Results 1 to 13 of 13
Thread: Έχω να κάνω μια ερώτηση...
-
21-12-2019, 16:24 #1
Έχω να κάνω μια ερώτηση...
Θέλω να ρωτήσω κάτι... Αισθάνεστε ποτέ ότι οι γύρω σας ακόμα και κάποιοι κοντινοί σας άνθρωποι που είναι ψυχικά υγιείς δεν μπορούν να σας καταλάβουν;
Στέκεσαι εδώ, δυο μέτρα μακριά μου όμως για μένα αυτά τα δυο μέτρα είναι ένα αδύνατο ταξίδι...
- 21-12-2019, 16:31 #2george1520Guest
Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να καταλάβει τον άλλο 100%.. Αλλα βιώματα, άλλοι χαρακτήρες, άλλος τρόπος σκέψης. Όσο αφορά το κομμάτι κατάθλιψη, άγχους και γενικά ότι αφορά την ψυχή αυτό γίνεται χειρότερο.. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Ακόμη και κάποιος πέρασε ή περνά ότι και εσύ. Εδώ δεν το καταλαβαίνουμε εμείς που τα περνάμε. Φόβοι για ηλιθια πράγματα, ανάγκες που πριν δεν είχαμε, άγχος για ανούσια πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άλλος δεν μας αγαπά ή δεν μας νοιάζεται.. Αν βλέπουμε ότι ο άλλος προσπαθεί τότε αυτό πρέπει να μας είναι αρκετό.
21-12-2019, 16:36 #3
Δεν είπα ότι δεν είναι αρκετό αλλά στεναχωριέμαι όταν πολύ κοντινοί μου άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν κάποιες αντιδράσεις και με παρεξηγούν και νομίζουν ότι οι λόγοι που με κάνουν ν' αντιδρώ έτσι είναι άλλοι που δεν είναι καλοί... Αν το εκφράζω με σαφήνεια γιατί το κεφάλι μου είναι καζάνι αυτή τη στιγμή...
Στέκεσαι εδώ, δυο μέτρα μακριά μου όμως για μένα αυτά τα δυο μέτρα είναι ένα αδύνατο ταξίδι...
21-12-2019, 16:41 #4george1520GuestΒαλτα σε μια σειρά. Αποτύπωσε τα εδώ για να μπορείς να ακούσεις γνώμες.. Το να προσπαθεί ο άλλος για μένα θα ήταν αρκετό..
21-12-2019, 16:52 #5
Να, για παράδειγμα σήμερα ήθελα να πάω να ψωνίσω κάτι με τον αδελφό μου αλλά δεν ήθελε και στεναχωρήθηκα κι αγχώθηκα για το αν θα το προλάβω αύριο (θα πήγαινα μόνη μου αλλά ήθελα μια δεύτερη γνώμη) και καθόμουν κι έκλαιγα στο δωμάτιο μου χωρίς να του πω τίποτα όμως... Δεν ξέρω αν το κατάλαβε, νομίζω ναι κι επειδή είχαμε πάει ένα σύντομο ταξίδι πριν λίγες μέρες άκουσα που έλεγε στη μαμά μου κάτι του στυλ "πήγαμε ταξίδι, δεν είναι ευχαριστημένη;" που φυσικά και είμαι, γι' αυτό και δεν παραπονέθηκα και κλείστηκα στο δωμάτιο μου να υποφέρω μόνη μου και κρυφά και δεν θέλω να με θεωρεί αχάριστη, θέλω να καταλαβαίνει ότι είναι το άγχος που με κάνει να αντιδρώ έτσι κι όχι η αχαριστία, δεν θέλω να σκέφτεται άσχημα για μένα όταν αυτό δεν έχει βάση... Τα είπα κατανοητά τώρα; Δεν μπορώ καλύτερα αυτή τη στιγμή...
21-12-2019, 17:00 #6
Και εγω ετσι αισθάνομαι. Ειδικα καποιος που δεν ειχε ποτε του καποιο ψυχολογικό προβλημα δεν μπορει να το καταλαβει. Ισως μετα απο συζήτηση αλλα και παλι να σε νιώσει δεν θα τα καταφέρει. Η μητερα μου εχει καταθλιψη εδω και πολλα χρονια οσο εγω ημουν ακομα απολύτως υγιής και δεν καταλάβαινα. Τις ελεγα μην στεναχωριέσαι κανε αυτο κ κανε εκεινο λες και ηταν ολα τοσο απλα αλλα τωρα που το έπαθα και εγω την καταλαβαινω απολυτα!
Δυστηχως ο φιλος μου πολλες φορες νομιζει οτι δεν τον θελω η οτι εχω κατι μαζι του και πρεπει συνεχεια να του εξηγω οτι απλα εγω δεν ειμαι καλα . Ισως να προσπαθούσες να τους εξηγήσεις με ηρεμία και να τους πεις οτι η συμπεριφορά αυτη ειναι μερος της αρρώστιας και οτι πρεπει να το δεχτούν. Σου ευχομαι καλη τυχη!
21-12-2019, 17:09 #7
21-12-2019, 19:08 #8
Νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να μην απογοητεύεσαι τόσο πολύ από τους άλλους είναι να μην έχεις υψηλές προσδοκίες αλλά καταλαβαίνω πως αυτό είναι δύσκολο γενικά για όλους. Ακόμα και άτομα που έχουν βιώσει τα ίδια πράγματα δεν θα είναι σε θέση να σε καταλάβουν πλήρως και αυτό είναι λογικό μιας και η κάθε κατάσταση από μόνη της είναι ξεχωριστή, όπως και ο κάθε άνθρωπος. Ούτε εσύ άλλωστε θα είσαι σε θέση να καταλάβεις τον άλλον πλήρως.
Ο αδερφός σου π.χ μπορεί να σκέφτηκε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να είσαι καλά και τώρα να μην είναι σε θέση να μοιραστείτε άλλο χρόνο μαζί. Μπορεί να μην είχε κέφια, μπορεί να ήταν κουρασμένος, μπορεί να έγινε κάτι άλλο και να μην ήθελε να σου το πει για να μην σε στεναχωρήσει και με που σε είδε πως τελικά στεναχωρήθηκες που δεν ήρθε μαζί σου, αντέδρασε κι' αυτός περίεργα μιας και θέλει να είσαι καλά... Θέλω να πω, καμιά φορά πρέπει να σκεφτόμαστε και τους άλλους και να τους δικαιολογούμε. Δεν έχουμε μόνο εμείς προβλήματα. Δεν σου είπα ότι είχες παράλογες απαιτήσεις, αλλά καμιά φορά αυτό το "ψυχικά υγιής" καταντάει και λίγο καραμέλα. Όλοι δικαιούνται να έχουν τις μαύρες τους ή να ξεσπάνε. Απλά αν δεν θέλουμε να μας παρεξηγούν, καλώς ή κακώς, όσο δύσκολο κι' αν είναι, πρέπει να εξηγούμε την θέση μας. Λογικά όταν το κάνεις θα σου μιλήσει και εκείνος πιο ειλικρινά και θα λυθεί η παρεξήγηση.
21-12-2019, 19:21 #9
Ίσως κι εδώ να έγινε μια παρεξήγηση γιατί δεν τον κατακρίνω άρα δεν χρειάζεται να τον δικαιολογήσω που δεν ήθελε να πάμε... Απλά θα ήθελα να καταλαβαίνει ότι το ότι στεναχωρήθηκα δεν ήταν λόγω αχαριστίας, αυτό μόνο... Αν βρω κάποια κατάλληλη στιγμή θα προσπαθήσω να του εξηγήσω...
21-12-2019, 19:30 #10
Όχι κατάλαβα τι είπες. Γι' αυτό σου είπα να του μιλήσεις για να λυθεί η παρεξήγηση (γιατί περί αυτού πρόκειται).
Απλά σου λέω πως αν καταλαβαίνεις και εσύ τους λόγους που κάποιος άλλος δεν μπορεί, μπορεί να σταματήσεις να νιώθεις τόσο άσχημα ή ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει μιας και ούτε εμείς μπορούμε να καταλαβαίνουμε τους άλλους.
21-12-2019, 19:51 #11
Μμμ, ίσως αυτό που λες να βοηθάει στο να μην νιώθω ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει αλλά στο να μη στεναχωριέμαι δύσκολα γιατί υπάρχει ήδη η κατάθλιψη οπότε όταν περιμένω κάτι για να χαρώ έστω και λίγο και δεν μπορώ να το κάνω απογοητεύομαι και στεναχωριέμαι... Δεν ξέρω αν υπάρχει λύση σ' αυτό, θα το συζητήσω με τον γιατρό μου στην επόμενη συνεδρία...
21-12-2019, 20:00 #12
Τουλάχιστον ξέρεις πως ο αδερφός σου είναι εκεί, σε αγαπάει και σε στηρίζει ακόμη κι' αν καμιά φορά δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Ίσως αν είχες από πριν ένα plan b σε περίπτωση που γίνει κάτι στραβό και δεν πετύχει αυτό που ήθελες να κάνεις εξαρχής. Π.χ σε ευχαριστούν τα ψώνια και οι βόλτες με τον αδερφό σου αλλά ξέρεις πως αν τύχει κάτι εκείνη την μέρα που το κανονίσατε θα χαλαστείς. Τότε έχε στο μυαλό σου και κάτι άλλο που μπορεί να σε ευχαριστεί για να το κάνεις σε περίπτωση που δεν μπορεί ο αδερφός σου. Π.χ να ζωγραφίσεις, να πας για τρέξιμο, να κάνεις το αγαπημένο σου χτένισμα στα μαλλιά, να μιλήσεις με άλλη φίλη ή συγγενή σου στο τηλέφωνο ή να τους πεις αν είναι free εκείνη την μέρα και δεν μπορεί ο αδερφός σου, να πάτε μαζί. Οτιδήποτε που θα σε κάνει να αξιοποιήσεις ευχάριστα τον χρόνο σου και να ξεχαστείς ώστε να μην σε επηρεάζει αρνητικά. Η καλή διάθεση εξαρτάται από τις δραστηριότητες που διαλέγεις εσύ να κάνεις και από τον τρόπο που επιλέγεις και πεισμώνεις να σκέφτεσαι. :)
Μια ιδέα έδωσα. Σίγουρα να το συζητήσεις με τον γιατρό σου.
22-12-2019, 00:02 #13george1520GuestΓιατί σε ενόχλησε τόσο το γεγονός ότι ο αδελφός σου δεν ήθελε να πάει; και η απορία σου ήταν από την αρχή γιατί οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν; Αν δεν είχε όρεξη γιατί να έρθει μαζί σου; Μπορώ να καταλάβω ότι στεναχωρηθηκες που δεν μπήκε στην θέση σου.. Αλλά ούτε εσύ μπηκες στην δική του. Είναι κρίμα να στεναχωριέσαι για τόσο απλά πράγματα.. Πρέπει κάπως να προστατέψεις τον εαυτό σου και να μην τον βάζεις σε αυτή την διαδικασία με τόσο απλά πράγματα.
Last edited by george1520; 22-12-2019 at 00:41.