Results 91 to 105 of 683
-
29-04-2009, 02:28 #91
Originally posted by arts
Γεια σου και σ\' ευχαριστώ για την απάντηση και για τον κόπο σου να διαβάσεις το «ψυχοβγαλτικο» κειμενο μου…..
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι, προσπάθησα να προσεγγίσω την απολύτως φυσική και επιστημονική( μέσα στα ανθρώπινα βέβαια ορια της επιστημης, διοτι αν ειχαμε καποια επαφη με εξωγήινο πολιτισμο, ισως να ειχαμε και περισσοτερα δεδομενα να εκτιμησουμε και αρα περισσοτερα στοιχεια, για όλα αυτά τα ζητηματα) πλευρά του όλου θεματος και καθολου την μεταφυσικη. :
<Επιστήμων, Φυσικος (με πολλα διπλωματα και ερευνητής) εξηγούσε, σε ένα ντοκιμαντέρ στη τηλεοραση, -που αφορουσε στην περιγραφη του συμπαντος μας-, ότι το συνολικο αθροισμα ολων των ενεργειων σε αυτό θα πρεπει να δινει αποτελεσμα 0. Και το δικαιολογουσε ολο αυτό με αρκετα πειστικο τροπο. Δεν απεκλεισε επισης την υπαρξη και αλλων τετοιων παρομοιων συμπάντων… >
Γιατι πρεπει να εχει λογο υπαρξης το οποιοδηποτε συμπαν? :
Κατά την δικη μου αποψη, ισως διοτι φαινεται να υπαρχει τετοια συμμετρία, τοσος προσεκτικος σχεδιασμος,σε ολο αυτό, τοσοι φυσικοι νομοι που δειχνουν να εφαρμοζονται, που σε κανουν να πιστευεις ότι δεν μπορει να είναι ανευ συγκεκριμενου λογου και αιτιας όλα αυτά!... Υπαρχουν patterns παντου, σε ότι μας περιτριγυρίζει, δεν το βλεπεις? Λες να είναι όλα αυτά τυχαια? Η δικη μου λογικη δεν το αποδεχεται το τυχαιον σε όλα. Με τυχαιο τροπο μπορει να συμβαινουν αρκετα εως παρα πολλα πραγματα (ισως και να τεινει στο απειρο ο αριθμος των τυχαιων συμβαντων) αλλα τελικως, όλα δειχνουν να ακολουθουν συγκεκριμενα patterns… δεν νομιζεις? Αν λοιπον δεν παιζει το «απολυτως τυχαιο», υπαρχει ΛΟΓΟΣ! Απλως δεν τον κατανοώ εγω, αυτή τη στιγμη τουλαχιστον.
Όταν αναφερομαι επισης στο «μηδεν», δεν αναφερομαι στο 0 της «ανυπαρξιας» (δεν ειμαι σιγουρη κιολας αν υπαρχει οντως η «ανυπαρξια» , ως εννοια….και ελπιζω να μη σε μπερδεψα παλι …) , αλλα σε αυτό το τελικο αποτελεσμα της απολυτης ισορροπιας …των παντων.!
Οσον αφορα στη ψυχη, περα από τους ορισμους των βιβλιων και τα τετριμμένα που εχουν πολύ-συζητηθει, το δικο σου ενστικτο τι σου λεει? Σου αρκουν οι ορισμοι και οι φιλοσοφικες συζητησεις?
Προσωπικώς, εχοντας συνδυασει το ενστικτο μου, ολων των ειδων τις σχετικες συζητησεις, τις γραφες, τα ακουσματα , και τις διαφορες επιστημονικες θεωριες, τείνω να θεωρω ότι η «ψυχη» θα πρεπει είναι κι αυτή ένα αθροισμα,μια ομαδα, παρομοιας φυσης(ή πως αλλιως να το πω? Ταιριαστων μεταξυ τους?) ενεργειων, και παντως ικανων να καταγραφουν/ «ενσωματωνουν» απειρες εμπειριες και βιωματα στην ουσια τους(για ποιο λογο? και παλι δεν γνωριζω αυτή τη στιγμη, αλλα αυτό υποπτεύομαι… ότι συμβαινει) .
Τωρα, μετα τον χαμο του γηινου σωματος μας, οι ενεργειες αυτές σιγουρα δεν χανονται. Δεν μπορουμε όμως να ειμαστε και βεβαιοι ότι συνεχιζουν να συνυπαρχουν, ή ότι αυτουσιες μπορουν να συνεχισουν και να επανεγκατασταθουν στο σωμα καποιου αλλου εμβιου οντος.
Υποπτευομαι όμως ότι τα βιωματα που αυτές οι ενεργειες εχουν καταγραψει σ’ολη ,-την οποιαδηποτε-, πορεια τους, με καποιο τροπο, καπου μεταφερονται, συνεχως..
Δυσκολη η περιπτωση μου γιατρε μου, ετσι?...
Χαχα πολύ καλή η περίπτωσή σου arts, αν μη τι άλλο είναι σκεπτόμενη!
Μα ότι βλέπεις patterns και αρμονία δεν θα μπορούσε να σημαίνει ότι επειδή είσαι και εσύ φτιαγμένη από τους ίδιους νόμους, τότε αναγκαστικά βλέπεις νόμους και αρμονία σε αυτά? Αλήθεια αν σου δείχναν ένα εντελώς άλλο σύμπαν με εντελώς άλλους νόμους, δεν θα φαίνονταν δυσαρμωνικό σε σχέση με τα δικά σου ανθρώπινα κριτήρια? Φαντάζομαι ότι για τους κατοίκους αυτού του σύμπαντος δεν θα ήταν όμως...
Και πες πως όντως οι νόμοι του σύμπαντος, τα patterns είναι όντως αρμονικά και \"σαν βαλμένα\" από κάποιον...αλήθεια...σε ένα σύστημα άπειρων συμπάντων κάποιο δεν θα τύχει να έχει την σωστή αναλογία? Και φυσικά επειδή και εμείς είμαστε στο \"σωστό\", το \"πετυχημένο σύμπαν\" έχουμε την γνώση μόνο αυτού.
Δηλαδή βλέπεις τα πράγματα πολύ ανθρωποκεντρικά ενώ μπορεί να μην είναι έτσι...έτσι λέει και η \"κοπερνική αρχή\"...(εσύ είσαι της \"ανθρωπικής αρχής\" χε)
Για δες αυτό...αν δεν το ξέρεις ήδη δηλαδή...λέει κάτι παρόμοιο με αυτό που λες εσύ ε?...
http://www.physics4u.gr/articles/2002/cosmology.html
;)
Για μένα η ψυχή είναι η λειτουργία του εγκεφάλου. Δηλαδή η μόνη ενέργεια που υπάρχει είναι η ενέργεια των ιόντων Καλλίου-Νατρίου που μπαίνο-βγαίνουν στους νευρώνες για να δημιουργήσουν τα δυναμικά ενέργειας. Υπάρχουν άπειρες αποδήξεις, ότι όταν δεν υπάρχει νευρωνική δραστηριότητα δεν υπάρχει και \"ψυχή\". Π.χ. σε φάσεις ύπνουμ μη-REM που η νευρωνική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή (π.χ. κύματα δέλτα), άμα σε ξυπνήσω δεν θα θυμάσαι τίποτα, γιατί απλά δεν είχες καμία εμπειρία, δεν είχες \"ψυχή\" εκείνη την στιγμή (σε αντίθεση με τη φάση REM που λόγο των κυμάτων άλφα η νευρωνική δραστηριότητα είναι πολύ ποιο μεγάλη και έτσι έχεις και εμπειρίες π.χ. όνειρα). Επίσης, αν σου χορηγίσω ολική αναισθησία, για τους ίδιους λόγους με τον ύπνο, εκείνες τις στιγμές \"δεν θα έχεις ψυχή\". Αν κάποιος από ατύχημα χάσει ένα μέρος του εγκεφάλου, π.χ. κάποιο μέρος του προμετωπιαίου λοβού, τότε το συναισθηματικό μέρος της ψυχής του θα εκλείψει μαζί με την ζημιά κλπ.
Όταν πεθαίνεις, φυσικά αυτή η ενέργεια δεν χάνεται, γυρνάει στην γη και μετατρέπεται σε άλλη μορφή, με όποια τύχη έχουν τα μόρια του άνθρακα που κάποτε αποτελούσαν τους νευρώνες (που η λειτουργία τους ήταν το \"εγώ-ψυχή\"). Όμως το \"εγώ\"- η \"ψυχή\" δηλαδή- χάνεται, γιατί το \"εγώ-ψυχή\" είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης διάταξης που είχαν τα μόρια/ενέργεια και όχι οποιασδήποτε διάταξης. Η ενέργεια του συστήματος μετατρέπεται σε κάτι άλλο, όμως το σύστημα χάνει την προηγούμενη του διάταξη οπότε χάνομαι και εγώ (αλλά η ενέργεια των ιστών μου που κάποτε δημιουργούσαν το εγώ-ψυχή δεν χάνεται, περνάει στην γη και μετατρέπεται σε κάτι άλλο)
Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός...
Ας πούμε ένας αετός πεθαίνει (έτσι random το διάλεξα, μάλλον έκανα ασυνείδητο συνειρμό με τον Σφακιανάκη!). Η ενέργεια που αποτελούσε τον αετό με κάποιο τρόπο θα παραμείνει, όμως αφού χάνει την προηγούμενη της διάταξη, η ενέργεια αυτή θα χάσει την \"αετότητα\" της. Δηλαδή με απλά λόγια, αφού τα μόρια δεν θα είναι συνδεμένα με συγκεκριμένο τρόπο (και αυτή η σύνδεση τους=αετός) δεν θα αποτελούν ποια ένα αετό, αν και η ενέργεια του θα παραμείνει, θα μετατραπεί σε κάτι άλλο κλπ. Δηλαδή με απλά λόγια, αν και η ενέργεια της ζώής και της συνείδησής της δεν χάνεται, η ζωή και η συνείδηση χάνονται.
Αυτά τα ολίγα!
- 29-04-2009, 02:41 #92
Originally posted by anwnimi
Keep ο Πάνος μάλλον κοιτώντας πάνω είδε την αράχνη στο ταβάνι και προσπαθεί να την πιάσει:)
Όχι! απαπααα ένα μικρό σαμιαμιδάκι ήταν! Πάλευα ώρα μαζί του μιλάμε ήταν τεράστιο ε! (!) Απο εδώ εώς πέρα...!
ευτυχώς έχω τεράστια μπράτσα και το διέλυσα!!!
http://i31.tinypic.com/dxok0h.jpg
29-04-2009, 21:59 #93
PETRAN, Καλησπερα, Πανο σε λενε αν καταλαβα καλα?
Σ\'ευχαριστω για την απαντηση, μου δωσες πολυ homework οποτε χρειαζομαι χρονο να μελετησω και θα επιστρεψω...(σαν απειλη μου ακουγεται τωρα αυτο, αλλα τελος παντων....) , Πηρα να διαβασω και το βιβλιο \" Το Συμπαν σε ενα Καρυδοτσουφλο\" του Stephen Hawking οποτε σιγουρα θα επανελθω(ελπιζω...)!...
Εν τω μεταξυ, θα ηθελα να σου πω, οτι, κατα εναν περιεργο τροπο, μαλλον συμφωνουμε στα περισσοτερα, τελικως. Απλως εγω ισως χρησιμοποιω διαφορετικους ορισμους για τα πραγματα και επισης θεωρω οτι το \"εγω-ψυχη\" δεν διαγραφεται εντελως, αλλα \"επαναπροσδιοριζεται\".
Σε περιπτωση ατυχηματος στον εγκεφαλο, εγω πιστευω(\'η θελω να ελπιζω...αν σου αρεσει καλυτερα ετσι) οτι το συναισθηματικο μερος της \"ψυχης\" δεν χανεται, αλλα ειναι σαν να μπαινει σε κατασταση αναμονης και \"βαθιας καταψυξης\" για λιγο(μπροστα στη αιωνιοτητα...)διαστημα. Αυτο που σιγουρα χανεται ειναι το επικοινωνιακο κομματι της καθε προσωπικοτητας, συμφωνα με τους νομους του δικου μας, τωρινου, μικροσυστηματος.
Αλλο Θεμα: Η μονη περιπτωση που θα υπηρχε για να γινω παρατηρητης ενος αλλου συμπαντος θα ηταν να ειμαι κομματι του και τοτε θα υπακουα στη δικη του αρμονια, οποτε παλι τα ιδια θα πιστευα νομιζω...
Σιγουρη δεν μπορω να ειμαι για τιποτα (ισως απο την ωρα του \"θανατου\" μου και μετα να αποκτησω παραπανω γνωσεις για ολα, ισως παλι οχι... )
Τελευταιο θεμα για σημερα: Θα ηθελα, οταν εχεις χρονο, να μου περιγραψεις τι αντιδρασεις/σκεψεις σου προκαλουν τα παρακατω :
\"Λογος\"
\"Αγαπη\"
\"Προσευχη\"
Α, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ....: ΓΙΑΤΙ???
γΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ γΙΑΤΡΕ ΜΟΥ?...
Καλο βραδυ και σ\'ευχαριστω για τον χρονο σου
29-04-2009, 22:20 #94
Originally posted by Sofia
Anwnimi, χαιρομαι που το βλεπεις ετσι:) ναι συμφωνω οτι ειναι σαν να στιγματιζει ετσι πρωτος ο ιδιος τον εαυτο του.
Και μου παει στο μυαλο μια συζητηση τις προαλλες που ειχαμε για την καταθλιψη, νομιζω με τιτλο καταθλιψη κ κληρονομικοτητα. Στεναχωριεμαι κ λυπαμαι ειλικρινα παρα πολυ, οταν πρωτα οι ιδιοι δειχνουμε πρωτοι στον εαυτο μας την σκληροτητα που υπάρχει απο καποιους εκει εξω. Κι ειχα γραψει κατι σχετικο με την αγαπη στον ιδιο τον εαυτο μας. Ηταν το μονο μου κομματι που δεν σχολιαστηκε. Κ δεν το βρισκω τυχαιο. Καθολου...
Το βρίσκω κάπως αναμενόμενο οι ίδιοι να θέτουμε τον εαυτό μας στο περιθώριο γιατί δεν τον αγαπούσαμε όσο πρέπει, δεν το σεβόμαστε, δεν τον διεκδικούμε. Ως συνέπεια της έλλειψης αγάπης από εμάς προς εμάς, μας επισκέφθηκαν η κατάθλιψη, οι πανικοί, η ψύχωση, για να μας το θυμήσουν, να μας ταρακουνήσουν...
Ναι, ήταν πολύ σημαντικό αυτό που έγραψες Σοφία. Οφείλουμε πρώτα για εμάς να το συνειδητοποιήσουμε αρχικά και μετά να το κάνουμε πράξη...
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΓΑΠΗ!
ΑΡΓΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ(ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ) ΑΛΛΑ ΟΚ, ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΤΡΟΥΙΣΤΙΚΗ!...
29-04-2009, 22:35 #95
Originally posted by artsΑΓΑΠΗ= THE KEY WORD!
ΑΡΓΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ(ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ) ΑΛΛΑ ΟΚ, ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΤΡΟΥΙΣΤΙΚΗ!...
30-04-2009, 01:24 #96
Γιατι πρεπει να εχει λογο υπαρξης το οποιοδηποτε συμπαν? :
Κατά την δικη μου αποψη, ισως διοτι φαινεται να υπαρχει τετοια συμμετρία, τοσος προσεκτικος σχεδιασμος,σε ολο αυτό, τοσοι φυσικοι νομοι που δειχνουν να εφαρμοζονται, που σε κανουν να πιστευεις ότι δεν μπορει να είναι ανευ συγκεκριμενου λογου και αιτιας όλα αυτά!... Υπαρχουν patterns παντου, σε ότι μας περιτριγυρίζει, δεν το βλεπεις? Λες να είναι όλα αυτά τυχαια? Η δικη μου λογικη δεν το αποδεχεται το τυχαιον σε όλα. Με τυχαιο τροπο μπορει να συμβαινουν αρκετα εως παρα πολλα πραγματα (ισως και να τεινει στο απειρο ο αριθμος των τυχαιων συμβαντων) αλλα τελικως, όλα δειχνουν να ακολουθουν συγκεκριμενα patterns… δεν νομιζεις? Αν λοιπον δεν παιζει το «απολυτως τυχαιο», υπαρχει ΛΟΓΟΣ! Απλως δεν τον κατανοώ εγω, αυτή τη στιγμη τουλαχιστον.
Όταν αναφερομαι επισης στο «μηδεν», δεν αναφερομαι στο 0 της «ανυπαρξιας» (δεν ειμαι σιγουρη κιολας αν υπαρχει οντως η «ανυπαρξια» , ως εννοια….και ελπιζω να μη σε μπερδεψα παλι …) , αλλα σε αυτό το τελικο αποτελεσμα της απολυτης ισορροπιας …των παντων.!
Οσον αφορα στη ψυχη, περα από τους ορισμους των βιβλιων και τα τετριμμένα που εχουν πολύ-συζητηθει, το δικο σου ενστικτο τι σου λεει? Σου αρκουν οι ορισμοι και οι φιλοσοφικες συζητησεις?
Προσωπικώς, εχοντας συνδυασει το ενστικτο μου, ολων των ειδων τις σχετικες συζητησεις, τις γραφες, τα ακουσματα , και τις διαφορες επιστημονικες θεωριες, τείνω να θεωρω ότι η «ψυχη» θα πρεπει είναι κι αυτή ένα αθροισμα,μια ομαδα, παρομοιας φυσης(ή πως αλλιως να το πω? Ταιριαστων μεταξυ τους?) ενεργειων, και παντως ικανων να καταγραφουν/ «ενσωματωνουν» απειρες εμπειριες και βιωματα στην ουσια τους(για ποιο λογο? και παλι δεν γνωριζω αυτή τη στιγμη, αλλα αυτό υποπτεύομαι… ότι συμβαινει) .
Τωρα, μετα τον χαμο του γηινου σωματος μας, οι ενεργειες αυτές σιγουρα δεν χανονται. Δεν μπορουμε όμως να ειμαστε και βεβαιοι ότι συνεχιζουν να συνυπαρχουν, ή ότι αυτουσιες μπορουν να συνεχισουν και να επανεγκατασταθουν στο σωμα καποιου αλλου εμβιου οντος.
Υποπτευομαι όμως ότι τα βιωματα που αυτές οι ενεργειες εχουν καταγραψει σ’ολη ,-την οποιαδηποτε-, πορεια τους, με καποιο τροπο, καπου μεταφερονται, συνεχως..
Δυσκολη η περιπτωση μου γιατρε μου, ετσι?...
Άλλωστε, αυτό που βλέπουμε κι αισθανόμαστε στο δικό μας μικρόκοσμο σήμερα, δεν αντιπροσωπεύει τον μακρόκοσμο της σχετικότητας του Αινστάιν αλλά ούτε και την φυσική των κβάντα. Η ευκλείδεια γεωμετρία και η νευτώνεια φυσική, αφορούν μόνο αυτό που εμείς μπορούμε να καταλάβουμε με την περιορισμένη αντίληψη του κοντινού μας περιβάλλοντος...
Θα ήταν συναρπαστικό να βασίζονταν όλα σε ένα προσεκτικό σχεδιασμό, γεγονός που θα μπορούσε να μας δώσει ελπίδες όσον αφορά την μεταφυσική μας εξέλιξη...Παρ\' όλα αυτά, τα πάντα δείχνουν πως εκπορεύονται από την τυχαιότητα, ακόμη κι η πρόσφατη ανακάλυψη της απωστικής δύναμης της σκοτεινής ενέργειας, επιβεβαιώνει πως στο Σύμπαν επικρατούν οι χαοτικές καταστάσεις , αφού δεν μπορούν να \"αποτρέψουν\" τις βαρυτικές δυνάμεις της ύλης και μεγάλα αστρικά σώματα όπως οι γαλαξίες, αντί να απωθούνται , εν τούτοις επιδίδονται σε \"συμπαντικό καννιβαλισμό\"...
Όπως καταλαβαίνεις, ο καννιβαλισμός των μεγάλων αστρικών σωμάτων, οι μαύρες τρύπες κι η βίαια συμπεριφορά της ύλης και της ενέργειας στο Σύμπαν, μόνο συμμετρία κι αρμονία - πόσο μάλλον ηρεμία ενός προσεκτικού σχεδιασμού - δεν προδίδουν...[B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]
30-04-2009, 01:24 #97
originally posted by PETRAN
Ναι, εγώ καταλαβαίνω ότι μπορεί να βοηθήσει τα πιστεύω και έτσι τις ζωές ανθρώπων, να τους δώσει κουράγιο και λίγο δύναμη. Όμως επιστημονικά και φιλοσοφικά
πρέπει να κυνηγάμε μόνο την αλήθεια...και δεν υπάρχει λογική απόδειξη (από την πλευρά της φιλοσοφίας) ούτε επιστημονική/εμπειρική απόδειξη (από την πλευρά
της επιστήμης) για την ύπαρξη της ψυχής, ίσα ίσα όλα συνηγορόύν εναντίον της ύπαρξής της. Ούτε χρειάζεται να υπάρχει ψυχή, είναι πραγματικά ένα πλεόνασμα που
έχουν φτιάξει οι άνθρωποι που σαν εγωιστές που είναι φοβούνται την ανυπαρξία και ονειρεύονται αιώνιες ζωές και παραδείσους. Αν και υπάρχει η άποψη ότι οι
μεταφυσικές πεποιθήσεις και η θρησκεία είναι ένστικτα που έχει εξελιχθεί με κάποια χρησιμότητα, και αυτή είναι η ένωση της φυλής κάτω από ένα κοινό
(μεταφυσικό) παράγωντα
τους υποσχόμενοι στους πιστούς ότι εξαφανίζουν το φόβο του θανάτου.
Ο άνθρωπος είναι το μόνο έμψυχο ον που έχει επίγνωση του τέλους του.
Ο φόβος και το άγχος που του προκαλεί αυτή η επίγνωση είναι κάτι που πρέπει να το διαχειριστει για να προχωρήσει. Γι\'αυτό άλλωστε πολλοί \"ζουν σαν να μην
πρόκειται να πεθάνουν ποτέ, και πεθαίνουν σαν να μην έχουν ζήσει καθόλου\". Η άρνηση δηλαδή είναι ένας τρόπος διαχερισμού του άγχους αυτού, που έχει σα
συνέπεια τη μη ουσιαστική ζωή, την αναβολή της ζωής στον παράδεισο...
Έτσι, η πίστη ότι η ψυχή μας - εφόσον υπάρχει - δε θα πεθάνει είναι κι ένας μηχανισμός άρνησης. Προσωπικά, ζηλεύω κατά κάποιο τρόπο τους ανθρώπους, όπως
εσένα δηλαδή, που είναι απόλυτα μηδενιστές, που δε χρειάζονται να πιστεύουν σε κάτι τέτοιο για να απωθήσουν το άγχος θανάτου.
Όμως, γενικά ότι είναι απόλυτο, εμένα προσωπικά δε με εκφράζει, γιατί το απόλυτο συνήθως δε δέχεται μεταβολή, αμφισβήτηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε
πραγματικά του τι υπάρχει, του τι γίνεται μετά, κανείς δεν το ξέρει. Δεν υπάρχει απόδειξη για το αν υφίσταται ψυχή γιατί δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα για να το ξέρουμε. Οπότε εγώ προσωπικά κρατώ μια ενδιάμεση στάση. Δεν ξέρω αν υπάρχει ψυχή, θα ήθελα πολύ να υπάρχει, δε μου αρέσει η υποταγή σε θρησκευτικά δογματιστικά πιστεύω αλλά σε πιστεύω αγάπης του εαυτού και των συνανθρώπων. Η στάση μου μπορεί να υποκινείται και από το γνωστό άγχος θανάτου αλλά δε θέλω να είμαι απόλυτη.-Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;
-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει
30-04-2009, 01:55 #98
Μεσα στα νύχτα
η κραυγή χιλίων αμνών
αυτή η σιωπή
αστράφτει κάτω από την υποκρισία
Και στέκεται εκεί
μαραμένη
αλλά ποιο δυνατή
από τις απειλές τους
Εκεί σε βρήκα
Στη νύχτα των ψυχών...
από τη weird:)))
Αυτό που εννοούσα, είναι ότι όλοι κάνουμε αυτά τα \"λάθη\" και βγάζουμε αμέσως συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του άλλου από ένα περιορισμένο όγκο πληροφοριών,
χωρίς να πέρνουμε υπ\'όψιν το περιβάλλον και τις περιστάσεις. Π.χ. στην αρχή που έγραφα σοβαρά, με κόλλησες αυτόματα στο στερεότυπο του ψυχολόγου, μετά που
έκανα πλάκα σχημάτισες αμέσως τον χαραχτήρα του \"πλακαντζή\" για μένα (λεώ εγώ τώρα δεν λέω ότι τα έκανες αυτά), για την Weird δεν είμαι συναισθηματικός ενώ
για μένα η Weird είναι πολύ συναισθηματική κλπ...θέλω να πω ότι ΟΛΑ αυτά είναι κάλλιστα λάθος γιατί προσπαθούμε να αποδόσουμε αυτές τις συμπεριφορές μας (το
τι \"λέει\" ο τρόπος γραφής μας) σε στοιχεία του χαραλτήρα μας και όχι στα περιορισμένα πλαίσια των περιστάσεων που δημιουργούνται μέσα από την συζήτηση του
φορουμ, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που άμα έβλεπες ένα άτομο να μην μιλάει σε ένα πάρτυ να έβγαζες αμέσως το συμπέρασμα ότι είναι \"εσωστρεφής\", χωρίς να
γνώριζες ότι πριν λίγο \"έχασε\" ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Δηλαδή θέλω να πω ότι αυτό γίνεται συνέχεια και στην καθημερινή ζωή αλλά είναι λάθος και
προκατειλήμμένο...(και ονομάζεται \"actor-observer effect\")φυσικά υπάρχει και η περίπτωση να \"πέσεις μέσα\" απλά δεν προβλέπεται λογικά
Στην δικιά μου περίπτωση, εσείς τα παρα-κάνατε αυτό το λάθος λολ. Δηλαδή, συνέχεια προσπαθούσατε να εξηγήσετε αυτά που έγραφα σε σχέση με στοιχεία του
χαρακτήρα μου και της προσωπικότητας μου (ψυχο-φουσκαναλυση έτσι λέγεται αυτό λολ) χωρίς να λάβετε υπόψην τα στοιχεία της περίστασης, thats all.
αυτά επίσης δεν είναι αντικειμενικά γιατί υπόκεινται και στην υποκειμενική κρίση του ατόμου που τα εξάγει αλλά και στην ίδια την περίσταση όπως λες, πχ εν τω
μέσω μιας διαμάχης. Όμως, δεν αποκλείεται να περιέχουν ψίγματα αλήθειας, μπορεί βέβαια και όχι. Δηλαδή από την ανάλυση που σου κάναμε και από την ανάλυση
που μας έκανες δεν ευσταθεί τίποτα; :) Εμένα για παράδειγμα κάποια από αυτά που μου είπες ευσταθούν (μη κοκκινήσεις θεραπευτή μου, έτσι κι αλλιώς δε σε βλέπω
:) )
Απλά δεν υπάρχει forum χωρίς flamming εντάξει ρε Anwnimi (με μαγκικη φωνή κάγκουρα) φλωράκια είμαστε τώρα forum χωρίς flamming και trolling νταξ μην
ξενερώνεις ρε μην μασάς τώρα και καλά νταξ να πούμε (λολ!) (ψυχολόγος-κάγκουρας καλό ε!?)
Αλλά εσύ γιατί αμέσως σαν ένας άλλος βασιλιάς-αρθούρος πας αμέσως να υπερασπιστείς χωρίς να υπάρχει κατηγορία?
Όλο το προηγούμενο θρεντ άρχισε έτσι πάλι! Εσύ έκανες πρώτη την αρχή και μετά ξύπνησες και την οργή του λαού λολ. (βέβαια δεν μπορώ να πω...σε καλό μας βγήκε
τελικά!
Πράγμα που προβληματίζει κατά πόσο τα φαινομενικά αρνητικά οδηγούν και σε αρνητικά και κατά πόσο μπορούμε να προβλέψουμε τις επιλογές μας με κριτήριο το πως
αυτές φαίνονται στην αρχή χμμμ....)
Αυτό θέλω να μου το αναλύσεις καλύτερα πάλι
άφησε την να με βρίσει μόνη της αν θέλει! (λολ) Η έστω αστην να παραπονεθεί πρώτα αυτή και μετά ρίξε εσύ τον επόμενο λίθο!
Σε αυτό έχεις ένα δίκιο αλλά να σου πω γιατί θεώρησα ότι αν δεν αντιδράσω θα ήταν σαν να αναιρώ εμένα την ίδια. Στο προηγούμενό μας θέμα κάναμε τόσο
καυγά για το θέμα χιούμορ γιατί ήμασταν εμείς οι αποδέκτες, εγώ και η weird δηλαδή. Τώρα που δεν ήμουν εγώ ο αποδέκτης, δε σημαίνει ότι δεν ενοχλούμαι από
μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, είτε δική σου είτε οποιουδήποτε άλλου. Οπότε αν εννοείς ότι το κίνητρό μου ήταν να βρω ξανά μια αφορμή για να σου την πω
πραγματικά δεν ήταν αυτό. Με ενόχλησε γιατί δεν ξέρουμε τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στον άλλο - και το ότι δεν απάντησε μπορεί να σημαίνει ότι βρέθηκε
προ εκπλήξεως - και δεν μπορούσα να μη σου το πω. Ωστόσο εκτιμώ ότι το καταλαβαίνεις...
Έχεις κάτι το βέβαια ιπποτικό δεν μπορώ να πω...καλά εεε..μήπως έχεις το \"κομπλεξ του παλαδίνου\"? Anwnimi δεν ξέρω αν υπάρχει...αλλά μπόρούμε να το
δημιουργήσουμε εμείς ε! Θες να γίνεις το case-study μου? πωωω πωω το βλέπω βιβλίο τώρα...
\"The Paladin Complex\"
\"on the manic nature of guarding the perceived injustice\"
Ευχαρίστως να θυσιαστώ στο βωμό της επιστήμης - και όχι για μένα προς Θεού - να γίνω και case study! Mmmmm....:))))))) (*σκέφτομαι εξώφυλλα, φωτογραφήσεις...)
Αλλά θα είμαι αθεράπευτος paladin, αφού δε θέλω να θεραπευτώ από τη manic nature of guarding the perceived injustice!:))))
Μ\'αρέσει όμως πόσο προσεκτικά επέλεξες τις λέξεις και έβαλες και το perceived ανάμεσα, σα να λέμε δηλαδή κατα φαντασία αδικία! Πρόσεξε γιατί θα χάσεις το
case study κι άντε μετά να βρεις ένα τόσο αυθεντικό paladin όπως εγώ:))))-Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;
-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει
30-04-2009, 02:08 #99
Originally posted by Sofia
Anwnimi, χαιρομαι που το βλεπεις ετσι:) ναι συμφωνω οτι ειναι σαν να στιγματιζει ετσι πρωτος ο ιδιος τον εαυτο του.
Και μου παει στο μυαλο μια συζητηση τις προαλλες που ειχαμε για την καταθλιψη, νομιζω με τιτλο καταθλιψη κ κληρονομικοτητα. Στεναχωριεμαι κ λυπαμαι ειλικρινα παρα πολυ, οταν πρωτα οι ιδιοι δειχνουμε πρωτοι στον εαυτο μας την σκληροτητα που υπάρχει απο καποιους εκει εξω. Κι ειχα γραψει κατι σχετικο με την αγαπη στον ιδιο τον εαυτο μας. Ηταν το μονο μου κομματι που δεν σχολιαστηκε. Κ δεν το βρισκω τυχαιο. Καθολου...
Το βρίσκω κάπως αναμενόμενο οι ίδιοι να θέτουμε τον εαυτό μας στο περιθώριο γιατί δεν τον αγαπούσαμε όσο πρέπει, δεν το σεβόμαστε, δεν τον διεκδικούμε. Ως συνέπεια της έλλειψης αγάπης από εμάς προς εμάς, μας επισκέφθηκαν η κατάθλιψη, οι πανικοί, η ψύχωση, για να μας το θυμήσουν, να μας ταρακουνήσουν...
Ναι, ήταν πολύ σημαντικό αυτό που έγραψες Σοφία. Οφείλουμε πρώτα για εμάς να το συνειδητοποιήσουμε αρχικά και μετά να το κάνουμε πράξη...
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΤΡΟΥΙΣΤΙΚΗ!...-Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;
30-04-2009, 02:12 #100
Σάββα, αυτό που νομίζω πως εκφράζει ο/η arts είναι ο θαυμασμός για το πόσο σοφά και αρμονικά είναι δημιουργημένη η φύση και ότι γεννιέται, ζει και πεθαίνει σε αυτή. Δεν ξέρω αν και αυτό είναι τυχαίο, όμως όταν την παρατηρώ μένω εκστασιασμένη και η \"ψυχή\" μου ζει μια έντονη στιγμή ευτυχίας...
-Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;
30-04-2009, 09:17 #101
Σάββα, αυτό που νομίζω πως εκφράζει ο/η arts είναι ο θαυμασμός για το πόσο σοφά και αρμονικά είναι δημιουργημένη η φύση και ότι γεννιέται, ζει και πεθαίνει σε αυτή. Δεν ξέρω αν και αυτό είναι τυχαίο, όμως όταν την παρατηρώ μένω εκστασιασμένη και η \"ψυχή\" μου ζει μια έντονη στιγμή ευτυχίας...
Αν όμως αναλογιστούμε την καταστροφή που σιγά σιγά απλώνεται στη γη μας από την ενεργειακή μόλυνση που προέρχεται από μια απειροελάχιστη πηγή όπως είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με τις γιγαντιαίες και ασύλληπτου μεγέθους ενεργειακές καταστάσεις που επικρατούν στο Σύμπαν, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως εκεί που βαδίζουμε , είναι ένα σημείο που ήδη έχει ξεπεραστεί από τις κοσμικές δυνάμεις στην απεραντοσύνη του χωροχρόνου..
Το Σύμπαν ούτε γραμμικό, ούτε επίπεδο είναι anwnimi. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι η εικόνα των αισθήσεων μας και των ορίων που θέτει το μυαλό μας. Η αλήθεια όμως είναι εκεί έξω και πίστεψε με, είναι πολύ πολύ διαφορετική....[B][I]Human, is nothing else but two dates engraved upon a tombstone...[/I][/B]
30-04-2009, 11:08 #102
Ο άνθρωπος είναι το μόνο έμψυχο ον που έχει επίγνωση του τέλους του
30-04-2009, 13:52 #103
Εγραψα λιγο βιαστικα και μπερδεμενα, sorry, το καταλαβαινω κι εγω τωρα. Οι σκεψεις μου αυτες αφορουν σε ενα προηγουμενο μηνυμα του PETRAN αλλα θα ηθελα να ακουσω και την αποψη σου weird διοτι στις λιγες μερες που επισκεπτομαι αυτον τον χωρο και ετυχε να σε διαβασω εχω μεινει καταπληκτη (με την θετικη εννοια) με τον τροπο σκεψης σου, την γραφη σου, το ποσο εχεις εμβαθυνει στην ανθρωπινη φυση κλπ...κλπ... Μια μικρη ενσταση εχω: οτι ισως εχεις επικεντρωθει πολυ στο \"δεντρο\" και αδιαφορεις λιγο για το \"δασος\", ή επιλεγεις να αδιαφορεις δεν ξερω, ή τελος παντων αυτη την αισθηση εχω εγω απο τα οσα δικα σου εχω διαβασει μεχρι στιγμης...Ακομα κι ετσι ομως, παραθετεις πολυ χρησιμες σκεψεις και εργαλεια για την κατανοηση του...\"δεντρου\" και αρα ειναι πολυ χρησιμη η παρουσια σου. Σε ευχαριστω γι\'αυτο.
Γειά σου καλή μου,
σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
Μου φαίνεται χρήσιμη η παρατήρησή σου,
ίσως θα μπορούσες να μου εξηγήσεις, σε ποιό \"δέντρο\" αναφέρεσαι?
Σ ευχαριστώ ;)Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
30-04-2009, 13:54 #104
Originally posted by Nat
Ο άνθρωπος είναι το μόνο έμψυχο ον που έχει επίγνωση του τέλους του
Επίγνωση = γνωστική λειτουργία που προυποθέτει την λογική.
Ο άνθρωπος είναι το μόνο έλλογο ον.Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
30-04-2009, 14:11 #105
Παιδιά, μου αρέσει πολύ η μορφή που πήρε το θέμα..
Είναι ένα θέμα χαλαρής δομής, μπορούμε να συζητάμε ότι θέλουμε...
Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε φάση ούτε να τα διαβάσω όλα, ούτε να γράψω κάτι...
Αλλη ώρα;)
θα δώσω χρόνο στο μέσα μου να επεξεργαστεί σωστά τα διάφορα θέματα που τέθηκαν.
:))Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
Can Zopiclone Really Help You Sleep Better Tonight?
30-07-2025, 14:13 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή