Results 16 to 30 of 32
Thread: ξεκινησα ζολοφτ κ λυρικα
-
08-05-2019, 15:42 #16
- Join Date
- Dec 2018
- Posts
- 140
καλη επιτυχια!
με το tsh εγινε τιποτα?ευχομαι νά σε βολέψει αυτό το σχημα!
- 08-05-2019, 16:10 #17
- Join Date
- Apr 2010
- Location
- ΑΘΗΝΑ
- Posts
- 4,537
το tsh δεν μπορουμε ακομα να το αξιολογησουμε....θελει ακομα 20 μερες να δουμε αν αλλαξε η κατασταση απο τη δοση του Τ4..
ΕΧΩ ΤΡΟΜΕΡΗ ΤΑΡΑΧΗ! μαλλον απο το ζολοφτ! δεν ημουν ετσι τοσο πολυ ολες τις μερες..θα περασει?
08-05-2019, 16:46 #18
- Join Date
- Sep 2016
- Posts
- 1,741
μονο lyrica να επερνες κομπλε θα ησουν..... σαν το xanax περιπου ειναι.... και ειναι πιο ασφαλες και καλα.....
αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι γιατι η γιατροι κανουνε ολοκληρο θεμα για τα ηρεμιστικα συγκεκριμενα για το xanax.... εδω υπαρχουν ατομα που το περνουν καθε μερα και 10 και 15 χρονια... καθε μερα ενα χαπακι 0.5 δεν παθανε τπτ... εγω πχ το περνω 2 χρονια πλεον μονο 0.25 καθε απογευμα... φευγει το ανχος... ποτε δεν εκανα καταχρηση..... το μονο που εχω ειναι θολο μυαλο μια ελαφρια αμνησια... ζω σε ενα ονειρο... αλλα αυτο δεν μου λεει κατι... και το ιδιο το ανχος προκαλει ελαφρια αμνησια...
γνοριζω νοσηλεύτριες που το περνουν καθε μερα εχω παρει πολλες γνωμες και ολοι λενε οτι ειναι απολυτα ασφαλες..... σε μικρη δοσολογια...!
καλη αρχη σε εσενα... περιμενω τα νεα σου...
08-05-2019, 17:08 #19MikeStam 3GuestΓια πιο λογο παιρνεις αυτο το σχημα τι εχεις κατάθλιψη η αγχώδη διαταραχή;;επισης τι ειναι το thc ;
Εστάλη από ALE-L21 στο E-Psychology.gr Mobile App
08-05-2019, 17:15 #20
- Join Date
- Sep 2016
- Posts
- 1,741
το εγραψες λαθος.... αλλα θα απαντησω και στα 2 χαχα
thc > Τετραϋδροκανναβινόλη
Δ9-Tetrahydrocannabinol
(tetrahydro-6,6,9-trimethyl-3-pentyl-6H-dibenzo[b,d]pyran-1-ol)
είναι η ουσία που περιέχεται στα αποξηραμένα άνθη μαριχουάνας και το χασίς
tsh> Η TSH είναι η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς αδένα, η οποία παράγεται και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την υπόφυση.
αυτα...
08-05-2019, 17:27 #21MikeStam 3GuestΚαι γτ το παιρνει αυτο η κοπελα Δηλαδή;;
Εστάλη από ALE-L21 στο E-Psychology.gr Mobile App
08-05-2019, 17:36 #22
- Join Date
- Sep 2016
- Posts
- 1,741
ρε συ δεν περνει καναβη η κοπελα.... περνει το τ4 για θυρεοειδή..
Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας που ρυθμίζει ανά πάσα στιγμή το μεταβολισμό. Αυξάνει ή μειώνει το μεταβολισμό ανάλογα με τις συνθήκες (κρύο, ζέστη), τις ανάγκες (ξεκούραση, άσκηση) αλλά και την συναισθηματική κατάσταση (θυμός, φόβος, χαρά).
Βρίσκεται στο λαιμό και ονομάζεται έτσι γιατί έχει το σχήμα θυρεού (ασπίδα, οικόσημο) και παράγει δύο βασικές ορμόνες:
Από τις δύο ορμόνες η δραστική είναι η Τ3 και επηρεάζει σχεδόν οποιαδήποτε φυσιολογική μεταβολική διαδικασία μέσα στο σώμα όπως την ανάπτυξη, την θερμοκρασία του σώματος, την καρδιακή συχνότητα, την έμμηνο ρύση, την αιμοποίηση, την ανάπτυξη των τριχών, την αποθήκευση και την καύση του λίπους και πολλές άλλες.
Ο Ο θυρεοειδής παράγει Τ4 όπου στη συνέχεια μετατρέπεται σε Τ3 ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες των κυττάρων. Πρόκειται για έναν ευαίσθητο και ακριβή μηχανισμό ρύθμισης που βοηθάει άμεσα το σώμα να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε αυτό που συμβαίνει άμεσα.
Οι εντολές για το πόση Τ3 και Τ4 θα εκκρίνει ο θυρεοειδής
έρχονται από την υπόφυση μέσω της TSH (Thyroid Stimulating Hormone). Όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα από τις θυρεοειδικές ορμόνες, αυξάνεται η έκκριση της TSH.
Όσο μικρότερες ποσότητες Τ3 και Τ4 κυκλοφορούν στο αίμα τόσο αυξάνονται τα επίπεδα της TSH, ώστε να πιέσουν το θυρεοειδή να απελευθερώσει περισσότερη Τ3 και Τ4, ανάλογα με τις ανάγκες.
Υψηλές τιμές TSH υποδηλώνουν υπο-θυρεοειδισμό (ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και χρειάζεται να δεχτεί μεγαλύτερη πίεση για να αντεπεξέλθει) ενώ πολύ χαμηλές τιμές συνδέονται με υπερ-θυρεοειδισμό.
Ο θυρεοειδής αλληλεπιδρά μέσω νευρικών και ορμονικών οδών με τον φλοιό του εγκεφάλου, ενώ επηρεάζει και επηρεάζεται από τις ορμόνες του στρες, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη.
Ο συγκεκριμένος αδένας είναι ευάλωτος και η λειτουργία του αλλάζει άμεσα υπό συνθήκες στρες. Χρόνια συναισθηματικά, μεταβολικά ή άλλα είδη στρες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του.
Γιατί Νοσεί ο Θυρεοειδής
Ο θυρεοειδής αδένας προσπαθεί να ρυθμίσει τον μεταβολισμό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες. Η απόκλιση όμως από τον φυσικό τρόπο ζωής και διατροφής είναι οι βασικοί παράγοντες στην εμφάνιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς σε βιοχημικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Τοξίνες και βαρέα μέταλλα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, η έλλειψη ιωδίου αλλά και η επιβάρυνση του οργανισμού με βρώμιο και χλώριο εμποδίζουν τη φυσιολογική παραγωγή Τ3 και Τ4.
Το βρώμιο για παράδειγμα, όπως και το χλώριο, ανήκει στην ίδια οικογένεια μεταλλικών στοιχείων (αλογόνα) με το ιώδιο και χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή αρτοποιημάτων. Το βρώμιο καταλαμβάνει τους υποδοχείς που θα έπρεπε να συνδεθούν με το ιώδιο και μειώνει τα επίπεδα διαθέσιμου ιωδίου στον θυρεοειδή. Αυξημένα επίπεδα βρωμίου και αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα ιωδίου έχουν βρεθεί σε ασθενείς που πάσχουν από βρογχοκήλη.
Γνωρίζουμε επίσης ότι αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης αλλά και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συμβάλουν στην εμφάνιση υποθυρεοειδισμού και αυτοάνοσου θυρεοειδίτιδας.
Στρες και Θυρεοειδής
Ο θυρεοειδής είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα στο στρες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν στρες στο σώμα.
Το μεταβολικό στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Σε συνθήκες μεταβολικού στρες ο οργανισμός πιέζεται λόγω της έλλειψης βασικών μικροθρεπτικών συστατικών. Η απόδοση του κάθε κυττάρου στο σώμα, όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, μειώνεται και αυξάνεται εναλλακτικά ή έκκριση ορμονών του στρες για να καλύψουν το ενεργειακό έλλειμμα. Μια από αυτές είναι και η Τ3.
Όσο χαμηλότερη είναι η απόδοση του μεταβολισμού τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη παρέμβασης από πλευράς του θυρεοειδούς.
Η μακροχρόνια ανάγκη παρέμβασης και υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε αλλοίωση τόσο της λειτουργίας όσο και της δομής του. Υπό την συνεχή πίεση της TSH, αρχικά παρατηρείται μια διάχυτη αλλαγή στο παρέγχυμα (ιστός) του θυρεοειδή αδένα που σταδιακά οδηγεί στην δημιουργία όζων (μικρά εξογκώματα). Η αλλοίωση της μορφολογίας των κυττάρων φτάνει κάποια στιγμή στο σημείο όπου το ανοσοποιητικό δεν αναγνωρίζει αυτά τα κύτταρα και παράγει αντισώματα ενάντια τους.
Η καταστροφή από αυτό το σημείο και μετά προξενείται και από τον ίδιο τον οργανισμό και σταδιακά θα οδηγήσει σε υπολειτουργία του αδένα -προκαλώντας ενδεχομένως χρόνιες παθήσεις όπως όζους, θερμούς ή ψυχρούς, υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, θυρεοειδίτιδα Hashimoto (Χασιμότο) και βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς- και ανάγκη για φαρμακευτική παρέμβαση.
Η εξωτερική όμως χορήγηση ορμονών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσομοιάσει την φυσιολογική συνεχή έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Το σώμα προσαρμόζεται με τη βοήθεια του θυρεοειδή συνεχώς και άμεσα στις συνθήκες που επικρατούν ανά πάσα στιγμή. Κατά την λήψη τροφής, σε συνθήκες κρύου ή ζέστης, κατά τη διάρκεια της άσκησης, της ξεκούρασης, ακόμη και κατά τη διάρκεια βίωσης συναισθημάτων χαράς ή λύπης ο μεταβολισμός αυξομειώνεται και προσαρμόζεται συνεχώς. Η εξωγενής χορήγηση ορμονών μπορεί να εξασφαλίσει μια ανεκτή ποιότητα ζωής όχι όμως και μια βέλτιστη απόδοση όπως θα συνέβαινε με τη φυσική έκκριση τους.
Έτσι ο θυρεοειδής “πέφτει” στη προσπάθεια του να ξυπνήσει έναν μεταβολισμό που δεν λειτουργεί σωστά. Το πρόβλημα στ’ αλήθεια δεν αφορά στον θυρεοειδή αλλά στον ίδιο το μεταβολισμό και τους παράγοντες που τον ρυθμίζουν.
Η ουσιαστική λύση είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και η διαχείριση των αιτιών του προβλήματος.
Τρόποι αντιμετώπισης
Οι ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων του θυρεοδειδούς και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού είναι:
Η διατήρηση ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D. Η βιταμίνη D αυξάνει την απόδοση των χημικών αντιδράσεων σε όλα τα κύτταρα και βελτιώνει την έκφραση των γονιδίων.
Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη αποσταθεροποιεί όλο το ορμονικό σύστημα και εμποδίζει την μετατροπή της Τ4 σε ενεργό Τ3. Η λύση της αντίστασης της ινσουλίνης συνδέεται με βελτίωση της θυρεοειδικής λειτουργίας.
Η λήψη απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών. Το ιώδιο, το σελήνιο και το μαγνήσιο είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ το χρώμιο, η γλουταμίνη, η κανέλα και το άλφα λιποϊκό οξύ βοηθούν στην μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης.
Η αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και ιδιαίτερα αρτοποιήματων που περιέχουν βρώμιο.
Ο εντοπισμός και διαχείριση του μεταβολικού στρες. Ανενεργά μεταβολικά μονοπάτια οδηγούν σε μείωση της παραγωγής ενέργειας και σε στρες που οφείλεται σε μεταβολικούς λόγους. Ο θυρεοειδής πιέζεται ιδιαίτερα υπό τέτοιες συνθήκες και η δυνατότητα του οργανισμού να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργία είναι σχεδόν αδύνατη αν δεν επανέλθει η βιοχημική ισορροπία.
Η άσκηση, που μειώνει τα επίπεδα αδρεναλίνης, σπάει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Η πόση άφθονου νερού. Η αφυδάτωση ακόμη και σε μικρό βαθμό μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του μεταβολισμού κατά 40%.
Η μείωση του συναισθηματικού στρες μέσα από μια θετική ματιά προς τη ζωή και την αποφυγή αρνητικών επιδράσεων και ειδήσεων.
Η μελέτη βιβλίων που αυξάνουν την κατανόηση και τις δεξιότητες. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και μπορούμε να ωφελούμαστε από την αυξημένη πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες. Το πιο ασφαλές κριτήριο είναι πάντα αν αυτό που μαθαίνουμε μας κάνει πιο ικανούς και πιο χρήσιμους σε εμάς και στους γύρω μας.
Για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που αφορούν το θυρεοειδή είναι απαραίτητος ο εντοπισμός παραγόντων με την διενέργεια ειδικών εξετάσεων, που επιτρέπει να βοηθήσουμε με ακριβείς παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής ώστε να επανέλθει ο οργανισμός στη φυσιολογική του λειτουργία.
08-05-2019, 17:39 #23MikeStam 3GuestΑναθεμα και αν καταλαβα τιποτα τεσπα έχεις δει μηπως το θέμα μου για την επιδείνωση αγχους που λεω ;μπορεις να βοηθησεις μηπως;;
Εστάλη από ALE-L21 στο E-Psychology.gr Mobile App
08-05-2019, 20:55 #24
- Join Date
- Apr 2010
- Location
- ΑΘΗΝΑ
- Posts
- 4,537
Παιρνω τ4 γτ εχω βγάλει τον θυρεοειδη μου..Επίσης παιρω λυρικα Κ ζολοφτ γτ λάλησα απο το αγχος.εχω αγχώδη κ καταθλιψη.
08-05-2019, 20:57 #25
- Join Date
- Apr 2010
- Location
- ΑΘΗΝΑ
- Posts
- 4,537
Akis1 το απόγευμα περασε η ταραχη...Κ ενιωσα νορμαλ...Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
08-05-2019, 21:39 #26
- Join Date
- Sep 2016
- Posts
- 1,741
ολα καλα θα πανε! μην τα βάζεις κάτω και μην χαλιέσαι...! ρόδα είναι και θα γυρίσει.. αυτό να το θυμάσαι... προχωρα και τίποτα να μην φοβάσαι.....!!
θα έρθει η μέρα που τα φάρμακα θα είναι παρελθόν.... αυτό πρέπει να πιστεύεις... και ακόμα και με άγχος να κανεις ακριβώς ότι δεν έκανες...! να μην φοβάσαι καθόλου.... να βγαίνεις έξω και ας είσαι στην χειρότερη κρίση πανικού... αυτό είναι η θεραπεία.... μπορείς να το κανεις αυτό? εκεί θα φανείς δυνατή...
08-05-2019, 21:48 #27
- Join Date
- Feb 2019
- Posts
- 645
Οχι οτι θα επρεπε να το πω αυτο και εχω λογο, αλλα παρε μια γνωμη απο κανα 2-3 ψυχιατρους ακομη.
08-05-2019, 21:51 #28MikeStam 3Guestπιο πολυ σε ενοχλει η καταθλιψη η η αγχωδη διαταραχη?? απο οτι καταλαβα μαλλον το δευτερο ο γιατρος σου, ειναι καλος??
09-05-2019, 09:11 #29
- Join Date
- Apr 2010
- Location
- ΑΘΗΝΑ
- Posts
- 4,537
ολο με ενοχλει..δε μπορω να κατδω πουθενα...πεθαινω ..χανω το μυαλο μου.
09-05-2019, 13:16 #30MikeStam 3Guestαρα πιο πολυ αγχος ??και τι ειδους αγχος κοινωνικο η χωρις λογο ??
Similar Threads
-
Ζολοφτ
By Panteloss in forum ΨυχοφαρμακολογίαReplies: 4Last Post: 22-07-2017, 01:04 -
ζολοφτ
By tita1977 in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης ΔιαταραχήReplies: 2Last Post: 17-09-2013, 11:30 -
ιδεοληψίες και καταναγκασμοι -ερωτηση για ζολοφτ
By lady in red in forum Ψυχαναγκασμοί - Ιδεοψυχαναγκαστική ΔιαταραχήReplies: 13Last Post: 30-07-2013, 16:19 -
Παρενεργειες Ζολοφτ
By athanasoudaki in forum ΨυχοφαρμακολογίαReplies: 6Last Post: 09-09-2012, 11:52 -
Ανχος απο ζολοφτ και Abilify
By athanasoudaki in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης ΔιαταραχήReplies: 3Last Post: 06-09-2012, 00:33
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία