή τους..Το ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ και δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι, είναι το άλλοθι των παπάδων που εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες των άλλων..

\"Μην προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας\" λοιπόν...
    [B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]

Senior Member
    Μιας και παραμορφώθηκε το θέμα ας το παραμορφώσω λιγάκι ακόμα. Το να πιστεύει κάποιος στον θεό και να κρίνει όσους δεν πιστεύουν είναι καθαρά φασιστική τακτική και όχι παράγωγο της πίστης. Εφόσον υπάρχει κάτι ανώτερο απο τον άνθρωπο (η φύση απο μόνη της είναι ανώτερη) οφείλουμε να μην μειώνουμε αυτή την ανωτερότητα με ανθρώπινες τακτικές (χειραγώγηση της μάζας). Ο φανατισμός είναι το ίδιο ανθρώπινος με την αλαζονεία και πολλοί αγνοούν την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί...

Παρεμπιπτόντως δεν ειρωνεύομαι. Είναι πιο πιθανό το σύμπαν να το βαστάει ένας ακούραστος γίγαντας παρά να σεβαστεί ο καθέ άνθρωπος ότι έρχεται σε ενάντια με τα πιστεύω του (είτε βουδιστής, είτε χριστιανός, είτε άθεος κτλ...)

Senior Member
    Χμμ,
    γενικά σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να ακούνε άλλους που βρίσκονται ενάντια στα πιστεύω τους.

Τι βλέπουμε εδω?
    Ανοίγει ένα θέμα σχετικά με τις ασυδοσίες και τις βρωμιές ΚΑΠΟΙΩΝ μελών του κληρικού κόσμου, που σίγουρα δεν είναι τυχαία, μαρτυρούν τους σκοτεινούς ανθρώπινους κύκλους στους κόλπους του εκκλησιαστικού κόσμου... γιατί κι η εκκλησία είναι μολυσμένη, απο ανθώπους που όχι απλά δεν υπηρετούν την ιδέα του χριστιανισμού ( αγάπη για τον πλησίον), αλλά την καπηλεύονται με διάφορους αισχρούς τρόπους.

Αυτό όμως που με παραξενεύει στηνόλη τροπή της κουβέντας, είναι το εξής.
    1. Το οτι πολλά μέλη, θέλουν να πνίξουν το διαφορετικό ήδεν το ανέχονται καθώς νιώθουν να τους απειλεί μια αντίθετη άποψη και πάνε να αντιδικήσουν.
    2. Απο κάποιον φανατικό ( και ειδικά δογματιστή) χριστιανό, θα περίμενα να σκανδαλίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για τα έκτροπα κάποιων παπάδων. Απεναντίας, απο κάποιον που δεν πιστεύει, δεν θα περίμενα να σκανδαλίζεται τόσο απο την ιδιότητα αυτών ( κληρικοί) διότι, για αυτόν που δεν πιστεύει οι κληρικοί δεν ασκούν κάποιο ιδιαίτερο λειτούργημα, ούτεεκπροσωπούν τη θεία δύναμη επι γης. Εϊναι απλά άνθρωποι καιιως τέτοιοι ικανοί για πάσης φύσεως ανθρώπινες παρεκτροπές.

Για να γίνω πιο κατανοητή.
    Απο έναν φανατικό, περιμένω να θιγεται η ηθική του, ο ίδιος ο Θεός, να νιώθει δυσβάστακτα αμαρτωλούς αυτούς τους ανθρώπους.
    Αυτό όμως που βλέπω στο φόρουμ εδώ, όσο βέβαια διάβασα το θέμα, είναι να εστιάζετε πιο πολύ στην δήλωση περί αθεισμού του κρίνο πχ, παρά να εξοργίζεστε με την βεβύλωση του ονόματος του ΘΕου και την ΥΒΡΗ που διαπράττει η μερίδα αυτή των κληρικών.
    Αυτό, με παραξενεύει.

Απο την άλλη, απο μεριας΄των δηλωμένων αθειστών, βλέπω μια υπέρμετρη προσήλωση στην κληρική τους ιδιότητα, λες και προσβάλλεται κάποιο περί θείου αίσθημα μέσα τους, με τις πράξεις αυτές των παππάδων.
    Θα περίμενα να αντιμετωπιστεί απλώς ως άλλη μια περίπτωση ανθρώπινης παρεκτροπής.
    Το οτι είναι παππάδες, εμένα προσωπικά πχ δεν μου λέει κάτι.
    Το οτι φορούν ράσα, δεντους κάνει για μένα διπλά και τριπλά \"αμαρτωλούς\".
    Είναι απλά άνθρωποι που τους δόθηκε εξουσία, και την εκμεταλλέυονται. Τι πιο σύμφυτο με την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φυσης?
    Ακουσα για διαχωρισμό της εκκλησίας απο την πολιτική. Οκ, θα έχει κάποια πολιτικά και άλλα οφέλη. Απο εκει και πέρα, δεν θα αλλάξει το τι έγινε πχ στη μονή, που ανάρτισε ο Κρίνος.
    Γιατί η μονή αυτή πάλι θα είναι έρμαιο της κακώς ασκούμενης εκκλησιαστικής εξουσίας. Δεν θα αλλάξει αυτό απο το διαχωρισμό πολιτικης και εκκλησίας....

Όσο θα έχουν εξουσία στα χέρια τους, ( είτε πολιτική είτε οικονομική είτε εκκλησιαστική) ένθρωποι που λόγω της ψυχικής μικρότητας και παρεκτροπής τους δεν μπορούν να λέγονται καν άνθρωποι, το πρόβλημα θα είναι υπαρκτό.

Δεν αντιτίθεμαι στον διαχωρισμό εκκλησίας και πολιτείας. Λέω όμως οτι δεν βλέπω εκεί την λύση.
    Απο την άλλη, ας σκεφτούμε, σε εποχές πολέμου και σκλαβιάς( τουρκοκρατία), πόσο συνεκτικό στοιχείο ήταν η ίδια η πίστη και η Εκκλησία( με ότι ιστορικές γνώσεις διαθέτω..).... που σήμερα δεν την θέλουμε ( και ευλόγως) μέσα στα πόδια μας.Όλα είναι και λίγο θέμα συνθηκών.

Ούτε νιώθω καταπιεσμένη απο το γεγονός της ορθόδοξης πίστης καθαυτό.
    Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.

Senior Member
    Originally posted by sabb
    Originally posted by kyknos25
    το κρινακι δηλωσε αθεος.προβληματα του σαφως αλλα οχι κ να βγαινει παντα απο πανω.
    Κυκνάκο, το θέμα δεν είναι άθεοι εναντίον πιστών..Και δεν είναι πρόβλημα των άθεων να είναι αυτό που είναι και προφανώς ούτε των πιστών να πιστεύουν ή όχι, ο καθένας κάνει του κεφαλιού του..

Ξέρεις, ήξερα ένα παπού που συγχωρέθηκε στα 103 του.. Πιστεύω πως θα πέθαινε πολύ πολύ αργότερα, αν οι συγκυρίες της ζωής δεν του επέβαλαν να ζήσει στα τελευταία του στη πόλη..Μέχρι τα 100 του ζούσε σε χωριό..

Ήταν θρήσκος ο παπούλης..Κάθε πρωί - ξυπνούσε στις 5 - έπαιρνε τα λαγγάδια και ανέβαινε τα βουνά..Εκεί έβρισκε - έλεγε το θεό του. Λίγο πριν πεθάνει, τον ρώτησα \"καλά ρε παπού, εσύ τόσο πολύ αγάπη με το θεό, αλλά στην εκκλησία δεν έχεις πάει ποτέ απ\' όσο ξέρω..πως κι έτσι ??\"

Χαμογέλασε ο παπούλης και θυμάμαι έντονα πως απ\' όλα του τα δόντια , είχε δεν είχε κανά δυο μπροστινά...Αλλά, πίστεψε με, το χαμόγελο αυτό ήταν πολύ πιο ανθρώπινο απ\'τις κάτασπρες μασέλες των μοντέλων που διαφημίζουν οδοντοστοιχίες ..Κι η κιτρινίλα των δοντιών του, έκρυβε πολύ περισσότερη σοφία απ\' όση μέχρι τότε εγώ είχα σπουδάσει..

\"Το κελάιδασμα του κότσυφα\" μου \'πε \"με δένει πολύ περισσότερο με το Θεό, απ\' ότι το ψαλτήρι του παπα, η μυρωδιά του πεύκου, η δροσιά της αυγής, τα λουλούδια που μοσχοβολούν, η ησυχία της φύσης..αυτά είναι ο Θεός..Οι παπάδες είναι για να κλέβουνε τις ψυχές των ανθρώπων με ψέμματα κι υποκρισία..Τι δουλειά έχω εγώ με τούτους παιδί μου ? Εγώ έχω τη ψυχούλα μου καθαρή, αν θέλει ο Θεός αυτό το βλέπει, αν δεν θέλει..και στη κόλαση τότε εγώ όχι δε θα πω\"...

Ο παπούλης μετά από 3 μήνες πέθανε...Αν υπάρχει θεός ή όχι, εσύ που λες να πήγε ? Στον παράδεισο ή στη κόλαση ? Γιατί αν αυτός ο άνθρωπος πήγε στη κόλαση, εκεί θέλω να πάω κι εγώ...

Οι άθεοι κι οι πιστοί, είναι ό,τι είναι για τη ψυχή τους..Το ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ και δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι, είναι το άλλοθι των παπάδων που εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες των άλλων..

\"Μην προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας\" λοιπόν...
    γεια σουυυυυυυυυυ

Banned
    Originally posted by weird

Ακουσα για διαχωρισμό της εκκλησίας απο την πολιτική. Οκ, θα έχει κάποια πολιτικά και άλλα οφέλη. Απο εκει και πέρα, δεν θα αλλάξει το τι έγινε πχ στη μονή, που ανάρτισε ο Κρίνος.
    Γιατί η μονή αυτή πάλι θα είναι έρμαιο της κακώς ασκούμενης εκκλησιαστικής εξουσίας. Δεν θα αλλάξει αυτό απο το διαχωρισμό πολιτικης και εκκλησίας....

Όσο θα έχουν εξουσία στα χέρια τους, ( είτε πολιτική είτε οικονομική είτε εκκλησιαστική) ένθρωποι που λόγω της ψυχικής μικρότητας και παρεκτροπής τους δεν μπορούν να λέγονται καν άνθρωποι, το πρόβλημα θα είναι υπαρκτό.

Δεν αντιτίθεμαι στον διαχωρισμό εκκλησίας και πολιτείας. Λέω όμως οτι δεν βλέπω εκεί την λύση.
    Απο την άλλη, ας σκεφτούμε, σε εποχές πολέμου και σκλαβιάς( τουρκοκρατία), πόσο συνεκτικό στοιχείο ήταν η ίδια η πίστη και η Εκκλησία( με ότι ιστορικές γνώσεις διαθέτω..).... που σήμερα δεν την θέλουμε ( και ευλόγως) μέσα στα πόδια μας.Όλα είναι και λίγο θέμα συνθηκών.

Κανεις λαθος,
    εαν διαχωριστει η εκκλησια απο το κρατος στην ελλαδα η ζωη των ανθρωπων θα αλλαξει αρδην.

Γιατι θα πρεπει να συμβουν τα ακολουθα,

1. Δημευση της περιουσιας της εκκλησιας, αυτη που τουλαχιστον την εχουν αρπαξει σε συμφωνια με τους τοτε σουλτανους οταν προσεφεραν τις υπηρεσιες τους.

2. Η μισθοδοσια των ιερεων θα γινεται με εσοδα της ιδιας της εκκλησιας η απο ιδιωτες πιστους, παντως οχι απο φορους του ελληνα πολιτη.

3. Καταργηση της θρησκειας στην εμπλοκη της στο δημοσιο βιο.
    Θα πρεπει να αλλαξει το συνταγμα και να μην αναφερει κανενα θρησκευτικο ορκο.

4. Ολοκληρωτικη απαλειφη των θρησκευτικων η ενσωματωση τους στην ιστορια σαν ιστορικα γεγονωτα οπως περιγραφονται απο της επισημες ιστορικες πηγες.

5. Απαγορευση του θρησκευτικου ορκου σε ολες τις δημοσιες υπηρεσιες οπου αυτο χρειαζεται και αντικατασταση απο τον ορκο τιμης.

6. Ολες οι εκκλησιες θα πρεπει να περιελθουν στο κρατος η στους δημους και αυτοι θα τους παραχωρουν προς χρηση στους πιστους της εκαστοτε θρησκειας.

7. Θα σταματησουν να υπαρχουν τα πολιτικα-θρησκευτικα αλισβερισια, ως γνωστον η εκκλησια εχει επιχειρήσεις για να τιμαει την χαρη Του αλλα ως εκ θαυματος (οπως αυτο με την κανα) απαλλάσσονται του φπα. Τι πρωτοτυπο ε?
    Επισης θα πρεπει να σταματησουν οι χορηγιες του κρατους προς την εκκλησια για να κανει και καλα θεαρεστο φιλανθρωπικο εργο.
    Μπορει να συστησει ενα ιδρυμα με ανθρωπους των γραμματων και της τεχνης να κανουν οτι φιλανθρωπια θελουν.
    Φιλανθρωπια σπονσοναρισμα προς την εκκληασια απο φορους πολιτων δεν νοειται.

Κατα τα αλλα εφοσον γινουν καμποσα απο τα παραπανω, μπορουν να κανουν οτι θελουν οι πιστοι καθε θρησκειας. Το δικαιωμα της ανεξιθρησκειας ειναι ανεμποδιστο και σεβαστο σε καθε ανθρωπο.
    Ισως εδω θα επρεπε να μπει και μια μνεια οτι η αθηνα ειναι η μοναδικη πρωτευουσα που ενω εχει μουσουλμανους δεν εχει θρησκευτικο χωρο λατρειας. Βλεπεις εδω επιτρεπεται να προσευχωνται μονο οι χριστιανοι μουλαδες, οι αλλοι απαγορευεται.

Τωρα προσωπικα εγω αντιτιθεμαι γιατι ξερω οτι για τα χαλια αυτης της χωρας ενα μερος ευθυνεται και η ελληνικη εκκλησια.
    Στο σχολειο μαθαιναμε μονο ενα ματσο παραμυθια, για τα δηθεν - ανυπαρκτα - κρυφα σχολεια, οτι δηθεν ο παλιων πατρων γερμανος ανεβασε την σημαια της επαναστασης και ενα σωρο παρομοια ψεμματα.

Οποτε αν αυτονομηθουν, δεν πληρωνω για κατι που δεν πιστευω, δεν εμπλεκονται γενικα στην δημοσια ζωη μου, δεν εχω απολυτως κανενα λογο να ξανα-ασχοληθω στη ζωη μου....
    Αν και εφοσον συμβουν καταστασεις οπως αυτες με την μονη ξανα, θα αντιμετωπιστουν σαν κακοποιοι του ποινικου δικαιου, τιποτα λιγοτερο η περισσοτερο. Αλλωστε βιασμους ανηλικων απο ηλικιωμενους εχουμε διαβασει και αλλες φορες, δεν ετυχαν ομως τετοια εκμεταλευσης.
    Επειδη ακριβως προκειται για μια ανθρωπινη παρεκτροπη πρεπει να αντιμετωπισθει ως τετοια οπως γραφεις και εσυ και το ρασο να μην συγκινει πια σαν λογος ιδιαιτερης μεταχειρισης γιατι αυτο επιχειρειται.

Junior Member
    ευτυχως που υπαρχουν αυτοι οι τραγοπαπάδες, καιρος ειναι να ξυπνησει ο κοσμος και να καταλαβει την ποιότητα του κλήρου.....
    Καλος Χριστιανος αυτος ο παπας......να του δωσουμε βραβειο καλοσυνης.......και στενομυαλιας...
    Ουτε ενα ευρω στην εκκλησια πλεον...(Αρκετά μάζεψε) οποιος θελει να βοηθήσει ανθρωπους που εχουν ανάγκη...βρίσκει τον τρόπο....
    Ο αλλος ειχε μαζεψει 1.000.000 ευρω για τα γεραματα του...ελεος πλεον...

Senior Member
    Χμμ,
    γενικά σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να ακούνε άλλους που βρίσκονται ενάντια στα πιστεύω τους.

Τι βλέπουμε εδω?
    Ανοίγει ένα θέμα σχετικά με τις ασυδοσίες και τις βρωμιές ΚΑΠΟΙΩΝ μελών του κληρικού κόσμου, που σίγουρα δεν είναι τυχαία, μαρτυρούν τους σκοτεινούς ανθρώπινους κύκλους στους κόλπους του εκκλησιαστικού κόσμου... γιατί κι η εκκλησία είναι μολυσμένη, απο ανθώπους που όχι απλά δεν υπηρετούν την ιδέα του χριστιανισμού ( αγάπη για τον πλησίον), αλλά την καπηλεύονται με διάφορους αισχρούς τρόπους.

1. Το οτι πολλά μέλη, θέλουν να πνίξουν το διαφορετικό ήδεν το ανέχονται καθώς νιώθουν να τους απειλεί μια αντίθετη άποψη και πάνε να αντιδικήσουν.
    2. Απο κάποιον φανατικό ( και ειδικά δογματιστή) χριστιανό, θα περίμενα να σκανδαλίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για τα έκτροπα κάποιων παπάδων. Απεναντίας, απο κάποιον που δεν πιστεύει, δεν θα περίμενα να σκανδαλίζεται τόσο απο την ιδιότητα αυτών ( κληρικοί) διότι, για αυτόν που δεν πιστεύει οι κληρικοί δεν ασκούν κάποιο ιδιαίτερο λειτούργημα, ούτεεκπροσωπούν τη θεία δύναμη επι γης. Εϊναι απλά άνθρωποι καιιως τέτοιοι ικανοί για πάσης φύσεως ανθρώπινες παρεκτροπές.

Για να γίνω πιο κατανοητή.
    Απο έναν φανατικό, περιμένω να θιγεται η ηθική του, ο ίδιος ο Θεός, να νιώθει δυσβάστακτα αμαρτωλούς αυτούς τους ανθρώπους.
    Αυτό όμως που βλέπω στο φόρουμ εδώ, όσο βέβαια διάβασα το θέμα, είναι να εστιάζετε πιο πολύ στην δήλωση περί αθεισμού του κρίνο πχ, παρά να εξοργίζεστε με την βεβύλωση του ονόματος του ΘΕου και την ΥΒΡΗ που διαπράττει η μερίδα αυτή των κληρικών.
    Αυτό, με παραξενεύει.

Απο την άλλη, απο μεριας΄των δηλωμένων αθειστών, βλέπω μια υπέρμετρη προσήλωση στην κληρική τους ιδιότητα, λες και προσβάλλεται κάποιο περί θείου αίσθημα μέσα τους, με τις πράξεις αυτές των παππάδων.
    Θα περίμενα να αντιμετωπιστεί απλώς ως άλλη μια περίπτωση ανθρώπινης παρεκτροπής.
    Το οτι είναι παππάδες, εμένα προσωπικά πχ δεν μου λέει κάτι.
    Το οτι φορούν ράσα, δεντους κάνει για μένα διπλά και τριπλά \"αμαρτωλούς\".
    Είναι απλά άνθρωποι που τους δόθηκε εξουσία, και την εκμεταλλέυονται. Τι πιο σύμφυτο με την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φυσης?

Καλή μου Weird, οι προβληματισμοί σου με αφήνουν άφωνο....Οι άθεοι - εγώ κι ο κρίνος για να μιλάμε με ονόματα - ίσως έχουν μεγαλύτερο κριτήριο πολυγνωμοσύνης πάνω σ\' ένα θέμα ηθικής τάξης πάνω απ\' όλα , ακριβώς γιατί δεν τάχουν κάνει \"πλακάκια\" με το Θεό, πράγμα που σημαίνει πως δεν κρατάν \"πισινή\" σχετικά με την μεταφυσική τους κατάληξη, η κόλαση κι ο παράδεισος είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει...

Το τι κάνουν οι παπάδες , ενδιαφέρει πρώτιστα εκείνους που λειτουργούνται κάθε Κυριακή και μετά όλους τους άλλους.. Στην προκείμενη περίπτωση όμως, τα πεπραγμένα των ιερέων που προσβάλλουν όχι μόνο τον Θεό αλλά την ανθρώπινη υπόσταση πάνω απ\' όλα , πρέπει να προσβάλλουν - και σωστά - όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους, πιστούς ή όχι.

Ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους, είναι εκ των ων ουκ άνευ..Τουλάχιστον έτσι, εμείς όλοι οι άλλοι οι αμαρτωλοί που παρότι σ\' ολη μας τη ζωή προσπαθήσαμε με τα δικά μας μέτρα και σταθμά να γίνουμε καλύτεροι (..άμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρρονες...) , θα έχουμε - όταν με το καλό κλείσουμε τα μάτια μας - ήσυχη τη συνείδηση μας...

Ο Ιησούς Χριστός φεύγοντας απ\' αυτόν το κόσμο , άφησε εκπροσώπους. Που στη διάρκεια της Ιστορίας, καπηλεύθηκαν την ανθρώπινη απλοικότητα , ματοκύλισαν, σκότωσαν, υφάρπαξαν, λήστεψαν, έκαναν ό,τι ο Ιησούς δεν θάθελε να δει όσο ζούσε...ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤ \' ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ. Ε, αυτό, οι άθεοι, όταν προσβάλλεται η κατά τους άλλους \"άθεη\" ηθική τους, δεν το αντέχουν..Το πολιτικοθρησκευτικό συνοθύλευμα πρέπει να σταματήσει κάποτε , είτε αρέσει είτε όχι...

Banned
    Σαββα για να το ληξουμε,
    αν απεμπλακουν απο την δημοσια ζωη και δεν επιβαρυνουν τους πολιτες,
    ας κανουν οι θεοι, οι ιερωμενοι και οι πιστοι οτι τους κανει κεφι.
    Ειναι δικαιωμα τους αλλωστε.

Μεχρι τοτε ομως εχουμε θεμα.
    Γιατι νομιζω οτι εχω το δικαιωμα να εχω αποψη μιας και ΕΓΩ τους πληρωνω απο την τσεπη μου για να ψελνουν.

Εχω καπου λαθος???
    ειμαι καπου υπερβολικος?

Senior Member
    Originally posted by krino
    Σαββα για να το ληξουμε,
    αν απεμπλακουν απο την δημοσια ζωη και δεν επιβαρυνουν τους πολιτες,
    ας κανουν οι θεοι, οι ιερωμενοι και οι πιστοι οτι τους κανει κεφι.
    Ειναι δικαιωμα τους αλλωστε.

Μεχρι τοτε ομως εχουμε θεμα.
    Γιατι νομιζω οτι εχω το δικαιωμα να εχω αποψη μιας και ΕΓΩ τους πληρωνω απο την τσεπη μου για να ψελνουν.

Εχω καπου λαθος???
    ειμαι καπου υπερβολικος?
    Δεν είσαι πουθενά λάθος, απλά το πρόβλημα είναι πως ΟΛΟΙ όσοι πιστεύουν πως είσαι λάθος, έτσι το βλέπουν είτε έχεις δίκιο είτε όχι...

Το αντικείμενο δυστυχώς ΔΕΝ αγγίζει κι όσους πίστευα πως - πέρα από θεούς και δαίμονες - θα μπορούσε να αγγίξει κάποιες ανθρώπινες χορδές τους..

Ο Homo Ethicus πέθανε και σ\' αυτό το φόρουμ..

Καληνύχτα...

Banned
    Τα ειπες ολα,

Καληνυχτα και καλο ΣΚ,
    θα τα πουμε απο δευτερα.

Senior Member
    Βρισκω την παρατήρηση πολυ εύστοχη. Κι αναρωτιεμαι κ εγω: πώς καθε θρησκευομενος (πχ Afrula) δεν εξοργιζεται, δεν θυμωνει τοσο οσο καποιος άθεος (πχ Krino) με κατι τοσο αισχρο οσο προκειται για εναν βιασμο που προκαλειται απο εναν εκπροσωπο του Θεου?

Μηπως ο καθε θρησκευομενος, προσπαθει να υπερασπιστει μ αυτον τον τροπο την θρησκεια του κ οτι αυτη πρεσβεύει? Γιατι ομως το κανει? Νιωθει οτι πρεπει να υπερασπιζεται τον καθε παπα? Απο που κ ως που? Η νιωθει ασχημα εκφραζοντας μια διαφορετικη γνωμη απο την μαζικη ή επισημη γνωμη της εκκλησιας?

Υποστηριζω ενθερμα, και θα θελα πολυ αποσχιστει επιτελους κρατος απο εκκλησια. Ειμαι απολυτα συμφωνη επισης κ με το οτι στις νεες ταυτοτητες δεν αναγραφεται το θρησκευμα αυθαιρετα οπως συνεβαινε παλιοτερα.

Ομως πιστευω πώς ειναι αδικο για καθε ομαδα (ή σχεδον καθε ομαδα) να βγαινουν συμπερασματα που την χαρακτηριζουν εκ των προτερων. Δεν πιστευω λοιπον Sabb, οτι ολοι οι άθεοι ειναι καπως κ ολοι οι πιστοι καπως αλλιως. Δεν ειναι ολοι οι ρασοφοροι ιδιοι, ουτε ολοι οι πιστοι ιδιοι.

Επισης, καταννοω κ συμμεριζομαι απολυτα την ευαισθησια μας σε θεματα ανομιας παπαδων. Αλλα ελπιζω αυτη η ευαισθησια να μην εξαντλειται εκει αλλα να βρισκει χωρο κ σε αλλα επαγγελματα-λειτουργηματα οπως ειναι των δασκαλων, των εργαζομενων σε φυλακες, των καθηγητων, των γιατρων κ των δικαστων (που παρεπιπτοντως προσφάτως αθωωσαν εναν παπα που χε βαλει στην ακρη για μια δυσκολη ωρα 1.000.000.000 δρχ).
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Originally posted by sabb

Ο Homo Ethicus πέθανε και σ\' αυτό το φόρουμ..
    Οι αφορισμοι με ενοχλουν παρα πολυ.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Originally posted by krino

Κανεις λαθος,
    εαν διαχωριστει η εκκλησια απο το κρατος στην ελλαδα η ζωη των ανθρωπων θα αλλαξει αρδην.

Γιατι θα πρεπει να συμβουν τα ακολουθα,

1. Δημευση της περιουσιας της εκκλησιας, αυτη που τουλαχιστον την εχουν αρπαξει σε συμφωνια με τους τοτε σουλτανους οταν προσεφεραν τις υπηρεσιες τους.

2. Η μισθοδοσια των ιερεων θα γινεται με εσοδα της ιδιας της εκκλησιας η απο ιδιωτες πιστους, παντως οχι απο φορους του ελληνα πολιτη.

3. Καταργηση της θρησκειας στην εμπλοκη της στο δημοσιο βιο.
    Θα πρεπει να αλλαξει το συνταγμα και να μην αναφερει κανενα θρησκευτικο ορκο.

4. Ολοκληρωτικη απαλειφη των θρησκευτικων η ενσωματωση τους στην ιστορια σαν ιστορικα γεγονωτα οπως περιγραφονται απο της επισημες ιστορικες πηγες.

5. Απαγορευση του θρησκευτικου ορκου σε ολες τις δημοσιες υπηρεσιες οπου αυτο χρειαζεται και αντικατασταση απο τον ορκο τιμης.

6. Ολες οι εκκλησιες θα πρεπει να περιελθουν στο κρατος η στους δημους και αυτοι θα τους παραχωρουν προς χρηση στους πιστους της εκαστοτε θρησκειας.

7. Θα σταματησουν να υπαρχουν τα πολιτικα-θρησκευτικα αλισβερισια, ως γνωστον η εκκλησια εχει επιχειρήσεις για να τιμαει την χαρη Του αλλα ως εκ θαυματος (οπως αυτο με την κανα) απαλλάσσονται του φπα. Τι πρωτοτυπο ε?
    Επισης θα πρεπει να σταματησουν οι χορηγιες του κρατους προς την εκκλησια για να κανει και καλα θεαρεστο φιλανθρωπικο εργο.
    Μπορει να συστησει ενα ιδρυμα με ανθρωπους των γραμματων και της τεχνης να κανουν οτι φιλανθρωπια θελουν.
    Φιλανθρωπια σπονσοναρισμα προς την εκκληασια απο φορους πολιτων δεν νοειται.

Κατα τα αλλα εφοσον γινουν καμποσα απο τα παραπανω, μπορουν να κανουν οτι θελουν οι πιστοι καθε θρησκειας. Το δικαιωμα της ανεξιθρησκειας ειναι ανεμποδιστο και σεβαστο σε καθε ανθρωπο.
    Ισως εδω θα επρεπε να μπει και μια μνεια οτι η αθηνα ειναι η μοναδικη πρωτευουσα που ενω εχει μουσουλμανους δεν εχει θρησκευτικο χωρο λατρειας. Βλεπεις εδω επιτρεπεται να προσευχωνται μονο οι χριστιανοι μουλαδες, οι αλλοι απαγορευεται.

Τωρα προσωπικα εγω αντιτιθεμαι γιατι ξερω οτι για τα χαλια αυτης της χωρας ενα μερος ευθυνεται και η ελληνικη εκκλησια.
    Στο σχολειο μαθαιναμε μονο ενα ματσο παραμυθια, για τα δηθεν - ανυπαρκτα - κρυφα σχολεια, οτι δηθεν ο παλιων πατρων γερμανος ανεβασε την σημαια της επαναστασης και ενα σωρο παρομοια ψεμματα.

Οποτε αν αυτονομηθουν, δεν πληρωνω για κατι που δεν πιστευω, δεν εμπλεκονται γενικα στην δημοσια ζωη μου, δεν εχω απολυτως κανενα λογο να ξανα-ασχοληθω στη ζωη μου....
    Αν και εφοσον συμβουν καταστασεις οπως αυτες με την μονη ξανα, θα αντιμετωπιστουν σαν κακοποιοι του ποινικου δικαιου, τιποτα λιγοτερο η περισσοτερο. Αλλωστε βιασμους ανηλικων απο ηλικιωμενους εχουμε διαβασει και αλλες φορες, δεν ετυχαν ομως τετοια εκμεταλευσης.
    Επειδη ακριβως προκειται για μια ανθρωπινη παρεκτροπη πρεπει να αντιμετωπισθει ως τετοια οπως γραφεις και εσυ και το ρασο να μην συγκινει πια σαν λογος ιδιαιτερης μεταχειρισης γιατι αυτο επιχειρειται.
    κρίνο
    να σε ευχαριστήσω που με διαφώτισες περισσότερο πάνω στο θέμα του μη εκκλησιαστικόυ κράτους.
    Σίγουρα τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και άμεσα για την ζωή μας...
    Έχω ωστόσο ένα αλλά..

ή μαλλον δύο αλλά.
    Το πρωτο θατο γράψω σε λογική βάση.
    Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας θα πειρορίσει ίσως κάποια στραβώς κείμενα αλλά δεν θα το επιλύσει ριζικά τουλάχιστον τα άλλα θέματα που αναφέρεις. ( όσο για την εύνοια των δικαστικών ποινών.. νομίζω οτι πρέπει να εστιάσουμε εν προκειμένω στο παραδικαστικό κύκλωμα που υποκλίνεται σε πάσης φύσεως ισχυρούς, περισσότερο απο ότι στους ισχυρούς καθαυτούς - και ειδικά τους ρασοφόρους)
    Μας έγραψες αφορισμούς για τα έκτροπα σε μονές.
    Και ως λύση ζητάς τον διαχωρισμό... χμμμ..
    Θα προιτιμούσα αν μας έγραφες όλα όσα μου έγραφες παραπάνω ( τους τρόπους με τους οποίους καθορίζει την ζωή του σύγχρονου έλληνα το εκκλησιαστικό κράτους) και μετά ζητούσες διαχωρισμό, διότι το αίτιο στην περίπτωση αυτή θα βρισκόταν σε αντιστοιχία με το αιτιατό.
    Κανένας διαχωρισμός δεν είναι σε θέση να επιφέρει την απάλειψη των φαινομένων απάνθρωπης κατάχησης της όποιας φύσεως εξουσίας... αυτό μόνο η εξύψωση του Ανθρώπου μέσα στον άνθρωπο μπορεί να το καταφέρει.. η καλλίέργεια και η παιδεία, είναι συστατικά του να επιτευχθεί.

Το δέυτερο \"αλλά\", κυμαίνεται σε πιο συναισθηματική βάση.
    μου αρέσει η ανεξιθρησκεία... και η ιδέα του διαχωρισμού.. αλλά απο την άλλη, δεν βρίσκω κακό το να έχει ένα κράτος μια επίσημη θρησκεία...

Διότι έτσι, όταν είμαι μικρό παιδί ( παρά τα κακα κείμενα, πχ διαστρεβλώσεις της ιστορίας) με ωφελεί με πολλούς και διάφορους τρόπους ένας θρησκευτικός προσανατολισμός.. με την έννοια του πνευματικού στοιχείου που θα υπάρχει στην παιδεία μου - ένα στοιχείο που δεν ξέρω αν θα ήταν το ίδιό΄έντονο αν υπήρχε απλά μια θρησκειολογική ενημέρωση)

Βλέπεις, όταν είμαστε παιδιά, έχουμε έντονα αναπτυγμένη την ανάγκη να ανήκουμε.. Και το οτι ανήκα στον Θεό, μου έδωσε πολλές διαφυγές στις δυσκολίες που πέρασα.. Ακόμα κι αν ως ενήλικη δεν μπορώ να χαρακτηρίσβ τον εαυτό μου ορθόδοξη χριστιανή,
    σε εκείνες τις εποχές, η θρησκευτική χροιά που μας πέρναγαν στο σχολείο και η έννοια του θεού, όπως την έιχα αναπαραστήσει μέσα στο μυαλό και το συναίσθημά μου, με βοήθησε με ποικίλους και διάφορους τρόπους.

Δεν θα εστιάσω στο οτι είχα έναν Θεό για να τα βάζω μαζί του για όσα μου συνέβαιναν και να του χαρίζω πικρά λόγια και θυμό
    όσο....
    στο οτι η ίδια η ιδέα του θεού, όπως την ένοιωθα ως παιδί,
    με έφερε σε επαφή με την έννοια του υπερβατικού, του πέρα απο το ορατό ( οχι απαραίτητα του μη ορθολογικό, πρόκειται για το ίδιο μη ορατό που συλλαμβάνει η Τέχνη και εκφράζεται μέσα απο τα εργα της)
    με έφερε σε επαφή μετην ίδια την πνευματική πλευρά μου εν τέλει...

Αργότερα που μεγάλωσα, σταματησα να πιστεύω στον θεό...
    αλλά σαν εμπειρία μου στάθηκε πολύτιμη.

οπότε, λόγω της υποκειμενικής μου εμπειρίας, πιστεύω οτι ενός είδους θρησκευτικός προσανατολισμός, έστω και αλλαγμένου απο ότι τον ξέρουμε σήμερα, είναι απαραίτητος σαν στοιχείο για τα παιδιά.
    ( θα μπορούσα να πιάσω κι άλλες προεκτάσεις της ύπαρξης καλώς νοούμενης θρυσκευτικότητας ( ενιαίας ) στον κοινωνικό βίο αλλά δεν προλαβαίνω στην παρούσα φάση)

Οπότε δεν έχω διαμορφώσει ακόμα ξεκάθαρη άποψη ως προς τη μορφή και το είδος του διαχωρισμού πουκρίνω ωφέλιμο...
    Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.

Senior Member
    Originally posted by afrula
    λοιπον εχετε παρει τη κατηφορα!!μη πιστευεις γουστο σου καπελο σου και προβλημα σου.Αλλα το Θεο δε θα το συγκρινεις με το καθε τι και τον οποιον τρελλο βρισκετε.Εγω δε προσβαλλω το ΤΙΠΟΤΑ που πιστευετε ετσι κι εσεις να σεβεστε ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΩΡΑ ΔΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ!!!ΑΝΤΕ .Δε ξανασχολουμαι και κριμα γιατι αν δε πιστευεις στο Θεο με τι σκοπο ζεις δε ξερω!Γιαυτο ο κοσμος εχει γινει ετσι και θα καταστραφουμε και μετα ζητατε και τα ρεστα.Φιλακια σε ολους.
    καλή μου αφρούλα είμαι και εγώ χ.ο. και έχω εκφράσει την αγάπη μου προς τον θεό μέσα στο φόρουμ με πολύ έντονο παράδειγμα.
    παρ\'όλα αυτά δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια σε ότι καταδικαστέο γίνεται μέσα στην εκκλησία από τους εκπροσώπους αυτού που πιστεύω.εγώ είμαι η πρώτη που τους καταδικάζω γιατί το άδικο με πνίγει.
    όπως έχω ξαναπεί δεν πιστεύω σε κανέναν παπά αλλά στην Αγία Τριάδα.δεν νομίζω ότι κάποιος έθιξε ή πρόσβαλλε αυτό που πιστεύουμε αλλά τους εκπροσώπους του που μην ξεχνάμε πως είναι και αυτοί άνθρωποι με ελλατώματα και αδυναμίες.
    όταν πηγαίνω στην εκκλησία δεν πηγαίνω για να ακούσω τι θα πει ο παπάς στο κύρηγμά του αλλά πηγαίνω για να προσευχηθώ και να ευχαριστήσω το θεό για ότι μου προσφέρει.εσύ για τί πηγαίνεις; αν πηγαίνεις βέβαια.
    δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο μένος.γιατί θίγεσαι;δεν σε ενοχλεί που οι περισσότεροι παπάδες λειτουργούν σύμφωνα με το δικό τους συμφέρον και όχι με το συμφέρον των πιστών;εμένα με ενοχλεί αφάνταστα χωρίς αυτό να με εμποδίζει να πιστεύω και να εκκλησιάζομαι και να προσεύχομαι.
    σέβομαι το ράσο και όταν προσκυνώ έναν παπά δεν προσκυνώ αυτόν σαν άνθρωπο αλλά αυτό που πρεσβεύει και όταν αυτό το εκμεταλλεύεται με ενοχλεί αφάνταστα.
    αν κάποιος έθιγε ή έβριζε την Αγία Τριάδα και τους Αγίους τότε να είσαι σίγουρη πως θα υπερασπιζόμουν αυτό που πιστεύω ακόμα και με το να έπεφτα μέσα στη φωτιά.στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
    όπως εμείς έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε έτσι και κάποιοι άλλοι έχουν το δικαίωμα να μην πιστεύουν.ο καθένας κάνει ότι νομίζει καλύτερο για τον εαυτό του και την ψυχή του.δεν είμαστε εμείς άξιοι για να κρίνουμε εξάλλου μην κρίνεις για να μην κριθείς.έτσι δεν λέει η θρησκεία μας;
    ο φανατισμός δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να εκφράζουμε αυτό που πιστεύουμε.δεν δίδαξε αυτόν τον τρόπο ο Χριστός μας αλλά μας δίδαξε να υπομένουμε τα πάντα.
    πιστεύεις πως αν όλα αυτά που συμβαίνουν συνέβαιναν ενώ ήταν ο Χριστός επάνω στην γη δεν θα τα καταδίκαζε;
    εγώ ζω με φόβο Θεού ενώ κάποιοι εκπρόσωποί του όχι.λοιπόν τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση; να κλείσω τα μάτια και να πω πως είναι παπάδες και έχουν δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν;ε όχι λοιπόν.
    εφόσον αυτοί θίγουν και βεβηλώνουν αυτό που πιστεύω θα αντιτίθεμαι απέναντί τους.εύχομαι να μην κάνω λάθος και ο Θεός να με συγχωρέσει αλλά όπως έχω ξαναπεί το άδικο δεν το αντέχω.
    επίτρεψέ μου να σου πω ένα παράδειγμα.ένας παπάς λέει σε γνωστή μου πως δεν πρέπει να κοινωνεί πάνω από 2-3 φορές τον χρόνο ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει αυτούς που κοινωνούν μόνο πάσχα και χριστούγεννα.τι να πιστέψει κανείς από εκεί και πέρα;αυτό που έχει στην ψυχή του και να κάνει αυτό που λέει η θρησκεία μας σωστό ή να κάνει ότι του λέει ο παπάς ακριβώς επειδή είναι παπάς;εσύ τι θα έκανες;
    για αυτό σου λέω να μην αντιδράς με τέτοιο ακραίο τρόπο αλλά να βλέπεις τα πράγματα ως έχουν.να βλέπεις την πραγματικότητα χωρίς αυτό να σου στερεί την πίστη σου στον Θεό.
    ελπίζω να μην σε κούρασα...
    να είσαι καλά τώρα και για πάντα....

Υ.Γ. το σύμβολο της πίστεώς μας λέει:πιστεύω εις έναν Θεό.....και εις έναν κύριο Ιησού Χριστό....και εις το Πνεύμα το Αγιον.....
    δεν λέει πιστεύω σε έναν παπά....
    ελπίζω να καταλαβαίνεις.....

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    Μηπως ο καθε θρησκευομενος, προσπαθει να υπερασπιστει μ αυτον τον τροπο την θρησκεια του κ οτι αυτη πρεσβεύει? Γιατι ομως το κανει? Νιωθει οτι πρεπει να υπερασπιζεται τον καθε παπα? Απο που κ ως που? Η νιωθει ασχημα εκφραζοντας μια διαφορετικη γνωμη απο την μαζικη ή επισημη γνωμη της εκκλησιας?
    καλώς ή κακώς υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που μπερδεύουν αυτό που πιστεύουν με τον άνθρωπο που το εκπροσωπεί.
    ναι πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους όταν και αυτοί πράττουν τα πρέποντα όμως και ζουν μια πραγματικά εν Χριστό ζωή.
    δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να νιώθει άσχημα όταν εκφράζει μια διαφορετική γνώμη από αυτή που λένε οι παπάδες όταν οι ίδιοι κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που δίδαξε ο Χριστός μας.
    ο Χριστός δεν είπε βιάστε, κλέψτε,εκμεταλλευτείτε ανθώπινες ψυχές αλλά είπε αγαπάτε αλλήλους.
    έχω δυο μικρά και ζωηρά παιδιά.τα εκκλησιάζω συνέχεια και κάποια στιγμή ενόχλησε αυτό μια κυρία και μου έκανε παρατήρηση λέγοντάς μου να μεγαλώσουν πρώτα και μετά να τα πηγαίνω στην εκκλησία.όταν όμως ο παπάς της έκανε παρατήρηση για τον τρόπο της ήρθε και μου ζήτησε συγνώμη.αυτή η γυναίκα λοιπόν τί ακούει;αυτό που λέει η θρησκεία μας ή αυτό που λέει ο παπάς;
    για αυτό λοιπόν μην αναρωτιέσαι.ας αποδεχτούμε πως υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι...
    ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...
    να είσαι καλά τώρα και για πάντα...

Page 9 of 36 FirstFirst ... 789101119 ... LastLast