μοναξιά - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 47

Thread: μοναξιά

Junior Member
    Quote Originally Posted by Sonia View Post
    Δεν διαφωνώ, απλά νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζεις και καινούρια άτομα. Μπορεί να εκπλαγείς όταν δεις ότι έχεις περισσότερα κοινά απ΄όσο νόμιζες με άτομα φαινομενικά εντελώς άσχετα με εσένα. Κι εγώ έχω κλείσει τα 37 πλέον και δεν έχω κάνει οικογένεια- δεν θέλω. Τα τελευταία χρόνια έχω επιστρέψει και στον τόπο καταγωγής μου που είναι μικρό μέρος και σίγουρα οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που ενώ δεν μου γεμίζαν το μάτι με τίποτα και αρκετοί είναι και σε εντελώς άλλη φάση, τελικά μπορούμε και κάνουμε καλή παρέα.
    Να πω όμως ότι το αίσθημα της μοναξιάς σημαίνει ότι κάπου δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας. Δεν μπορούμε μια ζωή να είμαστε έξω ή να κάνουμε πράγματα με φίλους και γνωστούς. Κι ο εαυτός μας καλός είναι. Βρείτε πράγματα να κάνετε μόνες σας που σας ευχαριστούν. Εγώ και για περπάτημα πάω και με κηπουρική ασχολούμαι και τα βιβλία μου διαβάζω και για ποτό θα βγω μόνη μου αν έχω όρεξη... Δεν είμαι τέλεια, αλλά γενικά με συμπαθώ και καλά τα πάω με εμένα lol
    Ναι σωστή σε βρίσκω . Απλά όταν λέω στον εαυτό μου να κάνω κάτι κάπου μετά το χάνω. Και η ρουτίνα μου κάπως με κουράζει για νέες δραστηριότητες .

Senior Member
    Οι ψυχολογικες παθησεις εχουν το στοιχειο της αλλοτριωσης. Νιωθεις εντονα την μοναξια, αμφισβητεις τον εαυτο σου κ νιωθεις εξω απο την κοινωνια.

Στην καταθλιψη ισως η ανηδονια σε εκανε να χασεις τα ενδιαφεροντα σου κ σου ειναι δυσκολο να ξεκινησεις κατι καινουργιο ειδικα αν ολα φαινονται ανουσια κ ματαια.

Εγω πασχω απο σχιζοφρενεια κ εχω παρατηρησει οτι στις μερες μας ο ανθρωπος ξεχασε να επικοινωνει. Προσωπικα αυτο εχω αναγκη. Ξεχασαμε να ακουμε τον αλλον με συμπονια κ κατανοηση. Εχουμε χτισει καστρα που περιτριγυριζουν το εγω μας.

Καλο θα ηταν να δεις τι επιλογες εχει η περιοχη σου στο κομματι δραστηριοτητων κ ειδικα δωρεαν.
    πχ συλλογοι, θεατρο, κινηματογραφος, βιβλιοθηκη, αθλητισμος, φυση κ να προσπαθουσες να αποκτησεις καποια ενδιαφεροντα αναλογα την κλιση σου. Ετσι στην δυσκολη ερωτηση τι εκανες σημερα θα απαντουσες πχ πηγα για περπατημα στην φυση, ειδα μια ταινια με ομορφο μηνυμα, ειδα μια παρασταση θεατρικη. Καπως ετσι θα αρχισεις να ανοιγεσαι. Μπορει να γνωρισεις κ καινουριο κοσμο.
    Μη περιμενεις να σε ρωτησουν πως εισαι. Μερικες φορες χρειαζεται να κανουμε το πρωτο βημα. Ρωτησε εσυ πρωτα. Ρωτησε πως τα περασαν στις γιορτες. Εχεις να προσφερεις πιστεψε το. Αν ειναι σωστοι θα ενδιαφερθουν κ για την ζωη σου κ ισως ριξουν μια προταση για εξοδο.

Παντου υπαρχουν δυνατοτητες ακομα κ στο πιο απομακρυσμενο μερος.
    Προσωπικα στην αρχη ειχα χασει τα ενδιαφεροντα μου.
    Οταν ηρθα πισω στο χωριο σκεφτηκα τι δυνατοτητες μου προσφερει σ'αυτους τους δυσκολους καιρους.
    Παρατηρησα οτι εχουμε μια πολυ καλη βιβλιοθηκη, γηπεδο για τρεξιμο, βουνο, θεατρο κ συλλογους χορευτικους.
    Ετσι αποφασισα να γινω μελος στην δανειστικη κ γιατι οχι να ειμαι κ ενεργος κανοντας καποιες δωρεες βιβλιων ή προτεινοντας βιβλια για αγορα. Μου αγορασαν κ βιβλια που ειχα αναγκη χαχα κ τα εχουν ολοι.
    Μετα ειπα να παω για τρεξιμο. Η αληθεισ ειναι οτι βαριεμαι την γυμναστικη αφανταστα, αλλα βοηθαει βαζοντας κ ομορφη μουσικη.
    Επειτα οταν η παρεα κανονισε για αναβαση βουνο πηγα κ γω, ασχετα αν μου βγηκε η πιστη.
    Επισης εκμεταλευτηκα καθε θεατρικη παρασταση απο Δηπεθε ειτε μονος ειτε με παρεα.

Ηθελα να δωσω μερικα παραδειγματα πως ειναι ευκολο να βουλιαζουμε κ δυσκολο να ανοιγουμε δρομους. Δεν εινσι ομως ακατορθωτο.
    Περνουσα καλα;; Σε πληροφορω πως οχι ακριβως. Κ γω εχω ανηδονια, θολο μυαλο κ συγχηση κ δυσκολιες κοινωνικες. Αλλα εστω αυτο το λιγο της ικανοποιησης οτι δεν κλειστηκσ στο καβουκι μου κ προσπαθησα.

Αυτα απο μενα!!
    Μη το βαζεις κατω, η αρχη ισως ειναι δυσκολη αλλα πιστεψε οτι μπορεις να βελτιωθεις.
    It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti

Junior Member
    Σκέφτηκα να πάρω συμβουλή από ειδικό ... αλλά με τρομάζει ... έπισης δεν ξέρω κατά ποσό θα μ αρέσει να κάνω δραστηριότητες μόνη μου ... βρίσκομαι σε κόσμο κ νιώθω μόνη μ ...

Senior Member
    Hello! να πας σε καποιον ειδικό βοηθαει αρκετά .Τουλαχιστον εμένα με βοηθάει να εκφραζω τις σκεψεις μου απολυτως ηλικρινά σε κάποιον γιατι οσο να ναι στους φιλους μ κραταει και καποια κομματια . Επίσης σου παιρνει λιγάκι το αισθημα τις μοναξιας το οποιο ναι οκ και μενα επανερχεται πολλές φορές αλλα τουλάχιστον δεν ειναι παντα διπλα μου. Οταν εγω σκεφτομαι οτι ειμαι μονη και οτι κανεις δεν νοιαζεται και ολα αυτα που επακολουθουν απο την πρωτη σκεψη με βαζει σε μια διαδικασια αμφισβητησης μηπως τελικα δεν ειναι ολα τοσο μαυρα που τα σκεφτομαι? Εγω λιγο καιρο πηγαινω 5 μηνες περιπου και θελει αρκετο χρονο και προσπαθεια απο μενα αλλα οκ σιγουρα ειναι κατι που επρεπε να ειχα κανει και νωριτερα. Υπάρχουν μερες καλες υπαρχουν και κακες και παρα πολυ κακές.Μερικές φορές και εγω δεν εχω ορεξη να κανω τιποτα παλια με ευχαριστουσε και να παω yoga και σινεμα και να βγω με φιλους τωρα πολλες φορες ξυπναω και δεν θελω αλλα ξερω οτι αμα πιεστω και το κανω πιθανοτατα να νιωσω καπως καλυτερα. και εγω πηγαινω για περπατημα με χαλαρωνει και η Yoga εννοειται με εχει βοηθησει τοσο πολυ , Μη σε τρομάζει ν πας να κανεις κατι μονη σου ειναι ωραια διαδικασια να ερχεται πιο κοντα με τον ευατο σου . Εγω παλιοτερα για να αρχισω μια δραστηριοτητα ηθελα ν πηγαινω παντα με παρεα ε μετα καταλαβα οτι δεν γινεται αυτο δεν εχουμε ολοι τους ιδιους χρονοους και αρχισα μονη μου να πηγαινω πχ θεατρο αμα δεν μπορουσε κανεις οταν ηθελα ,μονη μου για περπατημα ,μονη μου γυμναστηριο κτλπ . Για να μην πολυλογώ καταλαβαινω οτι σου ειναι δυσκολο αλλα προσπαθησε για τον ευατο σου. και εγω δυσκολευομαι πολλες μέρες εχω μειζων καταθλιψη και οριακη διαταραχη προσωπικοτητας και η ασταθεια στο συναισθημα π εχω ειναι πληρως κουραστική αλλα θέλω να πιστευω οτι δεν ειμαι παντα ετσι

Senior Member
    Καλησπέρα στα κορίτσια. Καλησπέρα Eive! Είμαι 36 ετών και έχω περάσει από τα στάδια που περιγράφετε. Υπήρχαν στιγμές που ήμουν κυριολεκτικά μόνος και είχα αρχίσει να το συνηθίζω αυτό. Με βοήθησε η αντικαταθλιπτική αγωγή και έφθασα στο σημείο σήμερα που μιλάμε,να έχω την ευχέρεια να κάνω και επιλογές στα άτομα με τα οποία θα θελήσω να βγω. Ξεκίνησα έστω και με το ζόρι αρχικά γυμναστήριο και σιγά σιγά άρχισα πάλι να κοινωνικοποιούμαι. Θέλει πολύ προσπάθεια και είναι δύσβατος ο δρόμος.Αλλά στο τέλος έρχεται η δικαίωση...

Χάρηκα για την γνωριμία,έστω και Ιντερνετικά!

Senior Member
    Kαλησπέρα Σταύρο και εγω ετσι προσπαθω να το σκεφτομαι. Μου είχε γράψει και μενά ο ψυχιατρος αντικαταθλιπτικα βεβαια δεν τα πήρα και προσπαθω να το παλεψω μονο με ψυχοθεραπεια προς το παρον αν δω οτι δεν βελτιωνομαι τοτε θα τα πάρω και εγώ. Εγω δεν εχω θέμα κοινωνικοποιησης νομίζω δηλαδη ειναι φορες π θα ειμαι με παρεα και θα νιωθω οτι τους βλεπω απο πανω σαν να μην ειμαι εκει και σκεφτομαι α αυτοι περνανε καλα εγω γιατι δεν μπορω? αλλα μερικες φορές μπορω να περναω και καλα .
    Μπραβο Σταυρο για την προσπαθεια και ειναι πολυ ενθαρρυντικό να το διαβαζω αυτο π λες οτι ναι μεν μπορει να ειναι δυσκολος ο δρομος αλλα στο τελος θα τα καταφερουμε μια χαρα!

Senior Member
    Κι εγώ άπειρες φορές το έχω πάθει αυτό! Να βλέπω τους άλλους να περνάνε όμορφα κι εγώ να μην μπορώ να ακολουθήσω αυτό το εύθυμο κλίμα! Ανηδονία στο Full!
    Πλέον από το (2014) έκοψα τα SSRIs και λαμβάνω μόνο Μιρταζαπίνη λόγω δυσκολιών στον βραδινό ύπνο!
    Εμένα βέβαια προσωπικά με βοήθησε πολύ και το Forum. Έκανα και 2 φίλους αλλά και μία σχέση με την οποία μπορεί να χωρίσαμε αλλά ακόμα κρατάμε επαφές.
    Γενικά στην φάση που είσαι τώρα είναι κομβικής σημασίας να νιώσεις άμεσα καλύτερα.

Junior Member
    Το γνωρίζω ότι πρέπει να βρω τρόπο να κάνω πράγματα απλά προτιμώ να κλείνομαι σπίτι μου και να αναρωτιέμαι γιατί ....

Member
    Η Σόνια έχει πιάσει το νόημα!Καλές οι παρέες και οι φίλοι,αλλά το πρωτεύων είναι να μάθεις να περνάς καλά μόνος σου.Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν ύστερα.

Banned
    η ψυχολογικες παθησεις σε αναγκαζουν λιγο πολυ να ξεστρατιζεις απο το πραγματικο σου εαυτο γιατι δε βγαζει νοημα και η μοναξια μετα επερχετε γιατι οι αλλοι βλεπουν καπιον που δε ξερουν πραγματικα αυτο ειναι το μονιμο κολημα

Banned
    Και εγω πηστυω απολυτα και συμφωνω απολυτα με αυτα που αναφερει η Σονια! Νομιζω οτι πολλες φορες οτι ο ανθρωπος που βρησκετε στην απολυτη μοναξια ειναι ευθυνη του, διοτις ειτε εχει πολλες απετησεις απο τους γυρο του ειτε περημενει οι αλλοι να ερθουν, να τον παρακαλεσουν να τους κανει παρεα!! οπως και οταν καποιος ειναι μεσα στην ασθενεια της καταθλιψης μην εχωντας "αγαπη" για τον ιδιο του τον εαυτο, μην ενδιαφερεται για την προσωπικοτητα του πως θα μπορεσει να νιαστει, να ενδιαφερθει για τους γυρο του? αποτελλεσμα ολων αυτων ειναι να ερχετε η μοναξια!!
    Η μοναξια ,απο την αλλη δεν ειναι και κατις το τρομερο!! προσωπικα την φοβομουν πολυ! λογο του οτι στα εφηβικα μου και στα νεανικα μου χρονια υπηρξα πολυ κοινωνικος, θυμαμαι οτι ηξερα σχεδον ολοα τα συνομιλικα μου ατομα!! , αρρωστενωντας ομως απο την καταθλιψη εφτασα στο σημειο να μην σηκωνω τηλεφωνα,να λεω ψεματα οτι εχω μετακομησει!! Και αυτος ηταν ενας απο τους σοβαρους λογους οπου αρρωστησα με τα ναρκτικα διοτις οι ουσιες μου ξανα εφεραν την κοινωνικοτητα μου!
    Παντα λοιπον φοβομουν την μοναξια, αλλα και αγχονομουν για τους λογους που την προκαλουν!! μεχρι οπου ηρθε ενα επαγγελμα οπου εκανα και ζουσα για αρκετο καιρο στο εξωτερικο με αλλοδαπους οπου και δεν γνωριζαν καλα αγγλικα αλλα και λογο της φυσης της δουλειας υπηρχε αρκετη μοναξια!! θυμαμαι οτι στην αρχη με ειχε πιασει μεγαλη φοβια!! ομως με τον καιρο , εμαθα να περνω καλα και μονος μου, ειτε βλεπωτνας ταινιες, ειτε με μουσικη και με διαβασμα!! υπηρξαν μερε οπου περναγα μια χαρα μονος μου!! και αυτο με βοηθησαι παρα πολυ! διοτις αγαπησα τον εαυτο μου, εμαθα τα ορια του, τις αναγκες του! και τελος με βοηθησαι στο να μπορεσω να γινω καλητερος ανθρωπος και προς τους συνανθρωπους μου!! αφου η κοινονικοτητα εχει να κανει με το νιαξημο μας για τους γυρο μας!!

Banned
    Quote Originally Posted by giorgos panou View Post
    αφου η κοινονικοτητα εχει να κανει με το νιαξημο μας για τους γυρο μας!!
    Πολύ σωστό. Υπάρχει μια διαστρέβλωση στην αντίληψη μας για το ποιος είναι κοινωνικός και ποιος αντικοινωνικός.

Junior Member
    Συμφωνώ ότι πρέπει να περνάμε όμορφα κ μόνοι μας ... Αλλά ποσό να αντέξει κανείς την ρουτίνα και την μοναξιά ενώ γύρω υπάρχει κόσμος ;

Banned
    Quote Originally Posted by Lia30 View Post
    Συμφωνώ ότι πρέπει να περνάμε όμορφα κ μόνοι μας ... Αλλά ποσό να αντέξει κανείς την ρουτίνα και την μοναξιά ενώ γύρω υπάρχει κόσμος ;
    ξε
    Κανεις δεν μπορει να αντεξει!! ειναι κοντρα στην φυση μας, ειμασταν ανεκαθεν ωντα οπου ζουσαμε σε νομαδες, σε οικογενεις !
    Δυστυχως ομως ο τροπος ζωης που διαλεξαμε μας εχει κανει να ζουμε και να ειμαστε απο την μια ο ενας πανω στον αλλον, συνοστησμενοι και ταυτοχρονα οχι μονο να μην ζουμε για το κοινο μας καλο, για την αληλλεγγυη μας αλλα να κοιταμει πως θα ξεπερασουμε ο ενας τον αλλων οχι ομως με το να γινουμε πιο πολυ καλη απο τον συνανθρωπο μας αλλα λιγοτερο χειροτεροι μεσα απο την
    "τρικλοποδια" που θα του βλουμαι!!

Senior Member
    Ειμαι και γω στην ιδια φαση, εγω ομως δεν εχω καμια απολυτως παρεα. Αυτο που λετε οτι το να καταληξει καποιος ετσι αυτος το επιλεγει δεν το θεωρω σωστο. Λαμπρο παραδειγμα ο εαυτος μου. Εσωστρεφης και πασχων απο κοινωνικη φοβια. Καταφερα και εκανα μια παρεα σε ενα ιεκ που πηγαινα. Μικρη παρεα, 2 κοπελες και 2 αγορια. Η μοναδικη παρεα που ειχα. Αν και δεν ειχαμε πολλα κοινα κ δεν τα πολυβρισκαμε μεταξυ μας, καταφερε και κρατησε αυτο για καποια χρονια. Σε καποια φαση απλα διαλυθηκαμε. Ο ενας διοριστηκε σε μια επαρχια 200χλμ απο δω και εφυγε, ο αλλος αποφασισε να σπουδασει - εδωσε ξανα πανελλαδικες και περασε στην αλλη ακρη της Ελλαδας, η μια κοπελα βρηκε αγορι και το πανε σοβαρα για γαμο κτλ και η αλλη απλα βρηκε αλλες παρεες απο τη δουλεια της και χασαμε επικοινωνια - ειχαμε και καποιες διαφωνιες και δεν θελει καμια επικοινωνια μαζι μου.

Αρα τι μου εμεινε ? Τιποτα. Μενω και σε μικρη επαρχια οποτε δεν υπαρχει κανενας τροπος για να γνωρισω νεα ατομα. Δοκιμασα και γυμναστηριο για να εχω ενα κινητρο να βγαινω απο το σπιτι και να γνωρισω κοσμο αλλα τζιφος. Ολοι πανε με τις κλικες τους και σε προσπαθεια μου να μιλησω ή να ρωτησω κατι για να πιασω κουβεντα οι απαντησεις ειναι κρυες κ μονολεκτικες.

Ναι σε καποιες περιπτωσεις φταιμε εμεις, αλλα και σε καποιες αλλες ειναι απλα θεμα τυχης.

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast