Ειλικρινα τι θα σκεφτοσασταν...
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 42
    Senior Member

Ειλικρινα τι θα σκεφτοσασταν...

...αν συναντουσατε καποιον και σας ελεγε οτι πασχει απο σχιζοφρενεια?
    Βεβαια το ειλικρινα ειναι μεγαλη υποθεση...λεμε τωρα.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Άραγε ποια είναι τα συμπτώματα του?Που επηρεάζει τη ζωή του?
    Προσωπικά θα προσπαθούσα να τον πλησάσω κ να μάθω περισσότερα για τη ζωή του κ την ασθένεια.
    Δεν ξέρω αλλά βλέπω με ιδιαίτερη συμπάθεια άτομα με σχιζοφρένεια...άγνωστο το γιατί.

Senior Member
    Γιατι εχεις γνωρισει το Vince και μενα ισως μεσω του φορουμ...χωρις να ξεχναμε τους υπολοιπους απλως ειμαστε αυτοι που γραφουμε περισσοτερο και ειμαστε \"καλα\" παιδια:)
    Προσωπικα θα τον αντιμετωπιζα απο μηδενικη βαση δηλαδη οτι \"βλεπω\" οπως σε ολους τους αλλους.
    Εχω γνωρισει καποιους τυπους με ψυχολογικα real life ποτε δεν τους ρωτησα απο τι ακριβως πασχουν αλλα αλλοι μου ειναι συμπαθεις αλλοι οχι,αλλα ειναι ολοι μια χαρα τυποι.
    Αλλοι ανιαροι,αλλοι ενδιαφεροντες,αλλα κανενας \"επικινδυνος\" ή \"παλιοχαρακτηρας\" γενικα.Ισως και να ειμαι τυχερος γιατι γενικα δεν συνανταω παλιοχαρακτηρες ή απλως πιστευω πολυ στην καλοσυνη του κοσμου και ειμαι λιγο αφελης.
    Αλλα συνηθως αυτο που δινεις στους αλλους αυτο παιρνεις.
    Πρεπει να πατησεις μερικους καλους για να δεις τον πραγματικο χαρκατηρα τον αλλον ή να βρεθεις σε αναγκη και εμενα δεν μου εχει χρειαστει τιποτα απο τα δυο,εχω τη δουλεια μου σε ενα πολιτισμενο περιβαλλον και η ζωη μου κυλαει μια χαρα περα απο την βαριεμαρα και την μοναχικοτητα που νοιωθω πολλες φορες.
    Αλλα ξεφυγα εκτος θεματος,για να επανερθω θα επαναλαβω οτι τους αντιμετωπιζω ολους απο μηδενικη βαση και η μηδενικη βαση για μενα ειναι πρωτιστα σεβασμος με αυτον που μιλαω.
    Οχι δεν σκοπευω να πω σε καποιον απο τι πασχω,αυτο θα ηταν πιστευω μεγαλο σφαλμα απο μερους μου αλλωστε εχω εσας για να μιλαω για αυτην την ασθενεια:)
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Το θέμα νομίζω keep είναι να εξετάσεις την ερώτηση σου και από άλλη οπτική. Σε απασχολεί τι θα σκεφτεί κάποιος που θα γνωρίσει έναν \"σχιζοφρενή\" ή σε απασχολεί τι θα πει κάποιος που θα γνωρίσει τον keep_walking? Σε επέκταση της ερώτησης σου συλλογίζομαι. Τι θα σκεφτεί ο οποιοσδήποτε αν γνωρίσει έναν ψυχικά ασθενή < έναν ψυχικά κουρασμένο < έναν άνθρωπο με προβληματισμούς < έναν άλλο οποιονδήποτε άνθρωπο?

Αρκετές φορές έχω αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν να κάνουμε σκέψεις για τον τάδε, να λέμε για παράδειγμα ότι είναι ανέλπιστος, να κατανοούμε την έννοια της απελπισίας αλλά να μην την έχουμε γνωρίσει και εμείς οι ίδιοι ως πιο συχνό ή λιγότερο συχνό στοιχείο της ψυχής μας. Νομίζω πως ένας άνθρωπος κατανοεί καλύτερα κάτι που το έχει βιώσει και ο ίδιος ασχέτως αν το έχει βιώσει με διαφορετική μορφή..

Σκέψου το εξής παράδειγμα. Σε έναν πόλεμο υπάρχουν δέκα τραυματίες πολέμου. Τι θα σκεφτείς? Πώς ήταν/ είναι σαν άνθρωποι αυτοί οι δέκα τραυματίες? Ή μήπως το ότι είναι τραυματίες πολέμου αναιρεί τα υπόλοιπα?

Κηπ...ειλικρινά, πριν αρχίσω να μπαίνω στο φόρουμ και να γνωρίζω από \"κοντά\" ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες ψυχολογικές ασθένειες θα σκεφτόμουν: \"δηλαδή ο τύπος είναι τρελλός?\", \"μπορεί κάποια στιγμή εκεί που μιλάμε να μου κάνει κακό?\".
    Αυτά πριν.
    Μετά την εμπειρία μου εδώ, ανακάλυψα πως τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια τέτοιου είδους, είναι βαθιά σκεπτόμενα, ταλαιπωρημένα και ευαίσθητα άτομα.
    Τώρα πλέον \"φοβάμαι\" αυτούς που πιστεύουν πως δεν έχουν τίποτα. Και το λέω με κάθε ειλικρίνεια.....

Banned
    Originally posted by Θεοφανία
    Κηπ...ειλικρινά, πριν αρχίσω να μπαίνω στο φόρουμ και να γνωρίζω από \"κοντά\" ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες ψυχολογικές ασθένειες θα σκεφτόμουν: \"δηλαδή ο τύπος είναι τρελλός?\", \"μπορεί κάποια στιγμή εκεί που μιλάμε να μου κάνει κακό?\".
    Αυτά πριν.
    Μετά την εμπειρία μου εδώ, ανακάλυψα πως τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια τέτοιου είδους, είναι βαθιά σκεπτόμενα, ταλαιπωρημένα και ευαίσθητα άτομα.
    Τώρα πλέον \"φοβάμαι\" αυτούς που πιστεύουν πως δεν έχουν τίποτα. Και το λέω με κάθε ειλικρίνεια.....

συνφωνω και εγω.μετα π γνωρισα εσενα αλλαξα γνωμη.αν και δυκτιακα εχω καταλαβει πολλα.

Senior Member
    Originally posted by Θεοφανία
    Αυτά πριν.
    Κανείς \"τρελλός\" δεν θα σου κάνει κακό. Μόνο οι \"λογικοί\" και οι \"σώφρονες\". Από μικρό παιδί γνώρισα πολλά και είδα πολλά. Θα δινα και το τελευταίο μου ρούχο για μερικούς ανθρώπους, και έδωσα πάρα πολλά, και πράγματα που δεν μπορούσα να δώσω και μόνο από αγάπη. Το αντάλγμα κάθε φορά και ένας κλονισμός. Οχι του νευρικού μου συστήματος μόνο, αλλά κλονισμός της πεποίθησης που είχα έως τότε τι είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ δεν είναι ακόμα, ΘΑ γίνει μια μέρα ΕΑΝ γίνει. Δεν έχω πειράξει μύγα στη ζωή μου, τουναντίον τάιζα μύγες (και σφήκες και ποντίκια και φίδια). Ολα ήταν δική μου ευθύνη. Τώρα είναι αργά. Κι εγώ αυτούς φοβάμαι που λένε ότι δεν έχουν τίποτα, γιατί αυτοί είχαν, μπόρεσα και το είδα νωρίς κι όμως έμενα μαζί τους γιατί τους αγαπούσα όπως ένα παιδί.

Senior Member
    Originally posted by keep_walking
    Οχι δεν σκοπευω να πω σε καποιον απο τι πασχω,αυτο θα ηταν πιστευω μεγαλο σφαλμα απο μερους μου αλλωστε εχω εσας για να μιλαω για αυτην την ασθενεια:)
    Πόσο σε συμμερίζομαι σε αυτό που λες...

Και εγώ κάπως έτσι σκέφτομαι. Γνωρίζω το πρόβλημα μου και όμως πέραν του οικογενειακού μου κύκλου (οπού ακόμα και εκεί δεν μιλάω με ορολογίες) δεν έχω καθίσει να μιλήσω με συγκεκριμένες λέξεις σε φίλους, σχέση, γνωστούς. Τίποτα περί σχιζοφρένειας η ψύχωσης. Μπορεί οι άνθρωποι εδώ στο φορουμ να έχουν μια οικειότητα με τον όρο ψύχωση, ακόμα και σε δημόσιες συζητήσεις να χρησιμοποιούνται οι συγκεκριμένες ορολογίες, όμως το να πει ένας άνθρωπος στην κοπέλα του, ή στον φίλο του ότι πάσχει από ψυχώσεις είναι κάτι που μπορεί να κοστίσει. Το κοινωνικό στίγμα υπάρχει φίλε μου keep. Υπάρχει γενικά για τις ψυχασθένειες αλλά για τις ψυχώσεις νομίζω πως υπάρχει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Έλεγα που λες σε έναν φίλο μου τις προάλλες, πίνοντας καφέ μαζί του, ότι ο τάδε πάσχει από κατάθλιψη. Ξέρεις η απάντηση του ήταν...\"αφού είναι μόνο κατάθλιψη όλα καλά, εδώ υπάρχουν άλλοι που πάσχουν από χειρότερα\". Βλέπεις οι λέξεις είναι πολύ δυνατές. Μπορούν να κυριαρχούν μέσα μας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα πολύ αποτελεσματικά....ακόμα και από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Πόσο συχνά έχεις ακούσει στην τηλεόραση την λέξη ψύχωση? Ακόμα και μια πρόταση με χιούμορ μπορεί να εμπεριέχει την λέξη ψύχωση. Βέβαια αυτό ίσως να είναι και θετικό. Να δίνει μια πιο ευχάριστη διάσταση στην ορολογία της ψύχωσης.

Με ανθρώπους που ζούμε στην καθημερινότητα μας το θέμα αλλάζει. Όσον αφορά εμένα...μπορεί να παρουσιάζω μια εικόνα πότε ανάλαφρη και αποδεκτή, πότε διαφορετική και πνευματώδης, όμως δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ρισκάρω και να μπω στο παιχνίδι της ορολογίας.

Αυτό που τελικά λέω στον εαυτό μου είναι ότι οι άνθρωποι που με ξέρουν, ξέρουν και τα \"καλά\" μου και τα \"κακά\" μου, και δεν έχουν ανάγκη από μια δύο ορολογίες για να αντικαταστήσουν τον ρόλο του φίλου/της κοπέλας με τον ρόλο του ψυχιάτρου ή στην χειρότερη περίπτωση να ανατρέψουν παντελώς την εικόνα που έχουν για τον άνθρωπο που έχουν γνωρίσει μέσα από τις πράξεις του και όχι μέσα από τα λόγια και τις ορολογίες.

Senior Member
    ότι είναι ένας από μας και θα προσπαθούσα να τον πλησιάσω περισσότερο.
    πλέον έτσι όπως είναι η ζωή όλοι έχουμε σοβαρές διαταραχές ακόμη και αυτοί που λένε ότι δεν έχουν τίποτα!

Senior Member
    Γιατι εχεις γνωρισει το Vince και μενα ισως μεσω του φορουμ...χωρις να ξεχναμε τους υπολοιπους απλως ειμαστε αυτοι που γραφουμε περισσοτερο και ειμαστε \"καλα\" παιδια:)
    Προσωπικα θα τον αντιμετωπιζα απο μηδενικη βαση δηλαδη οτι \"βλεπω\" οπως σε ολους τους αλλους.
    Εχω γνωρισει καποιους τυπους με ψυχολογικα real life ποτε δεν τους ρωτησα απο τι ακριβως πασχουν αλλα αλλοι μου ειναι συμπαθεις αλλοι οχι,αλλα ειναι ολοι μια χαρα τυποι.
    Αλλοι ανιαροι,αλλοι ενδιαφεροντες,αλλα κανενας \"επικινδυνος\" ή \"παλιοχαρακτηρας\" γενικα.Ισως και να ειμαι τυχερος γιατι γενικα δεν συνανταω παλιοχαρακτηρες ή απλως πιστευω πολυ στην καλοσυνη του κοσμου και ειμαι λιγο αφελης.
    Πρεπει να πατησεις μερικους καλους για να δεις τον πραγματικο χαρκατηρα τον αλλον ή να βρεθεις σε αναγκη και εμενα δεν μου εχει χρειαστει τιποτα απο τα δυο,εχω τη δουλεια μου σε ενα πολιτισμενο περιβαλλον και η ζωη μου κυλαει μια χαρα περα απο την βαριεμαρα και την μοναχικοτητα που νοιωθω πολλες φορες.
    Αλλα ξεφυγα εκτος θεματος,για να επανερθω θα επαναλαβω οτι τους αντιμετωπιζω ολους απο μηδενικη βαση και η μηδενικη βαση για μενα ειναι πρωτιστα σεβασμος με αυτον που μιλαω.
    Αυτό είναι αλήθεια keep.Γνωρίζοντας εσένα κ τον vince μπορεί να μου έχει δημιουργηθεί αυτή η συμπάθεια...
    Μάλιστα έχει κεντριστεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μου για τη σχιζοφρένεια γιατί πριν δεν ήξερα σχεδόν τπτ(τότε ήταν που θα αντιμετώπιζα κάποιον που θα γνώριζα κ θα μου το έλεγε από μηδενική βάση,σαν να μην τρέχει τπτ),τώρα όμως διαβάζοντας διάφορα κ διακρίνοντας κ κάποια πολύ εντονα ωραία χαρακτηριστικά ναι κάπως νιώθω την ανάγκη ανακάλυψης του άλλου κ μάλιστα όχι μόνο κάποιου που πάσχει από σχιζοφρένεια αλλά από οποιαδήποτε ασθένεια.

Βέβαια αυτές είναι οι σκέψεις που θα έκανα(ήμουν όσο πιο ειλικρινής μπορούσα)από κει και πέρα το πιο πιθανό είναι η προσπάθεια για να τον πλησιάσω κ να μάθω πιο πολλά για τη ζωή του μπορεί να ήταν απλά να τον αφήσω να μου μιλήσει μόνος του και αν ήθελε.
    Αλλα θα ήθελα να μάθω πιο πολλά κ μάλιστα από άτομο που πάσχει κ όχι από διαστρεβλωμένες απόψεις ατόμων άσχετων που ακούμε κατα καιρούς.

Όσο πιο πολύ διαβάζω το φόρουμ τόσο καταλήγω στην ισορροπία.Κάθε κακή πλευρά έχει κ την καλή.

Θεωρώ πολύ ενδιαφέροντα τα άτομα που έχουν περάσει ή ζουν έναν ψυχολογικό γολγοθά.Ίσως επειδή είμαι ένα από αυτά?Ίσως επειδή αυτό το ταξίδι εκτός της φρίκης προσφέρει κ δώρα?Δεν ξέρω...αλλά βλέπω έναν ιδιαίτερο κ ενδιαφέρον τρόπο σκέψης που με έλκει.

Senior Member
    Keep δεν μπορω να βαλω αν, θα σου πώ τί εκανα.

Την πρωτη φορα (στο πρωτο ατομο) που γνωρισα δεν εδωσα μεγαλη σημασια. Στην πορεια μου μιλησε πιο ανοιχτα κ ηρθαμε πιο κοντα.

Στον αλλο ανθρωπο αισθανθηκα πιο ασχημα, γιατι δεν ηταν τοσο ενταγμενο στην κοινωνια οσο το άλλο ατομο που γνωριζα. Λογω της πιο ασχημης καταστασης, ειχα στο μυαλο μου αν ειναι \"εκει\" την ωρα που μιλουσαμε...

Δεν σκεφτομουν τα ιδια πραγματα γιατι μιλαμε για δυο διαφορετικα ατομα, με διαφορετικους χαρακτηρες κ ευαισθησιες. Δεν νομιζω πώς μπορω να αναπτύξω ή να σκεφτω για καποιον τα ιδια πραγματα εχοντας στο νου σαν οδηγο την πάθηση του. Δεν ειναι αυτο η ταυτοτητα του.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    σε αυτο διαφωνω. εχω πάρει πολλα απο ανθρωπους που δεν εδωσα τοσα οσα ηθελα ή μπορουσα.

κ αντιστροφα, δεν πηρα καποιες φορες το \"ευχαριστω\" με καποιον τροπο απο ανθρωπους που εδωσα πραγματα με αληθεια.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Πολυ πιθανον. Δεν πιστεύεις ομως πώς σ αυτη σου την αντιμετώπιση εχει συντελεσει καταλυτικα ισως το προσωπικο σου βιωμα?

Εχω θυμωσει πολλες φορές με τις προκαταληψεις που κυριαρχουν με καθε ειδους ταμπέλα. Το θεμα ειναι εμεις πώς στεκομαστε κ αν υιοθετουμε ακριτα ολες αυτες τις προκαταληψεις μεχρι το τελος της ζωης μας. Εχουμε αναρωτηθει ποτε ποιες απο αυτες κουβαλαμε κ πώς τις φερουμε στον τροπο που αντιμετωπιζουμε τον άλλο?

Senior Member
    τί αλήθεια σε κανει να προκαταβάλεις απο τώρα τί θα κανεις κ πώς θα συμπεριφερθείς στο μέλλον σε σχέση με κατι τοσο σημαντικο στη ζωη σου?

απο την μια λες πώς εσυ θα συμπεριφεροσουν σε εναν σχιζοφρενη νορμαλ, ξεκινώντας απο μηδενικη βάση, απο την άλλη ομως δεν δινεις την ευκαιρια σε εναν ανθρωπο να σε συναντησει ή να σε πλησιασει?

εχοντας κ η ιδια περάσει δυσκολα κ εχοντας αφησει ανθρωπους απ εξω, εχω να πώ πώς δινοντας την ευκαιρια στον εαυτο μου να εκτεθω σε πιο αγαπημενα ατομα, ήταν σαν να δινω την ευκαιρια στη σχεση μου να γινεται περισσοτερο στενη κ ολοκληρωμενη....

Senior Member
    κιπ δεν ξερω για τους σχιζοφρενεις εσυ παντως και ο vince ειστε ψυχουλες!!!!!

Page 1 of 3 123 LastLast