Results 16 to 22 of 22
Thread: διδακτορικό
-
27-04-2009, 01:53 #16
Originally posted by mandragoras
Απ΄οτι καταλαβαίνω, αν κάποιος δηλαδή έμπαινε πρώτα στο διδακτορικό και αμέσως μετά ξεκινούσε να κάνει συγχρόνως και το πτυχίο της ψυχολογίας (το πώς θα έμπαινε στη σχολή ειναι ένα αλλο ακόμα θέμα) , τελειώνοντας σε 3-4 χρόνια παράλληλα πτυχίο και διδακτορικό και διορθώνοντας πολλές φορές ο ίδιος τα γραπτά του,αλλα και εξετάσεις τελειοφοιτων ψυχολογίας,χωρίς να έχει ακόμα ίδιος γνώσεις ψυχολογίας, τοτε,αν ολα αυτα συνέβαιναν,δε θα υπήρχε πρόβλημα να υποθέσω,ούτε με αυτό τον άνθρωπο,ούτε με τον καθηγητή που θα τον επέβλεπε,σωστα?!Υποθετικά μιλωντας πάντα φυσικά!..
Η Ιατρική Αθηνών πρόσφατα ξεκίνησε ένα μεταπτυχιακό (+διδακτορικό) πρόγραμμα κλινικής νευροψυχολογίας, για απόφοιτους ψυχολογίας και ιατρικής. Δεν είναι κάτι παρόμοιο αυτό? Δηλαδή αν και πρόγραμμα ψυχολογίας, αυτό είναι στην ιατρική και οι διδακτορικοί προφανώς θα πρέπει να διορθώνουν κυρίως προπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής (φαντάζομαι σε σχετικά προπτυχιακά μαθήματα για τον εγκέφαλο κλπ.)
Τώρα δεν ξέρω αν κάποιος ψυχολόγος που θα περνούσε και στο προπτυχιακό ιατρικής (ενώ είναι στο διδακτορικό) θα διόρθωνε και τον εαυτό του λολ.
- 27-04-2009, 08:41 #17
Originally posted by mandragoras
Απ΄οτι καταλαβαίνω, αν κάποιος δηλαδή έμπαινε πρώτα στο διδακτορικό και αμέσως μετά ξεκινούσε να κάνει συγχρόνως και το πτυχίο της ψυχολογίας (το πώς θα έμπαινε στη σχολή ειναι ένα αλλο ακόμα θέμα) , τελειώνοντας σε 3-4 χρόνια παράλληλα πτυχίο και διδακτορικό και διορθώνοντας πολλές φορές ο ίδιος τα γραπτά του,αλλα και εξετάσεις τελειοφοιτων ψυχολογίας,χωρίς να έχει ακόμα ίδιος γνώσεις ψυχολογίας, τοτε,αν ολα αυτα συνέβαιναν,δε θα υπήρχε πρόβλημα να υποθέσω,ούτε με αυτό τον άνθρωπο,ούτε με τον καθηγητή που θα τον επέβλεπε,σωστα?!Υποθετικά μιλωντας πάντα φυσικά!..πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
27-04-2009, 10:55 #18
Σοφία, συμφωνώ μαζί σου, είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας,όταν με το πτυχίο αποκτά κάποιος αδεια ασκήσεως και τη δυνατότητα να ανοίξει δικό του γραφείο κάνοντας παντός είδους ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας ο κλάδος είναι τελείως απαξιωμένος στη συνείδηση του κόσμου.Και δεν είναι τυχαίο που στην Αμερική που τουλάχιστον στον τομέα της ψυχολογίας ειναι μερικές δεκαετίες μπροστά απο εμάς, για να λάβει κάποιος τον τίτλου του ψυχολόγου και την άδεια ασκήσεως πρέπει να έχει πτυχίο,μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην ψυχολογία.Και στις περισσότερες χώρες αυτό ισχύει τουλάχιστον για το μεταπτυχιακό επίπεδο.Εξάλλου στην Ελλάδα το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή δεν είναι κατοχυρωμένο επαγγελματικά, και όποιος επικαλείται πως ασκεί αυτό το επάγγελμα νομικά τουλάχιστον διαπράττει αδίκημα γιατί παραπλανεί(σύμφωνα με το νόμο) τον κόσμο, αφού το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή δεν είναι κατοχυρωμένο (δεν υφίσταται).Κατά συνέπεια,τα μόνα επαγγέλματα που δικαούνται να προσφέρουν ψυχοθεραπευτική βοήθεια είναι τα 2 μοναδικά επαγγέλματα που προβλέπυν νομικά κάτι τέτοιο, το επάγγελμα του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου.
Υ.Γ. δε συνεχίζω άλλο με τον διδακτορικό αυτόν.Αν όμως τον ακούγαμε να λέει τη φράση \"εγώ θέλω να πάρω τον τίτλο του διδάκτορα,να ανοίξω ένα γραφείο και να λέω ό,τι μου κατεβαίνει στο κεφάλι\",τότε απλά αυτη η ιστορία θα αποδεκνυόταν πόσο λανθασμένη ήταν τελικά εκ του αποτελέσματος.Βέβαια όλα αυτά είναι υποθετικά.............
27-04-2009, 11:54 #19
Και απο ότι γνωρίζω για να γίνεις ψυχοθεραπευτής στην Ελλάδα παρακολουθείς ιδιωτικό κολλέγιο μόνο μεταπτυχιακό στην ψυχολογία κάνεις στο πανεπιστήμιο.Ψυχοθεραπεία ούτε ο ψυχίατρος μπορείνα κάνει αν δεν έχει εξειδικευτεί.
27-04-2009, 12:55 #20
Για το θέμα του διδακτορικού, να πω ότι γνωρίζω άτομο που ξεκίνησε από τελείως άσχετο με την ψυχολογία κλάδο και προχώρησε συνδυάζοντας τον τομέα του σε επίπεδο μεταπτυχιακού και τώρα διδακτορικού, με την ψυχολογία. Επειδή όμως ο ίδιος ένιωθε πως είχε κενά, παράλληλα με το διδακτορικό έχει ξεκινήσει και προπτυχιακό στην ψυχολογία.
Η άποψη μου είναι πως δεν μπορείς να γίνεις ψυχολόγος (practitioner) μόνο με ένα ερευνητικό μεταπτυχιακό-διδακτορικό, όπως κι εγώ δεν μπορώ να γίνω π.χ. αρχιτέκτονας και να ασκώ το επάγγελμα, παρόλο που θα μπορούσα να έχω ένα μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική. Το πρώτο πτυχίο είναι η απαραίτητη βάση. Αυτό όμως που βλέπω σαν πρόβλημα, είναι πως στην Ελλάδα αν δεν αποφασίσεις από τα 18 τι θέλεις να σπουδάσεις, μετά είναι δύσκολο, πόσο μάλλον αν επιθυμείς να σπουδάσεις κάτι άλλο ή να κάνεις στροφή στην καριέρα σου.
Όσο για την ψυχοθεραπεία, φυσικά συμφωνώ ότι δεν είναι λογικό να παίρνεις άδεια και το δικαίωμα να εργάζεσαι οπουδήποτε με οποιονδήποτε ως ψυχολόγος, μετά από το βασικό πτυχίο και μόνο. Το οποίο όμως, ναι θα έπρεπε να είναι προϋπόθεση για την όποια ψυχοθεραπευτική μετεκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το απόλυτο χάος, έχουμε αδειούχους ψυχολόγους χωρίς περαιτέρω εκπαίδευση που ασκούν το επάγγελμα, \'ψυχοθεραπευτές\' που στερούνται βασικής εκπαίδευσης, άτομα που δηλώνουν ψυχοθεραπευτές χωρίς καμία εκπαίδευση και πολλά άλλα. Πρόσφατα συνάντησα φίλη ψυχίατρο που δηλώνει στην κάρτα της και ψυχοθεραπεύτρια και όταν τη ρώτησα μου είπε πως το έγραψε απλά για να τραβά τους πελάτες (!)... Και βέβαια σε όλα αυτά να σημειώσω πως δεν μου αρέσει καθόλου που οι απόφοιτοι ψυχολογίας προωθούνται σε πάσης φύσεως ιδιωτικά κέντρα για μετεκπαίδευση...
Τέλος να πω ότι η εκπαίδευση σε ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, σαφώς μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού, αν αυτό αφορά σε κλάδο της εφαρμοσμένης ψυχολογίας, συμπεριλαμβάνει πρακτική και εποπτευόμενη άσκηση του επαγγέλματος. Αυτό γίνεται σε αρκετά μεταπτυχιακά του εξωτερικού.
27-04-2009, 13:20 #21
Originally posted by marina38
Πρόσφατα συνάντησα φίλη ψυχίατρο που δηλώνει στην κάρτα της και ψυχοθεραπεύτρια και όταν τη ρώτησα μου είπε πως το έγραψε απλά για να τραβά τους πελάτες (!)... Και βέβαια σε όλα αυτά να σημειώσω πως δεν μου αρέσει καθόλου που οι απόφοιτοι ψυχολογίας προωθούνται σε πάσης φύσεως ιδιωτικά κέντρα για μετεκπαίδευση...
Σε οτι αφορα τους αποφοιτους ψυχολογιας την εκπαιδευση τους σε καποια προσεγγιση, τί επιλογες εχουν εκτος των ιδιωτικων κεντρων?
Αυτα διαβαζω (οπως αυτο με τη φιλη σου) κ μου ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι....κ να σκεφτει κανεις οτι υπάρχουν επαγγελματα που δεν ειναι νομικα κατοχυρωμενα, κι ομως τιτλους για τα επαγγελματα αυτα, δινουν τα ελληνικα ανωτατα εκπαιδευτικα ιδρυματα....Ειναι οντως εντυπωσιακη η χωρα μας...@@!!!πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
27-04-2009, 13:47 #22
Δυστυχώς το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς, ότι δεν υπάρχει κανένας κεντρικός ελεγκτικός μηχανισμός και κατοχυρωμένες από το Ελληνικό κράτος προϋποθέσεις.
Εδώ μπορεί κάποιος με ένα μονοετές θεωρητικό μεταπτυχιακό στην αναπτυξιακή ψυχολογία να κάνει θεραπείες σε παιδιά και βέβαια κανείς δεν μπορεί να του ζητήσει το λόγο εφόσον κατέχει άδεια! Στην εφορία μπορείς να κάνεις έναρξη ως \'ψυχοθεραπευτής\' ή \'σύμβουλος ψυχικής υγείας\' ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εκπαίδευση ή άδεια άσκησης.
Χωρίς βέβαια να θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν και ιδιωτικά κέντρα που κάνουν αξιόλογη δουλειά, αλλά αυτό άπτεται της ευσυνειδησίας του ιδιοκτήτη, των συνεργατών, των σπουδαστών και σε κάποιες περιπτώσεις υπόκειται στον έλεγχο συνεργαζόμενων φορέων.
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία