Results 1 to 1 of 1
Thread: Xanax & Άσθμα
-
14-10-2018, 08:08 #1
Xanax & Άσθμα
Χαίρετε. Πριν 17 χρόνια περίπου είχα την πρώτη μου κρίση πανικού, αλλά ποτέ δεν ακολούθησα φαρμακευτική αγωγή. Για πολλά χρόνια δεν είχα πάθει κάποια σοβαρή κρίση, αλλά οι φοβίες μου άλλαζαν συνεχώς μορφή. Ξεκίνησε ως νοσοφοβία, ότι έχει κάποιο πρόβλημα η καρδιά μου ή ότι έχω άσθμα, που τελικά φέτος διαγνώστηκα όντως με άσθμα, κάτι το οποίο μου προκάλεσε αγοραφοβία τον πρώτο καιρό. Εδώ και δύο χρόνια περίπου πάσχω από κλειστοφοβία και υψοφοβία. Την υψοφοβία την απέκτησα σε έντονο βαθμό λόγω της πρώτης μου πτήσης πριν 3,5 χρόνια κατά την οποία πανικοβλήθηκα, παρόλο που είχα πάρει lexotanil πριν την πτήση. Η κλειστοφοβία δεν ξέρω πώς με έπιασε, αλλά έχω πάθει κρισάρα εξαιτίας της. Φέτος (2018) τον Απρίλιο, ταξίδεψα με τραίνο Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Με το που ξεκίνησε το τραίνο με έπιασε κρίση πανικού λόγω αισθήματος εγκλεισμού. Δεν ήταν σκέτο κλειστοφοβία. Μάλλον ήταν και αγοραφοβία μαζί, γιατί σκεφτόμουν, ότι αν πάθαινα κρίση κλειστοφοβίας, θα γινόμουν ρεζίλι. Έτσι πήρα ένα Lexotanil των 3mg και με βοήθησε πραγματικά. Αφού η δράση του διήρκεσε και μέσα στο πλοίο για Σαντορίνη. Πριν κάνω όμως αυτό το μεγάλο ταξίδι, είχα πάει σε έναν ψυχίατρο του ΙΚΑ εξηγώντας του ότι η διάγνωση με άσθμα μου είχε επαναφέρει την αγοραφοβία κι ότι όταν ταξιδεύω, παθαίνω κρίσεις πανικού και για αυτό μου έγραψε ΧΑΝΑΧ των 0,5mg, με την οδηγία να τα πάρω μόνο στο ταξίδι, γιατί είναι εθιστικά και με παρενέργειες. Μάλιστα μου είπε ότι μάλλον δεν έχω άσθμα κι ότι είναι ψυχολογικής προέλευσης η δύσπνοια. Την ίδια περίοδο είχα κάνει τεστ κοπώσεως και βγήκε μια χαρά. Να πω ότι ζυγίζω 113 κιλά. ΧΑΝΑΧ δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου και τώρα που επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη, φοβάμαι να πάρω και γενικά φοβάμαι να πάρω κάτι για πρώτη φορά, πόσο μάλλον μέσα στο πλοίο που δε μπορεί να σταματήσει, αν πάθω κάτι. Μέσα στο πλοίο υποφέρω από πολύπλευρη φοβία. Φοβάμαι μήπως βουλιάξουμε και πεθάνω, μήπως με πιάσει κρίση άσθματος, αίσθημα εγκλεισμού, αφού δεν έχω τη δυνατότητα να εγκαταλείψω το πλοίο, σκέψη ότι το πλοίο είναι μια κουκκίδα μέσα στην απέραντη θάλασσα και τώρα η νέα φοβία μήπως με πειράξει η πρώτη φορά ΧΑΝΑΧ, λόγω έλλειψης ασφαλών Lexotanil. Νόμιζα ότι μου είχαν τελειώσει τα lexotanil, αλλά ανακάλυψα ότι είχα κάποια στο τσαντάκι μου, τα οποία φοβάμαι μήπως χάλασαν λόγω ζέστης, υγρασίας και λήγουν το 2019. Ρώτησα έναν φίλο μου οδοντίατρο σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στο ΧΑΝΑΧ και το λεξοτανίλ και μου απάντησε ότι το ΧΑΝΑΧ είναι πιο ελαφρύ, αν και νόμιζα το αντίθετο, κι ότι μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα λιγότερο από το λεξοτανίλ. Αυτό με το άσθμα δεν το ήξερα, αν και διάβασα στις οδηγίες ότι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να απευθύνονται στον ιατρό ή το φαρμακοποιό. Μάλιστα όσες φορές πήρα Lexotanil, όχι μόνο δεν επιδεινώθηκε το άσθμα μου, αλλά ένιωθα τέλεια την αναπνοή μου, σαν να είχαν ανοίξει τα πνευμόνια μου. Μάλλον αυτό οφείλεται στις μυοχαλαρωτικές ιδιότητες του. Μάλιστα θυμάμαι, όταν είχα πάει στον πνευμονολόγο, τηλεφώνησε κάποιος ασθενής με δύσπνοια και ρώτησε, αν μπορούσε να πάρει lexotanil, προφανώς για να χαλαρώσουν οι μύες γύρω από τους βρόγχους, και ο γιατρός του έδωσε την άδεια. Το δε γεγονός ότι με το lexotanil αναπνέω τέλεια, με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως δεν έχω άσθμα ή ότι έχω και με βοηθά. Διάβασα στο internet ότι το XANAX μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους ασθενείς με άσθμα μιας και το άσθμα είναι ψυχοσωματικό κι επιδεινώνεται με το άγχος https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9404094. Το ερώτημά μου τελικά είναι το εξής. Μπορεί το ΧΑΝΑΧ να μου προκαλέσει κρίση άσθματος; Πόσες ώρες διαρκεί η δράση του; Το ταξίδι είναι περίπου 8 ώρες. Να πω ότι από τον Απρίλη δεν παίρνω καθόλου φάρμακα για το άσθμα, αλλά έχω μαζί μου το Aerolin, σε περίπτωση που πάθω κάτι σοβαρό, το οποίο Aerolin φοβάμαι να χρησιμοποιήσω, γιατί διάβασα ότι μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και φοβάμαι πολύ να πω την αλήθεια. Οπότε φανταστείτε στο πλοίο να πάθω κρίση πανικού, να πάρω ΧΑΝΑΧ, να πάθω νέα κρίση πανικού μήπως το ΧΑΝΑΧ με πειράξει κι αν με πιάσει το άσθμα, να χρειαστεί να πάρω και Aerolin! Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; Λέω να πάρω το ΧΑΝΑΧ πριν μπω στο καράβι, ώστε αν πάθω κάτι, να πάω στο νοσοκομείο.
Last edited by droopy3; 15-10-2018 at 01:09.