φοβία για δέσμευση...γιατί ι ιδέα σκοτώνει τη σχέση τα αίσθήματατα..το για πάντα σκοτώνει..τι φταίει?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 8 of 8
    Junior Member

φοβία για δέσμευση...γιατί ι ιδέα σκοτώνει τη σχέση τα αίσθήματατα..το για πάντα σκοτώνει..τι φταίει?

ύπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις..υποφέρω από φοβία...πολύ δύσκολο. δεν το γνώριζα...όταν φτάνει η σχέσει στην δέσμευση ...βρίσκω τον ...κατάλληλο υπονομευτικό τρόπο να την τελειώσω.....η ιδέα σκοτώνει τα πάντα
    τι να κάνω...με την δουλειά τα ίδια....
    ξεκινάνω πάντα ΄καλά...όλες οι σχέσεις ξεκινούν καλά...καταλήγουν ....να πληγώνεται ο σύντροφός μου...δεν το αντέχω άλλο.
    δεν το γνώριζα ...τελευταία μια πρώην φιλη μου που πέρασε γολγοθά μου έφερε ένα βιβλίο και μου άνοιξε ένα νέο κόσμο...τουλάχιστον μου άνοιξε τα μάτια...έριξε φώς εκεί που εγώ νόμιζα ότι ήμουν αλλάθητος και που πάντα έφταιγε κάποιος άλλος η κάτι άλλο.
    το βιβλίο του ¨οι άνδρες που φοβούνται να αγαπήσουν ¨ ISBN:960-04-2272-9 STEVEN CARTER AND JULIA SOKOL: MEN WHO CAN'T LOVE...μου άνοιξε τα μάτια και μου έδειξε τουλάχιστον να καταλάβω ότι φταίω εγώ και όχι πάντα κάποιος σύντροφος , γείτονας , φίλος κλπ....φοβία...σε όλες μου τις εκφράσεις από την ποιό απλή πιστέυω μέχρι την ποιό πολύπλοκη....
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΠΈΡΑΣΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΌΜΟΙΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ. ΥΠΝΩΣΗ..?

Senior Member
    Αγαπητέ Φίλε

Κατ αρχήν άλλαξε το nick σου, δεν είναι ανάγκη να το πιστεύεις κιόλας γιατί αύριο δε θα σε εκφράζει.
    Για όλα τα ζητήματα υπάρχουν λύσεις αρκεί να τα χειριστούμε σωστά.
    Όλοι οι φόβοι μας πηγάζουν από κάπου και μας μπλοκάρουν όλο το σύστημά μας και μας παίρνουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε. Συνήθως συνοδεύονται και από άλλα καταστροφικά συναισθήματα και καταστάσεις που μας αποδιοργανώνουν εντελώς και μας καταστρέφουν πολλές φορές τη ίδια τη ζωή μας,τις σχέσεις μας,τα επαγγελματικά μας, το μέλλον μας, το σώμα μας, τη ψυχή μας κτλ κτλ .
    Το κακό είναι ότι τις περισσότερες φορές δε μπορούμε να εντοπίσουμε τη πηγή που μας τα \"δώρισε\" και το σημείο που κρύβονται όλα αυτά μόνοι μας και γι αυτό πρέπει να ζητάμε την υπεύθυνη βοήθεια κάποιου της εμπιστοσύνης μας (όσο γραφικό κι αν ακούγετε) γιατί διαφορετικά είναι σαν να παίρνουμε ασπιρίνη στον πονοκέφαλο ενώ πίσω από αυτό που βλέπουμε ή νοιώθουμε μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο πιο επικίνδυνο.
    Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για τον καθένα να τρέχει στους ειδικούς από πολλές απόψεις αλλά πίστεψέ με ότι τα λεφτά και το χρόνο που θα διαθέσεις θα τα βγάλεις πολλαπλάσια στο μέλλον αν βρεις τον κατάλληλο..

Γιάννης

Senior Member
    Οι περισσότεροι εδω μπορεί να εχουμε παρόμοιες εμπειρίες σε κάποια φάση της ζωής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς μπορουμε να σου δώσουμε και τη λύση.

Να επισκεφτείς έναν ειδικό, να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά, να βρείτε τη \'πηγή\' του προβλήματος και να συνεχίσεις τη ζωη σου. Ειναι κρίμα να περνάς τόσα και να πληγώνονται και τόσοι άνθρωποι γύρω σου.

Για τα πάντα υπάρχει θεραπεία αν πραγματικά θέλουμε να θεραπευτούμε.

Junior Member
    meteoros συμφωνω με την αποψη της afroditi. Ειχα σχεση με εναν ανθρωπο δεσμοφοβικο.Δεν το ειχα καταλαβει μεχρι που επεσε στα χερια μου το βιβλιο που αναφερεις - \"άνδρες που φοβούνται να αγαπήσουν\". Το διαβασα μεσα σε μια μερα και ξαφνικα ολα ξεκαθαρισαν.Τα ειπα στον ιδιο ο οποιος επισης ξαφνιαστηκε και προβληματιστηκε γιατι δεν πιστευε οτι του συμβαινει κατι τετοιο.Πιστευω οτι για να ξεπεραστει αυτο το προβλημα χρειαζεται βοηθεια απο ψυχολογο.Εγω προσπαθησα να βοηθησω...αλλα δεν τα καταφερα....και ηρθε το τελος.Πληγωθηκα και πονεσα γιατι ειχα ολη την καλη διαθεση να δωσω.... και αυτο ειναι το χειροτερο..να μην μπορει ο αλλος να παρει.Χρειαζεται παντως δουλεια...αν θελεις να ξεφυγεις απ\'αυτο.

Member
    Aγαπητέ Θεματοθέτη,
    σίγουρα υπάρχει λύση σ\'αυτό που σε βασανίζει. Το συγκεκρι-
    μένο βιβλίο που είναι πολύ κατατοπιστικό, σου έδωσε, φαντά-
    ζομαι μια πρώτη γεύση για το πως και γιατί \"κάνεις\" έστω
    ασυνείδητα, όλα αυτά που κάνεις, ώστε να υποδαυλίζεις και
    να \"τελειώνεις\" μια σχέση.
    Την ουσία, όμως, την κάθε πτυχή και το θεμελιώδες \"γιατί\",
    όπως ηδη σου είπαν οι φίλοι παραπάνω, θα πρέπει να το
    ψάξεις με τη βοήθεια ενός ειδικού.
    Μόνο έτσι, θα μπορέσεις να βρείς την ανακούφιση και τη
    γαλήνη της ψυχής σου, ώστε να οδηγηθείς κάποια στιγμή
    σε υγιείς και σταθερές σχεσεις.
    Είχα συνδεθεί στο παρελθόν με άτομο που είχε την ίδια φοβία
    με σενα και παρόλο που διαλύθηκα ψυχικά, μπόρεσα να κα-
    ταλάβω πως πριν με \"τελειώσει\" εμένα, εκείνος ήταν ηδη διαλυ
    μένος, παραλυμένος, απο το φόβο του, δυστυχώς δεν μπό-
    ρεσα να κάνω κάτι, πέρα απο το γεγονός οτι του συνέστησα
    να απευθυνθεί κάπου, να μιλήσει με κάποιον επιστήμονα,
    εύχομαι να το έκανε....όπως εύχομαι και για σενα, με τις
    σωστές κινήσεις, σύντομα να βρείς την λύση και να απολαύ-
    σεις μια ουσιώδης και με αγάπη σχέση, χωρίς το φόβο να δια-
    λύει και να γκρεμίζει και άτομα και ψυχές.

Administrator
    meteoros,
    είναι πολύ σημαντικό που μπορείς και αναγνωρίζεις -πλέον- το \"πρόβλημα\".
    Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση, χρειάζεται να την αναγνωρίσουμε, συναισθηματικά ή έστω εγκεφαλικά./
    Φαίνεται ότι το βιβλίο που διάβασες, ήρθε για σένα στην κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να μπορέσει να σε \"ακουμπήσει\" με έναν πολύ θεραπευτικό τρόπο κι αυτή είναι μια ευκαιρία που μπορείς να την εκμεταλευθείς.
    Η αναζήτηση του φταίχτη και η απόδοση κατηγοριών, δεν είναι και πολύ βοηθητική. Είναι βοηθητικό όμως να προσπαθήσεις να βρεις ποιο είναι το μερίδιο \"ευθύνης\" (ευθύνης, όχι με την έννοια της κατηγόριας) που σου αναλογεί. Είναι ευκαιρία να μπεις σε βαθύτερα επιπεδα επικοινωνίας με τον εαυτό σου, όχι για να τον μαλώσεις αλλά για να του δώσεις ένα χέρι βοήθειας έτσι ώστε στο μέλλον να μπορεί να \"διαχειρίζεται\" διαφορετικά τις σχέσεις.
    Ξέρεις, meteoros, ο εαυτός μας, στις περισσότερες των περιπτώσεων, συνειδητά ή όχι, κάνει το καλύτερο που μπορεί, με βάσει τις υπάρχουσες συνθήκες. Εάν αυτό, το καλύτερο δυνατό, μοιάζει να είναι \"λάθος\", δε παύει να είναι το καλύτερο δυνατό, με βάσει τις συνθήκες. Ο εαυτός μας, ξέρει να αμύνεται και να αυτοπροστατεύεται, για όσο το έχει ανάγκη. Για σένα, μοιάζει να ήρθε η ώρα, όπου είσαι έτοιμος να δουλέψεις τις δικές σου άμυνες.

καλη πορεία!
    Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Junior Member
    Το βιβλιο :

\"Οι άντρες που φοβούνται να αγαπήσουν\"
    Όταν εκείνος φεύγει και εκείνη αναρωτιέται γιατί

Συγγραφέας: Carter, Steven | Sokol, Julia
    Κατηγορία: Ψυχολογία
    Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ
    Ημερ/νία έκδοσης: 2003
    Μεταφραστής: Βελούδος, Ματθαίος
    Αριθμός σελίδων: 311

μπορεις να το βρεις στο βιβλιοπολειο \"ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ\" - Γραβιάς 3-5, Πλ. Κάνιγγος

Επισης στην ιστοσελιδα....

http://www.power-surge.com/transcripts/carter.htm

...μπορεις να διαβασεις συνεντευξεις του συγγραφεα σχετικα με το θεμα της δεσμοφοβιας και απαντησεις του στο Ask the relationship expert.

Junior Member
    Επισης να αναφερω και αλλο ενα βιβλιο δικο του, που το εγραψε μετα απο το \"Οι αντρες που φοβουνται.......\" και δινει καποιες συμβουλες.

\"Πώς να βρεις το θάρρος ν\' αγαπήσεις \"

Συγγραφέας: Carter, Steven | Sokol, Julia
    Κατηγορία: Ψυχολογία
    Εκδότης: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
    Ημερ/νία έκδοσης: 2005
    Μεταφραστής: Παπαδάκης, Νίκος
    Αριθμός σελίδων: 298

Ειναι αυτο που αναφερει στην ιστοσελιδα (στο προηγουμενο μου μηνυμα) ως
    \" Getting to Commitment\"
    Ο αγγλικος ορος της δεσμοφοβιας ειναι Commitmentphobia.