Results 1 to 15 of 29
-
10-03-2008, 18:50 #1
Το πιο ενοχλητικο συμπτωμα της σχιζοφρενειας οπως το βιωνετε.
Θα ηθελα ενα feedback απο οποιοπαθεις για το ποιο ειναι το συμπτωμα που επηρεαζει κατα την γνωμη τους περισσοτερο τη ζωη τους.
Μπορειτε να διαβασετε εδω για συμπτωματα:
http://www.schizophrenia.com/diag.php
Με μια προυποθεση:
Ας αφησουμε στην ακρη τα λεγομενα positive(θετικα) symptoms τα οποια ειναι φρικτα...αλλα σε αυτα κυριως στοχευει η φαρμακευτικη αγωγη και ας μιλησουμε για τα αλλα...τα λεγομενα negative(αρνητικα) και cognitive (γνωστικα) symptoms.
Οποιος δεν τα καταφερνει στα αγγλικα μπορει να δει εδω:
https://www.e-psychology.gr/psychosi...ofreneias.html
Φυσικα γνωριζω οτι ειμαστε διαφορετικα ατομα...παιρνουμε ή δεν παιρνουμε διαφορετικες αγωγες...εχουμε την ασθενεια σε διαφορετικη \"κλιμακα\" και σιγουρα δεν εχουμε ολοι ολα τα συμπτωματα.
Αλλα ας κανουμε μια συζητηση.
Για να μη κανω ενα μακροσκελες πρωτο ποστ θα απαντησω αργοτερα ποιο θεωρω προσωπικα πιο ενοχλητικο.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
- 10-03-2008, 19:26 #2
σημερα ειμασταν με πολους συγγενεις και φιλους .
εκει ηταν ενας ξαδελφος μου μακρινος γυρω στα τριαντα και πολλοι αλλοι.
αυτος λοιπον ο ξαδελφος ας τον πουμε χαραλαμπο εχει διαγνωστει με σχιζοφρενεια εδω και δεκα τοσα χρονια. με νοσηλειες ιστοριες κ.τ.λ.
ενω ειναι πανεξυπνος ανθρωπος και βρισκεται σε αγωγη φαρμακευτικη , ειναι βρε παιδι μου πολυ ησυχος και εχει και τετοια αντιμετωπιση απο την θεοκουζουλη μαμα του που ο,τι και να κανει εκεινη θα τον μαλωσει. ο,τι και να κανει.
και ετσι ζει και κινειται καπως στην αφανεια...
με κανενα τροπο δηλαδη δε θα μπορουσε να συμμετασχει σε φορουμ , ανοιξει μπλογκ ,δουλεψει..
μου φαινεται να του πω ζησε γμτο
φυγε απο αυτο το περιβαλλον , παιρνε την αγωγη σου , και ζησε. εχεις τοσες δυνατοτητες.
αλλα δεν μπορω να του το πω
και μαλλον ο ιδιος δεν γνωριζω αν το σκεφτεται. περιοριζεται σε μια αντιπαλοτητα με τη μανα του αλλοτε αμυδρη και αλλοτε εντονη αλλα παντα το ιδιο.
σορυ αν εφυγα απο το θεμα.
10-03-2008, 19:36 #3
Οχι δεν ξεφυγες απο το θεμα λεγεται \"poverty of life\" ή αλλιως οπως λεμε \"φτωχεια ζωης\" και εχω διαβασει σχετικα...δεν νομιζω να το αναφερει στα λινκ που εδωσα γιατι ειναι καπως γενικευμενο και οφειλεται σε ολα τα επιμερους προβληματα...να εισαι σιγουρος οτι το ξερει αλλα δεν μπορει να \"ξεφυγει\"...και να πω την αληθεια διαβασες το μυαλο μου ή σε αυτο θα αναφερομουν ή στο αλλο που θα αναφερθω αργοτερα και ειναι πιο συγκεκριμενο.
Edit:Δεν εχω μονο διαβασει ... το νοιωθω κιολας.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
10-03-2008, 19:49 #4
poverty of life
τι σημαινει ακριβως?
τι πραγμα ειναι αυτο που σε κανει να μη ζεις αυτο που θελεις?
και να εισαι σε κατασταση: δε ζεις αλλα μην το σκεφτεσαι....
δεν λεω πως οι υπολοιποι αρπαζουμε ολες τις ευκαιριες...
10-03-2008, 20:05 #5
Βρισκομαι σε μια παρεα 10 ατομων...μιλανε...γελανε..εσυ καθεσαι ησυχος πετας που και που καμμια κουβεντα.
Πηγαινουν ταξιδια...πηγαινουν εκδρομες...εσυ προτιμας πολλες φορες να μη πηγαινεις πουθενα και να εχεις την ησυχια σου.
Βρισκεσαι στο χωρο της εργασιας...ολοι ασχολουνται με την εργασια και ενα σωρο αλλα πραγματα...μυνηματα στο κινητο...τηλεφωνηματα...να δουν τι καιρο κανει...να κουτσομπολεψουν...εσυ δεν βλεπεις κανενα νοημα σε ολα αυτα δεν συμμετεχεις...δεν τα βρισκεις μεσα στο συμπαν των ενδιαφεροντων σου.
Γιατι?
Δεν ξερω...δεν ηταν παντα ετσι...δεν ηταν ετσι πριν.
Δεν συμμετεχεις...δεν δυνασαι να συμμετεχεις...και επιθυμεις μια ησυχια.
Και μη κοιτας εμενα που τουλαχιστον στο internet ειμαι δραστηριος...σε αλλα πραγματα δεν ειμαι.
Εγω θα μιλησω για την
Alogia, or poverty of speech, is the lessening of speech fluency and productivity, thought to reflect slowing or blocked thoughts, and often manifested as short, empty replies to questions
που δεν ξερω που οφειλεται...ναι δυο γραμμες προταση ολες και ολες αλλα μπορουν να επηρεασουν τη ζωη σου σε απιστευτο βαθμο...αργοτερα ομως.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
10-03-2008, 21:28 #6
ειναι πραγματα που ομως σου λειπουν αφου τα εκανες παλια και τωρα σου ειναι δυσκολο.
αρα τα σκεφτεσαι
αλλα ειναι σαν να εχει ΄΄φτωχοποιηθει΄΄ το μυαλο σου και
αλλα δεν δυνασαι να τα εκφρασεις αμεσα οταν εισαι με ανθρωπους που τα εκφραζουν ενω αλλα δεν σε ενδιαφερουν καν.
ειναι σαν χαμηλοτερο επιπιπεδο αυτοεκφρασης και ενεργειας συγκρινοντας το με τον παλιο σου εαυτο αλλα και με τους συνανθρωπους σου
¨
αυτο που θελεις ειναι να μπορεις να εκφραζεσαι -δρας φλουεντλυ?
η να ζεις με ανθρωπους που δρουν στον ιδιο ρυθμο και σε αποδεχονται ακριβως οπως μπορεις να εισαι τωρα?
11-03-2008, 08:51 #7
Originally posted by keep_walking
Βρισκομαι σε μια παρεα 10 ατομων...μιλανε...γελανε..εσυ καθεσαι ησυχος πετας που και που καμμια κουβεντα.
Πηγαινουν ταξιδια...πηγαινουν εκδρομες...εσυ προτιμας πολλες φορες να μη πηγαινεις πουθενα και να εχεις την ησυχια σου.
Βρισκεσαι στο χωρο της εργασιας...ολοι ασχολουνται με την εργασια και ενα σωρο αλλα πραγματα...μυνηματα στο κινητο...τηλεφωνηματα...να δουν τι καιρο κανει...να κουτσομπολεψουν...εσυ δεν βλεπεις κανενα νοημα σε ολα αυτα δεν συμμετεχεις...δεν τα βρισκεις μεσα στο συμπαν των ενδιαφεροντων σου.
Γιατι?
Δεν ξερω...δεν ηταν παντα ετσι...δεν ηταν ετσι πριν.
Δεν συμμετεχεις...δεν δυνασαι να συμμετεχεις...και επιθυμεις μια ησυχια.
Και μη κοιτας εμενα που τουλαχιστον στο internet ειμαι δραστηριος...σε αλλα πραγματα δεν ειμαι.
Εγω θα μιλησω για την
Alogia, or poverty of speech, is the lessening of speech fluency and productivity, thought to reflect slowing or blocked thoughts, and often manifested as short, empty replies to questions
που δεν ξερω που οφειλεται...ναι δυο γραμμες προταση ολες και ολες αλλα μπορουν να επηρεασουν τη ζωη σου σε απιστευτο βαθμο...αργοτερα ομως....Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
..Μονο στα ηρεμα νερα καθρεφτιζεται κατι χωρις ν αλλαζει μορφη.
Μονο σ ενα ηρεμο μυαλο υπαρχει η καθαρη αντιληψη του κοσμου...
11-03-2008, 10:31 #8
Adzik,
ξερεισ...παραξενο αλλα ενω υπρχουν μερεσ που ειμαι πολυλογου και κοινωνικη...απο τια 10 μερασ τισ 8 θα προτιμησω ολα αυτα που λεσ... ακουω τι λενε οι αλλοι αλλα δεν συμετεχω , δεν θελω να συμετεχω,δεν με νιαζει θελω την ησυχεια μου..
επισης οτι ολοι οι υπολοιπποι εχουν πολυ περισσοτερη ενεργεια και μπορουν να συμμετεχουν σε πολυ περισσοτερα πραγματα απο μενα.
εγω αμα κουραστω μετα δεν ξερω τι λεω.
μου λεει αλλος κουραστηκα και τον βλεπω και χιουμορ κανει και για καφε θα παει.
αμα δεν εχω ορεξη και παω για καφε θα ειμαι πραγματικο ζομπι.θα με ρωτουν τι εχεις κ τι εχεις.
δε το λεω για πλακα. και δεν ειναι απο καταθλιψη.
δεν νομιζω πως εχω.
αμα με αφησεις στην ησυχια μου ειμαι μια χαρα.
δηλαδη μου αρεσουν οι κοινωνικες επαφες αλλα ρε παιδι μου σαν να μου αρεσουν σε πολυυυυυυ πιο χαλαρους ρυθμους απο τους υπολοιπους.
δηλαδη ολα αυτα που λεει ο keep_ με εκφραζουν παρα πολυ..
και ρωταω εγω μετα γιατι ....
α ειχα κανει ενα τεστ παλια προσωπικοτητας και μου ειπαν πως απλα λειτουργω σε ενα υπομανιακο επιπεδο.
εννοω οτι εκει που μετρονταν η μανια εμενα με ειχε βγαλει κατω του κανονικου.
no good news για ενα κοσμο που σε θελει διεκδικητικο:(
11-03-2008, 15:04 #9
ειναι πραγματα που ομως σου λειπουν αφου τα εκανες παλια και τωρα σου ειναι δυσκολο.
αρα τα σκεφτεσαι
αλλα ειναι σαν να εχει ΄΄φτωχοποιηθει΄΄ το μυαλο σου και
αλλα δεν δυνασαι να τα εκφρασεις αμεσα οταν εισαι με ανθρωπους που τα εκφραζουν ενω αλλα δεν σε ενδιαφερουν καν.
ειναι σαν χαμηλοτερο επιπιπεδο αυτοεκφρασης και ενεργειας συγκρινοντας το με τον παλιο σου εαυτο αλλα και με τους συνανθρωπους σου
¨
αυτο που θελεις ειναι να μπορεις να εκφραζεσαι -δρας φλουεντλυ?
η να ζεις με ανθρωπους που δρουν στον ιδιο ρυθμο και σε αποδεχονται ακριβως οπως μπορεις να εισαι τωρα?
Ναι τα σκεφτομαι...τωρα το τι θελω?
Τα θελω ολα που λεει ο λογος...δεν νομιζω να μεινω ποτε ευχαριστημενος με τον εαυτο μου,αλλα κατι τετοιο δεν ισχυει και για τους περισσοτερους ανθρωπους?
Το ζητημα ειναι οτι επηρθε η πτωση...ναι ολοι πεφτουν ισως οταν γερνανε...αλλα συνηθως η πορεια ειναι ανοδικη στην ζωη ενος ανθρωπου.
Ορισμενες ικανοτητες που τις θεωρουσα defacto επαψαν να υφιστανται ή υπολειτουργουν και δεν εχουν ερθει ακομα σε ενα αρκετα επιθυμητο επιπεδο...και αναφερομαι κυριως στις κοινωνικες μου δεξιοτητες,και ολο το κουβαρι που απαρτιζει αυτες.
Δεν νομιζω να εχω παντως υπερβολικες απαιτησεις απο τον εαυτο μου ή να βαζω απλησιαστους στοχους...απλησιαστος μου μοιαζει ο στοχος του συμβιβασμου και δεν νομιζω καν να θελω να πετυχω ενα τετοιο στοχο.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
11-03-2008, 19:03 #10
Τρια χρονια μετα το πρωτο επεισοδιο, ενα μηνα περιπου αφου συνηλθα απο το δευτερο, μπαινω παλι στην προσπαθεια να ισορροπησω σε προσωπικο, διαπροσωπικο και κοινωνικο επιπεδο. Οσο εγωιστηκο και αν φαινεται, πιστευω οτι ειμαι αρκετα δυνατος, γιατι εφτασα εντελως στον πατο του βυθου και καταφερα να κολυμπησω παλι στην επιφανεια. Δυο φορες. Εχοντας ξεπερασει εντελως τα θετικα συμπτωματα της υποθεσης, βρισκομαι και εγω πλεον αντιμετωπος με τα υπολοιπα. Φτου και απο την αρχη. Αλλα αυτη τη φορα νιωθω πιο δυνατος και συνειδητοποιημενος. Αν βγαλω τις φοβιες που εχω για πιθανα ψυχοσωματικα συμπτωματα, το βασικο μου προβλημα ειναι οτι εχω καψει ολες τις ασφαλειες που ειχα παλιοτερα. Εχω γινει πιο ευαλωτος και δεν μπορω να κρυψω αντιδρασεις μου, οι οποιες προκυπτουν καπως υποσυνειδητα και αυτοματα απο εξωτερικα ερεθισματα. Ετσι, ενω παλιοτερα δεν ειχα ιδιαιτερο προβλημα να εκτεθω σε επικινδυνες καταστασεις, τωρα ειμαι ιδιαιτερα προσεχτικος. Εχει και τα καλα του αυτο. Εχω μπει σε ενα παιχνιδι επιλογων και διεκδικησης. Παλιοτερα ημουν χυμα. Πλεον, προσπαθω να βρισκομαι με ανθρωπους που νιωθω ανετα, που δεν χρειαζεται να τους κρυψω κατι, που ειμαι ο εαυτος μου. Αλλα πρεπει να βρω παλι τις καταλληλες δυναμεις, ωστε να ανεχομαι ασχημες συμπεριφορες, να αντεχω σε περιπλοκες καταστασεις. Ας πουμε, ενα περιβαλλον δουλειας γραφειου, οπως δουλευα πριν καποιο καιρο ειναι για μενα σκοτωμα. Εχω σκεφτει πολλες φορες να παω να γινω αγροτης, οπως ο πατερας μου. Να κινουμαι, να ειμαι κοντα στη φυση, με απλους ευθεις ανθρωπους. Ειμαι ωρες, ωρες σκληρος με τον εαυτο μου και με τους γυρω μου. Και δεν βρισκω ευχαριστηση πουθενα. Ειμαι ηδονιστης, λεει ο γιατρος. Το ξερω. Αν δεν βρω ευχαριστηση καπου, τρεπομαι σε φυγη, το απορριπτω. Καταληγω να βαριεμαι ευκολα. Αλλα επειδη η πραγματικοτητα δεν αλλαζει απο εναν, προσπαθω παλι να ανασυγκροτηθω, να ενταχθω σε μια ομαδα ανθρωπων, φιλων, και να ανακαλυψω απο την αρχη την ανθρωπινη επαφη. Ναι. Θα τα μαθω ολα απο την αρχη, αν χρειαστει. Τελος το παιχνιδι των πολλαπλων πραγματικοτητων. Τελος οι ενοχες. Τελος οι εξυπναδες και τα μεγαλα λογια. Απλα και ομορφα. Και αν δεν αρεσουμε σε καποιους, δεν τρεχει τιποτα, αυτοι θα χασουν χεχε. Ειμαι σε καλο δρομο παντως. Δεν με πιανουν αμφιθυμικες φασεις. Εχω σταθεροποιηθει καπως, και εκει που ολοι ηταν εν δυναμει εχθροι, τωρα ειναι εν δυναμει φιλοι. Οσο για τις δεξιοτητες κλπ, πιστευω οτι ανακτουνται και ανακαλυπτουμε και νεες, αρκει να \"κολυμπησουμε\" και λιγο. Πολυ θεωρια επεσε και δεν ειναι καλο. Πριν λιγο καιρο ξεκινουσα να πω μια προταση και εχανα το νοημα στην πορεια. Τωρα ψαχνω να βρω το νοημα και αυτο ειναι παντου, γυρω μας, αρκει να βγουμε λιγο απο την απομονωση και το εαυτουλη μας.
11-03-2008, 20:59 #11
Να πω απλως οτι χαιρομαι που ανοιξα αυτο το νημα.
[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
12-03-2008, 04:10 #12
Λοιπόν να ξεκινήσω από τον τίτλο ο οποίος είναι λίγο ενοχλητικός. Το λέω αυτό διότι έχει επικρατήσει τελευταία να μη λέμε τη σχιζοφρένεια με το φυσικό της όρο γιατί περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων από ελαφρά μορφής μέχρι πολύ βαριάς.
Θα μπω κατευθείαν στο θέμα και θα πω ότι αυτό που με πειράζει έχει να κάνει με την αίσθηση της ακοής. Δηλαδή με ενοχλούν κάποιοι ήχοι, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος ρουφάει τη σούπα.
Τώρα έρχομαι στο πρόλογό μου και αναρωτιέμαι αν αυτό περιλαμβάνεται στα ελαφρά ή βαριά συμπτώματα. Νομίζω όμως ότι πολύ το παθαίνουν και δε πρέπει να τους συμπεριλαμβάνουμε στους σχιζοφρενείς. Σε μένα έχει δοθεί ο όρος ψυχωσική συνδρομή και νομίζω ότι ο πιο δόκιμος
12-03-2008, 05:59 #13
Misticos... ξερεισ ..νομιζω πωσ κατα καιρουσ συνβαινει σε ολουσ..χχεχεχε....εχει τυχει να ειμαι θυμωμενη με τον συντροφο μου και επειδη τον ακουγα να ξυνεται πχ μου ερχοταν να ουρλιαξω..η να του χωσω μια φαπα να σταματησει..λολ...
...Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
12-03-2008, 06:05 #14
Originally posted by researcher
Adzik,
ξερεισ...παραξενο αλλα ενω υπρχουν μερεσ που ειμαι πολυλογου και κοινωνικη...απο τια 10 μερασ τισ 8 θα προτιμησω ολα αυτα που λεσ... ακουω τι λενε οι αλλοι αλλα δεν συμετεχω , δεν θελω να συμετεχω,δεν με νιαζει θελω την ησυχεια μου..
επισης οτι ολοι οι υπολοιπποι εχουν πολυ περισσοτερη ενεργεια και μπορουν να συμμετεχουν σε πολυ περισσοτερα πραγματα απο μενα.
εγω αμα κουραστω μετα δεν ξερω τι λεω.
μου λεει αλλος κουραστηκα και τον βλεπω και χιουμορ κανει και για καφε θα παει.
αμα δεν εχω ορεξη και παω για καφε θα ειμαι πραγματικο ζομπι.θα με ρωτουν τι εχεις κ τι εχεις.
δε το λεω για πλακα. και δεν ειναι απο καταθλιψη.
δεν νομιζω πως εχω.
αμα με αφησεις στην ησυχια μου ειμαι μια χαρα.
δηλαδη μου αρεσουν οι κοινωνικες επαφες αλλα ρε παιδι μου σαν να μου αρεσουν σε πολυυυυυυ πιο χαλαρους ρυθμους απο τους υπολοιπους.
δηλαδη ολα αυτα που λεει ο keep_ με εκφραζουν παρα πολυ..
και ρωταω εγω μετα γιατι ....
α ειχα κανει ενα τεστ παλια προσωπικοτητας και μου ειπαν πως απλα λειτουργω σε ενα υπομανιακο επιπεδο.
εννοω οτι εκει που μετρονταν η μανια εμενα με ειχε βγαλει κατω του κανονικου.
no good news για ενα κοσμο που σε θελει διεκδικητικο:(
.γενικα 10000φωρεσ προτημω μια βολτα παρα να παω για καφε...το νιωθω σαν αχριστο και χαμενο χρονο....και κατι αλλο ..οι αλλοι μπορουν να καθησουν και 2 ωρεσ στον¨\"καφε\".... εγω μετα απο κανενα 20λεπτο..ειμαι χωρτατη..στοπ..φτανει....
τι παραξενοι που ημαστε ολοι εμεισ οι ανθρωποι..
.....Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
12-03-2008, 07:04 #15
Λοιπόν να ξεκινήσω από τον τίτλο ο οποίος είναι λίγο ενοχλητικός. Το λέω αυτό διότι έχει επικρατήσει τελευταία να μη λέμε τη σχιζοφρένεια με το φυσικό της όρο γιατί περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων από ελαφρά μορφής μέχρι πολύ βαριάς.
Θα μπω κατευθείαν στο θέμα και θα πω ότι αυτό που με πειράζει έχει να κάνει με την αίσθηση της ακοής. Δηλαδή με ενοχλούν κάποιοι ήχοι, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος ρουφάει τη σούπα.
Τώρα έρχομαι στο πρόλογό μου και αναρωτιέμαι αν αυτό περιλαμβάνεται στα ελαφρά ή βαριά συμπτώματα. Νομίζω όμως ότι πολύ το παθαίνουν και δε πρέπει να τους συμπεριλαμβάνουμε στους σχιζοφρενείς. Σε μένα έχει δοθεί ο όρος ψυχωσική συνδρομή και νομίζω ότι ο πιο δόκιμος
Υπό τον όρο ψυχωσικές διαταραχές περιλαμβάνεται μια σειρά διαταραχών, οι οποίες μοιράζονται κάποια κοινή συμπτωματολογία. Η σχιζοφρένεια αποτελεί μία, και συγκεκριμένα τη συχνότερη, από τις διαταραχές αυτές. ʼλλες διαταραχές που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, η παραληρητική διαταραχή, η βραχεία ψυχωσική διαταραχή, η επινεμόμενη ψυχωσική διαταραχή, η ψυχωσική διαταραχή που οφείλεται σε μια γενική σωματική κατάσταση ή σε ουσιοεξάρτηση, η επιλόχεια ψύχωση, καθώς και άλλες ψυχωσικές διαταραχές, που δεν προσδιορίζονται αλλιώς. Για καθεμιά από τις διαταραχές αυτές, όπως και για όλες τις ψυχικές διαταραχές, η διάγνωση τίθεται εφ\'όσον πληρούνται τα συγκεκριμένα για κάθε διαταραχή κριτήρια, που έχουν τεθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Σε γενικές γραμμές η διαφοροδιάγνωση των ψυχωσικών διαταραχών βασίζεται στη διάρκεια της ψυχωσικής συμπτωματολογίας, στην ταυτόχρονη παρουσία και άλλης, μη ψυχωσικού τύπου, συμπτωματολογίας, στην ακριβή φύση και έκταση της ψυχωσικής συμπτωματολογίας, στην παρουσία κάποιας οργανικής κατάστασης που μπορεί να σχετίζεται κτλ. Συνοψίζοντας λοιπόν οι όροι ψυχωσική διαταραχή και σχιζοφρενεια δεν ταυτίζονται, αλλά η σχιζοφρένεια αποτελεί μία από τις ψυχωσικές διαταραχές.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
Πώς;
14-06-2025, 02:52 in Κατάθλιψη - Δυσθυμία