Results 16 to 30 of 90
Thread: Αυτοβοήθεια για όλους
-
07-02-2009, 17:07 #16
kapatosg μπραβο σου.στην αρχη και γω παλευα με την σκευψη οτι εγω εχω ψυχ προβληματα?ειμαι τρελη?αλλα τελικα το δεχτικα και προσπαθω να το ξεπερασω .και πυστευω οτι δεν ειμαι τρελη επειδη εχω αγχος μιας και ειναι πολοι π ειναι στην θεση μου.εγω ομως δεν γινοταν να μην παρω φαρμακα θα τρελενομουνα,σερνομουνα δεν μπορουσα να παρω ανασα αλλα ξερω οτι μονο και με ψυχοθεραπεια φευγει το ρποβλημα.το εχω ψαξει καλα το θεμα γιατι αγαπαω πολυ την ζωη τον γιο μου και δεν ειμαι ανθρωπος που το βαζει ευκολα κατω!
- 07-02-2009, 22:51 #17
Καλησπέρα κι από εμένα!Πιστεύω ότι η Σοφία μίλησε πολύ σωστά.Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φάρμακα-καλώς ή κακώς-είναι απαραίτητα.Συμφωνώ στο ότι όλα ξεκινάνε από το μυαλό μας και ότι η θέληση του κάθε ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα φάρμακα πολλές φορές λειτουργούν και ως \"συμπληρώματα\" σε ουσίες που λείπουν από τον οργανισμό μας.
Όπως πολλοί φίλοι από εδώ μέσα,έχω δοκιμάσει πολλές φορές που μου συμβαίνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο να δοκιμάσω να το περάσω χωρίς φάρμακα και έχω υποφέρει πολύ!Με την συμβολή των φαρμάκων,κατάφερα να δω τα πράγματα πιο αισιόδοξα,ηρέμησα και έκανα την ψυχοθεραπεία μου πιο άνετα.
Σίγουρα δεν συμφωνώ με την αλόγιστη και άσκοπη χρήση φαρμάκων,και για κανένα τρόπο δεν αντικαθιστάνε την ψυχοθεραπεία.Νομίζω όμως ότι σε μεγάλο βαθμό είναι αλληλένδετα και συμβάλλουν στην πιο γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος
09-02-2009, 14:25 #18
Γεια και πάλι σε όλους. Υπενθυμίζω ακόμη μια φορά ότι δεν είμαι κατά των φαρμάκων, είμαι κατά της αδράνειας των ανθρώπων, της έλλειψης πίστης, της έλλειψης ελπίδας και θάρρους, της απαισιοδοξίας και της νοθρώτητας!!
Όπως ανέφερα και πιο πριν, το θέμα μου είναι η αυτοβοήθεια και πως προσπάθεί ο καθένας να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση. Πρότεινα ήδη μια άσκηση χαλάρωσης, θα ήθελα αν γίνεται να συμμετέχετε και εσείς. Πείτε την γνώμη σας, την συμβουλή σας, πείτε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείτε να διώξετε το άγχος σας ή τους πανικούς ή την κατάθλιψη.
Προτείνω ακομη μια ασκηση:
Προκαλέστε τον πανικό!!
Όσο και να σας ακούγετε περίεργο, είναι ένα απλό κόλπο για να αφεθείτε και να απαλλαχθείτε απο τον φόβο που τρέφει την αλυσίδα των πανικών!
Μπορείτε να έχετε ένα επεισόδιο πανικού αμέσως τώρα, την στιγμή που διαβάζετε το κείμενο??
Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Κάντε το ίδιο με καταστάσεις που σας προκάλεσαν τον πανικό.
Προσωπικά το επεδίωξα κατά την διάρκεια της εργασίας μου, όταν προσπαθούσα να χαλαρώσω με φίλους, όταν γευμάτιζα με τους γονείς μου. Αν και όλες αυτές ήταν καταστάσεις που ανεξήγητα μου είχαν προκαλέσει πολλές φορές κρίσεις πανικού, όταν προσπαθούσα να τις προκαλέσω εγώ, ποτέ δεν ήρθαν. Έτσι κατάφερα να αφεθώ μέσα στις συγκεκριμένες καταστάσεις και να μην φοβάμαι ότι κάθε φορά θα μου συμβεί το ίδιο!!
Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται επίφοβο για κάποιους μια κρίση πανικού, αλλά παίξτε με την ιδέα και απομυθοποιήστε την! Προσπαθήστε να ξεφτιλίσετε τους δαίμονες σας...
09-02-2009, 14:27 #19
Επίσης μπορείτε να προτείνετε καποια βιβλία που ενδεχομένως σας έχουν βοηθήσει, πέραν της ψυχοθεραπείας.
Για παράδειγμα ένα καλό βιβλίο είναι το:
\"Ξεπερνώντας τον πανικό\", Θωμάς Καλπάκογλου, εκδόσεις Ελλ.Γράμματα.
09-02-2009, 15:20 #20
μακάρι να ήταν τόσο εύκολο όσο και αν συμφωνώ μαζί σου δεν μπορώ να προκαλέσω κρίση πανικού γιατί φοβάμαι πάρα πολύ.όταν πάθαινα κρίσεις πανικού φοβόμουν κάτι εξωπραγματικό και όχι τόσο ότι θα πεθάνω ή ότι θα τρελαθώ.δυστυχώς τα φάρμακα μου είναι απαραίτητα για την θεραπεία μου αν και φοβάμαι μήπως εξαρτηθώ από αυτά δεν θέλω να υπάρχουν τέτοια φάρμακα μέσα στο σπίτι μου όμως δεν γίνεται διαφορετικά.κάθε μέρα προσεύχομαι να περάσει αυτό που ζω και να ξυπνήσω ένα πρωί χωρίς να χρειάζεται να χαπακωθώ για να περάσει η μέρα μου καλά.
θα διαβάσω το βιβλίο που προτείνεις γιατί το διάβασμα είναι κάτι το οποίο με ηρεμεί και με κάνει να ξεχνιέμαι αρκεί το περιεχόμενο του βιβλίου να είναι επικοδομητικό.
ένα πολύ καλό βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και με βοήθησε πολύ είναι το:
\"ψυχική απελευθέρωση\" του αρχ.Καλλίστρατου Λυράκη.
εμένα προσωπικά με βοήθησε να βρω τον τρόπο και την μέθοδο με τα οποία πέτυχα να κατακτήσω και να ζήσω την ψυχική μου απελευθέρωση.
10-02-2009, 07:40 #21
Λίτσα καλημέρα! Υπομονή, κάποια στιγμή όλα θα περάσουν, θέλει χρόνο. Μην σε φοβίζει τίποτα, κατά την διάρκεια μιας κρίσης, εκτός απο ψευδή μηνύματα του κεντρικού νευρικού σου συστήματος, τίποτα παραπάνω δεν πρόκειται να συμβεί!
Θα ψάξω το βιβλίο που λες, μόνο απο τον τίτλο φαίνεται καλό. Αυτή την περίοδο και μένα με βοηθάνε πολύ τα βιβλία να ξεχνιέμαι και να αφήνομαι!
Επίσης ένα πολύ καλό που διαβάζω εγώ τώρα είναι το \"Ο Ηρωας Μέσα Μας\" της Πηρσον Καρολ εκδόσεις Παλλαδιο.
Και μην ξεχνάς...αυτό που σου συμβαίνει τώρα, ΔΕΝ αντιπροσωπεύει την ζωή σου, είναι μόνο ένα κομμάτι του προσωπικού σου ταξιδιού...
11-02-2009, 10:13 #22
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε όσους έχουν δεχθεί ψυχοθεραπεία. Κάνω δυαδική ψυχοθεραπεία εδώ και δύο μήνες περίπου, οι οποίοι περιλαμβάνουν και αξιολογήσεις χαρακτήρα, ψυχιατρική εκτίμηση κλπ. Σε αυτό το σημείο οι ψυχολόγοι με παροτρύνουν και μου προτείνουν να μπω σε ψυχοθεραπευτική ομάδα, προκειμένου να καταφέρω να αφεθώ και να αποβάλλω σιγά σιγά το άγχος μου μαθαίνοντας να δρω μέσα απο την ομάδα.
Εαν κάποιος έχει ασχοληθεί θα ήθελα να μου πει κατά ποσο έχει νόημα αυτή η διαδικασία και αν πραγματκά οφελεί. Μήπως θα έπρεπε να αναζητήσω κάποιον ψυχολόγο που ασχολείται αποκλειστικά με \"γνωσιακό μοντέλο συμπεριφοράς\" και αγχώδης διαταραχές?
11-02-2009, 16:05 #23
Kapatosg,
τί εννοεις με τον ορο δυαδικη ψυχοθεραπεια?πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
11-02-2009, 17:43 #24
Εννοώ την κλασσική ψυχοθεραπεία όπου βρίσκεσαι εσύ και ο ψυχολόγος, άσχετα απο την μέθοδο που επιλέγει να σε προσεγγίσει!
Πάντως όταν είχα ρωτήσει την ψυχολόγο μου αν εφαρμόζει γνωσιακό μοντέλο συμπεριφοράς για την θεραπεία του άγχους μου, είχε απαντήσει ότι η τελευταία μέθοδος που έχει ανακαλυφθεί (δεν θυμάμαι όνομα) περιέχει λίγο απ\'όλα για πιο σωστή προσέγγιση του ατόμου.
11-02-2009, 18:18 #25
Αυτό που σου απάντησε η ψυχολόγος δεν είναι κάποια μέθοδος που έχει τελευταία ανακαλυφθεί, αλλά η τάση που επικρατεί τελευταία να χρησιμοποιείται μια πιο συνθετική-εκλεκτική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία, αντί για ένα μόνο μοντέλο. Έτσι η θεραπευτική διαδικασία είναι πιο ευέλικτη και ανταποκρίνεται καλύτερα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι δεν βοηθιούνται περισσότερο από συγκεκριμένες προσεγγίσεις, π.χ. μπορεί εσύ να νιώθεις καλά μέσα σε ένα γνωσιακό πλαίσιο θεραπείας και να έχεις καλά και επαρκή αποτελέσματα μόνο με αυτό.
Όσο για την ομάδα, νομίζω πως εάν έχεις κάνει ατομικές συνεδρίες μόνο δύο μήνες ως σήμερα, είναι ίσως λίγο νωρίς, ειδικά αν το βάρος μέχρι σήμερα έχει δοθεί στο διαγνωστικό κομάτι.
Μιλώντας για αυτοβοήθεια, πολύ καλά βιβλία έχουν και οι εκδόσεις Πατάκη, στη σειρά \'βιβλιοθεραπεία\'.
Γιατί αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να αναζητήσεις ψυχολόγο που ασχολείται αποκλειστικά με το γνωσιακό μοντέλο? Μήπως από όσα έχεις διαβάσει στα βιβλία αυτοβοήθειας πιστεύεις ότι θα σου ταίριαζε μια τέτοια προσέγγιση ή για κάποιον άλλο λόγο?
11-02-2009, 18:31 #26
Μαρίνα σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου, όσο καταλαβαίνω απο τα λόγια σου μάλλον ασχολείσαι με ψυχολογία.
Δεν είναι κάτι που έχω διαβάσει σε βιβλία, απλά είναι η τάση να φοραμε ταμπέλες ή να χανόμαστε σε ένα χείμαρο πληροφοριών στο Internet! Προσωπικά ταυτίζομαι πολύ με απόψεις άλλων σε συζητήσεις αλλά και στο Internet και μάλλον αυτό είναι λάθος γιατί υιοθετώ κάποιες ορολογίες και δεν καταφέρνω να αφεθώ σε πιο ειδικούς ανθρώπους να κάνουν την δουλειά τους.
Απο ην άλλη είναι η τελειομανία και τα τόσα χρήματα που δίνω για την ψυχοθεραπεία και απλά αναζητώ την καλύτερη πιθανή λύση στο πρόβλημα μου.
Όσο για τις ομάδες θα αρχίσω περίπου σε ένα μήνα, ακόμη είμαι σε δυαδικές συναντήσεις.
11-02-2009, 18:51 #27
Χμμμ τελειομανία ε? Ελπίζω η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει κυρίως σε αυτό
Λέγεται ότι η γνωσιακή είναι πολύ αποτελεσματική στις αγχώδεις διαταραχές και πιο σύντομη σε διάρκεια. Στην ουσία έχει απλά πιο μετρήσιμη αποτελεσματικότητα. Όσο για το σύντομη, στην κλινική πράξη σπάνια αρκεί μόνο η γνωσιακή προσέγγιση ή η προτεινόμενη διάρκεια. Δεν είμαι ενάντια, αντίθετα θεωρώ ότι μπορεί να έχεις σημαντικό όφελος, απλά δεν βλέπω κάποιον επαρκή λόγο για να προσανατολιστείς αυτή τη στιγμή σε μια αμιγώς γνωσιακή προσέγγιση αλλάζοντας θεραπευτή.
Η καλύτερη λύση είναι να συνεχίζεις σταθερά σε κάτι που αισθάνεσαι ότι σε βοηθά, μέχρι του σημείου που νιώθεις ότι δεν έχει κάτι άλλο πια να προσφέρει.
12-02-2009, 09:19 #28
Ποια γνωσιακη και μπουρδες.Καθε αμερικανιά που βγάλαν οι άσχετοι των ασφαλιστικών ταμείων στο Αμέρικα για να μειωσουν το κοστος της μακροχρονης θεραπειας για τα στελεχη που αγχωνονται στο χρηματιστηριο και τις πολυεθνικες και θελουν να τους τονωσουν το εγω τους και να τους πουνε οτι η καταθλιψη και το αγχος δημιουργουνται απο τη διχοτομη σκεψη,οτι τα βλεπουν ασπρο μαυρο και οτι οι ιδιοι δεν ειναι αχρηστοι αλλα νιωθουν ετσι γιατι ο τροπος σκεψης τους ειναι δυσλειτουργικος?Πλακα μας κανουν οι ψυχολογοι που τελειωνουν 4 χρονια γενικη ψυχολογια μετα παρακολουθανε κατι σεμιναρια γνωσιακου τυπου χωρις να χουνε κανει αυτοψυχαναλυση ουτε οι ιδιοι?Μαλακες ειναι οι ψυχαναλυτες που ξαπλωνουν στο ντιβανι 4 φορες τι βδομαδα για 5 χρονια για να μπορουν να αντεξουν το αγχος και να ειναι πιο αποτελεσματικοι συναισθηματικααπεναντι στους ασθενεις τους?Εχω διαβασει το βιβλιο του Beck για τη γνωσιακη θεραπεια και εκτος απο οτι οτι μου φανηκε τελειως απλουστευμενο και μηχανικο ως προς τον τροπο αντιληψης της ψυχικης αρρωστιας δεν λαμβανει υποψη το πιο σημαντικο πραγμα στη θεραπεια.Τον συναισθηματικο κοσμο του ασθενη.Μην ξεχναμε οτι η νευρωση δεν ειναι μια διαταραχη γνωστικη ουτε νοητικη αλλα κατεξοχην συναισθηματικη.Ο αλλος δεν αυτοκτονει η δεν παιρνει ναρκωτικα γιατι σκεφτεται οτι ειναι αχρηστος και αβοηθητος αλλα γιατι νιωθει απελπισια.Και επιπλεον δεν μπορει να παει ενα παιδι που εχει κακοποιηθει σεξουαλικα να κανει γνωστικη θεραπεια και να του πει ο θεραπευτης φταιει ο τροπος σκεψης σου που νιωθεις ασχημα!!!Ημαρτον.Τελος μην ξεχναμε οτι σε ολα μα ολα τα βιβλια ψυχοπαθολογιας και θεωριων προσωπικοτητας το συντριπτικο μερος του βιβλιου αναφερεται στην ψυχοδυναμικη αποψη για την αναπτυξη του ανθρωπου και οχι στο γνωστικο και συμπεριφορικο μοντελο.Οι μηχανισμοι αμυνας,η μεταβιβαση,οι διαταραχες εχουν ψυχοδυναμικη προελευση και χρησιμοποιουνται σαν οροι απο ολη το συνολο της ψυχιατρικης κοινοτητας της εποχης μας.
12-02-2009, 13:21 #29
Velout είναι σημαντική η αποψή σου, και γω κατά βάθος γνωρίζω ότι μπορεί να είναι χρονοβόρο, αλλά είναι πιο ουσιαστικό να εμβαθύννει κανείς στην προσωπικότητα του ανθρώπου και όχι απλά στον τρόπο που σκέφτεται!
Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε όμως ότι πολοί άνθρωποι έχουν βοηθηθεί απο την γνωσιακή. Τέλος πάντων με κάθε τρόπο εγώ πηρα τις απαντήσεις μου. Όπως πιο πάνω είπε και η Μαρίνα, ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβεις ότι μια διαδικασία έχει ουσία, είναι να παρατηρήσεις αν σου δίνει κάτι. Συμπληρώνω ότι βρίσκω καλύτερο το να σου δίνει η διαδικασία μια βαθύτερη αλλαγή, παρά μια επιφανειακή αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Ίσως το να \"σκαλίσεις τα μέσα σου\" παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά και περισσότερο πόνο κάποιες φορές, εντούντοις χτυπάει το πρόβλημα στην ρίζα!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας για την συμμετοχή!
12-02-2009, 13:30 #30
Originally posted by velout
Ποια γνωσιακη και μπουρδες.Καθε αμερικανιά που βγάλαν οι άσχετοι των ασφαλιστικών ταμείων στο Αμέρικα για να μειωσουν το κοστος της μακροχρονης θεραπειας για τα στελεχη που αγχωνονται στο χρηματιστηριο και τις πολυεθνικες και θελουν να τους τονωσουν το εγω τους και να τους πουνε οτι η καταθλιψη και το αγχος δημιουργουνται απο τη διχοτομη σκεψη,οτι τα βλεπουν ασπρο μαυρο και οτι οι ιδιοι δεν ειναι αχρηστοι αλλα νιωθουν ετσι γιατι ο τροπος σκεψης τους ειναι δυσλειτουργικος?Πλακα μας κανουν οι ψυχολογοι που τελειωνουν 4 χρονια γενικη ψυχολογια μετα παρακολουθανε κατι σεμιναρια γνωσιακου τυπου χωρις να χουνε κανει αυτοψυχαναλυση ουτε οι ιδιοι?Μαλακες ειναι οι ψυχαναλυτες που ξαπλωνουν στο ντιβανι 4 φορες τι βδομαδα για 5 χρονια για να μπορουν να αντεξουν το αγχος και να ειναι πιο αποτελεσματικοι συναισθηματικααπεναντι στους ασθενεις τους?Εχω διαβασει το βιβλιο του Beck για τη γνωσιακη θεραπεια και εκτος απο οτι οτι μου φανηκε τελειως απλουστευμενο και μηχανικο ως προς τον τροπο αντιληψης της ψυχικης αρρωστιας δεν λαμβανει υποψη το πιο σημαντικο πραγμα στη θεραπεια.Τον συναισθηματικο κοσμο του ασθενη.Μην ξεχναμε οτι η νευρωση δεν ειναι μια διαταραχη γνωστικη ουτε νοητικη αλλα κατεξοχην συναισθηματικη.Ο αλλος δεν αυτοκτονει η δεν παιρνει ναρκωτικα γιατι σκεφτεται οτι ειναι αχρηστος και αβοηθητος αλλα γιατι νιωθει απελπισια.Και επιπλεον δεν μπορει να παει ενα παιδι που εχει κακοποιηθει σεξουαλικα να κανει γνωστικη θεραπεια και να του πει ο θεραπευτης φταιει ο τροπος σκεψης σου που νιωθεις ασχημα!!!Ημαρτον.Τελος μην ξεχναμε οτι σε ολα μα ολα τα βιβλια ψυχοπαθολογιας και θεωριων προσωπικοτητας το συντριπτικο μερος του βιβλιου αναφερεται στην ψυχοδυναμικη αποψη για την αναπτυξη του ανθρωπου και οχι στο γνωστικο και συμπεριφορικο μοντελο.Οι μηχανισμοι αμυνας,η μεταβιβαση,οι διαταραχες εχουν ψυχοδυναμικη προελευση και χρησιμοποιουνται σαν οροι απο ολη το συνολο της ψυχιατρικης κοινοτητας της εποχης μας.
Σου γράφω χωρίς καμία εμπάθεια, ελπίζω να μη με παρεξηγήσεις.
Νέα μαμά με ιστορικό αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης
29-07-2025, 13:00 in Ψυχολογική Υποστήριξη & Αυτοβοήθεια