Results 16 to 27 of 27
-
23-03-2009, 02:57 #16
Originally posted by PETRAN
Ναι, το θέμα όμως είναι ότι αν το φάρμακο σου προκαλέσει χειρότερη δυσλειτουργία (ακόμα και στυτική δυσλειτουργία, για να μην μιλήσουμε για τα άλλα προβλήματα όπως επιπέδωση συναισθημάτων και το άκρως επικίνδυνο που μπορεί να είναι ο αυξημένος αυτοκτονικός ιδεασμός κατά τις πρώτες ημέρες λήψης τους) και το όφελος του είναι μικρό σέ σχέση με το πρόβλημα που προκάλεσε (και το περισσότερο όφελος προέρχεται από ένα placebo effect), τότε δεν υπάρχει και πολύ νόημα να το χορηγήσει κάποιος ε? Όχι περισσότερο από καραμέλες halls τουλάχιστον.
Moυ άρεσε πολύ αυτό το κείμενο..Λοιπόν ναι.Να ένας επαγελματίας ψυχικής υγείας που κατανοεί το θέμα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας παρνέργειας των φαρμάκων ενώ άλλοι στον ασθενή το κάνουν μόκο,το προσπερνάνε ή λένε πως δεν φταίνε τα χάπια.Χμμμ..Όσο για την επιπέδωση συναισθήματος εξίσου δεν την αποδέχονται αλλά την αποκαλούν σταθεροποίηση.Δεν είναι ισοπεδωμένο το συναίσθημα απλά πιο σταθερό.Ως οριακή και απ\'όσα κατάλαβα τα χάπια τα πήρα λόγω κατάθλιψης,για να μειωθεί το άγχος(το μετέωρο άγχος του οριακού) και η ένταση που βίωνα..Ναι τα χάπια με βοήθησαν και τα πήρα με τη θέλησή μου γιατί δεν άντεχα ό,τι βίωνα.Ευτυχώς που υπήρξαν.Δεν συμφωνώ όμως με την αλόγιστη χρήση-συνταγογράφηση.Επίσης είναι κρίμα να μένεις σε μία κατάσταση ναι μεν χωρίς πολλά καταθλιπτικά επεισόδια αλλά με μια αίσθηση επίπεδου συναισθήματος..Τουτέστιν συναίσθημα σαν ρουτίνα.Χωρίς τις διακυμάνσεις που θα συναντούσες παλιά όπου ένα χρώμα σου θύμιζε κάτι,μια μουσική κάτι και γενικά είχες μια ποικιλία συναισθηματικών παραστάσεων..Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο να είσαι στην κατάθλιψη ή να στερείσαι συναισθηματικών ερεθισμάτων και να βιώνεις το κενό μιας ανιαρής ζωής..Δεν ξέρω αν βίωνα κενό ως οριακή ή κενό ως ασθενής με φαρμακευτική αγωγή αντικαταθλιπτικών που δημιουργούν επιπέδωση συναισθήματος.Θέλω να ελαττώσω τα χάπια ώστε να τα σταματήσω αλλά η αλήθεια είναι ότι αν και δεν το λένε μοιάζουν ως εξαρτητικές ουσίες που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να λειτουργήσει..Παθαίνω σύνδρομο στέρησης.Από προσωπική εμπειρία είναι δύσκολο να κόψεις τα χάπια και να μην ξανακυλήσεις.Αισθάνομαι λες και κάνω απεξάρτηση από πρέζα.
- 23-03-2009, 16:34 #17
για το αρχειο απλα θα ηθελα να σασ πω πως και εγω εχω περασει απτο μονοπατι της καταθλιψης και εχω γινει και εγω πειραματοζωο στα χερια του εκαστοτε γιατρου.αυτος ειναι κ ο λογος που διαφωνω τοσο εντονα με τη συνταγογραφιση φαρμακων στο 80 τα εκατο των περιπτωσεων.αυτα...
25-03-2009, 11:31 #18
Συνεχιστε παρακαλω, με εξιταρει το debate αυτο.
28-04-2009, 04:30 #19
Originally posted by christialena
θαυματα κανουν οι ανθρωποι αν θελουν να ειναι ζωντανοι κ να μην περιμενουν ενα χαπακι να τους αναστησει.αν ηταν τοσο απλη και μονοδιαστατη η βελτιωση της ζωης μας τοτε ολοι θα περναμε ενα χαπακι και αυτο το φορουμ δε θα ειχε λογω υπαρξης ουτε εγω ερωτηματα γυρω απτο placebo.
Δεν λεω πως θεραπευουν την καταθλιψη, αλλα ανακουφιζουν την ψυχη και απαλυνουν τα συμπτωματα. Δηλαδη αυτο που ειναι το εκ πρωτης το ζητουμενο. Εστω και placebo να ειναι δεν με ενδιαφερει. Μ ενδιαφερει να ζησω σαν ανθρωπος. Και μεχρι στιγμης -καλως ή κακως- εχω βρει ΜΟΝΟ αυτον τον τροπο.
28-04-2009, 14:19 #20
agapiti dodeka μιλασ για ψυχη.....απλα κοιταξε τις πωλησεις των φαρμακοβιομηχανιων και δυστηχως θα διαπιστωσεις πως μοναχα εσυ ενδιαφερεσαι για αυτη....αν εσενα δε σε απασχολει το γεγονος οτι τα αντικαταθλιπτικα εχουν αποδεδειγμενα το ιδιο αποτελεσμα με το placebo και εισαι ευτυχισμενη με το να κοροιδευεις τον εαυτο σου εφ ορου ζωης τοτε σιγουρα δεν ειμαι εγω αυτη που θα σου αλλαξει αποψη και κοσμοθεωρια.....
29-04-2009, 10:50 #21
Petran, δεν μας έχεις παραθέσει την ίδια την μελέτη που βγάζει τα αντικαταθλιπτικά άχρηστα για τους περισσότερους. Κατά τα άλλα δεν καταλαβαίνω το κόλλημα με την χημική ανισσοροπία. Ο μηχανισμός δράσης των SSRIs/SSREs αφορά την επαναπρόσληψη σεροτονίνης. Μπορεί είτε ενισχύοντας είτε αναστέλοντας την επαναπρόσληψή της, οι νευρώνες να γίνονται πιο ευερέθιστοι. Μπορεί υπεύθυνη της όλης υπόθεσης να είναι αυτή η \"πάθηση της σκέψης\" - ψυχο-ιός που μεταβάλλει τις φυσιολογικές δομές του εγκεφάλου, τις οποίες προσπαθούμε να επαναφέρουμε με την χρήση των αντικαταθλιπτικών, χωρίς να εξαλείφουμε την γενεσιουργό αιτία τους. Μπορεί αυτός ο ψυχο-ιός να \"μεταλλάσσεται\" κάτω από τις καινούριες συνθήκες και να \"προσφέρει\" την \"επιπέδωση του συναισθήματος\" υπό την χρήση των SSRIs... Μπορεί ακόμα μπορεί, να έχει πια τρελαθεί...
29-04-2009, 17:52 #22
lllogan, τη σχετική πρωτότυπη έρευνα είχα παραθέσει εγώ σε προηγούμενο μήνυμα, σε αυτήν αναφέρεται και ένα αρθράκι που παρέθεσε ο PETRAN:
http://medicine.plosjournals.org/archive/1549-1676/5/2/pdf/10.1371_journal.pmed.0050045-L.pdf
Δες στην τελευταία σελίδα το editor\'s note στο μπλε πλαίσιο που τα συνοψίζει.
21-07-2009, 23:26 #23
Προσωπικα δεν πιστεύω πως ειναι θέμα εγκεφάλου. Απλώς το συναισθηματικό πεδίο εκδηλώνεται στο νοητικό πεδίο.
15-06-2011, 00:48 #24
Μπράβο Πετράν που ενημερώνεις. Ούτε και 'γω πίστευα στην χημική ανισορροπία. Το ζήτημα είναι σαφώς πολυπαραγοντικό και επηρεάζεται και από τα γεγονότα της ζωής του ασθενή. Εγώ πάιρνω τα sertral. Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχω αν εξαιρέσουμε την ανησυχία και το άγχος που εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτά αυξάνουν ή μειώνουν την σεροτονίνη; Αν θέλεις παρέθεσε μας κάποιο λινκ και για τ' άλλα.
έτσι γιατί περίεργα την είδα...
15-06-2011, 06:06 #25
Ωραίο θέμα και πολύ κατατοπιστικός! (δυστυχώς δεν μπορούσα να βάλω θ.α) Αυτά τα SSRE πού τα βρίσκουμε; :-Ρ
""Ο μοναδικός σκοπός του e-psychology είναι να προσφέρει έναν χώρο όπου όλοι θα μπορούν να ανταλλάξουν [B]ιδέες[/B] και [B]εμπειρίες[/B] και να συζητήσουν θέματα της Ψυχικής Υγείας.""
15-06-2011, 12:06 #26
http://insciences.org/article.php?article_id=9973#pics καινουριο mri που βρισκει συνδεσεισ στον εγκεφαλο δωρεαν
και στα ελληνικα http://translate.google.com/translat...tbb=1&ie=UTF-8
15-06-2011, 19:44 #27
Και σε λίγο καιρό θα βγει μια νέα έρευνα που θα ακυρώνει τις εξελίξεις που ανέφερε στο αρχικό ποστ ο Πετράν και πάει λέγοντας....Προσωπικά μετανιωνω που δεν πήρα φαρμακευτική αγωγή χρόνια πριν, φοβούμενη όλα αυτά περί επιπεδότητας των συναισθημάτων. Πόσο το μετανιώνω. Γιατί ούτε την υγρασία μου έχασα, ούτε τα συναισθήματά μου "πάγωσαν".
Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του άγχους ή της κατάθλιψης δε θα ήθελα πάντως να ακυρώσω καμία τακτική, καμια φαρμακευτική ή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Για μένα ακόμη και ΕΝΑΣ ανθρωπος να ανακουφιστεί παίρνοντας το όποιο φάρμακο ή κάνοντας μόνο ψυχοθεραπεία, αξίζει τον κόπο.Αξιζει τον κόπο να υπάρχει στην αγορά φαρμακο που μπορεί να βοηθήσει εστω και ΕΝΑΝ άνθρωπο. Ολα τα υπόλοιπα δεν με ενδιαφέρουν. Είναι σαν τα προγραμματα απεξάρτησης, άλλοι είναι υπέρ των στεγνών άλλοι υπερ των υποκαταστατων, και στα δυο υπάρχουν ανθρωποι που πέτυχαν ή απέτυχαν.
Πώς να είμαι ικανοποιημένη με την έλλειψη ζωής;
04-08-2025, 16:10 in Κατάθλιψη - Δυσθυμία