Εμβοες ,φοβία και εμμονή!!
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2021
    Posts
    6

    Εμβοες ,φοβία και εμμονή!!

    Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να αναφέρω την εμπειρία μου με την φοβία και την σωματοποίηση διαφόρων συμπτωμάτων.

    Η ιστορία μου πάει πολύ πίσω καθώς είμαι 49 χρονών. Η πρώτη μου επαφή με ψυχολογικά ήταν το 1996 όταν ήμουν φοιτητής και τελείωνα το πτυχίο μου. Ξεκίνησα με panic attack και καθώς δεν είχα ιδέα το τι ήταν ( τότε δεν υπήρχε και ο Dr Google!!) άρχισε και το υπερβολικό άγχος που μετά γύρισε σε κατάθλιψη. Ευτυχώς λόγο του πατέρα μου πού ήταν γιατρός ζήτησα άμεσα βοήθεια με κάποιον ψυχίατρο φίλο του που με καθυσηχασε ότι είναι συχνό και μου έδωσε αγωγή ηρεμιστικά με αντικαταθλιπτικά. (Xanax effexor) .

    Σε 6 μήνες επανήλθα και γύρισα για το μεταπτυχιακό μου. Μετά στρατος και στην ουσία για 4 χρόνια δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Όταν έπιασα δουλειά (έχουμε φτάσει στο 2001) και έπρεπε να αλλάξω πόλη μάλλον λόγω στρεσαρισματος είχα πάλι επεισόδια με μείωση διάθεσης. Από ότι θυμάμαι με αγωγή πάλι αλλά σχετικά μικρό χρόνο επανήλθα.

    Στα επόμενα χρόνια ήμουν πολύ καλά ήρθε ο γάμος και μετά το πρώτο παιδί . Εκεί λίγο πριν την γέννα ξεκίνησε 2 κύκλος περιπετειών αλλά διαφορετικών!!.

    Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχα δεί μια εκπομπή με έναν αμερικανό ηθοποιοί που έπασχε από δυνατές εμβοες. Είχε πει ότι δεν υπήρχε γιατρειά και σκέφτηκε ακόμη ακόμα και την αυτοκτονία. Τρομοκρατήθηκα παρά πολύ καί άρχισα να σκέφτομαι μήπως το πάθω εγώ και αν ακούω εμβοες. Μην τα πολυλογω κατάφερα να πείσω τον εαυτό μου ότι έχω εμβοη ( έτσι θυμάμαι τουλάχιστον..) έπεσα να πεθάνω . τελικά πήρα αγωγή πάλι και γεννήθηκε και το μωρό οπότε κατάφερα να το ξεπεράσω!!

    Για 15 χρόνια ήταν όλα τέλεια. Πέρασα δυσκολίες, θανάτους των γονιών στην οικογένεια αλλά δεν έπαθα το παραμικρό. Τον τελευταίο χρόνο ειδικά αισθάνθηκα πολύ δυνατός. Άρχισα γυμναστική βρήκα νέα δουλειά με περισσότερα χρήματα... Αλλά μια εβδομάδα πριν ξεκινησω... Μπαμ!!! Ξυπνάω ένα βράδυ με μια εμβοη από το αριστερό μου αυτί. Αυτή την φορά ήταν αληθινή. Όχι πολύ δυνατή αλλά αληθινή . Ο παλιός τρόμος για αυτή την ασθένεια ξύπνησε μετά από 15 χρόνια... Σε ένα λεπτό γκρεμιστηκαν όλα. Ακύρωσα την νέα δουλειά και κάθε μέρα χειρότερα. Διαβαζα όλα τα φόρουμ στο εξωτερικό και εσωτερικό παλι. Πανικός, απογοήτευση, κατάρευση.

    Σε ένα μήνα δεν άντεξα πήγα σε ψυχίατρο. Μου έδωσε αγωγή (ρεμερον) . Ξεκίνησα αλλά μετά από 4 μέρες αισθάνθηκα άλλου είδους εμβοες ( διάβασα και ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν και ίσως τις δημιούργησα). Όχι κάτι ξεκαθι αλλά συγκεντωνομαι συνεχώς στο το ακούω και τελικά ακούω(ή νομιζω του ακούω!!)ένα βουητό γενικό. Δυστυχώς έστησα την τέλεια παγίδα στον εαυτό μου. Μια πάθηση που μόνο εγώ αντιλαμβάνομαι, με φόβο να πάρω αγωγή γιατί έχει παρενέργειες την ίδια την ασθένεια... σταμάτησα μόνος μου την αγωγή. Και αυτή την στιγμή έχω ξεχάσει την πρώτη και πραγματική εμβοη που υπάρχει στο αριστερό μου αυτί και έχω επικεντρωθεί συνεχώς στο αν μου δημιουργήσε άλλη το φάρμακο ή απλώς το σκέφτομαι συνέχεια και έχω δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση όπως πριν από 15 χρόνια... Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα και με ευτυχισμένη ζωή ο εφιάλτης της φοβιας ξαναήρθε. Βέβαια αυτή την φορά υπάρχει και κάποια πραγματική αιτία αλλά τόσοι άνθρωποι ζουν ή και ξεπερνούν τις μικρές εμβοες , έτσι θα έπρεπε και εγώ...

    Το περίεργο είναι ότι γενικά αν καί είμαι προνοητικός και προσεχώ γενικά για ασθένειες δεν αντιδρώ φοβικά σε τίποτα άλλο και γενικά είμαι σχετικά ψυχραιμος . Μόνο αυτή η ασθένεια με έχει τρομοκρατήσει ( και την έπαθα!!!).στην υπόλοιπη ζωή μου είμαι ορθολογιστής και σκέφτομαι και πράττω λογικά. Πώς γίνεται να έχω τέτοιο κόλλημα (ocd) με αυτή την ασθένεια ή σύμπτωμα;


    συγνώμη αν κούρασα με τα πολλά λόγια μου. Καλή δύναμη σε όλους.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2021
    Posts
    269
    Έχω εμβοές από τότε που με θυμαμαι φίλε μου και είμαι 41 χρόνων.
    Είναι ενοχλητικές άλλες φορές λίγο άλλες φορές αρκετά ανάλογα με την ένταση τους.
    Θεωρώ πως έχεις μια 'ευαισθησία' σε άγχος και μια συγκεκριμένη εμμονή δλδ τις εμβοές, γιατί σε φόβισε το γεγονός που άκουσες για τον Αμερικανό ηθοποιό. Σε φόβισε τοσο πολύ που 'έμεινε' στο μυαλό σου και περίμενε αφορμή για να βγει.
    Εγώ να φανταστείς είμαι σαν και σένα για 100 διαφορετικές ασθένειες.
    Υπάρχουν πολλές μα πάρα πολλές περιπτώσεις εμβοών και πίστεψε με δεν γνωρίζω κανέναν να αυτοκτόνησε από εμβοές μόνο.
    Μην καταστροφολογείς, πάρε το μυαλό σου από αυτές όσο μπορείς και άκουσε με καλά δεν έστησες την τέλεια παγίδα στον εαυτό σου. Μην πανικοβαλλεσαι και μην ξεκινάς μια αγωγή και την κόβεις μόνος σου.
    Πρώτα απ όλα πήγαινε σε έναν ωρλ να αποκλειστεί κάποιο παθολογικο αίτιο.
    Στην συνέχεια πήγαινε σε έναν ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή μήπως σε βοηθήσει με κάποιες τεχνικές διαχείρισης και προσπάθησε και μόνος σου να καταλάβεις ότι ούτε θα αυτοκτονήσεις, ούτε ήρθε το τέλος του κόσμου. Όσο το τρέφεις με φόβο και πανικό τόσο θα γιγαντόνεται.
    Και αφού το παλέψεις μόνος σου και με ψυχολόγο και πάλι δεν γίνεται κάτι τότε πήγαινε σε ψυχίατρο πάρε μια αγωγή αλλά καθαρά με τις οδηγίες του γιατρού σου.
    Οχι κινήσεις πανικού του στυλ : 'ωχ μου έκανε παρενέργεια το φάρμακο στις 15 άρα το κόβω'.
    Ηρέμησε, χαλάρωσε, πάρτο χαμπάρι ότι και να παραμείνουν οι εμβοές αν μάθεις να μην τις φοβάσαι είτε θα φύγουν από μόνες τους είτε θα μειωθεί η ένταση τους ώστε να μην σε ενοχλουν.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2021
    Posts
    6
    Έχω πάει σε 2 ΩΡΛ. Δεν βρήκαν κάτι σπουδαίο. Αλήθεια είναι ότι έχω προφανώς τρομερή φοβία για την συγκεκριμένη πάθηση. Αυτό φάνηκε στο ότι μετά που έμαθα την ύπαρξη τούς πρίν 15 χρόνια τελικά έπεισα τον εαυτό μου ότι τις είχα!! Όμως εδώ και 15 χρόνια όλα πήγαιναν ρολόι και αυτό που έγινε τώρα δεν το περίμενα καθόλου. Ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Δυστυχώς η καταστροφολογια που έχω πλέον έρχεται στο πλαίσιο της εμμονής που απέκτησα. Ο φόβος είναι ότι είναι τόσο υποκειμενική η πάθηση που δεν ξέρω αν την έχω ή την δημιουργώ . Και αυτό με έχει ρίξει πολύ. Το διάβασμα που έκανα στα ξένα φόρουμ δυστυχώς μου έκανε πολύ κακό. Μακάρι να μην το είχα κάνει. Έχεις δίκιο στο να μην πειραματίζομαι με την αγωγή και νιώθω τύψεις που το κάνω γιατί δεν ξέρω αν κάνω κακό ή καλό. Φοβάμαι πλέον να μείνω μόνος μου με τις σκέψεις μου και νιώθω καλύτερα όταν μόνο είμαι με την οικογένεια μου και κανουμε κάτι. Προσπαθώ να φανώ δυνατός γιατί έχω μικρα παιδιά που εξαρτώνται από εμένα. Το περίεργο πάντως είναι ότι πλευ δεν αγχώνομαι για την αρχική εμβοη αλλά φοβάμαι για την δεύτερη που νομίζω ότι δημιούργησα εγώ όπως πριν 15 χρόνια.

  4. #4
    Φίλε οι εμβοες δεν είναι καθόλου υποκειμενικές απλά δεν υπάρχει τρόπος μετρήσης και αν κάποιος τις ακούει για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει πρόβλημα στο ακουστικό νεύρο. Πραγματι τα φάρμακα αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν τις εμβοες.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2021
    Posts
    269
    Φίλε μου σε καταλαβαίνω πίστεψε με. Έχω φάει όλη μου τη ζωή να ανησυχώ για λιποθυμία, ζάλη, έμφραγμα, καρκίνο και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς. Τώρα που σου γράφω σε ησυχία ακούω κανονικά εμβοές. Δεν ξέρω αν είναι δικό μου δημιούργημα ή όχι αλλά έχω μάθει να ζω με αυτές. Αν εξαιρέσουμε το βράδυ που για να πέσω για ύπνο κοιμάμαι με ακουστικά να παίζουν σιγανά ήχους βροχής κατά τα άλλα δεν με ενοχλούν γιατί σε εισαγωγικά έμαθα να ζω με αυτές και δεν τις δίνω πλέον σημασία.
    Το ξερω ότι είναι δύσκολο αλλά σταματά να ψάχνεσαι στο ίντερνετ κτλ μόνο κακό σου κάνει.
    Βρες την δύναμη και τον τρόπο έστω με την βοήθεια ενως ψυχολόγου να σταματήσεις να το κάνεις εμμονή. Στο είπα και πριν όσο ταΐζεις το τέρας γιγαντόνεται.
    Επικεντρώσου στα παιδιά σου και σε πράγματα που σε απασχολούν και σου αρέσουν και όσο μπορείς σταμάτα να έχεις το μυαλό σου συνέχεια εκεί.
    Ούτε θα τρελαθείς, ούτε θα πάθεις τίποτα. Είσαι δυνατός, το έχεις αποδείξει και θα αφήσεις τις εμβοές, είτε είναι δικό σου δημιούργημα είτε όχι, να σε γονατισουν;;
    Οχι βέβαια.
    Επιμενω όσο μπορείς βγάλτες από το μυαλό σου και όταν τις ακούς μην πανικοβαλλεσαι. Κάνε το μυαλό σου να προσαρμοστεί.

Similar Threads

  1. Εμβοες
    By Δημήτρης1996 in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
    Replies: 1
    Last Post: 10-10-2020, 16:43
  2. ΕΜΒΟΕΣ
    By Δημήτρης1996 in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
    Replies: 1
    Last Post: 26-08-2020, 02:36
  3. Εμβοες
    By Δημήτρης1996 in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
    Replies: 0
    Last Post: 24-08-2020, 02:08
  4. Εμβοές 2
    By TryToSurvive in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
    Replies: 8
    Last Post: 13-06-2020, 03:34
  5. εμβοεσ
    By mergo71 in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
    Replies: 9
    Last Post: 02-01-2019, 16:15

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •