Περί θεραπείας και άλλες συζητήσεις. - Page 19
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 19 of 46 FirstFirst ... 9171819202129 ... LastLast
Results 271 to 285 of 683
    Senior Member
    ...\"...και το μυαλό μου κάποιες φορές μεταμορφώνοταν σε έναν δαιδαλώδη λαβυρίνθο που με παγίδευε μέσα στους ερεβώδεις θαλάμους και στα αδιέξοδα της απόγνωσης, μερικές φορές όμως, λίγο το αιθέριο χάδι της θεάς τύχης, λίγο το μονοπάτι των αληθινών μου σκέψεων-που σαν ένας μίτος της Αριάδνης μου έδειχναν τον δρόμο πρώς την ελευθερία-έβρισκα επιτέλους το ζεστό φως της ευημερίας μου, και ο αέρας της ελευθερίας κουβαλούσε τις οσμές μιας άνοιξης τόσο τέλειας που δεν θα ρθει ποτέ! \"

Πολυπλοκότητα και επιτήδευση...
    αχμ.... πάνο προτιμώ τη φυσικη σου μορφή!
    Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.

Senior Member
    originally posted by anwnimi
    Μμμμ, δεν αμφιβάλλω ότι τα στερεότυπα μας επηρεάζουν αρκετά σε πολλές περιπτώσεις. Μόνο που ΄στη δική μας περίπτωση πιστεύεις πως ο σάκης ο υδραυλικός θα είχε τον ίδιο τρόπο και τα ίδια επιχειρήματα να προβάλλει με ένα νευροψυχολόγο;

Αν είχε διαβάσει το παλικάρι γιατί όχι? λολ...

Ξέρεις έχει συμβεί αυτό, άνθρωποι εντελώς άσχετοι με το θέμα που όμως για κάποιο χ λόγο ψάχνουν τόσο πολύ μια επιστήμη που καταλήγουν να ξέρουν τα πάντα γι\'αυτή χωρίς να έχουν κάποιο σχετικό χαρτί.

Άραγε είναι \"ειδικοί\" αυτοί? Τι ορίζει τον ειδικό? Οι γνώσεις του η ένα επίσημο χαρτί που πιστοποιεί τις γνώσεις του? Οι ποιο πολλοί φαντάζομαι θα απαντούσαν το πρώτο, αλλά όλοι θα πράτταν το δεύτερο χε.;)

Ένα παράδειγμα που είχα διαβάσει είναι αυτό της Elaine Morgan, που αν και σεναριογράφος και ηθοποιός στο βρετανικό θέατρο, έγινε τόσο παθιασμένη με το ερώτημα της προέλευσης του ανθρώπου που άρχισε να διαβάζει με μανία βιβλία βιολογίας, μέχρι που άρχισε να εξελίσει παρεταίρω τις βιολογικές θεωρίες και να αναπτύξει την υπόθεση ότι ο άνθρωπος πέρασε μια περίοδο σαν αμφίβιο στο νερό, γι\'αυτό έχασε και το τρίχωμα, απέκτησε υποδόριο λίπος, έχει πολύ μεγάλη τάση να κολυμπάει, μερικά λιπαρά είνα θρεπτικά γι\'αυτόν κλπ. (τελικά μου φαίνεται πείρε διδακτορικό τιμητικά η κάτι τέτοιο). Η υπόθεση αν και δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα, θεωρήται πλέον μια ποιο σοβαρή πρόταση.

Εδω στην καλή μας Ελλάδα είναι πιο χαλαρά τα πράγματα πάντα, και όχι μόνο στον τομέα της ψυχολογίας:))

Δυστυχώς έτσι είναι, αλλά που θα πάει θα αλλάξουν κάποια μέρα τα πράγματα!

Πολύ εγκεφαλική και τεχνοκρατική για τα τωρινά μου γούστα:) Στο προπτυχιακό ανάλυση, σχεδίαση και προγραμματισμός-υλοποίηση οικονομικού προγράμματος και σύνδεση με βάση δεδομένων:ΡΡΡ Στο μεταπτυχιακό αρχές της εικονικής πραγματικότητας και σχεδίαση, προγραμματισμός-υλοποίηση ενός τρισδιάστατου εικονικού περιβάλλοντος.

Τότε τις θεωρούσα πολύ ενδιαφέρουσες, μιας και οι \"λογικοί\" νευρώνες μου είχαν εξασκηθεί πολύυυυ - με βοήθησαν όμως πααααρα πολύ να μην απασχολώ το μυαλό μου με τους γνωστούς πανικούς. Όμως οι \"συναισθηματικοί\" μου νευρώνες είχαν πέσει σε παρακμή:)))) Ή μάλλον εγώ το επέλεξα έστω και όχι τόσο συνειδητά.

Ουαου είσαι πολύ έξυπνη Anwnimi...σοβαρά ακούγονται πολύπλοκα αυτά τα πράγματα

*Ξύνει το κεφάλι με απωρεία

Μπράβο!

Πάντως δεν καταλαβαίνω...αισθάνθηκες συναισθηματικά ότι είχες απομονωθεί και μετά...τι έκανες? Δεν σ\'\'αρεσε ο δρόμος που είχες πάρει...?Και γιατί αυτά τα \"λογικά\" πράγματα ήταν αντίθετα με τον συναισθηματικό σου κόσμο? Δεν μπόρώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι τα σκέφτονται τόσο αντίθετα...είσαι ενδιαφέρουσα περίπτωση πάντως...:P

Εγώ πιστεύω ότι αν είχες \"πέσει συναισθηματικά\" δεν έφτεγε ο λογικός τρόπος σκέψης σου, αλλά ίσως άλλα πράγματα ε?...;) :):)

Το \"εικονικό περιβάλλον\" για τις κρίσεις πανικού ακούγεται φανταστική ιδέα! Anwnimi χωρίς πλάκα θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε εδώ χαχα

Εδω σε πιάνω μιας και με απωθούσε και εμένα οποιοσδήποτε κλάδος δεν είχε σχέση με τη μαθηματική λογική, (το άσπρο ή μαύρο δηλαδή) δηλαδή κάτι πέρα από μαθηματικά, φυσικη, χημεία, πληροφορική και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Προσωπικά, θεωρούσα το διαφορετικό επικίνδυνο για το δικό μου ψυχισμό:))) Τοτε εννοείται πως ούτε κατά διάνοια συνειδητοποιούσα την αιτία για την προτίμησή μου αυτή.

Τελικά... ανακάλυψες την αιτία?

Senior Member
    Originally posted by weird
    ...\"...και το μυαλό μου κάποιες φορές μεταμορφώνοταν σε έναν δαιδαλώδη λαβυρίνθο που με παγίδευε μέσα στους ερεβώδεις θαλάμους και στα αδιέξοδα της απόγνωσης, μερικές φορές όμως, λίγο το αιθέριο χάδι της θεάς τύχης, λίγο το μονοπάτι των αληθινών μου σκέψεων-που σαν ένας μίτος της Αριάδνης μου έδειχναν τον δρόμο πρώς την ελευθερία-έβρισκα επιτέλους το ζεστό φως της ευημερίας μου, και ο αέρας της ελευθερίας κουβαλούσε τις οσμές μιας άνοιξης τόσο τέλειας που δεν θα ρθει ποτέ! \"

Το λες επειδή ζηλεύεις...λολ

Senior Member
    Να σου το μαρτυρήσω????
    Ναί, την ανακάλυψε...
    χεχε
    καληνύχτα Πάνο μου.

Senior Member
    Originally posted by PETRAN

Τι έχει να ζηλέψει η απλότητα απο την πολυπλοκότητα?
    Τι έχει να ζηλέψει η σύνθεση απο την ανάλυση?
    εχω περάσει κι απο τα δύο και προτιμώ το τώρα!!!!

Εσυ είσαι ο ζηλιάαααρης :PPP

Το λες επειδή ζηλεύεις...λολ

Senior Member
    Να σου το μαρτυρήσω????
    Ναί, την ανακάλυψε...
    χεχε
    καληνύχτα Πάνο μου.

Τι άπό τώρα για ύπνο!? Είσαι κουρασμένη από εργασία ε?

Senior Member
    Δεν μπορείς να φατναστείς που πάω ΄τώρα...
    χεχεχε
    ξενύχτι όχι ύπνο!
    Τα λέμε;)

Senior Member
    Βγαίνω και εγώ έξω. Καλά αυτή η \"δικαιολογία του στρατού\" με έχει σώσει λολ. Μου έχει δικαιολογήσει μια τρομακτική τεμπελιά! :D:mad:

Senior Member
    χεχεχε
    ξενύχτι όχι ύπνο!
    Τα λέμε;)

Πάλι μπουζούκια!??

Άντε later!

Senior Member
    χεχεχε
    ξενύχτι όχι ύπνο!
    Τα λέμε;)

Πάλι μπουζούκια!??

Άντε later!
    xaxaxaxax
    αυτή είναι η απάντηση που περίμενα!!!
    :PPPP
    Καλημέρα Πάνο!

Senior Member

Πώς το εξηγούμε αυτό?
    Φιλενάδα σε έπιασε μια τάση να τα εξηγήσεις όλα ε?
    πρόσεχε μόνο γιατί οσο πιο πολλά εξηγείς, τόσο λιγότερα νιώθεις πιστεύω.
    Κι όσο πιο πολλά ξέρεις γνωστικά, τόσο στενεύουν τα περιθώρια αυθορμητισμού και αυθεντικότητας που διαθέτεις.
    χεχεχε
    ο πετράν θα μας πετρανοποιήσει!
    Αντίσταση!
    Εμείς θα τον αποπετρανοποιήσουμε:PP
    And the show does go on??
    :PP

υγ. Σε σχέση με το θέμα του χρόνου, άλλο είναι ο ψυχικός χρόνος της μνήμης και των συναισθημάτων και άλλος ο ευθύγραμμος χρόνος του ρολογιού.
    Οσο με αφορά, όταν δέχομαι πολλαπλά ερεθίσματα, δεν νιώθω τον χρόνο να τρέχει απαραίτητα αλλά να επεκτείνεται.
    Ετσι σε ένα ταξίδι, νιώθω τόσο γεμάτη τη μέρα μου που την αισθάνομαι σαν να έζησα δυο ή τρεις μέρες μέσα σε μια.
    Απεναντίας, την καθημερινότητά μου που έχει αρκετή δόση ρουτίνας και άρα σταθερών και συγκεκριμένων ερεθισμάτων μέσα της, την νιώθω να τρέχει.
    ( Απο την άλλη είναι φορές στην καθημερινότητά μου που ανοίγω μια παρένθεση ψυχικού, μέσα στον συμβατικό χρόνο, οπότε \"επεκτείνω\" την μέρα μου).
    Tέλος, όταν αναπολώ το ταξίδι ανασκοπώντας, μου φαίνεται οτι ο χρόνος ήταν τελικά λίγος.

Αυτό το έχω ακούσει και από άλλους και το θεωρώ κουτό λολ (σορρυ) ότι δηλαδή η επιστήμη δήθεν διώχνει την ομορφιά και τον ρομαντισμό. Δηλαδή δεν μπορεί ένας αστροφυσικός να πάρει το παιδικό του τηλεσκόπιο και να κοιτάξει με δέος και ρομαντισμό τον νυχτερινό έναστρο ουρανό, όπως όταν ήταν παιδί? Δεν μπορεί ένα περιβαλλοντικός βιολόγος η ένας οικολόγος να θαυμάσουν με δέος την φύση? Ένας γεωλόγος ένα βουνό η ένα ηφαίστειο? Και ούτω καθ\'εξής...

Φυσικά και μπορούν! Πιστεύω πολύ στα πολυδιάσταστα μυαλά και μου αρέσουν πολύ το επιστημονικο-λυρικα βιβλία! Εϊμαι υπέρ της συνδυαστικής μεθόδου:)) Σε σένα βλέπω, όπως ο ίδιος επισήμανες, το αναλυτικο - γνωστικό-πραγματιστικό στοιχείο υπερ αναπτυγμένα, απο το γράψιμό σου κι αυτό επισημαίνω κι εγώ. Κοινώς, δε θέματα ενσυναίσθησης, συναισθηματικής νοημοσύνης, επαφής με το συναίσθημα και πνευματικής νοημοσύνης, θα μπορούσε κάποιος καθ\' όλα έγκυρος επιστήμονας να είναι καλλιεργημένος.

Ο ρομαντισμός και ο αυθορμητισμός δεν έχουν να κάνουν μια με την επιστημονική γνώση, η το χεις η δεν το χεις απλά.
    Τις προάλλες ένα φίλος μου έλεγε για μια έρευνα που διεξάχθηκε, και σύμφωνα με την οποία, όσο μεγάλωνε το γνωστικό επίπεδο μειωνόταν ο παράγοντας του αυθορμητισμού. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη την έρευνα, μπορεί και να λέει μπούρδες;) Πιστεύω οτι η γνωστική συνειδητοποίηση των στοιχείων που απαρτίζουν τον αυθορμητισμό, μπορεί να τον μειώσει. Είναι σαν να προιδεάζεσαι για κάτι που έκανες αυθόρμητα! Ο αυθορμητισμός προαπαιτεί την μη επεξεργασία και ένα βαθμό άγνοιας του συμβαίνοντος. Αν την ίδια στιγμή που είμαστε αυθόρμητοι το συνειδητοποιούσαμε, θα παύαμε να είμαστε... έτσι το σκέφτομαι.
    Πάνο είσαι μια ρομαντική ψυχή???:)))

Ποτέ δεν έπαψα να ακούω την μουσική μου η να διαβάζω τους αγαπημένους μου ποιητές, η να \"ζήσω\" την στιγμή με την κοπέλα μου. ΄΄Ισα ίσα που πάντα σκέφτομαι και δρω εντελώς αυθόρμητα και συναισθηματικά, δηλαδή σε καμιά περίπτωση δεν τα αναλύω όσο εσύ ας πούμε Weird λολ. (τουλάχιστον όπως δείχνεις εδώ μέσα, έξω μπορεί να είσαι τελείως διαφορετικός άνθρωπος χε ;))
    Μάλλον εσύ είσαι που εκεί έξω δεν τα αναλύεις όσο εδώ μέσα και ευτυχώς δηλαδη!!!Εμείς θέλουμε και τον πάνο επιστήμονα και τον γλυκούλη συναισθηματικό λυρικό Πάνο!!!:))))

Φυσικά άλλο ο φυσικός και άλλο ο ψυχολογικός χρόνος, δεν ταυτίζονται αυτά τα 2 όπως δεν ταυτίζονται η αντίληψη της καρέκλας μου με την καρέκλα!

Ναι, το ένα είναι το επίπεδο του αντικειμενικού και το άλλο του υποκειμενικού χρόνου.

Όσο γι\'αυτό που λες με τον χρόνο, τα πράγματα αντιστρέφονται μετά από κάποιο σημείο συναισθηματικής έντασης. διάβασε την έρευνα μου (λολ! ). Μετά από κάποιο αριθμό γεγονότων αντιστρέφεται το θέμα...ο οργανισμός νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέρθει σύμφωνα με τους περιορισμένους πόρους (προσοχής κλπ.) που έχει, προκαλεί στρες και τότε ο χρόνος υπερ-εκτιμάται...

Χμμμ ουσιαστικά μου λες οτι αν η ρουτίνα μου έχει πολύ άγχος μέσα της, τότε θα νιώθω παρατεταμένη τη διάρκειά της? Πάντως δεν έχει τόσο στρες... συνήθως νιώθω μια ηρεμία και την εκπέμπω και προς τα έξω.. νομίζω οτι απλά είναι ο τρόπος μου να υπάρχω. Είμαι αρκετά ανοικτή στα ερεθίσματα που άλλοι ίσως να μην τα έδιναν σημασία.

τα γεγόνοτα ξετυλίγονται αργά και ο χρόνος εκείνη την στιγμή είναι σαν να \"παγώνει\"...αντιθέτως, λίγα γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν υπο-εκτιμήσεις, αν συνοδεύονται από χαρά/ηδονή και γενικά πολύ έντονα θετικά συναισθήματα...ότάν κάνει κάποιος σεξ ας πούμε η όταν τρώει ένα πολύ νόστιμο φαγητό,μπορεί στην κυριολεξία να μείνει \"κενός\" από σκέψεις, παρ\'όλα αυτά ο χρόνος εκείνη την στιγμή είναι σαν μια στιγμή. Προφανώς θα έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα στην μνήμη. Αυτόν ακριβώς τον \"διπλό διχασμό\" βρήκα στο πείραμα μου.

Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι είσαι συναισθηματικός τύπος Weird ;)

Και συναισθηματική και λογική και \"διλπο-διχασμένη\"! χαχαχαα αν ήμουν πίτσα, θα ήμουν μια με απ\' όλα :))

Αυτή η θεωρία΄κατ\'αρχάς δεν είναι η \"άποψη της νευροψυχολογίας για τον χρόνο\", είναι η κυρίαρχη ψυχολογική θεωρία για τον χρόνο γενικά και έχει υποστήριξη από διάφορα παιδία ερευνών, συμπεριλαμβανομένων την νευροψυχολογία (αθενείς με νευρολογική ζημιά), τα πειράματα σε κανονικούς πληθυσμούς (γνωστική ψυχολογία-αυτό που έκανα εγώ στην πτυχιακή μου δηλαδή), τα πειράματα σε κανονικούς πλυθησμούς με απεικονιστικές μεθόδους (γνωστική νευροεπιστήμη) καθώς και τα πειράματα σε διάφορα είδη ζώων (βιολογική/συγκριτική ψυχολογία).

Είναι πολύ καλή θεωρία που εξηγεί πολλά, αλλά από ότι θυμάμαι είναι λίγο πολύπλοκη.
    Η θεωρία για τον χρόνο που είναι πολύ καλή γιατί εξηγεί πολλα!!!
    Δεν θέλω να μου τα \"εξηγήσει\" καμία θεωρία.
    Μου είναι αρκετό να βιώνω κάποια πράγματα και να τα \"εξηγώ\" εγώ, όχι οι έρευνες, οι θεωρίες, οι στατιστικές....

Αλλά αυτό είναι υποκειμενικό, σου έχω ξαναπεί για τη σχέση μου με την ενδοσκόπηση και το βίωμα.

Senior Member
    Φυσικά και μπορούν! Πιστεύω πολύ στα πολυδιάσταστα μυαλά και μου αρέσουν πολύ το επιστημονικο-λυρικα βιβλία! Εϊμαι υπέρ της συνδυαστικής μεθόδου:)) Σε σένα βλέπω, όπως ο ίδιος επισήμανες, το αναλυτικο - γνωστικό-πραγματιστικό στοιχείο υπερ αναπτυγμένα, απο το γράψιμό σου κι αυτό επισημαίνω κι εγώ. Κοινώς, δε θέματα ενσυναίσθησης, συναισθηματικής νοημοσύνης, επαφής με το συναίσθημα και πνευματικής νοημοσύνης, θα μπορούσε κάποιος καθ\' όλα έγκυρος επιστήμονας να είναι καλλιεργημένος.

Και εγώ emo είμαι μην κοιτάς τώρα που γράφω καμια φορά έτσι ποιο επίσημα λολ...απλά δεν μπερδεύω το επιστημονικό με το τι αισθάνομαι, όταν πρόκειται για μένα έξω πίστεψε με, δεν θα σκεφτώ ούτε λίγο να αναλύσω επιστημονικά κάποια κατάσταση και είμαι εντελώς αυθόρμητος...εντελώς όμως, ε σε σημείο που μάλλον δεν θα πρεπε λολ. .. (έτσι και αλλιώς το πεδίο μου εμένα είναι στις γνωστικές λειτουργίες και στον εγκέφαλο π.χ. αντίληψη, προσοχή, μνήμη, σκέψη δεν έχει σχέση με τις διαπροσωπικές σχέσεις χε ;))

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όταν πραγματικά χρειάζεται κάτι να το δω σοβαρά (μιλάμε πρέπει να είναι πολυυυυ σοβαρό!) δεν θα σκεφτώ κάτι επιστημονικό, τότε βέβαια θα χρησιμοποιήσω και ότι ξέρω από την ψυχολογία γενικά, π.χ. από την διαπροσωπική ψυχολογία η την κοινωνική ψυχολογία η την ψυχοθεραπεία γιατί όχι? Αν υπάρχουν επιστημονικές γνώσεις για κάτι φυσικά θα προτιμήσω αυτές από την προσωπική μου βιωματική κρίση που στην τελική μπορεί να μην λέει τίποτα...;)

Τις προάλλες ένα φίλος μου έλεγε για μια έρευνα που διεξάχθηκε, και σύμφωνα με την οποία, όσο μεγάλωνε το γνωστικό επίπεδο μειωνόταν ο παράγοντας του αυθορμητισμού. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη την έρευνα, μπορεί και να λέει μπούρδες;) Πιστεύω οτι η γνωστική συνειδητοποίηση των στοιχείων που απαρτίζουν τον αυθορμητισμό, μπορεί να τον μειώσει. Είναι σαν να προιδεάζεσαι για κάτι που έκανες αυθόρμητα! Ο αυθορμητισμός προαπαιτεί την μη επεξεργασία και ένα βαθμό άγνοιας του συμβαίνοντος. Αν την ίδια στιγμή που είμαστε αυθόρμητοι το συνειδητοποιούσαμε, θα παύαμε να είμαστε... έτσι το σκέφτομαι.
    Πάνο είσαι μια ρομαντική ψυχή???:)))

Pure Romantic!

*Μαδάει μια μαργαρίτα

λολ...ε ναι είμαι αρκετά, παλιά στο λύκειο ήμουν πολύ ποιο πολύ φυσικά (teen angst), αλλά ακόμα είμαι συναισθηματικός...πιστεύω...

Τώρα δεν κατάλαβα λες ότι άμα συνειδητοποιήσεις ότι είσαι αυθόρμητος τότε χάνεις τον αυθορμητισμό σου? Ε καλά (άμα λες αυτό) δεν ισχύει (απαραίτητα) αυτό, δηλαδή σκέψου ότι συνειδητοποιούσες αυτόματα να το άλλαζες η να το έχανες χε...:P

Μάλλον εσύ είσαι που εκεί έξω δεν τα αναλύεις όσο εδώ μέσα και ευτυχώς δηλαδη!!!Εμείς θέλουμε και τον πάνο επιστήμονα και τον γλυκούλη συναισθηματικό λυρικό Πάνο!!!:))))

Χαχα ούτε εδώ μέσα αναλύω τίποτα! Το χεις συνειδητοποιήσει ότι δεν έχω αναλύσει ποτέ τίποτα? Εκτώς από τα πειράγματά μου, και κάποιες μεμονομένες ατάκες στην Anwnimi (και σε σένα), δεν θυμάμαι κάποιο ποστ μου να αρχίζει να λέει \"Weird το κάνεις αυτό γιατί μπλα μπλα μπλα -συμπεράσματα, υποθέσεις κλπ.). Αν δεις απλά κάποιες γνώσεις έχω παραθέσει σχετικά με την ψυχοθεραπεία και ότι άλλο \"εμφανίζεται\" στον δρόμο και σχετίζεται με την ψυχολογία το λέω! Δεν υπάρχει τίποτα το αναλυτικό σε αυτό. Δηλαδή δεν μπορώ να δω πως παραθέτοντας μια επιστημονική θεωρία για την αντίληψη του χρόνου με κάνει στο να αναλύω τα πράγματα...;)

Αντιθέτως με σένα Weird λολ...από το λίγο που έχω δει έχεις ρίξεις τόνους ανάλυσης και εξηγήσεις εδώ μέσα λολ!...και μάλιστα σε αντίθεση με τον \"υποκειμενισμό\" που διδάσκεις...;)πολλά τα παραθέτεις σαν στανταρ συμπεράσματα π.χ. έχω δει πολλές φορές να γράφεις \"κάνουμε αυτό γιατί έτσι και έτσι\" η \"κάνε αυτό γιατί αυτό\" αν δεν το χεις καταλάβει είσαι και εσύ μια \"naive-psychologist\" (έτσι λέγεται αυτό, δεν είναι προσβολή, είναι ένας ορισμός που περιγράφει τις επιστημονικές υποθέσεις που κάνουν όλοι για να εξηγήσουν την συμπεριφορά των άλλων και του κόσμου, \"naive psychologists\", \"naive scientists\" κλπ.) με τον δικό σου προσωπικό τρόπο, μια επιστήμων που μέσω από το δικό της πρίσμα προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο χάος σύμφωνα με τα δικά της συμπεράσματα και αλήθειες. :):cool:

Όταν λέω είμαι ποιο αναλυτικός-πραγματιστικός, δεν εννοώ ότι είμαι \"αναλυτικός\" η θα τα \"αναλύω\" όλα. Εννοώ ότι όταν είναι να σκεφτώ κάτι θα το σκεφτώ ορθολογικά, δηλαδή θα το \"σπάσω σε κομμάτια\"(αναλυτική σκέψη), θα προσπαθήσω να δω αντικειμενικά την αιτία και όσο ποιο πολύ μπορώ έξω από μένα (πραγματισμός) Όταν είναι να πάρω μια απόφαση γενικά πάω εντελώς με το \"gut-feeling\" δεν ζυγίζω τίποτα (ενώ θα πρεπε λολ). Δεν έχει άμεση σχέση ο τρόπος σκέψης μου μπροστά σε προβλήματα με την καθημερινή συμπεριφορά μου. Όταν λέω ότι εσύ είσαι ποιο \"συναισθηματική-ολιστική\", εννοώ τον τρόπο σκέψης σου σε κάποια πράγματα, και αυτό δεν σε εμποδίζει από το να είσαι αναλυτική με το δικό σου συναισθηματικό-ολιστικό πρίσμα. :);)

Ναι, το ένα είναι το επίπεδο του αντικειμενικού και το άλλο του υποκειμενικού χρόνου.
    Έτσι είναι αλλά φυσικά αυτό δεν το κάνει απρόσιτο πρως την επιστήμη...αν ήταν έτσι η ψυχολογία δεν θα υφίστατω σαν επιστήμη γιατί θα ήταν όλα υποκειμενικά και δεν θα υπήρχε καμία ανακάλυψη λολ! Το γεγονός ότι 70 άτομα μπορούν να δουν μια καρέκλα, να την πιάσουν η να καθίσουν πάνω της αμέσως μετατρέπει το υποκειμενικό σε αντικειμενικό...μπορούμε μάλιστα να συστηματοποιήσουμε την συμπεριφορά τους σε σχέση με την καρέκλα, π.χ. σε κάποιο χ φωτισμό όλοι θα καθήσουν με μεγάλη ακρίβεια ενώ σε μικρότερο φωτισμό όλοι σταδιακά θα αρχίσουν να αστοχούν, να σκοντάφτουν με παρόμοιο τρόπο κλπ (!) κλπ. ακριβώς το ίδιο και με την αίσθηση του χρόνου...το γεγονός ότι υπάρχει καρέκλα η αίσθηση του χρόνου στηρίζεται ακριβώς στο ότι παραπάνω από ένας άνθρωποι έχουν την ίδια εμπειρία χε :cool:

Χμμμ ουσιαστικά μου λες οτι αν η ρουτίνα μου έχει πολύ άγχος μέσα της, τότε θα νιώθω παρατεταμένη τη διάρκειά της? Πάντως δεν έχει τόσο στρες... συνήθως νιώθω μια ηρεμία και την εκπέμπω και προς τα έξω.. νομίζω οτι απλά είναι ο τρόπος μου να υπάρχω. Είμαι αρκετά ανοικτή στα ερεθίσματα που άλλοι ίσως να μην τα έδιναν σημασία.

In a nuttshell, οι έρευνες (συμπεριλαμβανομένης της δικιάς μου! λολ!) έχουν δείξει ότι σε χαμήλή συναισθηματική εγρήγορση, ο χρόνος \"μικραίνει\" όταν υπάρχει ενδιαφέρον (η \"πύλη της προσοχής\") και \"μεγαλώνει\" όταν δεν υπάρχει, σε υψιλή εγρήγορση όμως (που πλέον η λέξη \"ενδιαφέρον\" αντικαταστήται από \"πρέπει\" γιατί για να προκαλεί το ερέθισμα τόση μεγάλη εγρήγορση σημαίνει ότι είναι και σημαντικό για τον οργανισμό!) τα πράγματα αντιστρέφονται όμως και ο χρόνος \"μεγαλώνει\" σε περιπτώσεις που ο οργανισμός εκλαμβάνεται κάποιο κίνδυνο (με την ευρεία έννοια...ας πούμε \"κινδυνος\" μπορεί να μεταφραστεί για κάποιον μια φρικιαστική σκηνή σε ταινία τρόμου μέχρι το τι είπε ο γείτονας για αυτόν (π.χ. ένα άτομο με κοινωνική φοβία η γενικευμένη αγχώδη διαταραχή)και \"μικραίνει\" όταν υπάρχει πολύ χαρά/ευτυχία/ικανοποίηση/ηδονή κλπ. (π.χ. μια φαντασμαγορική ταινεία η όταν κάνει κάποιος σεξ, η όταν γράφει σε ένα...συνταρακτικό φορουμ...). Τέλος όταν δεν υπάρχουν ερεθίσματα και ο άνθρωπος στρέφει την προσοχή του στην ίδια την αντίληψη του χρόνου, τότε είναι που αισθάνεται τον χρόνο να μην περνάει με τίποτα (πωώω άντε βράσε ρε φαγητό πεινάω!)...για την μνήμη τα πράγματα αντιστρέφονται σε σχέση με αυτά που είπα πριν και με ποιο πολύπλοκους τρόπους οπότε δεν θα μπω στον κόπο!

Προσωπική μου άποψη και ανάλυση μου (εε ναι με ανάγκασες να την κάνω!λολ) ο λόγος που αισθάνεσαι τον χρόνο να \"παγώνει\" (και να μην περναει γρήγορα με τα ερεθίσματα όπως λες) είναι ακριβώς επειδή βάζεις μεγάλο \"βάρος\" σε κάθε ερέθισμα, οπότε ο εγκέφαλος σου συμπεραίνει ότι \"ωπ σημαντικό\" και \"μακραίνει τον χρόνο\" για να ανταπεξέρθεις καλύτερα, με τον ίδιο τρόπο που ένας μπασκετμπολίστας θα το πάθει αυτό σε ένα αγώνα...πιστεύω δηλαδή ότι έχεις γενικότερα μια υψηλότερη εγρήγορση σε σχέση με τον κόσμο η τους άλλους. Μήπως είχες (η έχεις λολ) κοινωνική φοβία η γενικευμένη αγχώδη διαταραχή? (ωωπ να τος ο ψυχολόγος τηλεδιαγνώσεις λαμβάνοντας υπόψη το τι λέει ο άλλος για τον χρόνο λολ!!!Καλά θα με πάνε μέσα...χαχαχα...καλλή μου Weird μην με \"δώσεις\" είναι φιλική η ανάλυση μου! :):):):))

Εγώ έχω ακόμη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD sucks big time!) και λίγο υποχονδρισμό (λολ) και όταν με πιάνει το extensive worry για κάποια πράγματα έτσι αισθάνομαι τον χρόνο!

Και συναισθηματική και λογική και \"διλπο-διχασμένη\"! χαχαχαα αν ήμουν πίτσα, θα ήμουν μια με απ\' όλα :))

ΜΜμμ είναι νόστιμη η πίτσα με απ\'όλα!!! :):D:D:P

Η θεωρία για τον χρόνο που είναι πολύ καλή γιατί εξηγεί πολλα!!!
    Δεν θέλω να μου τα \"εξηγήσει\" καμία θεωρία.
    Μου είναι αρκετό να βιώνω κάποια πράγματα και να τα \"εξηγώ\" εγώ, όχι οι έρευνες, οι θεωρίες, οι στατιστικές....

Αλλά αυτό είναι υποκειμενικό, σου έχω ξαναπεί για τη σχέση μου με την ενδοσκόπηση και το βίωμα.

Καλά εσένα μπορεί να μην σ\'αρέσει κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ψέμα λολ! (αυτή είναι μια...πολύ εγωκεντρική προσέγγιση θα λεγα!). Στον μεσαίωνα δεν \"τους άρεσε\" καθόλου να τους έλεγες ότι η γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος λογο την \"σχέση τους με τον θεό\"...αυτό δεν σήμαινε ότι ήταν και αλήθεια! Οι προσωπικές εμπειρίες σε καμία περίπτωση δεν είναι και αλήθειες εκτός και αν μπουν και \"αλλα άτομα\" σε αυτό το σύνολο.

Βλέπω ότι όλο μιλάς για \"βίωμα\" και \"ενδοσκόπηση\", και επειδή? Σημαίνει ότι αυτό το \"βίωμα\" είναι αληθινό για σένα? Με ποια κριτήρια είναι αληθινό? Επειδή είναι και φαινομενικά καλύτερο? Επειδή το αισθάνεσαι καλύτερο εσύ? Και όμως το καλύτερο για εμάς δεν είναι πάντα και το συναισθηματικά καλύτερο για έμάς (η τους άλλους!). Ακριβώς, οι άνθρωποι πληρώνουν δεινά γιατί είναι εγκλωβισμένοι εντελώς στο τώρα (me included!) και δεν σκέφτονται το αντίκτυπο των συμεριφορών τους στο μέλλον η εναλλακτικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλες καταστάσεις. Οι ναρκομανείς βιώνουν το τώρα, η στιγμή που πέρνουν την ηρωίνη είναι πέρα για πέρα αληθινή, όμως το μέλλον θα είναι ζοφερό. Ένας φοβικός αποφεύγει να εκτεθεί στο ερέθίσμα που το φοβίζει γιατί αυτός \"έτσι είναι\", γι\'αυτόν αυτή είναι η βιωματική \"αλήθεια\"...με αυτόν τον τρόπο όμως (με τις \"συμπεριφορές ασφαλείας\"-πέρα για πέρα φαινομενικά και συναισθηματικά θετικές γι\'αυτόν) δεν κάνει τίποτα άλλο από το να βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του...οι Tversky και Kahneman είχαν ανακαλύψει πολυάριθμα standard λάθη που όλοι οι άνθρωποι έκαναν συστηματικά όταν λαμβάναν αποφάσεις, έρευνα που οδήγησε στο βραβείο nobel οικονονικών (οι έρευνες τους είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική συμπεριφορά)...το \"βίωμα\" των ανθρώπων εκείνη την στιγμή που κάναν τα λάθη όμως \"αυτό\" τους έλεγε ότι ήταν το σωστό, το αληθινό...Ο πρόγωνος της \"γνωστικής ψυχολογίας\" ήταν η ψυχολογία Gestalt (να μην μπερδεύονται αυτά με τις ανάλογες ψυχοθεραπείες) όπου η μέθοδος έρευνας την οπτικής αντίληψης (και οι γνωστικές λειτουργίες γενικότερα) ήταν η ενδοσκόπιση. Οι Gestalt ψυχολόγοι εκπαίδευαν τα υποκείμενα τους να \"λενε\" αμέσως τι αισθάνoνται... αν και ανακαλύψαν με αυτή την μέθοδο κάποια πράγματα (όπως οι \"νόμοι\" της εγκυτητας, η της ομοιότητας των αντικειμένων κλπ.-μιλάμε για οπτική αντίληψη) η μέθοδος της ενδοσκόπισης δεν τους πήγε μακριά τελικά και τους έβαλε τρομερούς περιορισμούς. Μάλιστα, η ενδοσκόπιση δεν λέει τίποτα για την διαδικασία αυτή καθ\'αυτή, λέει μόνο για τα αποτελέσματα της.

Επίσης αν θυμάμαι καλά, το μαθηματικό αξίωμα του Godel οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει την ολοκληρωμένη αλήθεια ενώς συστήματος εάν αποτελεί ο ίδιος μέρος του συστήματος.

Με όλα αυτά θέλω να πω ότι η ενδοσκόπηση και το προσωπικό βίωμα δεν λένε απαραίτητα τίποτα για την \"αλήθεια\" του καθενώς. Μα αλήθεια (λολ) για αυτό οι άνθρωποι δεν πάνε στους ψυχοθεραπευτές? Για να ανακαλύψουν τους εαυτούς, μέσω μιας \"εξωτερικής (ποιο αντικειμενικής) όψης (και φυσικά πάλι ένα άτομο δεν μπορεί να δει την αλήθεια η να \"πλάσει\" την αλήθεια του άλλου \"ποιο σωστά\"...γι\'αυτό και κάποιες θεραπείες όπως η Γ-Σ δεν έχουν σχέση με όλο το άτομο αλλά στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα που προηγούμενες έρευνες έχουν συστηματοποιήσει). Γι\'αυτό οι άνθρωποι δεν ρωτάνε άλλους τι να κάνουνε παίρνοντας συμβουλές κλπ.? Ο κοινωνικός ψυχολόγος Bem είχε γράψει ότι οι άνθρωποι, όταν σκέφτονται για τον εαυτό τους...\"δεν έχουν κανένα προτέρημα επειδή είναι ο εαυτός τους και βγαίνουν σε συμπεράσματα όπως θα βγαίναν με τον καθέναν, \"μελετώντας την συμπεριφορά τους εξωτερικά\"... Πραγματικά στο λέω...έχω συναντήσει \"πνευματικά\" άτομα (σαν και σένα?) που μου λένε συνέχια αυτό ακριβώς το ευαγγέλιο...για το \"βίωμα\" και την \"αυτο-πραγμάτωση\" και πραγματικά σου λέω, οι επιλογές τους δεν έχουν απολύτως τίποτα ανώτερο από άλλους που δεν \"έχουν βίωμα και ενδοσκόπηση\", ίσα ίσα που έχω δει να κάνουν καταστροφικές επιλογές για τους εαυτούς τους και μάλιστα και για τους άλλους (δυστυχως) και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ (μέσα από το προσωπικό μου βίωμα) αλλά έχουμε συμφωνήσει αρκετοί για την συμπεριφορά αυτών των ατόμων/-ου (ιδιαίτερα ένα άτομο είναι όλο διαλογισμό, yoga, αυτογνωσία και δεν συμμαζεύεται...).

\"Η αλήθεια γίνεται όλο και ποιο αληθής όσο και ποιο πολλοί άνθρωποι την επιβεβαιώνουν\"... (είτε πρόκειτα για εξωτερικά είτε για εσωτερικά γεγονότα) (δικό μου quote lol!)

Senior Member

Άντε later!
    xaxaxaxax
    αυτή είναι η απάντηση που περίμενα!!!
    :PPPP
    Καλημέρα Πάνο!

Χαχα,

για \"ξενύχτι\" που να πάει το μυαλό μου...!

σε έξοδο/club/μπουζούκια/παρτι κλπ...

η σε κάποια...εκκλησιαστική ολονυκτία...

Senior Member
    Πάνο
    τι θα γίνει με εσένα????
    Μία σειρά θα γράφω εγώ δέκα εσύ????
    Δεν σε προλαβαίνω παιδί μου!
    Και σου χρωστάω ήδη μια απάντηση...
    χεχε έχω ηδη αρχίσει να αγχώνομαι,
    είμαι στη δουλειά και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ.

:PPP

Senior Member
    Πάνο
    τι θα γίνει με εσένα????
    Μία σειρά θα γράφω εγώ δέκα εσύ????
    Δεν σε προλαβαίνω παιδί μου!
    Και σου χρωστάω ήδη μια απάντηση...
    χεχε έχω ηδη αρχίσει να αγχώνομαι,
    είμαι στη δουλειά και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ.

:PPP

Χαχα δεν ξέρω Weird με εμπνέεις πολύ! Μάλλον επειδή είμαστε αντίθετοι σε κάποια θέματα λολ. Αλήθεια, γιατί άραγε προσπαθώ τόσο πολύ? (???) Έχεις γίνει κάτι σαν την αντιδραστική μου μούσα!

Πωω ακόμα δουλειά? Άντε κουράγιο!!!

Page 19 of 46 FirstFirst ... 9171819202129 ... LastLast