Καθρέφτες - Page 11
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 11 of 12 FirstFirst ... 9101112 LastLast
Results 151 to 165 of 174
    Senior Member
    Έχεις δίκιο Σοφία.
    Μάλλον έτσι λειτουργώ εγώ πολλές φορές και αυτό με βλάπτει. Αναγνωρίζω τη σημασία ενός αρνητικού ειλικρινούς(;) καθρεπτη αλλά παράλληλα μειώνω (μόνο στο μυαλό μου και όχι στην ψυχή μου) τη βλαπτικότητα που συνυπάρχει με έναν αρνητικό (ειλικρινή;) καθρέπτη.
    Με άλλα λόγια, ένας μηχανισμός άμυνας. Για να δεχτώ τα θετικά του ταρακουνήματος, αποσιωπώ τα αρνητικά του. Το γιατί; Μάλλον αυτή η στάση συμβολίζει παρελθοντικές καταστασεις με πρόσωπα οικεία.

Έχεις δίκιο weird.
    Όσο πιο καλά στηρίζεσαι εσωτερικά, έχεις περισσότερη διαυγεια να διαχωρίζεις τους αληθινούς αρνητικούς από τους ψεύτικους αρνητικούς καθρεπτισμούς.
    -Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;

-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει

Senior Member
    Originally posted by anwnimi
    Έχεις δίκιο Σοφία.
    Μάλλον έτσι λειτουργώ εγώ πολλές φορές και αυτό με βλάπτει. Αναγνωρίζω τη σημασία ενός αρνητικού ειλικρινούς(;) καθρεπτη αλλά παράλληλα μειώνω (μόνο στο μυαλό μου και όχι στην ψυχή μου) τη βλαπτικότητα που συνυπάρχει με έναν αρνητικό (ειλικρινή;) καθρέπτη.
    Με άλλα λόγια, ένας μηχανισμός άμυνας. Για να δεχτώ τα θετικά του ταρακουνήματος, αποσιωπώ τα αρνητικά του. Το γιατί; Μάλλον αυτή η στάση συμβολίζει παρελθοντικές καταστασεις με πρόσωπα οικεία.
    Το γιατι ειμαι σιγουρη θα το βρεις μονη σου:)

Στη δικη μου περιπτωση διαπιστωσα πώς ο αρνητικος καθρεφτης πονουσε, το αρνητικο βιωμα ηταν γνωριμο κ οικειο...επρεπε να το στολισω καπως πιο ομορφα για να μπορω να συμπορευομαι μαζι του. Κι ετσι του βαλα κ αλλα διακοσμητικα: συνεδεσα το αρνητικο με την ειλικρινεια, την ευθυτητα, την αληθεια, τη χρησιμοτητα. Ομως ολα αυτα μπορουν να συμπορευονται κ με το θετικο σχολιο.Κατι που φυσικα αγνοουσα ακομα κ σαν επιλογη.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Χμμμ... καμιά φορά, απο μικρά, μαθαίνουμε να μας δίνουν την αγάπη μέσα απο τον πόνο.
    Και το νομίζουμε αυτό, σαν το μόνο μονοπάτι...
    τι αυταπάτη!
    Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.

Senior Member
    Ax κορίτσια έχετε δίκιο:)
    -Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;

-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει

Senior Member
    Originally posted by weird
    Ο αληθινός αρνητικός είναι αυτός που \"ένιωσες την αξία του\", αλλά ήταν και μαγικός γιατί κάτι σε αυτόν σε τάραξε, ήταν η δόση αλήθειας.
    Πολύ ενδιαφέρουσα φράση weird!
    ΄ήταν και μαγικός γιατί κάτι σ΄αυτόν σε τάραξε΄
    Άραγε η ταραχή πάει με τη δόση?
    ή με την ανικανότητα κάποιου εν προκειμένου εμένα να δεχτώ την αλήθεια?
    ....κ ακόμα μια φορά καταλήγουμε στην σπουδαιότητα της αυτογνωσίας κ την επούλωση των πληγών που εμποδίζουν αυτήν την κατεύθυνση.....

Την αυτογνωσία που είναι η μόνη οδός για τον διαχωρισμό ψέματος κ αλήθειας,της σταθερότητας του εσωτερικού καθρέφτη...

Αχ!μερικές φορές πως πελαγώνω ανάμεσα στα όρια της αλήθειας κ του ψέματος!πως βρίσκει κενό ο πάτος μου,που κάπου ξαναανέφερες κ προσπαθώ να τον γεμίσω με ΄ότι να΄ναι...!΄.Αλλά έτσι ποτέ δε στερεώνεται μέχρι να βρεθεί το αληθινό κομμάτι και μπει στη θέση του....

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    Δεν χρειαζεται μια κακη συμπεριφορα απο καποιον τριτο για να δουμε καποιο δικο μας αρνητικο στοιχειο.
    Έχεις δίκιο Sofia αλλά πολλές φορές βαφτίζουμε κακή συμπεριφορά την αλήθεια που δεν αντέχουμε....
    κ εκεί χρειάζεται ωριμότητα για το διαχωρισμό.

Senior Member
    Εγω οταν μιλαω για κακη συμπεριφορα εννοω μια βιαιη, αποτομη, κυνικη συμπεριφορα, ειτε περιεχει αληθεια ειτε οχι. Το περιεχομενο δεν καθιστα αθωο ή ενοχο τον τροπο που μας συμπεριφερεται καποιος.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Εγω οταν μιλαω για κακη συμπεριφορα εννοω μια βιαιη, αποτομη, κυνικη συμπεριφορα, ειτε περιεχει αληθεια ειτε οχι. Το περιεχομενο δεν καθιστα αθωο ή ενοχο τον τροπο που μας συμπεριφερεται καποιος.
    Eγω δεν εννοούσα τέτοια συμπεριφορά Sofia μου!Σαφώς μια τέτοια συμπεριφορά είναι αδικαιολόγητη και αντελώς άχρηστη για εσωτερική μάθηση!

Είναι καταστροφική.

Μιλούσα για αληθινούς αρνητικούς καθρέφτες.

Η βια,ο κυνισμός κ.λ.π. μόνο αληθινοί καθρέφτες δεν είναι.....
    Αρρώστια,ισοπέδωση...κ.λ.π.μ� �ορεί να φέρουν,
    καλό να κρύβουν...ΠΟΤΕ.

Senior Member
    Ωραια τοτε...ομως για ποιους αρνητικους καθρεφτες μιλας? ενα παραδειγμα?

Senior Member
    Sofia μου επειδή πρέπει να βγω εξαιτίας δουλειάς θα ήθελα να το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή κ να σου πω κ παράδειγμα...ένα πρόχειρο π.χ. απλά να μου πει κάποιος 5 πράγματα για τις επιλογές μου,να μου επισημάνει κάποια λάθος συμπεριφορά μου,να μου συμπεριφερθεί ανάλογα των συνεπειών μιας κακής συμπεριφοράς δικής μου κ.λ.π.

Senior Member
    Arsi, νομίζω πώς τώρα καταλαβαινω καλυτερα. Αλλα τα παραδειγματα που αναφερεις μπορουν να εχουν μεγαλη διαφορα ή κ αποσταση μεταξυ τους. Εννοω πώς αν με βρισεις ή μου μιλησεις ασχημα, δεν ειναι δικαιολογια για μενα να σε βρισω κ εγω ή να σου μιλησω εξισου ασχημα. Μπορω αντι για αυτο να σου πώ τί βλεπω πώς κανεις, πώς αντιλαμβανομαι εγω αυτο που βλεπω πώς κανεις.

Μια συμπεριφορα αναλογη μιας δικης σου κακης συμπεριφορας μπορει να ειναι μια εξισου ασχημη, αλλα μπορει να ειναι κ μια εντελως διαφορετικη απο αναλογα ασχημη.

Τελος η κριτικη ή η επισήμανση μπορει να γινει με πολλους τροπους. Κ ξαναλέω πώς ο σκοπος δεν αγιαζει τα μεσα. Τουλαχιστον αυτο πιστεύω εγω....

Senior Member
    Originally posted by Arsi
    ....κ ακόμα μια φορά καταλήγουμε στην σπουδαιότητα της αυτογνωσίας κ την επούλωση των πληγών που εμποδίζουν αυτήν την κατεύθυνση.....

Την αυτογνωσία που είναι η μόνη οδός για τον διαχωρισμό ψέματος κ αλήθειας,της σταθερότητας του εσωτερικού καθρέφτη...

Αχ!μερικές φορές πως πελαγώνω ανάμεσα στα όρια της αλήθειας κ του ψέματος!πως βρίσκει κενό ο πάτος μου,που κάπου ξαναανέφερες κ προσπαθώ να τον γεμίσω με ΄ότι να΄ναι...!΄.Αλλά έτσι ποτέ δε στερεώνεται μέχρι να βρεθεί το αληθινό κομμάτι και μπει στη θέση του....
    Με ρωτάς αν η ταραχή είναι ένδειξη αλήθειας κρυμένης, αν \"πάει με την δόση\".
    Αρσι μου καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό σου.
    Εχω δει κάτι παρόμοιο στον ευατό μου.
    Πολλές φορές, τα πράγματα με τα οποία εξοργίστικα περισσότερο, χωρίς φαινομενικά να δικαιολογείται τόσο ο εκνευρισμός μου, ήταν αυτά που χτυπούσαν μια φλέβα αλήθειας μέσα μου.
    Και θύμωνα, θύμωνα πολύ με αυτόν που τολμούσε κάτι τέτοιο.
    Ηταν πράγματα που δεν άντεχα να δω.

Νομίζω οτι αυτό που θα σε βοηθήσει να διαχωρίσεις μια ωφέλιμη κριτική απο μια παραπλανητική, είναι ορισμένα κριτήρια που εμένα με βοήθησαν.

Πχ.

Το είδος της σχέσης ( το άτομο που μου το λέει, είναι ένα άτομο που εμπιστεύομαι? Που με ξέρει κι άρα μάλλον έχει δει κάποιες συμπεριφορές μου σε βάθος χρόνου?)

Η αντίδρασή μου.
    ( μήπως αντιδράω υπερβολικά σε σχέση με το ερέθισμα? Αρα μήπως, έχω την μύγα και μυγιάζομαι?)

Η αίσθησή μου για αυτήν την κριτική, αφού την δω αποστατιοποιημένα, μετά το αρχικό σοκ.

Δώσε χρόνο, κι η αλήθεια θα σου φανερωθεί. Εχε ανοιχτά μάτια κι αυτιά για να συλλέγεις πληροφορίες και θα δεις ποιές θα κρατήσεις στο τέλος.

Μην εμπιστεύεσαι το πώς αισθάνεσαι με τα λόγια που ακούς, το τι σου προξενούν, αλλά στάθμισέ τα με την λογική σου κρίση.
    Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.

Senior Member
    Arsi, νομίζω πώς τώρα καταλαβαινω καλυτερα. Αλλα τα παραδειγματα που αναφερεις μπορουν να εχουν μεγαλη διαφορα ή κ αποσταση μεταξυ τους. Εννοω πώς αν με βρισεις ή μου μιλησεις ασχημα, δεν ειναι δικαιολογια για μενα να σε βρισω κ εγω ή να σου μιλησω εξισου ασχημα. Μπορω αντι για αυτο να σου πώ τί βλεπω πώς κανεις, πώς αντιλαμβανομαι εγω αυτο που βλεπω πώς κανεις.

Μια συμπεριφορα αναλογη μιας δικης σου κακης συμπεριφορας μπορει να ειναι μια εξισου ασχημη, αλλα μπορει να ειναι κ μια εντελως διαφορετικη απο αναλογα ασχημη.

Τελος η κριτικη ή η επισήμανση μπορει να γινει με πολλους τροπους. Κ ξαναλέω πώς ο σκοπος δεν αγιαζει τα μεσα. Τουλαχιστον αυτο πιστεύω εγω....
    Σοφία σε όσα αναφέρομαι δεν αφορούν βρισιές κ.λ.π.Όταν λέω άσχημη συμπεριφορά εννοώ π.χ.εγωιστική,αδιάφορη,με κολλήματα...συμπεριφορά που να περιέχει καλούς τρόπους αλλά να κρύβει ελλειπτικά κομμάτια κάποιου.Αν π.χ. εγώ φοβάμαι να δεθώ κ με κάποιο τρόπο απομακρύνω κάποιον από κοντά μου...θα λάβω κ τις συνέπειες....

...αλλά αυτός είναι ένας πολύτιμος αρνητικός καθρέφτης που αν δω μέσα του μαθαίνω τα λάθη μου κ τις ελλέιψεις μου.

Κ για την κριτική το ίδιο.Προσωπικά έχω ένα πρόβλημα με την κριτική,γι΄αυτό κ θεώρησα πολύ σημαντικό μια α εξεικοίωση μου απέναντί της.

Senior Member
    Originally posted by weird
    Originally posted by Arsi

Με ρωτάς αν η ταραχή είναι ένδειξη αλήθειας κρυμένης, αν \"πάει με την δόση\".
    Αρσι μου καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό σου.
    Εχω δει κάτι παρόμοιο στον ευατό μου.
    Πολλές φορές, τα πράγματα με τα οποία εξοργίστικα περισσότερο, χωρίς φαινομενικά να δικαιολογείται τόσο ο εκνευρισμός μου, ήταν αυτά που χτυπούσαν μια φλέβα αλήθειας μέσα μου.
    Και θύμωνα, θύμωνα πολύ με αυτόν που τολμούσε κάτι τέτοιο.
    Ηταν πράγματα που δεν άντεχα να δω.

Νομίζω οτι αυτό που θα σε βοηθήσει να διαχωρίσεις μια ωφέλιμη κριτική απο μια παραπλανητική, είναι ορισμένα κριτήρια που εμένα με βοήθησαν.

Πχ.

Το είδος της σχέσης ( το άτομο που μου το λέει, είναι ένα άτομο που εμπιστεύομαι? Που με ξέρει κι άρα μάλλον έχει δει κάποιες συμπεριφορές μου σε βάθος χρόνου?)

Η αντίδρασή μου.
    ( μήπως αντιδράω υπερβολικά σε σχέση με το ερέθισμα? Αρα μήπως, έχω την μύγα και μυγιάζομαι?)

Η αίσθησή μου για αυτήν την κριτική, αφού την δω αποστατιοποιημένα, μετά το αρχικό σοκ.

Δώσε χρόνο, κι η αλήθεια θα σου φανερωθεί. Εχε ανοιχτά μάτια κι αυτιά για να συλλέγεις πληροφορίες και θα δεις ποιές θα κρατήσεις στο τέλος.

Μην εμπιστεύεσαι το πώς αισθάνεσαι με τα λόγια που ακούς, το τι σου προξενούν, αλλά στάθμισέ τα με την λογική σου κρίση.
    weird,τα όσα μου έγραψες είναι πολύ πολύ βοηθητικά.Σ\'ευχαριστώ.
    Μου λένε πράγματα μέσα μου....:)

Senior Member
    Το θέμα είναι ότι οι αρνητικοί καθρέφτες είναι πολύτιμοι.
    Όμως ακόμα πιο πολύτιμος είναι ο διαχωρισμός τους απ\'τους μαγικούς........

Page 11 of 12 FirstFirst ... 9101112 LastLast