Results 331 to 345 of 347
-
15-02-2009, 21:12 #331
Originally posted by sabb
Αν κατάλαβα καλά δεν διαφωνείς πουθενά εκτός από το ότι δεν απαξιώνει πουθενά την επιστήμη ο γέροντας...
σε τι συμφωνω και σε τι οχι το αναφερω παραπανω
\"Πω, άρχισε να μου λέει, αυτοί οι παλιονευρολόγοι, οι παλιοψυχίατροι, πρέπει να πάω να τους πω ότι, πόσο λάθος κάνουνε, που δίνουνε ναρκωτικά στους ανθρώπους!\"
μη βιαζεσαι,προσεξε τι διαβαζεις.παραθετω ολο το κειμενο
\"Γέροντα κοιμήθηκες; Δε φεύγω. Του λέω, τι έπαθες βρε; Πω, πω, λέει, μ’ αυτά που εδιάβασα, λέει, δεν ξέρω, αισθάνθηκα μια χαρά, που είναι τόσο ωραία και δεν θέλω να φύγω, λέει, τώρα. Πω, άρχισε να μου λέει, αυτοί οι παλιονευρολόγοι, οι παλιοψυχίατροι, πρέπει να πάω να τους πω ότι, πόσο λάθος κάνουνε, που δίνουνε ναρκωτικά στους ανθρώπους!\"
το λεει ο παθων και οχι ο γεροντας.
\"Τέτοιοι άνθρωποι καταθλιπτικοί, νευρικοί, στενόχωροι δεν δέχονται, δεν δέχονται να τους θίξεις, να τους πεις, αυτό θα το κάνεις έτσι. Μα δεν μπορώ, το λέει η επιστήμη. Βρε, του λέω, κάντο καημένε και ας το λέει η επιστήμη. Πες: Εγώ θα κάνω υπακοή στο Γέροντα.\"
αυτο στο εξηγησα στο προηγουμενο ποστ
\"Τα λένε, ανασφάλεια, τα λένε πολλές ονομασίες και έχουνε βάλει αυτοί οι λεγόμενοι ψυχίατροι και τα έχουνε βγάλει έτσι για να μην λένε τον διάβολο, την λέξη του διαβόλου και πραγματικά η θρησκεία μας, το διάβολο έχει κάνει δόγμα. Άμα βγάλεις τον διάβολο, πάνε όλα της θρησκείας μας. \"
ειναι η πιστη του πως με μειωση του εγωισμου του και ταπεινωση θα δεχτει τη θεια χαρη.Δικαιωμα του δεν ειναι να το πιστευει;για αυτον δουλεψε..υποψιν πως αναφερει μεσα πως διαβολος=κακος εαυτος
\"Τίποτα δεν γίνεται, μην βάνετε στο μυαλό σας ότι θα κάνετε κάτι με καλούς γιατρούς ή με καλά φάρμακα. Μπορεί προς στιγμήν, αν σου πούνε, είναι καλό, να εντυπωσιάσεις, να σου δώσει ένα φάρμακο κάτι να γίνει. Αλλά σε βουτάει πάλι ο πειρασμός. \",το βαζω ολο ξανα
Α! το πιο μεγάλο είναι να δοθείς εις την αγάπη του Θεού. Στη λατρεία του Θεού, στην προσευχή, αλλά ό,τι και αν κάνεις, εάν δεν κατορθώσεις ν’ αποκτήσεις ταπείνωση, τίποτα δεν κάνεις. Μόνο με τα ναρκωτικά θα προσπαθείς και να κοιμηθείς και να ηρεμήσεις και όλα. Τίποτα δεν γίνεται, μην βάνετε στο μυαλό σας ότι θα κάνετε κάτι με καλούς γιατρούς ή με καλά φάρμακα. Μπορεί προς στιγμήν, αν σου πούνε, είναι καλό, να εντυπωσιάσεις, να σου δώσει ένα φάρμακο κάτι να γίνει. Αλλά σε βουτάει πάλι ο πειρασμός.
εσυ πιστευεις πως μονο με τα φαρμακα μπορει να γινει καποιος καλα;δεν χρειαζεται και λιγο \"ψαξιμο\";γιατι μαζι με τα φαρμακα γινονται και ψυχοθεραπειες;αυτο που σου λεει ειναι πως χρειαζεται και ταπεινωση.Γνωμη του ειναι στο κατω κατω.υποψιν αυτο το αναφερουν οι πατερες και για ολους μας οχι μονο για αυτους που ειναι καταθλιπτικοι(για την ταπεινωση).
\" Τι να τους κάνεις τους ψυχιάτρους και τους ψυχαναλυτάς και τα ψυχοφάρμακα και τα ναρκωτικά. Λοιπόν, υπάγετε εν ειρήνη.\"
-παραθετω ολο το κειμενο γιατι τρως πραγματακια σαμπ-
Έπειτα ένα άλλο πράγμα που ήθελα να σας πω είναι η εργασία, είναι το ενδιαφέρον για την ζωή. Η τέχνη, ο κήπος, τα λουλούδια, πολύ σπουδαία πράγματα. Η μελέτη στην Αγία Γραφή, τα ενδιαφέροντα στη Θρησκεία, στην αγάπη του Θεού. Τι να τους κάνεις τους ψυχιάτρους και τους ψυχαναλυτάς και τα ψυχοφάρμακα και τα ναρκωτικά.
αυτο που λεει ειναι πως αν εργαστεις, αν ασχοληθεις με διαφορα πραγματα,αν ασχοληθεις με τεχνη(μουσικη ζωγραφικη)φευγει το μυαλο σου,ξεκολλαει.ποσοι εδω μεσα δεν λενε πως αν βρουν δουλεια ξεχνιουνται;εγω ξερω 2 ατομα απο εδω που στη δουλεια ξεφευγουν και νοιωθουν καλα.Τωρα για τους ψυχιατρους και τα ψυχοφαρμακα το θεωρω και εγω παρατραβηγμενο,αλλα δεν ξερουμε τι θα απαντουσε αν ηταν σε αυτη τη συζητηση και ηξερε πως καθε λεξη του κρινοταν τοσο αυστηρα.
Αν όλα αυτά τα παραπάνω δεν είναι απαξίωση της επιστήμης και ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ σε ατραπούς επικίνδυνους για την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων, τότε ερμηνεύουμε τα πράγματα διαφορετικά και δεν ξέρω για ποιο λόγο θάπρεπε να δεχτούμε τις απόψεις του Πορφύριου, τι και ποιον θα βοηθούσαμε να του πούμε άσε την θεραπεία σου και ξεκίνα τις μετάνοιες... Είναι άποψη μεσαιωνική και δεισιδαιμονική.
δεν ειπε κανενας να δεχθεις τις αποψεις του,συζητηση κανουμε,οποιος θελει παιρνει ενα στοιχειο που θα τον βοηθησει,αλλος 2 στοιχεια,αλλος το απορριπτει
Συμπερασματικά : Είναι ανοησία να βάζουμε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο καλούπι. Εγώ θάλεγα πως είναι μάλλον αντίθετη από αυτή που καθορίζει ο Πορφύριος , η ψυχοσύνθεση των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη. Όχι εγωιστές δεν είναι , αλλά μάλλον άνθρωποι με ευαισθησίες και υπέρμετρες φοβίες που δεν πηγάζουν από κανενός είδους εγωισμό ή υπερεκτίμηση του εαυτού. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συναντάται κατά κόρον στα καταθλιπτικά άτομα, άρα μόνον για εγωισμό και υπεροψία δεν μπορούμε να μιλάμε..
δεν μιλαμε μονο για τα ατομα με καταθλιψη αλλα και με αλλες ψυχικες παθησεις,αλλα σε λιγο θα πεις πως δεν εχουν καν εγωισμο.ο εγωισμος ειναι μια εννοια με μεγαλη ευρυτητα,ισως δεν εχεις καταλαβει το συνολο του νοηματος της
Όσο για τα δαιμόνια, ούτε εσύ , ούτε εγώ, αλλά ούτε και κανένας άλλος τα \'χει δει είτε ενορατικός είτε όχι. Και σε μια τέτοια συζήτηση που μόνο σαν φαιδρή μπορεί να χαρακτηριστεί, εγώ δεν θα συμμετάσχω.....
αυτο ειναι δικη σου γνωμη και σεβαστη
και κατι τελευταιο,οι πατερες δεν ειναι σουπερ ανθρωποι αλανθαστοι.κανουν και αυτοι λαθη και κανουν τον δικο τους αγωνα για τη δικη τους τελειοποιηση στο να γινουν ανωτεροι ανθρωποι.υπηρξαν γεροντες που περηφανευτηκαν και χασαν το χαρισμα της ενορασης.και μη ξεχναμε πως ζουν απομονωμενοι,και σκεφτονται διαφορετικα απο εμας αφου εχουν αφιερωθει σε εναν αλλο σκοπο.Δεν εχουν βιωσει ολες τις καταστασεις απλα δινουν κατευθυντηριες γραμμες συμφωνα με τη δικη τους γνωμη και την φωτιση που δεχονται...
- 15-02-2009, 22:57 #332
1η παράθεση : Το ότι το λέει ο παθών , είναι ούτως ή άλλως a priori η θέση του γέροντα, ειδ\' άλλως θα την είχε απορρίψει. Σε ένα κείμενο όπου ο αφηγητής παίζει το ρόλο και των δύο συνομιλητών, είναι πασιφανές πως αν είχε αντίθετη άποψη θα την είχε διατυπώσει.
2η παράθεση : Η ΥΠΑΚΟΗ στο γέροντα αναιρεί οποιαδήποτε άλλη διαδρομή του ασθενή..ούτε εκατοστό μακριά από το τι λέει ο άγιος πατέρας.
3η παράθεση : Εκείνο που έχει σημασία είναι όχι η θέση του για τον σατανά και τη σχέση του διαβόλου με την ασθένεια, αλλά η μειωτική διάθεση προς τους γιατρούς \"πως δεν βλέπουν την αλήθεια\"..καταλαβαίνεις κάτι διαφορετικό ?
4η παράθεση : Τι είναι αυτό που δεν δίνει άμεσα την εντύπωση ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, Ο,ΤΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΙΑ...Δεν νομίζω πως αναφέρεται σε ψυχοθεραπευτικες μεθόδους, κι αν ναι, οπωσδήποτε δεν μπορούν να εκληφθούν σαν σοβαρές. Όσο γι\' αυτό που λες για τη ταπείνωση, ο καταθλιπτικός φίλε μου έχει φτάσει πάτο, δεν χρειάζεται άλλη ταπείνωση..
5η παράθεση : Δεν έχω κανένα συμφέρον να αποκρύψω τίποτε, έχω επιλεκτικά παραθέσει αυτό που έχει νόημα, για οικονομία χρόνου. Το να προτείνει το μυαλό του ασθενή να ασχολείται με άλλα πράγματα (κηπουρική, λουλούδια κλπ) είναι θεμιτό, αλλά τελικά δεν παύει να απαξιώνει την ιατρική επιστήμη και τις επιλογές της.
Για τα υπόλοιπα, μιλάμε για να μιλάμε μου φαίνεται..Αν είναι σοβαρή η άποψη πως τα δαιμόνια καταλαμβάνουν άτομα με υπέρμετρο εγωισμό κι άρα καταλήγουμε στο φαινόμενο της κατάθλιψης που αντιμετωπίζεται μόνο με την ταπείνωση και την στροφή στο Θεό, η επιστήμη έχει σηκώσει ήδη τα χέρια....
Αν οι πατέρες δεν είναι αλάνθαστοι, δεν επιτρέπεται να κάνουν λάθη με τις ψυχές των ανθρώπων και καλά θα κάνουν να ασχολούνται με τα του ποιμνίου τους κι όχι με τις ψυχικές ασθένειες. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι και επικίνδυνες και κατακριτέες.....
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Φτάσαμε στο αγαπημένο δόγμα των θρησκειών..Ό,τι δεν μπορεί να εξηγηθεί με την απλή λογική είναι αλληγορικό κι άλλο θέλει να πει ο ποιητής. Ό,τι είναι πασιφανές και ξεπερασμένο από τα γεγονότα, είναι αλλιώς διατυπωμένο και σημαίνει κάτι άλλο..
Οι αλληγορίες δεν μπορούν να κρύβουν από την ορθή σκέψη αυτό που πασιφανώς σημαίνουν. Η εποχή των απλοικών ανθρώπων που μπορούν να πιστέψουν οτιδήποτε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Καλό είναι λοιπόν να ερμηνεύουμε τα πράγματα κατά πως φαίνονται κι όχι κατά πως θέλουμε εμείς να τα παρουσιάζουμε. Ο δαίμονας που καταλαμβάνει τον καταθλιπτικό είναι δαίμονας κι όχι ο κακός εαυτός..Τι θα πει στο κάτω κάτω κακός εαυτός αν όχι εκείνος που θέλει να παρουσιάσει ο γέροντας σαν υποχείριο του σατανά ? Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, κάποιες τέτοιες απόψεις καλό είναι να τις αφήνουμε πίσω μας. Σε τελική ανάλυση, κανείς δεν είναι εξουσιοδοτημένος - ακόμη κι ένας χαρισματικός παπάς - να παίζει με τις ψυχές των ανθρώπων...
Επειδή η αλληγορία θα επανεμφανιστεί, δεν έχω λόγο να αντιτάξω πλέον κανενός είδους αντίλογο. Όποιος κατάλαβε κάτι απ\' αυτό το θρέντ κατάλαβε...
Για μένα τελεία και παύλα ..................[B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]
16-02-2009, 12:12 #333
καλημέρα.....
επειδή έγινε αναφορά στο όνομά μου πολλές φορές θα μιλήσω λίγο για εμένα...
δεν είπα ποτέ πως μόνο με την προσευχή έγινα καλά.δεν πρότεινα ως λύση σωτηρίας και ως θεραπεία σε κανέναν την πίστη μου στον θεό.δεν προέτρεψα κανέναν να κάνει το ίδιο .δεν είπα πως δεν θέλω αντίλογο είπα πως δεν θέλω αντιπαραθέσεις.αντίλογος=δ ιάλογος και στον διάλογο είμαι σύμφωνη.δεν προσπάθησα να χειραγωγήσω καμμία ελεύθερη σκέψη .δεν γενίκευσα την θεραπεία της κατάθλιψης αντίθετα διαχώρισα την επιστήμη την οποία δέχομαι και την πίστη.δεν αναφέρθηκα ποτέ στον γέροντα πορφύριο και τις απόψεις του περί θλίψης και κατάθλιψης.ούτε συμφώνησα ούτε διαφώνησα,όσον αφορά σε αυτό το θέμα έμεινα αμμέτοχη.
η πρώτη κίνηση που έκανα όταν έπαθα την πρώτη κρίση πανικού και τα διάφορα ψυχοσωματικά την στιγμή που ήμουν σαν ζόμπι, ήταν να πάω σε νευρολόγο ενώ είχα πνευματικό.αν ήμουν στενόμυαλη και απόλυτη θα πήγαινα απ\'ευθείας στον πνευματικό δεν το έκανα όμως.
δεν έχει να κάνει ο κακός εαυτός με την κατάθλιψη.με την κατάθλιψη έχει να κάνει ο καλός εαυτός.γιατί για να πάθει κάποιος κατάθλιψη σημαίνει πως μέσα του υπάρχει απέραντη καλοσύνη άρα και καταπίεση από πράγματα και ανθρώπους.ο καταθλιπτικός πιάνει πάτο και το γνωρίζω από πρώτο χέρι.στην προκειμένη περίπτωση εγώ βοηθήθηκα σε μέγιστο βαθμό από τον γιατρό μου και την αγωγή μου.με αυτόν τον τρόπο σταμάτησαν οι κρίσεις πανικού και τα ψυχοσωματικά, με λίγα λόγια έγινα άλλος άνθρωπος.με την πίστη μου όμως καθάρισε και η ψυχή μου και δεν θα σταματήσω να το λέω χωρίς να παροτρύνω κανέναν να κάνει το ίδιο όσο και αν ενοχλεί κάποιους.
άλλωστε ο γιατρός που με παρακολουθεί (νευρολόγος)και ο πνευματικός μου συμφωνούν με τον τρόπο της θεραπείας .ο γιατρός με το ψάξιμο της ψυχής μου και ο πνευματικός με τον επιστημονικό τρόπο.δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό ενοχλεί τόσο.
δεν έκανα ποτέ ψυχοθεραπεία με ψυχαναλυτές και ψυχιάτρους.το ότι το διαβάζω εδώ μέσα ότι βοηθήθηκαν πάρα πολλά άτομα με αυτόν τον τρόπο σημαίνει πως θα επηρεαστώ και θα κάνω και εγώ το ίδιο;γιατί λοιπόν να επηρεαστούν άλλοι από τις δικές μου απόψεις;που στο κάτω κάτω δεν τις επέβαλλα σε κανέναν.
Υ.Γ.το κύριε σανπ δεν ήταν καθόλου ειρωνικό ειλικρινά ήταν καθαρά δείγμα σεβασμού γιατί θέλω και προσπαθώ να σέβομαι τον συνομιλητή μου...
16-02-2009, 14:42 #334
Originally posted by λίτσα
.δεν προσπάθησα να χειραγωγήσω καμμία ελεύθερη σκέψη πέραν των παιδιων μου και νομίζω πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου να μεγαλώνω όπως νομίζω εγώ τα παιδιά μου χωρίς να δέχομαι κριτική από κανέναν.
...
Τι να πω λοιπόν....
Σφίγγεται η καρδιά μου...
Σου συνιστώ αν έχεις ελεύθερο χρόνο να διαβάσεις έναν μεγάλο φιλόσοφο, διαφωτιστή, θεμελιωτή του Γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ.
16-02-2009, 14:57 #335
τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ τον έχω απλά ακουστά δεν ξέρω καν τι πρεσβεύει.
μήπως θα μπορούσες να με διαφωτίσεις λίγο σε αυτό;
και ναι κριτική για το μεγάλωμα των παιδιών μου δεν δέχομαι και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σφίγγεται η καρδιά σου όπως λες μήπως θα έπρεπε να ρωτάω για το πως θα τα μεγαλώσω και τι ιδανικά θα τους δώσω;ας είναι καλά τα βιβλία της κυρίας Καπάτου με έχουν διαφωτίσει πλήρως στα διάφορα ερωτήματα που θέτω στον εαυτό μου σαν γονιός....
να είσαι καλά τώρα και για πάντα
16-02-2009, 16:00 #336
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό στον άνθρωπο (εκτός από την υγεία αλλά αυτήν δεν την παρέχουμε εμείς οι ίδιοι στους συνανθρώπους μας) από την ελευθερία της σκέψης.... Και αυτήν, την στερείς από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου, τα παιδιά σου (την χειραγωγείς όπως λες) δικαιωματικά, επειδή τα γέννησες και δεν δέχεσαι και κουβέντα....
Γι αυτό σφίχτηκε η καρδιά μου....
Οσο για τον Ρουσσώ λέει αυτά ακριβώς. Εκπαίδευση είναι να ενθαρύνουμε την ελεύθερη σκέψη και όχι να την χειραγωγούμε με σκοπό να κάνουμε νέους κατ\' εικόνα και ομοίωσή μας.
16-02-2009, 19:54 #337
αν μου εξηγησεις τι σημαινει \"κατ\' εικόνα και ομοίωσή \" σου δινω οτι θελεις
16-02-2009, 20:59 #338
Σημαίνει \"san ta moutra mou\" σε κάποια ξένη γλώσσα.
16-02-2009, 21:40 #339
το νοημα της φρασης \"κατ\'εικονα\" ειναι αρκετα διαφορετικο απο το νοημα της λεξης \"ομοιωση\"... μαλλον η ξενη γλωσσα δεν μπορει να συγκριθει με την ελληνικη
16-02-2009, 22:17 #340
edw se auto to 8ema kapia meli apo tin arxei eine arnitikoi kritikoi se oles tis paralages tou 8ematos
paidia 8riskia oikogenia olla auta eine ena
eime sigouros oti an to 90%tis elladas eitan a8eoi , oi 4 xristes mas 8a eitan oi pio fanatiki xristiani
ta paidia exoun protipo to moutro tou goniou kai ola ta paidia den 8a ginoun to idio apo to biblio tou zan zak klouzo
sym:ta paidia to oxi to permoun san nai anti na pis oxi to apasxolis me kati allo .
tou milas gia na se akouei abrio .an kai to ka8e paidi exei to dikotou xaraktira
17-02-2009, 10:13 #341
λοιπον και μετα απο τοσες σελιδες συζητησης ας κανουμε ενα ευχαριστο μουσικο διαλλειμα.....
Ειναι ενας παπας την ωρα της λειτουργιας και μαζευει τους πιστους για να τους δειξει ενα θαυμα.
Βαζει σε ενα τραπεζι 4 δοχεια και στο καθενα βαζει με την σειρα οινοπνευμα, καπνο, σπερμα και αγιασμο....
:P
Μετα σε καθε δοχειο βαζει και ενα σκουληκι,
περναει καμποση ωρα και καλει τους πιστους και τους λεει τι βλεπετε?
Οι πιστοι διαπιστωνουν οτι στα 3 πρωτα το σκουληκι πεθανε, ενω στον αγιασμο τοσκουληκι ηταν ζωντανο και επεπλεε....
Αγαπητοι μου πιστοι τι διαπιστωνετε απο αυτο???
πεταγεται ενας πιτσιρικας απο πισω και λεει:
Οτι αμα πινουμε, καπνιζουμε και πηδιομαστε αποκλειεται να μας φανε τα σκουληκια....
:P:P:P
Καλημεραααααααααα!!!
17-02-2009, 10:20 #342
καλημέρα.
πολύ ευχάριστο το μουσικό σου διάλλειμα όμως...
παραδέχομαι πως γέλασα πολύ
τα κάνω και τα τρία πίνω όμως και αγιασμό άρα θα με φάνε τα σκουλήκια άραγε ή όχι
17-02-2009, 10:28 #343
να το κοψεις τον αγιασμο λιτσα...
αμα ειναι να κανεις μια δουλεια καντη σωστη....
ΥΓ..... το γελιο σκοτωνει την καταθλιψη.
17-02-2009, 10:36 #344
δε κόβεται είναι σαν ναρκωτικό αν αρχίσεις δεν σταματάς...
όσο για τα τρία πραγματάκια που ανέφερες μου χαρίζουν σωματική ευχαρίστηση και ο αγιασμός ψυχική ευχαρίστηση.
τώρα κατά πόσο συνδέονται μεταξύ τους είναι άλλο θέμα.καμμία σχέση λέμε.....
τι να κάνουμε η πίστη πίστη αλλά και η ζωή ζωή και εγώ θέλω να ζήσω έστω και κάτω από το σύννεφο της κατάθλιψης.....
17-02-2009, 10:38 #345
ειπαμε λιτσα,
το σκουληκι....
Can Zopiclone Really Help You Sleep Better Tonight?
30-07-2025, 14:13 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή