ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ - πρόβλημα με τον αδελφό μου που πάσχει από διπολική διαταραχή - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 32
    Junior Member

????

Είχα αρκετό καιρό να μπω στην σελίδα και δεν είχα δει τις απαντήσεις σας.
    Αρχικά θα πω ότι προβληματίστηκα με ορισμένα σχόλια . Όχι ότι δεν το περίμενα ... αλλά φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο για κάποιον να αντιμετωπίζει την ΆΛΛΗ πλευρά .
    Οι παρακάτω απόψεις θα σχολιαστούν ακόμα χειρότερα κι γι αυτό είμαι σίγουρος . Βλέπετε μόλις γύρισα απ το ψυχιατρείο .... και η διάθεση μου δεν είναι η καλύτερη .
    Θα προσπαθήσω να απαντήσω στον καθένα ..
    Φίλε Happyman , το πρώτο κείμενο που έγραψα , δεν βγάζει καμία επιθετικότητα προς τον αδερφό μου . Η σωστή λέξη για την περίοδο που το έγραψα είναι η αγανάκτηση και πίστεψε με η διαφορά είναι μεγάλη .
    Ναι , στην κατάθλιψη πονούσε εκείνος ... ενώ στην μανία ....πονούσε όλο το κόσμο γύρω του ! Δεν παίρνω λέξη πίσω....ούτε καν το ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ...Έτσι είναι η πραγματικότητα και δυστυχώς ακούγεται άσχημα . Το σημαντικότερο απ όλα είναι ......ότι αυτή η καραμέλα που λέγεται συνήθως ότι την ασθένεια δεν την επέλεξε και τα λοιπά δεν μπορώ να την κατανοήσω......! Φυσικά δεν την επέλεξε ...θα μπορούσε όμως να βοηθήσει τον εαυτό του , να παίρνει τα φάρμακά του , να προλαμβάνει τις αλλαγές της ψυχολογίας του, να μην καταναλώνει αλκοόλ και γενικότερα να αποδεχθεί την σοβαρότητα της ασθενείας του !
    Δηλαδή αν δεν ήταν μανιοκαταθλιπτικός και είχε καρκίνο ας πούμε και δεν έκανε την θεραπεία του σωστά .....? Το αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο .... Η αποδοχή της ασθένειας νομίζω ότι είναι η αρχή !!!
    Φίλε lllogan ,
    Έχω περάσει απ όλα τα στάδια .... Έχω δοκιμάσει όλους τους τρόπους .. με το καλό , με το κακό , με το γλυκό , με το άγριο ...αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ....Δεν μπορώ να τον παρατήσω ...δεν μπορώ να απομακρυνθώ .. ζώ το πρόβλημα και προσπαθώ να τον βοηθήσω .
    Arsi , συμφωνώ με αυτά που είπες , αλλά άλλο να είσαι σε κατάθλιψη ... κι άλλο να είσαι σε μανία ..(.σου μιλάω πάντα απ την απέναντι μεριά ) .... Είναι πολλοί οι κίνδυνοι στη μανία ... είναι ο φόβος .. είναι μην σκοτώσει κανέναν ....μην πατήσει κανέναν με το αυτοκίνητό του ... είναι τρομερές οι καταστάσεις... Να φανταστείς ότι , στο ψυχιατρείο δεν τον βάλαμε εμείς , αλλά το ίδιο το κράτος αυτή την φόρα ... Έκανε πράγματα απερίγραπτα...!
    ferro , συμφωνώ γι αυτα που γράφεις για τον χαρακτήρα του κάθε ασθενή .
    silvia , ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ...ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ.

Senior Member
    Originally posted by barefoot
    αυτή η καραμέλα που λέγεται συνήθως ότι την ασθένεια δεν την επέλεξε και τα λοιπά δεν μπορώ να την κατανοήσω......! Φυσικά δεν την επέλεξε ...θα μπορούσε όμως να βοηθήσει τον εαυτό του , να παίρνει τα φάρμακά του , να προλαμβάνει τις αλλαγές της ψυχολογίας του, να μην καταναλώνει αλκοόλ και γενικότερα να αποδεχθεί την σοβαρότητα της ασθενείας του !
    Δηλαδή αν δεν ήταν μανιοκαταθλιπτικός και είχε καρκίνο ας πούμε και δεν έκανε την θεραπεία του σωστά .....? Το αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο ....
    με βάση την εμπειρία μου ως διπολική,αλλά και με βάση τις εμπειρίες άλλων διπολικών που γνωρίζω,έχω να σου πω ότι ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!!

Senior Member
    Originally posted by barefoot
    Δεν μπορώ να τον παρατήσω ...δεν μπορώ να απομακρυνθώ .. ζώ το πρόβλημα και προσπαθώ να τον βοηθήσω .
    δεν ξέρω(και ούτε με ενδιαφέρει) αν κάποιοι διαφωνούν αλλά εγώ σε θεωρώ ΣΩΣΤΟ ΑΔΕΡΦΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!
    σου εύχομαι ολόψυχα καλό κουράγιο και να έχει ο αδερφός σου γρήγορη ανάρωση!

Member
    δυστυχώς η ψυχική ασθένεια δεν είναι πυρετός ούτε ίωση για να φαίνεται θα σου πω τι νοιώθω εγώ που είμαι από την άλλη πλευρά όταν είμαι κομάτια κ το μόνο που θέλω είναι εξαφανιστώ κ να πεθάνω σέρνομαι στο σπίτι λιώνω στο κρεβάτι το έχω ξαναπεί δεν μιλάω σε κανένα ξέρω ότι γίνομαι σπαστική κ κανένας δεν μπορεί να με νοιώσει κ με βαριέται.Ποιός σου είπε ότι δεν πονάμε,ότι δεν καταλαβαίνουμε τι ζουν οι γύρω μας,ότι προσπαθούμε να μην κάνουμε κ τη ζωή τους κόλαση;ενας φίλος με σχιζοφρένεια από ναρκωτικά όταν τον ρώτησα αν θα ήθελε να ήταν ο αδερφός του άρρωστος κ όχι αυτός έκλαψε κ μου είπε ότι δεν θα ήθελε κ καλύτερα να είναι αυτός.είχα βαρεθεί να ακούω τον αδερφό του να λέει περίπου αυτά που λες κ εσύ.ο λογικός κ υγιής ήταν γεμάτος θυμό κ ο άλλος μια ψυχούλα άρρωστη που τον σκεφτόταν κ πονούσε.δεν ξέρω δεν είμαι θεός ξέρω ότι είμαι άρρωστη περνάω δύσκολα προσπαθώ να μν κάνω τη ζωή τους δύκολη δεν τα καταφέρνω πάντα αλλά ξέρω ότι οι λίγοι που μετράνε για μένα είναι γεμάτοι αγάπη κ αυτό το χρειάζομαι.

Senior Member
    Originally posted by ΜΑΤΙΝΑ
    Ποιός σου είπε ότι δεν πονάμε,ότι δεν καταλαβαίνουμε τι ζουν οι γύρω μας,ότι προσπαθούμε να μην κάνουμε κ τη ζωή τους κόλαση;
    εσύ πονάς,καταλαβαίνεις τι ζουν οι γύρω σου και προσπαθείς να μην κάνεις την ζωή τους κόλαση.
    δυστυχώς όμως δεν είναι όλοι οι ψυχικά ασθενείς σαν και σένα Ματίνα μου.επαναλαμβάνω:ΑΛΛΟ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΠΑΘΗΣΗ ΤΟΥ.Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ \"ΧΕΙΡΙΣΘΕΙ\" ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΠΟΛΙΚΟΙ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΟΛΙΚΟΙ ΚΑΘΙΚΙΑ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ ΚΑΘΙΚΙΑ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΘΙΚΙΑ.

Member
    Φίλε Happyman ,Φυσικά δεν την επέλεξε ...θα μπορούσε όμως να βοηθήσει τον εαυτό του , να παίρνει τα φάρμακά του , να προλαμβάνει τις αλλαγές της ψυχολογίας του, να μην καταναλώνει αλκοόλ και γενικότερα να αποδεχθεί την σοβαρότητα της ασθενείας του !
    Δηλαδή αν δεν ήταν μανιοκαταθλιπτικός και είχε καρκίνο ας πούμε και δεν έκανε την θεραπεία του σωστά .....? Το αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο .... Η αποδοχή της ασθένειας νομίζω ότι είναι η αρχή !!!
    Το αν θα πάρει κάποιος τα φάρμακά του είναι ένα μεγάλο ζήτημα.Θεωρώ ότι έχει να κάνει με τα παρακάτω...

- Πόσο καλά γνωρίζει τι έχει.
    - Πόσο καλά γνωρίζει τι κάνει το κάθε φάρμακο που παίρνει.
    - Πόσο απαραίτητο είναι να τα παίρνει διαρκώς για να μην πέφτει σε κατάθλιψη ή μανία.
    - Πόσο καλά του τα \"μεταβιβάζει\" ο γιατρός όλα αυτά εάν δεν ασχολείται απο μόνος του να τα βρει.
    - Εάν αντιληφθεί τη σοβαρότητα και το όφελος της αγωγής σε οποιαδήποτε χρόνια πάθηση του εμφανιστεί τότε θα τα παίρνει.
    - Εύκολα όμως λέμε τα παραπάνω αλλά εύκολα οι περισσότεροι και ίσως και εσύ ο ίδιος κάποια στιγμή όταν κάποια φορά για κάτι απλό πήρες μια συνταγή γιατρού την απέρριψες φοβούμενος τις παρενέργειες,την επιβάρυνση στον οργανισμό και άλλα πολλά.Εάν όχι εσύ τότε πολλοί γνωστοί σου σίγουρα.
    Με τα παραπάνω δεδομένα σκέψου ότι ο αδερφός σου πρέπει να τα πάρει όχι για 1 φορά ή για 1 εβδομάδα αλλά για την υπόλοιπη ζωή του.
    -Πρέπει απλώς να αντιληφθείς ότι δεν τα παίρνει πιθανότατα είτε γιατί τα φοβάται είτε γιατί δεν αποδέχεται την ασθένειά του ή την χρησιμότητά τους.(Σφάλμα ιατρού όχι ασθενή).

----------------------------------------------------------------------------

Όσο για το δεύτερο σημείο οπου αναφέρεις περι πρόληψης της μετάβασης σε μανιακό ή καταθλιπτικό επεισόδιο.

- Αυτό χρειάζεται πολυετή εμπειρία και σχέση του ασθενή με τη νόσο του.
    Με λίγα λόγια το να προλαμβάνεις και να αναγνωρίζεις πότε πέφτεις σε κατάθλιψη ή πότε μεταβαίνεις σε μανία δεν γίνεται απο τη μία στιγμή στην άλλη.
    Στα πρώτα επεισόδια δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα πρώτα σημάδια εμφάνισης.
    Τα αναγνωρίζεις με το καιρό ή διαβάζωντας άρθρα για την μανιοκατάθλιψη ή αφού έχεις συμβουλευτεί το ψυχίατρό σου για το ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις.

Μην ξεχνάς ότι και να είσαι υπο αγωγή ακόμα και σωστή αγωγή ΔΕΝ σημαίνει ότι προλαμβάνεις στα σίγουρα κάτι.Υπάρχουν πιθανότητες να έχεις υποτροπές.(Εδώ θέλει επικοινωνία με τον ιατρό για αλλαγή δοσολογίας ή σχήματος).
    --------------------------------------------------------------------------------

Εάν δεν είχε μανιοκατάθλιψη και είχε καρκίνο θα έκανε σχεδόν σίγουρα τη θεραπεία του φοβούμενος το θάνατο.
    Αυτή τη στιγμή δεν φοβάται το θάνατο αλλά το μέλλον του που νιώθει ότι \"κόβεται\"-εμποδίζεται απο την μανιοκατάθλιψη και απο ότι καταλαβαίνω καταφεύγει σε κυνικές σκέψεις.

-------------------------------------------------------------------------------

Η αποδοχή της ασθένειας είναι η αρχή όντως και η λύση κατα το ήμιση.Η αποδοχή όμως δεν έρχεται απο τη διάγνωση του ιατρού ή απο τον εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική.
    Η αποδοχή έρχεται απο τη γνώση.
    Η μεταβίβαση της γνώσης είναι θέμα
    - ασθενή(όταν έρθει η ώρα να ασχοληθεί απο μόνος του)
    - ιατρού κατα τη διάρκεια των συνεδριών
    - Και στη συγκεκριμένη περίπτωση και δική σου.

Κατέβασε κάποια άρθρα να του δώσεις κάποια κατάλληλη στιγμή και να τα διαβάσεις και εσύ.

http://www.mmha.org.au/mmha-products/fact-sheets/what-is-bipolar-mood-disorder/what-is-bipolar-mood-disorder-greek/file

http://www.sekdev.com/development/DimosDimellis/index.php?MenuID=1&page=p_Info_Pat03

http://www.psychiatry24x7.gr/bgdisplay.jhtml?itemname=bipolar_family

http://www.psychiatry24x7.gr/bgdisplay.jhtml?itemname=burden

Junior Member
    paidia einai kaneis on line? eimai nea edw kai thelw ligi voitheia

Banned
    πολλοι ειμαστε ονλαιν, πες....

αν μπορεις σε κλασικα ελληνικα ομως, ειναι και βραδυ ξερεις...

Junior Member
    καλισπερα!
    μπορς να απαντισς κατευθειαν σε καποιον? πως?

Junior Member
    η να κανεις chat πχ?

Banned
    οπως το κανεις τωρα ακριβως.
    γραφεις στο τελος στο κενο χωρο και πατας καταχωρηση.

Μονο αν εχεις να ρωτησεις κατι καλυτερα να ανοιξεις δικο θεμα (κουμπι πανω δεξια \"new topic\")
    και εκει να γραψεις οτι σε προβληματιζει.

Αυτο εννοεις η κατι αλλο?

Το chat επι του παροντος ειναι απενεργοποιημενο.
    Κανε οπως σου ειπα παραπανω.

Junior Member
    telika malon den einai kaneis edw.....

Banned
    καλεεεεεεεε δεν διαβαζεις???

ειπαμε ανοιξε ενα δικο σου θεμα με οτι σε απασχολει.
    Τα λεω περιπλοκα η μου φανηκε?

Junior Member
    οκ

ξαναρωταω λοιπον
    κσερει κανεισ πως μπορει καποιος να απαντησει σε καποιον συγκεκριμενα?

Junior Member
    το u2u πως λειτουργει?

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast