Ενοχικό σύνδρομο
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 5 of 5
    WhyAlwaysMe?
    Guest

Ενοχικό σύνδρομο

Nομίζω ο τίτλος τα λέει όλα.
    Η τάση ενός ατόμου να κατηγορεί τον εαυτό του για πολλά πράγματα,αν όχι για όλα.Μια αρνητική τάση,συνεχόμενης ''αυτοενοχοποίησης'' για οτίδηποτε,από το πιο σημαντικό έως το τέρμα ασήμαντο.
    Να σκέφτεται/να λέει συνέχεια ''Εγώ φταίω,εγώ τα σκάτωσα,εγώ είμαι υπεύθυνος κλπ''
    Ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει μερίδιο ευθύνης.Είτε γιατί όντως δεν φταίει,είτε γιατί στην πραγματικότητα δεν έγινε κάτι ώστε να φταίει.Και να έγινε κάτι,νομίζω ότι στην πραγματικότητα η ''καταστροφή'' που έχει προκαλέσει δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαντάζεται το ίδιο το άτομο.
    Τι μπορεί να φταίει για το ενοχικό σύνδρομο?
    Γιατί ένας άνθρωπος μπορεί οδηγείται συνέχεια σε ένα τέτοιο αυτοκαταστροφικό μοτίβο ως προς την ψυχική του υγεία?
    Πόσο κακό άραγε παίζει να του κάνει τόσο ''αυτομαστίγωμα'' και κατά πόσο επηρεάζει τις σχέσεις με τους υπόλοιπους συνανθρώπους του?
    Πιστεύω ένα χαρακτηριστικό ατόμου με ενοχικό σύνδρομο είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης,αγάπης προς τον εαυτό του.(Ίσως ακόμη και μίσος για την ίδια του την ύπαρξη?)Όπως επίσης,η ύπαρξη χειριστικών ανθρώπων στο περιβάλλον ενός ατόμου να έχει γεννήσει την συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Αφήνω το εν λόγω κείμενο γιατί τροφή προς σκέψη και συζήτηση,και ίσως επανέλθω με κανένα κατάλληλο,ανάλογο άρθρο περί του θέματος.

hlias1988
    Guest
    το εχω πολυ αυτο που λες....

Senior Member
    Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμα τα παρακάτω...

– Η ενοχή είναι το δυσάρεστο συναίσθημα της αυτοκατηγορίας.

– Υπάρχουν ενοχές χωρίς λάθη και λάθη χωρίς ενοχές.

– Η ενοχή μπορεί να γεννηθεί όταν μπω στη θέση του άλλου, όταν φανταστώ πως υποφέρει.

– Ενοχές νιώθουμε μόνο όταν δεχθούμε πως ο άλλος που μας κατηγορεί για κάτι έχει δίκιο κι επειδή έχει δίκιο ζητάει κάτι από εμάς που οφείλουμε να δώσουμε (απαίτηση).

– Ένοχος νιώθει κανείς μόνο όταν οι απαιτήσεις των άλλων συμφωνούν με τις δικές του.

– Ενοχικό άτομο είναι το απαιτητικό άτομο.

– Επαναστροφή: Στρέφω ένα αρνητικό συναίσθημα σ’ εμένα για να μην το ξεσπάσω πάνω σε κάποιον άλλον.

– Σταματάμε να νιώθουμε ενοχές όταν στρέφουμε την επιθετικότητα μας προς κάποιον άλλον πέρα απ’ τον εαυτό μας.

– Ο θυμός εκφράζεται με τρεις τρόπους: με ενοχές, με κατάθλιψη και με ψυχοσωματικές ασθένειες.

– Αν πιστέψουμε κάποιον που θα ‘ρθει να μας πει “Με κάνεις να νιώθω υπέροχα” τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ ακούσουμε και το “Με κάνεις να νιώθω απαίσια”. Εναλλακτικά ας δεχθούμε πως ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα του και κανένας δε μπορεί να κάνει κανέναν να νιώσει τ’ οτιδήποτε.

– Η αίσθηση παντοδυναμίας μας κάνει να νιώθουμε υπεύθυνοι αλλά και ταυτόχρονα ένοχοι για τα πάντα.

– Η παγκόσμια φιλανθρωπική δράση βασίζεται στην ενοχή πολλών ανθρώπων για το γεγονός πως ζουν καλύτερα από πολλούς άλλους ανθρώπους.

– Ο οίκτος είναι ποταπή σκέψη. Είναι το συναίσθημα όσων είναι υπερόπτες κι όσων νιώθουν ότι είναι ανώτεροι από πολλούς άλλους.

– Η ενοχή είναι ένα φίμωτρο που το φοράμε μόνο σε όσους δε δαγκώνουν!
    Last edited by Aeon; 09-06-2020 at 15:17.

hlias1988
    Guest
    εμενα ξερεις τι με φοβιζει?

Επαναστροφή: Στρέφω ένα αρνητικό συναίσθημα σ’ εμένα για να μην το ξεσπάσω πάνω σε κάποιον άλλον.

εχω ξεσπασει πολλες φορες στην μανα μου... και το εχω μετανιωσει ... με αποτελεσμα να νιωθω παλι ενοχες........................

Κι εγώ το έχω πολύ αυτό.. είναι ο λόγος της κατάθλιψης μου.. η ψυχολόγος είπε ότι δεν αγαπάω τον εαυτό μου γι αυτό το κάνω