Ψυχοθεραπεία για αντιμετώπιση διαταραχής πανικού στο εξωτερικό
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 32
    Senior Member

Ψυχοθεραπεία για αντιμετώπιση διαταραχής πανικού στο εξωτερικό

Χαιρετίζω τα μέλη του forum.

Σας γράφω περισσότερο για να επικοινωνήσω με κάποιον, αλλά και για να ωφεληθώ από παρόμοιες εμπειρίες που ενδεχόμενα έχει περάσει και κάποιο άλλο μέλος.

Έχω μεταναστεύσει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα για επαγγελματικούς λόγους. Για διάφορους λόγους από τον Απρίλη του 2018 αντιμετώπισα σωρεία στρεσογόνων καταστάσεων. Η ψυχολογία μου πολλές φορές επηρεάστηκε και όλο αυτό σωματοποιήθηκε έντονα. Αυπνία, κούραση, έλλειψη χαράς και ευχαρίστησης.

Στις αρχές Αυγούστου και ενώ όλα έδειχναν να ξεπερνιούνται κάπως, μου συνέβη μια πολύ έντονη κρίση πανικού, λίγο πριν επιβιβαστώ στο μετρό. Ακολούθησαν και άλλες κρίσεις τις επόμενες μέρες. Επιπλοκή νούμερο ένα: απολύθηκα από την εργασία μου (να σημειώσω ότι μόλις τον Ιούνιο άλλαξα εργασία και ήμουν σε probation period).

Από τότε ξεκίνησα ψυχοθεραπεία σε ψυχολόγο. Επισκέφθηκα και ψυχίατρο. Διαγνώσθηκα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και ήπια κατάθλιψη. Μου πρότεινε να αποφύγω τα SSRI και να ξεκινήσω με ήπιο ηρεμιστικό ή με φυτικά χάπια για μείωση του stress. Επέλεξα το δεύτερο. Τα χάπια τα πήρα μέχρι τέλος Αυγούστου. Βέβαια ακόμα τα έχω πάντα μαζί μου. Παράλληλα η ψυχολόγος μου σύστησε να πάρω μαγνήσιο με Β6. Πραγματικά με βοήθησε πάρα πολύ το μαγνήσιο. Το πρόβλημα μου είναι ότι επειδή δεν εργάζομαι, ουσιαστικά δεν βγαίνω καθόλου από το σπίτι. Φοβάμαι μην έχω μια λανθάνουσα αγοραφοβία.

Όπως είπα και στην αρχή, γράφω κυρίως για να επικοινωνήσω μαζί σας. Ως εκ τούτου, όποιο σχόλιο ή άλλη άποψη είναι καλοδεχούμενα.

Senior Member
    Quote Originally Posted by GoldenM View Post
    Το πρόβλημα μου είναι ότι επειδή δεν εργάζομαι, ουσιαστικά δεν βγαίνω καθόλου από το σπίτι. Φοβάμαι μην έχω μια λανθάνουσα αγοραφοβία.
    Ποιός σου είπε ότι το έξω υπάρχει για να βγαίνουμε μόνο όταν έχουμε εργασία?
    Το έξω υπάρχει εκεί έξω για μας...Είναι ο φυσικός μας χώρος.
    Υπάρχουν δέντρα,πάρκα,δρόμοι,σπίτια, αξιοθέατα,άνθρωποι,ζώα,δάσ� �,λίμνες,ποτάμια,ήλιος,φεγγ� �ρι,ουρανός,άστρα...
    Όλα εκεί έξω για μας...Το σκηνικό που μας δόθηκε...Θα μας φιλοξενήσει για λίγο και μετά θα φιλοξενήσει άλλους.
    Δεν δαγκώνει το έξω...Το μέσα δαγκώνει.
    ''Μισώ την ζωή απ'την αγάπη που της έχω'' - Fernando Pessoa

Senior Member
    Quote Originally Posted by Yoco Choco View Post
    Ποιός σου είπε ότι το έξω υπάρχει για να βγαίνουμε μόνο όταν έχουμε εργασία?
    Το έξω υπάρχει εκεί έξω για μας...Είναι ο φυσικός μας χώρος.
    Υπάρχουν δέντρα,πάρκα,δρόμοι,σπίτια, αξιοθέατα,άνθρωποι,ζώα,δάσ� �,λίμνες,ποτάμια,ήλιος,φεγγ� �ρι,ουρανός,άστρα...
    Όλα εκεί έξω για μας...Το σκηνικό που μας δόθηκε...Θα μας φιλοξενήσει για λίγο και μετά θα φιλοξενήσει άλλους.
    Δεν δαγκώνει το έξω...Το μέσα δαγκώνει.
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.

Η αλήθεια είναι ότι έχεις πολύ δίκιο σε αυτό που λες. Πρέπει όμως να αναφέρω ότι είμαι εσωστρεφής ως προσωπικότητα. Ανέκαθεν απολάμβανα την μοναχικότητα μου. Κρίσεις πανικού είχα βιώσει και παλαιότερα (το 2014 - 2015) καθώς βρισκόμουν σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Αυτό που με τρομοκράτησε αυτή τη φορά είναι ότι η κρίση ήρθε όταν όλες οι δυσκολίες έδειχναν να έχουν ξεπεραστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Senior Member
    Αυτό που με τρομοκράτησε αυτή τη φορά είναι ότι η κρίση ήρθε όταν όλες οι δυσκολίες έδειχναν να έχουν ξεπεραστεί.
    Οι ''πεζές'' δυσκολίες που αντιλαμβάνεσαι εσύ,είναι πολύ διαφορετικές σε ένταση και βάθος απ'τις δυσκολίες που αντιλαμβάνεται το υποσυνείδητό σου...Κάτι αντιλήφθηκε το καημένο και τρόμαξε, και σου βάρεσε καμπανάκι.
    Μήπως οι πραγματικές δυσκολίες είναι κάποιες ελλείψεις?

Senior Member
    Οι ''πεζές'' δυσκολίες που αντιλαμβάνεσαι εσύ,είναι πολύ διαφορετικές σε ένταση και βάθος απ'τις δυσκολίες που αντιλαμβάνεται το υποσυνείδητό σου...Κάτι αντιλήφθηκε το καημένο και τρόμαξε, και σου βάρεσε καμπανάκι.
    Μήπως οι πραγματικές δυσκολίες είναι κάποιες ελλείψεις?
    Πολύ πιθανό να είναι αυτό που λες.

Πέρασα μια πολύ έντονη ερωτική απογοήτευση. Αναγκάστηκα να αλλάξω δουλειά εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Το παράξενο όμως είναι πως όσο ήμουν σε ένταση κατά την παραίτηση από την προηγούμενη δουλειά μου, το χρόνο που έμεινα άνεργος εδώ (1 περίπου μήνα) και της συναισθηματικής ταραχής, κανένα επεισόδιο δεν μου συνέβη. Φυσικά υπήρχε σωματοποιημένο άγχος (αυπνία κλπ) αλλά όχι κρίση.
    Και εκεί που όλα δείχνουν να είναι καλά, ΜΠΑΜ έρχεται η κρίση εντελώς απροσδόκητα...

Senior Member
    Και εκεί που όλα δείχνουν να είναι καλά, ΜΠΑΜ έρχεται η κρίση εντελώς απροσδόκητα...
    Α, την άτιμη...Να μην σου πει μέρος και ώρα?...Τς,τς.τς...
    Πάντως η σωματική/νευρική καταβολή και εξασθένηση,ακόμα και όταν δεν την καταλαβαίνουμε, μας καθιστά ευάλωτους σε τέτοια break downs...

Senior Member
    Α, την άτιμη...Να μην σου πει μέρος και ώρα?...Τς,τς.τς...
    Πάντως η σωματική/νευρική καταβολή και εξασθένηση,ακόμα και όταν δεν την καταλαβαίνουμε, μας καθιστά ευάλωτους σε τέτοια break downs...
    Με έκανες να γελάσω.

Εννοώ ότι δεν θα μου έκανε εντύπωση να υποστώ μια κρίση πανικού κατά την περίοδο που βίωνα έντονα κάποια γεγονότα. Όταν όμως νοιώθεις πως τα έχεις αφήσει πίσω στο παρελθόν όλα αυτά τα γεγονότα, βελτιώνοντας το επίπεδο της ζωής σου προοδευτικά, η κρίση πανικού είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενα να μου συμβεί.

Επισκέφθηκα και ψυχίατρο. Διαγνώσθηκα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και ήπια κατάθλιψη. Μου πρότεινε να αποφύγω τα SSRI και να ξεκινήσω με ήπιο ηρεμιστικό ή με φυτικά χάπια για μείωση του stress.
    Ομολογω οτι εντυπωσιαστηκα απο τον τροπο με τον οποιο το αντιμετωπισε ο ψυχιατρος! Μακαρι ολοι να λειτουργουν ετσι εκει. Εδω θα σου ειχαν κοπανησει σιγουρα αντικαταθλιπτικο με αντιψυχωτικο μαζι.

Senior Member
    Quote Originally Posted by undefined View Post
    Ομολογω οτι εντυπωσιαστηκα απο τον τροπο με τον οποιο το αντιμετωπισε ο ψυχιατρος! Μακαρι ολοι να λειτουργουν ετσι εκει. Εδω θα σου ειχαν κοπανησει σιγουρα αντικαταθλιπτικο με αντιψυχωτικο μαζι.
    Ο συγκεκριμένος ψυχίατρος εργαζόταν σε ένα ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ το οποίο βρίσκεται πλησίον του αίθριου χώρου του ψυχιατρικού νοσοκομείου της πόλης και λειτουργεί 24 ώρες κάθε ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν πολύ ψύχραιμος και συνειδητοποιημένος όταν πήγα εκεί. Θεωρώ ότι η στάση μου βοήθησε πολύ σε αυτό. Ήμουν πολύ ειλικρινής και συνεργάσιμος μαζί της (ήταν γυναίκα). Πριν πάω στην ψυχίατρο είχα κλείσει ραντεβού με ψυχολόγο για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία, αλλά επειδή το ραντεβού ήταν για την επόμενη εβδομάδα, αποφάσισα να επισκεφτώ το συγκεκριμένο κέντρο ώστε να βοηθηθώ. Μου έδωσε συμβουλές για την θεραπευτική σχέση που πρέπει να χτίσω με την ψυχοθεραπεύτρια μου. Παράλληλα μου έγραψε μια δισέλιδη επιστολή, την οποία την έδωσα στην ψυχοθεραπεύτρια μου, στην οποία επεξηγούσε αναλυτικά την κατάσταση μου, όπως αξιολογήθηκε από αυτήν μετά την εξέταση. Παράλληλα κατέγραφε το προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα εμπειρία από ειδικούς ψυχικής υγείας, μου έκανε εντύπωση και εμένα.

Senior Member
    Καλημέρα σε όλους τους φίλους.
    Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία στις 14 Αυγούστου 2018. Μετά από 1.5 μήνα έχω δει σημαντική βελτίωση και απλά θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας.
    Θεωρώ πως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην σημασία της ψυχικής υγείας. Δράσεις για την σημασία και την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας θα έπρεπε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Ζώντας στο εξωτερικό, μετά από σοβαρά επεισόδια κρίσεων πανικού, δεν είχα την πολυτέλεια να κλείσω τα μάτια στο πρόβλημα. Δεν είχα την δυνατότητα να εθελοτυφλώ πλέον.
    Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση πραγματικά είναι μια λυτρωτική επιλογή για κάθε άνθρωπο. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα προβλήματα μου τελείωσαν. Καθόλου δεν ισχύει τούτο. Η καρδιά μου είναι κομμάτια ακόμα (πέρασα μια πολύ έντονη ερωτική απογοήτευση). Όμως σήμερα ξύπνησα και σκέφτομαι ότι η ζωή είναι όμορφη. Δύσκολή κάποιες φορές.... Επώδυνη... Αλλά και εκστατική!!! Όμορφη!!! Μια ζωή για την οποία αξίζει να παλέψεις την όποια διαταραχή σου βάζει εμπόδια.
    Έχω πολύ δρόμο να διανύσω ακόμα... Όμως, αισθάνομαι μια σιγουριά πλέον ότι βαδίζω σε σωστό μονοπάτι. Έχω πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσω, σίγουρα θα είναι δύσκολο... Αλλά αξίζει τον κόπο.
    Φίλοι μου, εύχομαι να μπόρεσα να στείλω σε όλους ένα κομμάτι θετικής ενέργειας. Το σημερινό Σαββατιάτικο πρωινό είναι ένα από τα ποιο όμορφα πρωινά του τελευταίου χρόνου.
    Δείξτε δύναμη. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Κερδίστε κάθε μέρα από μια μικρή μάχη. Χαρείτε για αυτές τις νίκες σας. Ναι!!! Είστε εσείς που τις πετύχατε!!! Όλα ξεπερνιούνται. Δομήστε μια υγιή θεραπευτική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή σας. Αυτό είναι το μυστικό για μένα.
    Δώστε την μάχη σας και ζήστε!!! Το αξίζετε όλοι!!!
    Να έχετε μια όμορφη μέρα.

Χαίρομαι που κατάφερες να το αντιμετωπίσεις τελικά! Σε ευχαριστούμε για το πολύ ενθαρρυντικό σου μήνυμα! Σου εύχομαι να συνεχίσεις έτσι!

Εστάλη από SM-J530F στο E-Psychology.gr Mobile App

Senior Member
    Quote Originally Posted by Jane Lovegood View Post
    Χαίρομαι που κατάφερες να το αντιμετωπίσεις τελικά! Σε ευχαριστούμε για το πολύ ενθαρρυντικό σου μήνυμα! Σου εύχομαι να συνεχίσεις έτσι!

Εστάλη από SM-J530F στο E-Psychology.gr Mobile App
    Να είσαι καλά. Το καλό όταν το μοιράζεσαι πολλαπλασιάζεται, το πιστεύω ακράδαντα. Το πρωί έκανα μια μικρή βόλτα στην τοπική αγορά. Περιμένοντας το λεωφορείο, ακριβώς δίπλα μου μια νεαρή μητέρα περίμενε μαζί με το μωρό της το δικό της λεωφορείο. Το γλυκύτατο κοριτσάκι μέσα από το καροτσάκι της χαμογελούσε σε όλους, με ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο τρόπο. Πραγματικά μου έφτιαξε ακόμα περισσότερο την μέρα.
    Η ψυχοθεραπεύτρια μου μου λέει να βρω και να βάλω στην ζωή μου πηγές χαράς και αισιοδοξίας. Η χαρά είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία μου είπε.
    Θεωρώ πως όλοι μας πρέπει να γίνουμε ποιο ανοιχτοί στις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής. Ακόμα και σε ένα ανεκτίμητης αξίας παιδικό χαμόγελο... Τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή. Χαρείτε τις στιγμές που αξίζουν στην ζωή.
    Καλή δύναμη σε όλους.

Senior Member
    Σε θαυμαζω φιλε!!! Τπτ αλλο.... 2-3 μερες τωρα μου εχεις κανει απιστευτο καλο που διαβαζω τα μηνυματα σου! Παροτι σου εχει συμβει (ξενη χωρα, χωρισμος, κρισεις, απολυση) δεν το βαζεις κατω! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! Οποτε κοιτα να παρεις δυναμη απο εμας που σε θαυμαζουμε κ ολα τα αλλα θα ερθουν μονα τους!

Ps: προσπαθησα να σου στειλω πμ αλλα τα εχεις απενεργοποιημενα. Αν θελεις στειλε μου εσυ, να τα πουμε

Senior Member
    Quote Originally Posted by pewlepepe View Post
    Σε θαυμαζω φιλε!!! Τπτ αλλο.... 2-3 μερες τωρα μου εχεις κανει απιστευτο καλο που διαβαζω τα μηνυματα σου! Παροτι σου εχει συμβει (ξενη χωρα, χωρισμος, κρισεις, απολυση) δεν το βαζεις κατω! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! Οποτε κοιτα να παρεις δυναμη απο εμας που σε θαυμαζουμε κ ολα τα αλλα θα ερθουν μονα τους!

Ps: προσπαθησα να σου στειλω πμ αλλα τα εχεις απενεργοποιημενα. Αν θελεις στειλε μου εσυ, να τα πουμε
    Νομίζω πρέπει να συμπληρώσω 50 posts ώστε να μπορώ να στείλω απευθείας. Είμαι 18 posts μακριά.

Senior Member
    Ok!!! Αναμενουμε!!

Page 1 of 3 123 LastLast