Χρόνια κόπωση, αγχώδης διαταραχή.
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 4 of 4
    Junior Member

Χρόνια κόπωση, αγχώδης διαταραχή.

Καλησπέρα σε όλους είμαι 26 χρονών και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζω συμπτώματα υπέρ κόπωσης καθώς και αγχώδης διαταραχής κατά κύριο κατά την συναναστοφή μου με κόσμο .

Τα συμπτώματα αυτά έχω προσπαθήσει κατά καιρούς να τα εξαλείψω, όπως με την βοηθεια φαρμακευτικών αγωγών καθώς πριν 3 χρόνια και για έναν συνεχόμενο χρόνο έπαιρνα ( Centract, Cipralex) όπως επίσης και με την βοήθεια ψυχολόγου καθώς για 2 χρόνια πήγαινα 1 φορά την εβδομάδα . Ωστόσο τίποτα από τα δύο δεν ήταν δραστικό ως προς το αποτέλεσμα που μου έδωσαν.

Η ζωή μου γενικότερα δεν ηταν ποτέ κοινωνική , καθώς από τα μαθητικά μου χρόνια όπου καθημερινός έπεφτα θύμα λεκτικού μπόυλινγκ και έπειτα με θυμάμαι να κλείνομε στον εαυτό μου και να κάθομαι ολημερίς μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή έτρωγα μπροστά στην οθόνη , ξενυχτουσα μπροστά στην οθόνη κλπ .

Γεγονός που πιστεύω επιδίδοναι την κατάσταση μου και με έκανε περισσότερο εξαντλημένο και που πιστεύω ότι έχει συμβάλει ακομα και στην σημερινή εμφάνισή μου καθώς πέραν των συμπτωμάτων που έχω το χρώμα μου αυτήν την στιγμή είναι κίτρινο προς το χλωμό και έχω έντονους μαύρους κύκλους.

Ψάχνω επειγόντως έναν τρόπο ο οποίος θα με βοηθήσει να γίνω και πάλι καλά και ειλικρινά πλέον δεν ξέρω που να στραφώ .

Senior Member
    Πολύ πιθανό, λόγω του τρόπου ζωής σου να έχεις εξαντλήσει τα αποθέματα νευρικής ενέργειας, που δεν είναι ανεξάντλητα!

Η νευρική ενέργεια που έχομε, είναι ένας συνδιασμος της ιδιοσυγκρασιας μας, και της αυξομοιωσης τον ορμονών του νευρικού συστήματος μας που παράγει και καταναλώνει ανάλογα με τις πιέσεις που δέχεται.

Συνήθως η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, καλμαρει τεχνητά το συμπαθητικό τμήμα του νευρικού μας συστήματος, και δίνει την ευκαιρία στο παρασυμπαθητικο, να από καταστήσει μια κάποια ισορροπία βελτιώνοντας την κατάσταση για κάποιο διάστημα.

Αυτό το διάστημα πρέπει να εκμεταλευτει κανείς, για να αλλάξει τρόπο ζωής.
    Αλλιώς μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο αγωγών και απογοητευσης.

Επίσης η γρήγορη διακοπή των φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσει ανεξήγητη κούραση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Junior Member
    Αυτό συνεπάγεται πως κάτι τέτοιο πλέον είναι μη αναστρέψιμο, καθώς αναφέρεσαι για μη ανεξάντλητο απόθεμα νευρικής ενέργειας .

Με τρομάζει μόνο η ιδέα ότι για το υπόλοιπο της ζωής μου θα είμαι σε αυτό του είδους hangover .

Η φαρμακευτική αγωγή από ψυχίατρο ή νευρολόγο;; Κάνει δουλειά;; Μπορεί να αναστρέψει ολικά την κατάσταση;;

Senior Member
    Γειά σου,
    Ο ανθρώπινος οργανισμος έχει τρομερές δυνατότητες να επανακτα την ισσοροπια του, μέσω της neuroplasticity αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία.

Άρα δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεσαι ότι δεν μπορείς να επανέλθεις.

Το όλο μυστικό, είναι να μπορέσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα να σταματήσει την υπερδραστηριοτητα του λόγω της συνεχούς έντασης που αισθάνεσαι, και να σταματήσει να παράγει συνέχεια κορτιζόλη και αδρεναλίνη που τελικά εξαντλουν τα επινεφρίδια που τις παράγουν με συνέπεια να εξασθαινουν και να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένος.

Αυτά τα φάρμακα, εάν εξαντληθούν όλες οι άλλες εναλλακτικές, τα χορηγεί ο ψυχίατρος.

Και εγώ λόγω εργασιακού άγχους είχα πάθει νευρική εξάντληση, σε σημείο να μην μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι μου το πρωί!

Με μια αγωγή που πήρα από ψυχιατρο παρόμοια με την δικιά σου, ευτυχώς λειτούργησε, και συνηλθα μέσα σε δύο μήνες.

Για όσο διάστημα την έπαιρνα ήμουν περίφημα.

Ο εφιάλτης όμως μετά ήταν, ότι οποτε τα σταματούσα τα συμπτώματα ξαναερχονταν.

Έτσι τελικά τα πήρα για πολλά χρόνια και τα σταμάτησα όταν άρχισαν να βλάπτουν τον οργανισμό μου από την μακροχρόνια χρήση, μετά από πολύ προσπάθεια και ταλαιπωρία.

Δεν συμβαίνει ίσως αυτό σε όλους αλλά από ότι διαβάζω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά τα φάρμακα.

Τώρα χωρις φάρμακο, αλλά διαμορφωνοντας εντελώς διαφορετικά το τρόπο ζωής μου, είμαι πολύ καλά και ευχαριστημένος.