Μπορεί το ocd να μου δημιουργήσει ψύχωση;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 5 of 5
 1. #1
  Member
  Join Date
  Apr 2021
  Posts
  32

  Μπορεί το ocd να μου δημιουργήσει ψύχωση;

  Γεια σε όλα τα άτομα του φόρουμ. Τον τελευταίο καιρό έχω παρα πολύ έντονες ιδεοληψίες. Παράλογες ιδέες. Πολύ παράλογες. Έχω τον φόβο της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας από τον Νοέμβριο και έκτοτε ότι συμπτωμα υπάρχει μου έχει μπει στο μυαλό σαν ιδεοληψία. Ότι με παρακολουθούν, ότι θα αρχίσω να ακούω φωνές από λεπτό σε λεπτό, ότι κάποιος πειράζει τις σκέψεις μου και αλλα. Όλα παράλογα και βλακωδη, πράγματα που μόνο ένας ψυχωτικός θα σκεφτόταν, και όλα αυτά μου προκαλούν αφόρητο άγχος. Έχω πάει σε δυο γιατρούς και οι δυο μου είπαν ότι πρόκειται για άγχος και ιδεοψυχαναγκασμους και ότι δεν έχω ψύχωση ή κάτι. Ωστόσο δεν γίνεται κάθε φορά που σκέφτομαι αυτές τις σκέψεις, ειδικά όταν με πιάνει κρίση πανικού- ocd, οι ιδέες αυτές είναι τόσο έντονες, που σχεδόν τις πιστεύω για ένα σεκοντ. Προφανώς γνωρίζω ότι είναι παράλογες αλλα όλο αυτο με φοβίζει. Τι θα γίνει αν μια μέρα σταματήσω να τις πολεμάω και εγκατασταθούν; Αν κουραστώ να τις αρνούμαι και τις αποδεχτώ; Φοβάμαι ότι κάποια μέρα θα γίνει τόσος ο πανικός μου που θα τις πιστέψω, ή ότι θα αρχίσω να κάνω συμπεριφορές για να αποφύγω το άγχος που προκαλούν, που θα είμαι σαν ψυχωτικός. Παράλληλα έκανα πάλι το λάθος και έψαχνα στο γκουγκλ αν μπορείς να αποκτήσεις σχιζοφρένεια και ψύχωση από την ιψδ, και έλεγε ότι ναι σε κρίσεις ocd όπου μπορεί να έχεις πολύ έντονες παρανοϊκές ιδέες, μπορεί να αποκτήσεις ψύχωση. Και ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος να πάθεις ψύχωση γενικά. Σας παρακαλώ θέλω βοήθεια έχετε τρόπους να καταπολεμήσει κανεις αυτές τις ιδέες; Προς το παρόν γνωρίζω ότι είναι παράλογες αλλα τρέμω στην ιδέα ότι μια μέρα μπορεί να μην μου φαίνονται πλέον. Δεν θέλω να εθιστώ από τα 22 σε αντικαταθλιπτικά, θεωρώ είναι νωρίς. Μπορώ να το σώσω κάπως ή η σχιζοφρένεια είναι μονόδρομος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 2. #2
  Senior Member
  Join Date
  Apr 2020
  Posts
  1,030
  Νομίζω η καλύτερη μορφή αντίδρασης είναι η ψυχοθεραπεία. Κι αν φτάσεις σε ένα σημείο που δεν βλέπεις κάποια ικανοποιητική βελτίωση κι αισθανθείς έτοιμος, να ξεκινήσεις παράλληλα και αγωγή. Καταλαβαίνω το σκεπτικό του δεν θέλω να ξεκινήσω από τα 22 αντικαταθλιπτικό αλλά μπορείς να το σκεφτείς κι εντελώς διαφορετικά π.χ. αν περνάς την καλύτερη ηλικία υποφέροντας μέσα στην ανησυχία ότι θα πάθεις σχιζοφρένεια κρίμα δεν είναι; Δεν είμαι και ειδικός αλλά δεν νομίζω ότι οι σχιζοφρενεις το έβλεπαν να έρχεται...

 3. #3
  Senior Member
  Join Date
  Oct 2020
  Posts
  129
  Είναι απίθανο οι άνθρωποι που έχουν ΙΨΔ να πάθουν ψύχωση. Η ΙΨΔ είναι πολύ ψυχοφθόρος ασθένεια πολύ κακός την αφήνεις χωρίς θεραπεία όσο την αφήνεις τόσο θα μεγαλώνει και τόσο πιο δύσκολη θα είναι η θεραπεία, σου μιλάω εκ πείρας. Μην φοβάσαι τα αντικαταθλιπτικά θα σου αλλάξουν τη ζωή και θα έχεις μία φυσιολογική ζωή μην το αφήνεις

 4. #4
  Junior Member
  Join Date
  Jun 2021
  Posts
  2
  Καλησπέρα. Αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό είχα και γω πριν από λίγο καιρό. Όλο αυτό που περιγράφεις είναι έντονο άγχος,ανησυχία και φόβος μήπως συμβεί κάτι χειρότερο. Ουσιαστικά θυμίζει το μηχανισμό της ψυχαναστικής διαταραχής. Και εγώ φοβόμουν ότι όλο αυτό μπορεί να επιδεινωθεί και να «καταλήξω» με σχιζοφρένεια. Κάνω ήδη θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή για ψυχαναγκαστική διαταραχή και ψυχανάλυση και ήδη νιώθω καλύτερα. Είναι κάτι παροδικό που και συ με φαρμακευτική αγωγή ή/και ψυχοθεραπεία μόνο(δεν λειτουργεί μόνη της σε κάποιες περιπτώσεις) μπορεί να ξεπεραστεί και να νιώσεις πολύ καλύτερα.
  Την σχιζοφρένεια γιατί την φοβάσαι;

 5. #5
  Junior Member
  Join Date
  Jul 2021
  Posts
  3
  Και εγώ αντιμετωπίζω ιδψ. Μη φοβάσαι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ψύχωση. Απλά βασανίζεσαι συμβουλεύουν κάποιον ειδικό στην ιδψ και μεσω γνωστικής θεραπείας θα βοηθήσεις.

Similar Threads

 1. Replies: 39
  Last Post: 27-08-2019, 19:50
 2. Μπορει να παθει καποιος ψυχωση απο τα αντιψυχωτικα?
  By nathan in forum Ψυχώσεις & Σχιζοφρένεια
  Replies: 31
  Last Post: 24-01-2018, 21:27
 3. Μπορει η καταθλιψη να οδηγησει σε ψυχωση/σχιζοφτενεια;
  By moustarda in forum Ψυχώσεις & Σχιζοφρένεια
  Replies: 11
  Last Post: 25-07-2016, 17:37
 4. Μπορεί η νεύρωση να οδηγήσει σε ψύχωση;
  By xart in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
  Replies: 16
  Last Post: 06-09-2014, 15:03
 5. Μπορει ενα ονειρο να δημιουργησει φοβια?
  By BrainTrance in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
  Replies: 2
  Last Post: 11-01-2009, 16:44

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •