Φίλη φοβάται τα αεροπλάνα. Πως το αντιμετωπίζω;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 10 of 10
    Senior Member

Φίλη φοβάται τα αεροπλάνα. Πως το αντιμετωπίζω;

Έχω μία φίλη η οποία έχει περάσει διάφορες δύσκολες καταστάσεις και αντιμετωπίζει κατά καιρούς διάφορα ψυχοσωματικά. Κρίσεις πανικού, ιλίγγους, αγοραφοβία, κλειστοφοβία, στομαχικές διαταραχές και δεν συμμαζεύεται. Συμβουλεύεται ψυχολόγο μέσω skype και σε γενικές γραμμές τους τελευταίους μήνες έχει καλυτερεύσει. Το θέμα είναι ότι την έχει κολλήσει τώρα ένας φόβος με τα αεροπλάνα. Δεν αναφέρομαι σε φόβο να πετάξει με αεροπλάνο (που τον έχει κι αυτόν), αλλά σε πανικό κάθε φορά που ακούει ή βλέπει να περνάει ένα αεροπλάνο στον ουρανό ας πούμε. Λέει ότι αισθάνεται λες και θα της πέσει το αεροπλάνο στο κεφάλι, της κόβεται ή ανάσα, πανικοβάλλεται και πάει λέγοντας. Ακόμα δεν το έχει συζητήσει λέει με τον γιατρό. Προχθές πέταξε ένα αεροπλάνο χαμηλά κι ήρθε κλαίγοντας από τον τρόμο και χτυπούσε την πόρτα μου και έκανα αμάν να την συνεφέρω (μένει κοντά μου). Ως τώρα προσπαθούσα να της εξηγήσω με στοιχεία ότι είναι πιο πιθανό να σε χτυπήσει κεραυνός ή να σε δαγκώσει καρχαρίας στην Μεσόγειο παρά να πέσει αεροπλάνο στο κεφάλι σου, κάτι που φυσικά δεν δούλεψε καθώς αυτοί οι φόβοι είναι παράλογοι. Μετά κάθε φορά το έριχνα λίγο στην πλάκα και προσπαθούσα να της στρέψω αλλού την προσοχή και συνήθως περνούσε η στιγμή κι όλα καλά. Ωστόσο αυτό το προχθεσινό παραήταν ισχυρό επεισόδιο, ομολογώ ότι με τρόμαξε λίγο η κατάστασή της. Επέμεινα να το συζητήσει με τον ειδικό κι είπε ναι.
    Εγώ τι πρέπει να κάνω;

Καμιά συμβουλή;

Senior Member
    Κατ αρχας , ειναι δυνατον να την ρρελαινει ΤΟΣΟ κατι που δεν το εχει πει στον γιατρο;;;;;
    Και τι κανει στον γιατρο δλδ και νοιωθει και καλυτερα αν σεν εχει πει αυτο;
    Η συμβουλη σου πρεπει να ειναι ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ αν και οταν αποφασισει να αντιμετωπισει αυτο που της συμβαινει.
    Που σημαινει , οτι δεν το εχει αποφασισει ακομα και κριμα τα λεφτα που πεταει για να πηγαινοερχεται..
    Για ποιον λογο το κρυβει;

Senior Member
    Δεν νομίζω ότι είναι κρίμα τα λεφτά Remedy, μεταξύ σοβαρού και αστείου μου λέει "τι έχει ακούσει κι αυτός ο άνθρωπος από εμένα, κάθε φορά κάτι καινούριο και κουλό του πετάω να συζητήσουμε". Η γυναίκα έχει πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα, από ένα τρομερά δύσκολο διαζύγιο με ένα τρομερά χειριστικό και βίαιο πρώην σύζυγο, μέχρι θέματα με τα παιδιά της που η μία της κόρη είναι τρομερά χειριστική και σκατοχαρακτήρας κι ο ένας της γιός με μαθησιακές δυσκολίες κι από θέματα με την φροντίδα θείας της σε κατάθλιψη μέχρι άγχος για οικονομικά προβλήματα ανάμεσα σε πολλά άλλα. Εγώ βλέπω ότι παρουσιάζει βελτίωση σε πολλά πράγματα, το πιθανότερο είναι να έγινε κανένα σκηνικό με την κόρη ή με τον πρώην της και τα πεθερικά και να της βγήκε εκεί, απλά ούτε ειδικός είμαι, ούτε μπορώ να την πιέσω να μου μιλήσει για κάτι αν δεν θέλει.
    Για αυτό ζητάω εδώ μια συμβουλή πως να το χειριστώ.

Banned
    για να λες οτι εχει μαθησιακες δυσκολιες αυτο σημαινει οτι θα ηταν στο κοσμο του οσο αυτοι τακωνοντουσαν συνεχεια και τωρα δυσκολευεται να κατανοησει τα μαθηματα

Banned
    αλλος ακουει τα κουλα και αλλος τα αισθανεται

Senior Member
    Quote Originally Posted by Sonia View Post
    Δεν νομίζω ότι είναι κρίμα τα λεφτά Remedy, μεταξύ σοβαρού και αστείου μου λέει "τι έχει ακούσει κι αυτός ο άνθρωπος από εμένα, κάθε φορά κάτι καινούριο και κουλό του πετάω να συζητήσουμε". Η γυναίκα έχει πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα, από ένα τρομερά δύσκολο διαζύγιο με ένα τρομερά χειριστικό και βίαιο πρώην σύζυγο, μέχρι θέματα με τα παιδιά της που η μία της κόρη είναι τρομερά χειριστική και σκατοχαρακτήρας κι ο ένας της γιός με μαθησιακές δυσκολίες κι από θέματα με την φροντίδα θείας της σε κατάθλιψη μέχρι άγχος για οικονομικά προβλήματα ανάμεσα σε πολλά άλλα. Εγώ βλέπω ότι παρουσιάζει βελτίωση σε πολλά πράγματα, το πιθανότερο είναι να έγινε κανένα σκηνικό με την κόρη ή με τον πρώην της και τα πεθερικά και να της βγήκε εκεί, απλά ούτε ειδικός είμαι, ούτε μπορώ να την πιέσω να μου μιλήσει για κάτι αν δεν θέλει.
    Είναι προφανές ότι η γυναίκα δυσκολεύεται πολύ.. Ίσως στη προσπάθεια της να τα αντιμετωπίσει όλα προσπαθεί με κάποιο τρόπο να δείξει στους γύρω της ότι είναι και εκείνη αδύναμη.. Στα οικογενειακά της δείχνει δυναμη θέλοντας η μη.. γι'αυτό ασυναίσθητα κάνει τον εαυτό της να πιστέψει σε άλλες φοβίες που στο τέλος τις πιστεύει.. Μπορεί να χρειάζεται απλώς προσοχή.. επιζητά φροντίδα.. γι'αυτό! Πρέπει να φροντίσει τα παιδιά της.. πέρασε τόσα.. Και δημιουργώντας όλα αυτά στο κεφάλι της τραβάει την προσοχή για να την παρηγορείς.. χρειάζεται αυτοπεποίθηση.. Δεν είναι πολύ εύκολο Αλλά με πολύ προσπάθεια θα γίνει..

Senior Member
    Quote Originally Posted by Sonia View Post
    Μα και να σου μιλησει, δεν μπορεις να κανεις κατι για την θεραπεία της.
    Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να την ενθαρρυνεις να κανει ψυχοθεραπεία και να εισαι εκει γι αυτην οταν θελει εκεινη να μιλησρι, οχι για να την θεραπευσεις αλλα για να εχει εναν ανθρωπο να το μοιραστει και να την καταλαβει. Συμφωνω με το κουνελι οτι ισως προκυπτουν και νεες φοβιες οπως αυτη με τα αεροπλανα για να καταφευγει σε σενα για φροντιδα.

Banned
    Σε πιάνει δέος με τα αεροπλάνα και με τα βαπόρια αν είσαι μες τη θάλασσα. Ενας τρόπος είναι να τα συνηθισεις, ας πουμε να πας στο αεροδρομιο και ας κατσετε μες τη καφετερια. Παντως η φιλη σου καλο ειναι να αρχισει ψυχαναληση σε κανονικο ψυχιατρο και να αποφυγει φάρμακα αν μπορει το βελτιστο.

Senior Member
    Δεν παίρνει φάρμακα η κοπέλα. Ψυχανάλυση κάνει. Ένα χρόνο μετά μπορεί και το χειρίζεται καλύτερα. Δεν έχει ξεπεράσει τη φοβία, αλλά ταράζεται εκείνη τη στιγμή και μετά της περνάει, δεν την πιάνει τέτοιος πανικός πια.

Banned
    Καλό αυτό. Πάντως από κοντά είναι πιστεύω καλύτερα η ψυχανάληση.