Results 1 to 15 of 31
-
15-01-2019, 23:44 #1
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΙ ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΕ
Ζοῦμε σ’ ἕναν κόσμο, πού βουλιάζει ὅλο καί περισσότερο στήν θλίψη, στήν ἀνία, στήν σαρκικότητα, στήν μοναξιά. Εἶναι ὅλα αὐτά, τά πικρά ἀποτελέσματα τῆς ἀπομάκρυνσης ἀπό τόν Θεό. Δυστυχῶς, ἡ συντριπτική πλειοψηφία τῶν ἀνθρώπων ἔχουν ἀρνηθεῖ τόν Δημιουργό τους.
«Ὅσο ἀπομακρύνονται οἱ ἄνθρωποι ἀπό τήν φυσική ζωή, τήν ἁπλή», παρατηρεῖ ὁ ὁσιώτατος Γέροντας Παΐσιος, «καί προχωροῦν στήν πολυτέλεια, τόσο αὐξάνει καί τό ἀνθρώπινο ἄγχος. Καί ὅσο ἀπομακρύνονται ἀπό τόν Θεό, ἑπόμενο εἶναι νά μή βρίσκουν πουθενά ἀνάπαυση. Γι' αὐτό γυρίζουν ἀνήσυχοι ἀκόμη καί γύρω ἀπό τό φεγγάρι –σάν τό λουρί τῆς μηχανῆς γύρω ἀπό τήν τρελλή ρόδα16–, γιατί ὁλόκληρος ὁ πλανήτης μας δέν χωράει τήν πολλή τους ἀνησυχία.
Ἀπό τήν κοσμική καλοπέραση, ἀπό τήν κοσμική εὐτυχία, βγαίνει τό κοσμικό ἄγχος. Ἡ ἐξωτερική μόρφωση μέ τό ἄγχος ὁδηγεῖ καθημερινῶς ἑκατοντάδες ἀνθρώπων (ἀκόμη καί μικρά παιδιά μέ ἄγχος) στίς ψυχαναλύσεις καί στούς ψυχιάτρους καί κτίζει συνεχῶς Ψυχιατρεῖα καί μετεκπαιδεύει ψυχιάτρους ...
Καί οἱ διάφοροι τουρίστες, πού ἔρχονται ἀπό ξένες χῶρες καί περπατοῦν στούς δρόμους, μέσα στόν ἥλιο, στήν ζέστη, μέσα στήν σκόνη, μέσα σέ τόση φασαρία, σκέψου πόσο ὑποφέρουν! Τί ζόρισμα, τί σφίξιμο ἐσωτερικό ἔχουν, ὥστε τό σκάσιμο αὐτό τό ἐξωτερικό τό θεωροῦν ἀνάσα! Πόσο τούς διώχνει ὁ ἐαυτός τους, πού θεωροῦν ἀνάπαυση ὅλη αὐτήν τήν ταλαιπωρία!
Ὅταν δοῦμε ἄνθρωπο μέ μεγάλο ἄγχος, στενοχώρια καί λύπη, ἐνῶ τά ἔχει ὅλα –τίποτε δέν τοῦ λείπει–, πρέπει νά γνωρίζουμε ὅτι τοῦ λείπει ὁ Θεός»17.
Ἔλεγε ὁ πατὴρ Πορφύριος ὅτι «ὅλος ὁ κόσμος καὶ ποὺ πιστεύουνε καὶ ποὺ δὲν πιστεύουνε, αὐτὸ τὸ πράγμα τοὺς ἐτρώει... ἡ ἀπομάκρυνσις ἀπὸ τὸν Θεό, ποὺ φέρνει τὴ μοναξιά. Καὶ ὅταν ἀρνεῖσαι ἕνα μυστήριο... ἕνα μυστήριο... Ἔχουνε γίνει τόσοι γιατροὶ ψυχίατροι, ψυχαναλυταί, ψυχολόγοι καὶ δέχονται ἀσθενεῖς... Ποιοὺς ἀσθενεῖς, βρέ, ποιὸς εἶσαι ἐσὺ πού θὰ δεχθεῖς ἀσθενεῖς; Καὶ στὸ τέλος πάει: Τί βλέπεις γιατρέ μου... «Δὲν ἔχεις τίποτα... Ἔχεις ἀνασφάλεια». Τί θὰ πεῖ ἀνασφάλεια; «δὲν ἔχεις τίποτα· πάρε αὐτό». Ἅμα δὲν δώσεις τὸν ἑαυτό σου στὸν Θεό, τί νὰ σοῦ κάνει αὐτό. Θὰ σὲ ναρκώσει σήμερα, αὔριο μπορεῖ νὰ σοῦ ’ρθεῖ πιὸ μεγάλη»18.
Ὁ σύγχρονος καταθλιμμένος καί περίφροντις ἄνθρωπος τῆς Δύσης ζεῖ τήν δύση τοῦ πολιτισμοῦ του, διότι τόν στήριξε στήν αὐτονόμηση ἀπό τόν Θεό, στήν λογική καί στήν ἱκανοποίηση τῶν παθῶν του.
«Μετάλλαξαν τήν ἀλήθεια τοῦ Θεοῦ σέ ψέμμα19, καί ἐσεβάσθηκαν καί ἐλάτρευσαν τήν κτίση καί ὄχι τόν Κτίσαντα... Γι’ αυτό καί ὁ Θεός τούς παρέδωσε σέ πάθη ἀτιμίας»20. Ἄφησε ὁ Θεός νά μάθουμε ἀπό αὐτά πού θά πάθουμε. Ἀπό τό ἀνωτέρω ρητό τοῦ Ἀποστόλου Παύλου συνάγεται ὅτι ὁ ἄνθρωπος παραδίδεται –κατά παραχώρηση τοῦ Θεοῦ– στά διάφορα πάθη, τά ὁποῖα τόν ἀτιμάζουν καί τόν ἐξευτελίζουν. Ἡ αἰτία τῆς παιδαγωγικῆς αὐτῆς Θείας παραχώρησης εἶναι ἡ ἁμαρτία, εἶναι ἡ ραθυμία, εἶναι τό γεγονός ὅτι οἱ ἄνθρωποι δέν θέλησαν νά γνωρίσουν τόν Θεόν. Δέν ἐπιδίωξαν νά Τόν ἔχουν «ἐν ἐπιγνώσει»21, δηλ. νά ἔχουν γνήσια αἴσθηση καί γνώση τοῦ Θεοῦ μέσα τους, διά τῆς ὁλοκληρωτικῆς στροφῆς καί ἀγάπης πρός Αὐτόν.
Τό ἀποτέλεσμα εἶναι νά παραδοθοῦν ἀπό τόν Θεό στόν σκοτισμό τοῦ νοός, σ’ ἕναν νοῦ «ἀδόκιμον»22, ἀνίκανο νά διακρίνει τήν ἀλήθεια· ὁπότε καί τά ἔργα τους εἶναι ἄπρεπα καί ἁμαρτωλά, ἔργα σκότους.
Τό ἐνεργήματα-ἀποτελέσματα τῶν παθῶν εἶναι φοβερές παρεκτροπές τῶν ἀνθρώπων, ἀλλοτρίωση-φθορά τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου. Οἱ ἄνθρωποι γέμισαν μέ «κάθε ἀδικία, πονηρία, πλεονεξία, φθόνο, φόνο, φιλόνεικη διάθεση, δόλο, κακοήθεια, ψιθυρισμό, καταλαλιά, μίσος πρός τόν Θεό, ὕβρι, ὑπερηφάνεια, ἀλαζονεία, ἀπείθεια πρός τούς γονεῖς, πανουργία, ἔλλειψη σύνεσης, ἀστοργία, ἀνελεημοσύνη, διχασμό καί ἀπομόνωση ἀπό ὅλους»23.
Αὐτή ἡ ἀπομόνωση ἀπό ὅλους, ἡ ἔλλειψη ἀγάπης καί κοινωνίας πραγματικῆς, δέν θεραπεύεται μέ χάπια ἤ ἠλεκτροσόκ ἀλλά μέ τήν ταπεινή ἐξομολόγηση καί τήν γνήσια μετάνοια. Ἄν ὁ ἄνθρωπος δέν μετανοήσει ὁδηγεῖται στόν ὑπαρξιακό θάνατο.
- 17-01-2019, 01:54 #2
Καλά κάτι τέτοια βλέπω και τρελαίνομαι !! Κ προσωπικά απαντάω αφού έχω δοκιμάσει κάθε άλλη επιλογή κ συνειδητά πήγα κ στην εκκλησία !!! Αλλά αυτά που άκουσα ήταν τρέλα!! Ότι είμαστε αμαρτωλοί κ μόνο με μετάνοια κ εξομολόγηση !! Τι σχέση έχει αυτό με το θεό ; Και στη τελική ένας θεός της αγάπης γιατί να προσφέρει τόσο θλίψη κ όχι τον τρόπο για την ευτυχία ;;;
17-01-2019, 17:31 #3
17-01-2019, 18:19 #4
Το συγκεκριμενο μελος εχει υπαρξει μεγαλος σπαμμερ στο παρελθον. Κοιταξτε λιγο μεσω της λειτουργιας αναζητησης τις παλαιοτερες καταχωρησεις του και θα καταλαβετε.
"When you're looking for something specific, your chances of finding it are very bad.
Because, of all the things in the world, you're only looking for one of them.
When you're looking for anything at all, your chances of finding it are very good.
Because, of all the things in the world, you're bound to find some of them."
17-01-2019, 20:24 #5
Last edited by Del-meme290719b; 18-01-2019 at 13:35.
11-04-2019, 14:44 #6
Δέν είναι τιμωρία αλλα αγάπη, ο θεός είναι ένας στοργικός πατέρας που όμοιως του δεν υπάρχει κανένας, σέβεται όμως την ελευθερία μας και χωρίς να το θέλει επιτρέπει και το κακό,διότι σέβεται την ελευθερία των επιλογών μας. Ο θεός ΔΕΝ είναι τιμωρός αλλά παιδαγωγός,ο κάθε άνθρωπος που συμβουλεύει το παιδί του είναι τιμωρός η δεν έχει αγάπη για το παιδί του?, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Ας έλθουμε όλλοι μας κοντά στον Ιησού Χριστό με εξομολόγησει και όλλα τα μυστήρια τις εκκλησίας μας και τότε η κατάθλιψη θα είναι άγνωστη λέξει. Σας γράφω εγώ που πέρασα αυτήν την κατάσταση και γνωρίζω πολύ καλά τι πάει να πεί κατάθλιψη κτλ. Ο καθένας έχει κρίση να πιστέψει η να απορίψει τα γραφόμενα μου,που δεν είναι δικά μου άλλα λόγοι αγίων πατέρων που γνώριζαν την ψυχή καλύτερα απο τον καθένα μας. Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας αδέλφια
11-04-2019, 15:09 #7MikeStam 3GuestΑδερφε φοβερος ο λογος σου αλλα πες μου κατι καποιοι άνθρωποι που δεν ειναι κοντα στο ΘΕΟ γιατι δεν εχουν ψυχολογικα προβληματα και μεις που είμαστε σχετικά κοντα υποφέρουμε απο αγχος;;
Εστάλη από ALE-L21 στο E-Psychology.gr Mobile App
11-04-2019, 15:39 #8
Αδελφέ Μιχαήλ, πολύ σωστό το ερώτημα σου. Τα ψυχολογικα προβλημα ερχονται επειδη δεν ειμαστε στον δρομο του θεου, ετσι μας λειπει και η χαρα στην ζωη μας και εχουμε γεμισει με αγχος,αλλα ακομα και το αγχος ειναι ενα αισχατο καλεσμα και αγαπη απο το θεο να σε προβληματισει και να σου πει δεν πας καλα ελα κοντα μου να βρεις την αληθινη χαρα και να φυγει το αγχος, ειναι οπως ενα αυτοκινητο που βγαζει καπνους το αγχος,ετσι και ο οδηγος που το οδηγει παιρνει τις οδηγεις χρησης του αυτοκινητου και βλεπει τι πρεπει να κανει σε αυτην την περιπτωση, ετσι και εμεις αν δουμε τι θελει ο Χριστος απο μας για να ειμαστε ευτυχισμενη, ποτε δεν θα εχουμε αγχος. Την αληθινή χαρά αδελφε μου την έχουν μόνο η άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Ιησού Χριστό και την Ορθόδοξη Εκκλησία του (οχι αυτοι ομως που ζουν την εκκλησια του Χριστου επιφανειακα και τυπολατρικα,για τον τυπο και τον κοσμο,αλλα ουσιαστικα και βιωματικα με αγαπη στον Ιησου Χριστο). Υπαρχουν πολλες μορφες *χαρας* ( αλλος χερεται επειδη κλεβει,επειδη απατα την γυναικα του, επειδη μαλωνει, επειδη θεωρει οτι ειναι εξυπνος,ομορφος,επειδη κερδισε η ομαδα του το πρωταθλημα κτλ)αυτή η χάρα που βλέπεις εσύ, εάν δεν είναι κόντα στον Ιησού Χριστό δεν είναι αληθινή χαρα αλλά επιφανειακη και μάταιη που δεν κρατά πολύ, ο Χριστός αδελφέ Μιχαήλ μας κάλεσε σε αιώνια χαρά μεσω αυτού του ιδίου Ιησού Χριστού που είναι η ίδια η χαρά και η αγαπη που την βιώνουμε εμείς μέσω τον λόγων και εκκλησιας του. Σε αυτόν τον κόσμο αδελφέ όλλοι οι άνθρωποι περνάμε και θα περάσουμε δοκιμασίες και θλίψεις ουτοσώστε να καταλάβουμε τον σκοπό τις ύπαρξεις μας, που είναι να γίνουμε αγιοι,διοτι και οι αγιοι μας που εκαναν και κανουν τοσα θαυματα ανθρωποι ηταν με τα λαθη και τα παθη τους,ακολουθωντας ομως ως προτυπο τον Ιησου Χριστο και θεο μας αγιασαν και θεραπευουν ανθρωπους με τα θαυματα τους . Συμβουλη μου,προσευχησου ταπεινα στον θεο να σε οδηγησει σε εναν χαριτωμενο πνευματικο πατερα και ολλα μετα θα πανε κατ ευχην.
Last edited by Γρηγορης Ιν; 11-04-2019 at 16:08.
11-04-2019, 16:16 #9MikeStam 3GuestΕχω πνευματικό αλλα τα προβλήματα μου και κυρίως η κοπωση δεν με αφηνουν να παω επισης εχω βρισει τον θεο και την παναγια σε στιγμες απελπισίας αραγε θα με συγχωρέσει ο ΘΕΟΣ για αυτο;;
11-04-2019, 16:28 #10
11-04-2019, 16:29 #11
Πως θεραπευεται η κτθλψη /ελα ντε , δεν εχω καταφερει παρα ιδιαις προσπαθειες να βελτιωθω .......κι εγω προσευχομαι ......μην νομιζεε οτι η επιστημη εχει την λυση, με τα φαρμακα της , αλλιως δεν θα θεωρουσε το 2020 ο ΠΟΥ ( παγκ. οργ. υγειας ) την νουμερο ενα ασθενεια , ....οι ψυχιατροι λενε ΜΠΟΥΡΔΕΣ ........ουτε καν τους ακουω .......αν και πηγαινω σεναν , αλλα μονο για να μου γραφει τα ζαναξ μου .....
δεν πιστευω με τιποτα οτι υπαρχει φαρμακο για κτθλψη , ταχω δοκιμασει ΟΛΑ ......
11-04-2019, 16:32 #12MikeStam 3GuestΗ μετα θανατον ζωη αδερφε εχω ακουσει οτι θα ειναι πραγματικη μαγεια ας μου επιτραπεί η έκφραση μπροστά σε αυτην που ζούμε τωρα
11-04-2019, 16:38 #13
11-04-2019, 16:42 #14MikeStam 3GuestΠιστευεις δηλαδή στην προηγούμενη ζωη;;Εστάλη από ALE-L21 στο E-Psychology.gr Mobile App
11-04-2019, 17:04 #15
στο κατηχητικο μας ειχαν πει σε στιγμη απελπισιας ο θεος δεν ακουει τι λες απλα σε αφηνει να δεις μετα μονος σου οτι μονη βοηθεια θα βρεις σε αυτον. επισης εχω διαβασει αλλα δεν θυμαμαι ποιος αγιος το ειπε οτι το να βριζεις την αγια τριαδα ειναι η μονη ασυγχωρητη αμαρτια. και παλι ομως ο θεος εχει απειρο ελεος.