Results 1 to 15 of 88
Thread: Καταθλιψη και Κληρονομικοτητα
-
22-04-2009, 12:20 #1
Καταθλιψη και Κληρονομικοτητα
Μηπως καποιος γνωριζει η εχει καποια εμπειρια η αποψη πανω στη σχεση της κληρονομικοτητας και της καταθλιψης
- 22-04-2009, 13:43 #2
Κατά τη γνώμη μου αλλά και από προσωπική εμπειρία όσοι έχουν στον οικογενειακό κύκλο άτομα με κατάθλιψη κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει η προδιάθεση. Αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα εκδηλώσουν κατάθλιψη. Απλά ότι έχουν μια προδιάθεση ίσως να την εκδηλώσουν πιο εύκολα σε σύγκριση με κάποιον άλλο που δεν έχει τη προδιάθεση, εφόσον βέβαια υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη ζωή τους που θα την πυροδοτήσουν...
-Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;
-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει
22-04-2009, 15:32 #3
Εχω ρωτησει αρκετους γιτρους για το θεμα αυτο.Ολοι μου εχουν πει οτι ολα τα ψυχικα νοσηματα εχουν σχεση με την κλιρονομηκοτητα απο γενια σε γενια.Βεβαια δεν ειναι απαραιτητο να εκδηλωθει κατι σιγουρα οπως εγραψε και η ανωνυμη.
22-04-2009, 15:36 #4
ετσι οπως παει θα αρχισω να πιστευω, οτι οσοι εχουν καταθλιψη δεν πρεπει να κανουν παιδια.
Κατα ποσο ισχυει μια τετοια αποψη?
Εν ολιγεις αν ξερατε οτι θα κανετε παιδι και υπαρχει πιθανοτητα να περναγε τα ιδια με οτι περναει ενας καταθλιπτικος (η και σχιζοφρενεις) θα κανατε η οχι?
22-04-2009, 15:56 #5
Η αιτιολογία της κατάθλιψης είναι πολυπαραγοντική.
Ενας παραγοντας ειναι ΚΑΙ η κληρονομικοτητα. αλλα οχι ο μονος ή απαραιτητα αναμεσα σ αυτους.
Εχω την αισθηση πώς σε οποια οικογενεια υπάρχουν συνεχεις κ εντονες συγκρουσεις, προβληματα επικοινωνιας, βια, λιγοτερη ή καθολου υποστηριξη στα μελη της και γενικοτερα δεν δινεται χρονος στα παιδια ναι, τοτε οι πιθανοτητες ειναι αυξημενες.
Ετσι κ αλλιως, καποια στιγμη ολοι περναμε απο δυσκολες καταστασεις. Αναλογα οπως αντιλαμβανεται ο καθενας μας τη δυσκολια. Νομιζω πώς το θεμα των γονιων, το να μην πονεσει το παιδι ειναι ενα αιτημα ανεφικτο. Εκτος αν θελει κανεις παιδια αναισθητα.....Οποτε για μενα το θεμα μετατοπιζεται στο πώς βοηθαμε εναν ανθρωπο να μεγαλωσει: ελευθερος, με εμπιστοσυνη στον εαυτο του, αναγνωριζοντας το δικαιωμα στο \"λαθος\" κ στην αδυναμια τοσο στον ιδιο οσο κ στο συνανθρωπο του. Τοτε ολα αντιμετωπιζονται απο άλλη σκοπια, κι εχουν αλλο τροπο να περάσουν...πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
22-04-2009, 15:59 #6
Και εμένα με έχει ρωτήσει γιατρός άν έχει παρουσιάσει άλλος στην οικογένειά μου κατάθλιψη.Σίγουρα μπορεί να κουβαλάμε τα γονίδια αλλά παίζουν πολλά ρόλο για να εψφανίσει κάποιος κατάθλιψη.Το περιβάλλον που μεγαλώνει αν είναι καταθλιπτικό τις συνθήκες που ζεί, τα βιώματά του, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν.Οταν μίλησα στον γιατρό μου, είπε σίγουρα η οικογένειά σου έχει πολλά προβλήματα και απο ότι μου έδωσε να καταλάβω οι συνθήκες και τα προβληματα που είχα να αντιμετωπίσω έφεραν την κατάθλιψη
22-04-2009, 16:08 #7
όπως είπε και η ανώνυμη κληρονομείται η προδιάθεση και αυτό πλέον είναι σίγουρο.
όσο για το ιστορικό έχει η γιαγιά μου και είχε και η μητέρα μου ελαφριάς μορφής..όμως δεν πιστεύω ότι μουν την κληρονόμησαν.το ότι εμφάνησα κατάθλιψη νομίζω φταίει το πεπιβάλλον περισσότερο..
Την προδιάθεση και την ευαισθησια ισως.
όσο για το θέμα το αν πρέπει να κάνουμε παιδια είναι σαν να λέμε ότι ούτε οι καρδιοπαθείς ή καρκινοπαθείς πρέπει να κάνουν..
Δεν είναι πολύ άδικο και απόλυτο;
22-04-2009, 16:18 #8
φοβαμαι οτι υπάρχει μια συγχιση στο θεμα των ψυχικων και οχι μονο νοσηματων. Δεν ειναι ουτε ολες οι ασθενειες το ιδιο \"βαριες\" ουτε και χρονιες απαραιτητα. Μαλιστα στο θεμα των ψυχικων νοσων κ σε οτι αφορα την κατάθλιψη μπορει να γινει χρονια απο επιλογη καποιες φορες. Ασυνειδητα εστω. Σε οτι αφορα τον καρκινο δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα τετοιο.
Μαλιστα και πάλι αναφορικα με την κατάθλιψη, ειχα διαβασει πώς ο καθε ανθρωπος στη ζωη του περναει τουλάχιστον μια φορα ενα καταθλιπτικο επεισοδιο. Ο καθενας το βιωνει διαφορετικα ομως. Διαφορετικα το αφηνει πισω του, διαφορετικα το νιωθει, διαφορετικα το ξεπερναει ή συμβιβάζεται μ αυτο...πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
22-04-2009, 16:25 #9
και μιας κ το θεμα κατάθλιψη κ κληρονομικοτητα τιθεται απο γονιο, αναρωτιεμαι αν η ερωτηση εχει να κανει με : αναγκη ενημερωσης κ γνωσης? αποφυγη καταμερισμου προσωπικων ευθυνων? καταμερισμου ποσοστου ευθυνων?
ακομα δλδ κ να χει αποδεδειγμενα η κληρονομικοτητα συμβάλει στην καταθλιψη ενος νεου ανθρωπου, στην ψυχοθεραπεια δεν μενεις σε αυτο, αλλα σε γεγονοτα, συναισθηματα, οπτικες κλπ. ναι πολλα μπορει να παιζουν ρολο. και η κληρονομικοτητα επισης. Ομως δεν μπορεις να κανεις κατι μ αυτη. κληρωσε ετσι...οκ! αλλα δεν σταματαει εκει η ζωη. Ευτυχως!πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
22-04-2009, 16:27 #10
Originally posted by εσωτερική_σήψη
Δεν είναι πολύ άδικο και απόλυτο;
σαφεστατα και ειναι.
Ωστοσο ενας φιλος μου, ο πατερας του ηταν με ψυχιατρικα προβληματα - στο τελος αυτοκτονησε - και σημερα ο γιος του ειναι εγκλειστος.
Απο κει και περα κανω σκεψεις.....
22-04-2009, 16:47 #11
Ποιος θα μπορούσε να εξαιρέσει τον εαυτό του από την πιθανότητα να συναντηθεί με την κατάθλιψη, την μελαγχολία?
πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
22-04-2009, 16:54 #12
Originally posted by mina31
Εχω ρωτησει αρκετους γιτρους για το θεμα αυτο.Ολοι μου εχουν πει οτι ολα τα ψυχικα νοσηματα εχουν σχεση με την κλιρονομηκοτητα απο γενια σε γενια.Βεβαια δεν ειναι απαραιτητο να εκδηλωθει κατι σιγουρα οπως εγραψε και η ανωνυμη.
Μήπως όμως και \'κληρονομική\' δεν είναι η συμπεριφορά και η φιλοσοφία κάθε οικογένειας,οπότε μπαίνουν σε φαύλο κύκλο συνθηκών πρόκλησης κατάθλιψης και τελικά μεταφράζεται απλά ότι η κατάθλιψη έχει σχέση με κληρονομικότητα?
Όλο το θέμα για μένα είναι να σπάσει ο κύκλος λειτουργίας μιας οικογένειας που μεταδίδεται σαν ίωση στην επόμενη γενιά και η κατάθλιψη......συνεχίζεται.
22-04-2009, 16:59 #13
Α μπα...τα γονιδια παιζουν περισσοτερο ρολο παρα το οτι δεν ειναι καλος γονιος καποιος γιατι δεν ηταν σε αυτον!!!!!!!!!
Απλως στη δευτερη περιπτωση λεμε ειναι στο χερι μας και μπορει κατι να αλλαξει ενω στην πρωτη παιρνεις το πουλο γιατι δεν υπαρχει λυση.
Δεν ξερω βεβαια ποια ειναι η αληθεια αλλα το δευτερο μου φαινεται καπως παραλογο.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
22-04-2009, 17:00 #14
Originally posted by Arsi
Μήπως όμως και \'κληρονομική\' δεν είναι η συμπεριφορά και η φιλοσοφία κάθε οικογένειας,οπότε μπαίνουν σε φαύλο κύκλο συνθηκών πρόκλησης κατάθλιψης και τελικά μεταφράζεται απλά ότι η κατάθλιψη έχει σχέση με κληρονομικότητα?
Όλο το θέμα για μένα είναι να σπάσει ο κύκλος λειτουργίας μιας οικογένειας που μεταδίδεται σαν ίωση στην επόμενη γενιά και η κατάθλιψη......συνεχίζεται.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
22-04-2009, 17:03 #15
Originally posted by keep_walking
Α μπα...τα γονιδια παιζουν περισσοτερο ρολο παρα το οτι δεν ειναι καλος γονιος καποιος γιατι δεν ηταν σε αυτον!!!!!!!!!
Απλως στη δευτερη περιπτωση λεμε ειναι στο χερι μας και μπορει κατι να αλλαξει ενω στην πρωτη παιρνεις το πουλο γιατι δεν υπαρχει λυση.
Δεν ξερω βεβαια ποια ειναι η αληθεια αλλα το δευτερο μου φαινεται καπως παραλογο.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
Μόνιμα πρησμένα χέρια και πόδια
05-07-2025, 15:04 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή