Ψυχολόγος η ψυχίατρος;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 15 of 15
    Nefeli28
    Guest

Ψυχολόγος η ψυχίατρος;

Δεν ξέρω τι να κάνω. Βρίσκομαι σε ένα σημείο που το σημερινό σχήμα γιατρών/ειδικών δεν βλέπω να με βοηθάει ιδιαίτερα. Πηγαινω σε ψυχολογο εδώ και τρία χρόνια αλλά εν μέσω θεραπείας έφτασα στα χειρότερα μου κι αναγκάστηκα να πάρω φάρμακα και άρα να δω και ψυχίατρο.
    Συνεχίζω με την ψυχολογο και την ψυχίατρο την βλέπω μόνο για να γράψει τα χαπια μια φορά ατον έναν η στους δυο μήνες.
    Όμως δεν βλέπω προκοπη. Η κατάθλιψη και οι εμμονές ιδέες της ιδψ που έχω, επιδεινώνονται.
    Η απορία μου και η σκέψη κου είναι μήπως πρέπει να δω σε εβδομαδιαία βάση μόνο ψυχίατρο και να κόψω την ψυχολογο;
    Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω κουραστεί και απογοητευτεί από όλα....
    Μήπως η παρακολούθηση από ψυχίατρο αφού ούτως η άλλως είμαι με χάπια είναι προτιμότερη;

WhyAlwaysMe?
    Guest
    Ότι και να αποφασισεις,μην σταματησεις την ψυχοθεραπεία γενικά.

Senior Member
    Quote Originally Posted by WhyAlwaysMe? View Post
    Ότι και να αποφασισεις,μην σταματησεις την ψυχοθεραπεία γενικά.
    Γιατι?αφου οχι μονο δε τη βοηθησε αλλα την οδηγησε και στα φαρμακα

Senior Member
    Quote Originally Posted by Nefeli28 View Post
    Δεν ξέρω τι να κάνω. Βρίσκομαι σε ένα σημείο που το σημερινό σχήμα γιατρών/ειδικών δεν βλέπω να με βοηθάει ιδιαίτερα. Πηγαινω σε ψυχολογο εδώ και τρία χρόνια αλλά εν μέσω θεραπείας έφτασα στα χειρότερα μου κι αναγκάστηκα να πάρω φάρμακα και άρα να δω και ψυχίατρο.
    Συνεχίζω με την ψυχολογο και την ψυχίατρο την βλέπω μόνο για να γράψει τα χαπια μια φορά ατον έναν η στους δυο μήνες.
    Όμως δεν βλέπω προκοπη. Η κατάθλιψη και οι εμμονές ιδέες της ιδψ που έχω, επιδεινώνονται.
    Η απορία μου και η σκέψη κου είναι μήπως πρέπει να δω σε εβδομαδιαία βάση μόνο ψυχίατρο και να κόψω την ψυχολογο;
    Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω κουραστεί και απογοητευτεί από όλα....
    Μήπως η παρακολούθηση από ψυχίατρο αφού ούτως η άλλως είμαι με χάπια είναι προτιμότερη;
    ποσο καιρο παιρνεις φαρμακα?είδες καθολου βελτιωση?επισης,οταν εχεις και ιψδ εαν δεν ειναι καλη η ψυχοθεραπεια μπορει να τα κανει κ χειροτερα με τις ιδεοληψιες

Nefeli28
    Guest
    Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία πριν 3 χρόνια με την τωρινή ψυχολογο. Η διάγνωση ιδψ με ελαφριά κατάθλιψη.
    Εν μέσω θεραπείας και μετά απο 3 χρόνια έφτασα στο χειρότερο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω λόγω βαρύτατων ιδεοληψιών. Τότε μου είπε να πάρω ladose και να πάω σε νευρολόγο.
    Ο νευρολόγος που με είδε γέλαγε λέγοντας μου ότι δεν είναι δική του υπόθεση αυτά που έχω αλλά θέλω οπωσδηποτε ψυχίατρο.
    Ξαναρώτησα την ψυχολογο μου που να πάω και μου είπε βρες έναν οποιονδήποτε. Δηλ δρν είχε κάποιον να συστησει.
    Πήγα σε έναν άσχετο αλλά δεν μου φανηκε καλος. Κατέληξα στο Αιγινήτειο για απόπειρα αυτοκτονίας. Όταν έγινε αυτό η ψυχολόγος μου συνέστησε μια παλιά γνωστή της ψυχίατρο και πήγα εκει, χωρίς φυσικά να σταματήσω να βλέπω την ίδια.
    Το σχήμα ήταν 1 φορά την εβδομάδα ψυχολογο και στην ψυχίατρο μια φορα τον μηνα η και το δίμηνο.
    Φάρμακα παίρνω εδώ και 6 μήνες. Έχω αλλάξει 4 φορές αγωγη.
    Δεν υπάρχει καλυτέρευση.
    Η ερώτηση και απορία που κυριαρχεί τώρα μέσα μου είναι μήπως η περίπτωση μου είναι μόνο για ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή;
    Κι όχι αυτό το μια στο τόσο που βλέπω τώρα τη γιατρό.
    Αν το πω αυτό στην ψυχολογο θα αρνηθεί φυσικά. Δεν θα θέλει να χάσει τον πελάτη....
    Έχω πελαγώσει και δεν ξέρω τι είναι καλύτερο για μένα να κάνω....

Senior Member
    Quote Originally Posted by Nefeli28 View Post
    Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία πριν 3 χρόνια με την τωρινή ψυχολογο. Η διάγνωση ιδψ με ελαφριά κατάθλιψη.
    Εν μέσω θεραπείας και μετά απο 3 χρόνια έφτασα στο χειρότερο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω λόγω βαρύτατων ιδεοληψιών. Τότε μου είπε να πάρω ladose και να πάω σε νευρολόγο.
    Ο νευρολόγος που με είδε γέλαγε λέγοντας μου ότι δεν είναι δική του υπόθεση αυτά που έχω αλλά θέλω οπωσδηποτε ψυχίατρο.
    Ξαναρώτησα την ψυχολογο μου που να πάω και μου είπε βρες έναν οποιονδήποτε. Δηλ δρν είχε κάποιον να συστησει.
    Πήγα σε έναν άσχετο αλλά δεν μου φανηκε καλος. Κατέληξα στο Αιγινήτειο για απόπειρα αυτοκτονίας. Όταν έγινε αυτό η ψυχολόγος μου συνέστησε μια παλιά γνωστή της ψυχίατρο και πήγα εκει, χωρίς φυσικά να σταματήσω να βλέπω την ίδια.
    Το σχήμα ήταν 1 φορά την εβδομάδα ψυχολογο και στην ψυχίατρο μια φορα τον μηνα η και το δίμηνο.
    Φάρμακα παίρνω εδώ και 6 μήνες. Έχω αλλάξει 4 φορές αγωγη.
    Δεν υπάρχει καλυτέρευση.
    Η ερώτηση και απορία που κυριαρχεί τώρα μέσα μου είναι μήπως η περίπτωση μου είναι μόνο για ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή;
    Κι όχι αυτό το μια στο τόσο που βλέπω τώρα τη γιατρό.
    Αν το πω αυτό στην ψυχολογο θα αρνηθεί φυσικά. Δεν θα θέλει να χάσει τον πελάτη....
    Έχω πελαγώσει και δεν ξέρω τι είναι καλύτερο για μένα να κάνω....
    αυτα θα τα δεις στο μελλον....τωρα πρεπει να πηγαινεις πιο τακτικα στην αρχη σε εναν ψυχιατρο αφου δεν εχεις δει καλυτερευση...μεχρι να σταθεις στ ποδια σου,,,,κ τοτε σκεφταισε αν κ καθε ποτε θα κανεις ψυχοθεραπεια

Nefeli28
    Guest
    Πήγα στην προγραμματισμένη συνεδρία με την ψυχολογο και της ειπα ότι νιώθω κάποια πραγνατα μεταξύ μας ότι δεν λειτουργούν. Ότι δεν ξέρω ποιος και τι φταίει, αλλά εγώ δεν βλέπω καλυτέρευση.
    Της ειπα ότι ενώ είμαστε 3 χρόνια σε θεραπεία, εν μέσω αυτής της θεραπείας εγώ χειροτέρεψα κι έφτασα στον πάτο. Δεν υποτροπιασα απλώς, έπεσα κατακόρυφα από κει που ήμουν αισθητά καλύτερα.
    Σε αυτό είχαν συμβάλλει κατά την άποψη μου κάποιες προτροπές/νουθεσίας από την πλευρά της για να κάνω κάποια ριζοσπαστικά πράγματα στη ζωή μου.
    Τη ρώτησα αν αυτά τα είχε σκεφτεί καλά και κατά ποσο θα βοηθούσαν ένα άτομο σαν κι εμένα με σοβαρο ιδεοψυχαναγκασμο. Σε εκείνο το σημείο αρνήθηκε αυτά που μου είχε πει. Είπε ότι δεν μου πρότεινε ποτε πράγματα ενώ τα είχε προτείνει! Κι εγώ τα ακολούθησα σαν οδηγίες για να καλυτερευσω τη ζωή μου.
    Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μου έλεγε ψέματα. Ότι δεν τα είπε ενώ τα έχει πει! Και μάλιστα σε στόμφο και ιδιαίτερο ζήλο για να τα κάνω....!!
    Στη συνέχεια η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από το πως θα βοηθηθω τελικά και τι μπορεί να γίνει. Της ανέφερα ότι έχω πολύ έντονες αυτοκτονικές σκέψεις και τότε μου είπε να πάω να κλειστώ στο νοσοκομείο.
    Επίσης μου πρότεινε να φύγω από τη δουλειά και να φύγω από το σπίτι και να τους παρατήσω όλους αν θέλω να γινω καλά. Να νοικιασω ένα air bnb και να τους παρατήσω όλους!!
    Στο τέλος με αποχαιρέτησε κι εγώ έμεινα σύξυλη γιατί δεν πήγα να της πω ότι θα φύγω, αλλά να ζητήσω να δω τι μπορούμε να κάνουμε για να γινω καλύτερα.
    Απλά της ανέφερα και τους προβληματισμούς μου γαι την θεραπεία και την πορεία της, πράγμα ππυ θεωρώ πως όταν προκύπτει πρέπει να είναι προς συζήτηση κι όχι ο ασθενής να το κρύβει από φόβο πως θα το πάρει ο θεραπευτής.
    Κατάλαβα από το πρώτο λεπτό ότι τσαντιστηκε και θύμωσε όταν της ειπα ότι εν μέσω θεραπείας εγώ αρρώστησα χειρότερα. Προσπάθησε να το κρύψει και στη συνέχεια άρχισε τα ψέμματα που ανέφερα.
    Έχω απογοητευτεί παρα πολυ. Ήμουν 3 χρόνια εκει, σε κάποια πράγματα βοηθήθηκα αλλά τώρα στην ουσία με άφησε να φύγω ενώ εγώ δεν ζήτησα κάτι τέτοιο.
    Επίσης αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να αφήνεις να φυγει τον θεραπευόμενο σου που τον έχεις 3 χρόνια εκει ενώ σου λέει πως έχει αυτοκτονικές σκέψεις;
    Στη χειρότερη μου φάση λοιπόν βρίσκομαι ξαφνικά με την ψυχολογο να με χαιρετάει.
    Αισθάνομαι ότι φταιω εγώ. Και το κυρίαρχο προβκημα όλα αυτά τα χρόνια ήταν αυτό. Η βαθιά ενοχική μου προσωπικότητα και το φταίξιμο που ένιωθα για όλα.
    Νιώθω πως επειδή της μίλησα για όλα αυτά φταιω εγώ. Και τώρα τα έκανα σκατα και δεν ξέρω πια τι θα γίνει από δω και πέρα. Δεν ξέρω τι να κάνω.....

Senior Member
    Πριν φτάσω να διαβάσω το τελευταίο σου μήνυμα, σκέφτηκα μήπως είναι ώρα να αλλάξεις ψυχολόγο. Τώρα που διάβασα και το τελευταίο, είμαι σίγουρη. Αν ο ψυχίατρος εκτός από το να γράφει χάπια μπορεί να ξεκινήσει και ψυχανάλυση/ψυχοθεραπεία, δες μήπως σου κάνει μιας και ξέρει το ιστορικό σου. Ωστόσο αν βλέπεις ότι μετά από κάποιο καιρό η ψυχοθεραπεία έχει βαλτώσει και δεν σε βοηθάει, καλό είναι να ψαχτείς και αλλού. ΟΚ, δώσε χρόνο, όχι και να αλλάζεις τους ψυχολόγους σαν τα πουκάμισα. Αλλά αν δεν βλέπεις πρόοδο ή βλέπεις ότι δεν επικοινωνείτε...

Senior Member
    Νefeli28 άκου με. Πριν κάποια χρόνια όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία πήγα κι εγώ αρχικά σε ψυχολόγο. Σε έναν, δύο, τρεις, τέσσερις. Προκοπή δεν ειδα, έφτασα στα χάπια και στον ψυχίατρο. Αλλά κάποια στιγμή είδα ότι ούτε με το να πηγαίνω απλά μια φορά τον μήνα να μου γράφει χάπια κ να μη μιλάμε γίνεται δουλειά. Τελείως τυχαία από άλλη γιατρό μου συστήθηκε ψυχίατρος που είναι και ψυχοθεραπευτης μαζί. Πήγα επιφυλακτικα γιατί δεν πολυπιστευω τις ψυχοθεραπείες.ομως ο συγκεκριμένος μάλλον φαίνεται να ξέρει τι κάνει. Από τη στιγμή που κατάλαβα ότι ο άνθρωπος ένα του λέω, δέκα καταλαβαίνει, είπα θα δώσω μια ακόμα ευκαιρία. Νομίζω πως γίνεται δουλειά. Εννοείται ποτέ ξανά σε ψυχολόγο, λυπάμαι, αλλά οι περισσότεροι είναι κομπογιαννιτες κ στην ουσία δεν κάνουν τίποτα. Να βρεις γιατρό, ψυχίατρο που να κάνει και ψυχοθεραπεία κ να γνωρίζει από ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή.

Banned
    Quote Originally Posted by lloullou00 View Post
    Νefeli28 άκου με. Πριν κάποια χρόνια όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία πήγα κι εγώ αρχικά σε ψυχολόγο. Σε έναν, δύο, τρεις, τέσσερις. Προκοπή δεν ειδα, έφτασα στα χάπια και στον ψυχίατρο. Αλλά κάποια στιγμή είδα ότι ούτε με το να πηγαίνω απλά μια φορά τον μήνα να μου γράφει χάπια κ να μη μιλάμε γίνεται δουλειά. Τελείως τυχαία από άλλη γιατρό μου συστήθηκε ψυχίατρος που είναι και ψυχοθεραπευτης μαζί. Πήγα επιφυλακτικα γιατί δεν πολυπιστευω τις ψυχοθεραπείες.ομως ο συγκεκριμένος μάλλον φαίνεται να ξέρει τι κάνει. Από τη στιγμή που κατάλαβα ότι ο άνθρωπος ένα του λέω, δέκα καταλαβαίνει, είπα θα δώσω μια ακόμα ευκαιρία. Νομίζω πως γίνεται δουλειά. Εννοείται ποτέ ξανά σε ψυχολόγο, λυπάμαι, αλλά οι περισσότεροι είναι κομπογιαννιτες κ στην ουσία δεν κάνουν τίποτα. Να βρεις γιατρό, ψυχίατρο που να κάνει και ψυχοθεραπεία κ να γνωρίζει από ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή.
    στειλε μ σε μηνυμα ποιος ειναι

Nefeli28
    Guest
    Εννοείς ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή ε;

Senior Member
    Ναι, ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτη. Joanna22 στείλε μου εσύ π.μ. γιατί δεν το χω με τα μηνύματα, όλο προσπαθώ να στείλω και δε μπορώ

Nefeli28
    Guest
    Άρα φτου κι απ την αρχή.
    Αυτό μοιάζει κάπως απογοητευτικό αλλά και ελπιδοφόρο ταυτόχρονα.
    Είναι κάπως μπερδεμένα τα πράγματα μέσα μου αλλά σαν κάτι να μου λέει πως αυτός ο κύκλος έκλεισε. Πως δεν έχει πια να μου προσφέρει κάτι ο συγκεκριμένος ειδικός.
    Νομίζω κι εγώ ότι χρειάζομαι κάποιον εξειδικευμένο ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή πάνω στην ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή.
    Αν γνωρίζει κάποιος από εσάς κάποιον στην Αθήνα ας στείλει ένα πμ.
    Σας ευχαριστώ...

Senior Member
    Η ψυχολογος δειχνει πολυ λαθος.
    Κανενας γιατρος δεν εχει το δικαιωμα να συμβουλευει να κανεις αυτες τις αλλαγες στην ζωη σου αν δεν σε βρισκει συμφωνη.

Πιστευω πως ολα χρειαζεται να γινονται με συζητηση που ο θεραπευομενος να καταληγει μονος στα συμπερασματα του λειτουργωντας καπως σαν καθρεφτης του εαυτου του.

Βρισκω ακρως χειραγωγικη την ψυχολογο σου κ το να αρνειται νουθεσιες ειναι μια τακτικη χειραγωγησης που λεγεται gaslighting.

Βρισκουν πατημα στο οτι νιωθουμε συγχισμενοι κ αβοηθητοι κ το λαθος το δικο μσς ειναι οτι αποζηταμε την καθοδηγηση απο δηθεν αυθεντιες.
    Ετσι ειναι πολυ ευκολο να μπεις σε καλουπια δικα τους κ σε χειραγωγηση.
    It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti

Nefeli28
    Guest
    Πάντα μου έκανε 2-3 ερωτήσεις αλλά τελικά τις απαντήσεις και τα συμπεράσματα τα εβγαζε εκείνη. Είναι πολύ καλή στο life coaching, αλλά τα δικά μου θέματα δεν σταματούσαν εκει.
    Είχαν ως βάση σοβαρή διαταραχή ιδεοληψιών και εμμονών και δυστυχώς αφέθηκα σε αυτό που λες αυθεντία. Έχοντας μάλιστα μια ήδη αποτυχημένη σχέση με εναν άλλο ψυχολογο (δεν ήταν καν ψυχολόγος αποδείχτηκε τελικά), έπεσα με τα μούτρα πανω σε αυτην θεωρώντας την Θεό.
    Ένιωθα τη χειραγώγηση αρκετές φορές αλλά έλεγα ότι είναι μέρος αυτού που χρειάζεται να γίνει για να καλυτερευσω.
    Δεν κατέληγα μόνη μου στα συμπεράσματα όπως λες, δίνονταν εύκολα στο πιάτο. Και μετά τα επεξεργαζομουν.
    Νιώθω πως υπέρ βασίστηκα πάνω της και έκανα πως δεν έβλεπα λάθη και αστοχίες από τη μεριά της.
    Το γεγονός ότι μου είπε να ξεκινήσω αντικαταθλιπτικό χωρίς να έχει το δικαίωμα να το κάνει και το γεγονός ότι δεν είχε ΚΑΝΕΝΑΝ ψυχίατρο να μου συστήσει, είναι κάτι που δεν το χωράει ο νους μου. Ήμουν στα πρόθυρα αυτοκτονίας όταν γινόντουσαν αυτά.
    Αν συνέβαιναν αυτά σε συγγενικό της πρόσωπο, πάλι δεν θα ήξερε ΚΑΝΕΝΑΝ να συστήσει για βοηθεια;;;;