Η ψυχολογία του πολιτικού και του ψηφοφόρου - Page 6
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 6 of 8 FirstFirst ... 45678 LastLast
Results 76 to 90 of 106
    Senior Member
    Originally posted by Νικήτας
    Στην επικοινωνία δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό που λέμε όσο ο τρόπος που το λέμε. Το μη λεκτικό-νοηματικό κομάτι του επικοινωνιακού μηνύματος είναι πιο σημαντικό από το λεκτικό.
    Ο συνομιλητής μας, ενδιαφέρεται κυρίως να νιώσει ότι:
    1. Tον σεβόμαστε και τον αποδεχόμαστε ως άνθρωπο ανεξάρτητα από τις απόψεις του και τις αδυναμίες του.
    2. Καταλαβαίνουμε αυτό που θέλει να πει.
    3. Συμφωνούμε μαζί του.
    Θα σου πω για μενα Νικήτα: επικοινωνω δεν σημαινει αγαπω, συμφωνω, αποδεχομαι. Σημαινει ομως σεβομαι, προσπαθώ να καταλαβω, αποδεχομαι το διαφορετικο. Δεν πιστεύω πώς για να επικοινωνησω ειναι απαραιτητη προυποθεση να συμφωνησω. Αλλα να καταννοησω κ να γινω επισης αντιληπτη.

Γι αυτο κ νομιζω πώς ειναι αδυνατον να επικοινωνησω με ολο το συμπαν κ βεβαια το αντιστροφο.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Sabb & Nature,

Καταρχάς δεν επιβάλλω. Επιβάλλομαι.

Το θεώρησα άσκοπο να μπω και εγώ στο παιχνίδι του Νικήτα. Σε συνέχεια των λοιπών μηνυμάτων θα έλεγα πως το επικοινωνιακό παιχνίδι εν τέλη δεν έχει σχέση με το πόσο καλός οδηγός είναι κάποιος αλλά τι σπόνσορες υπάρχουν από πίσω και επομένως τι είδους φόρμουλα οδηγεί αυτός ο κάποιος..

Senior Member
    Originally posted by vince
    Edit: Σβήνω το μήνυμα μου καθώς το θεωρώ απαράδεκτο να μιλάμε για πολιτική σε ένα φορουμ ψυχολογίας (πόσο μάλλον να έχουμε ένα θέμα που αφορά μόνο την πολιτική).

ΥΓ: Βάλτε και λίγο χιούμορ γιατί βάρυνε κάπως η συζήτηση..
    Γιατι ειναι απαράδεκτη μια κουβεντα που απτεται της πολιτικης σε ενα φορουμ ψυχολογιας?
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    Edit: Σβήνω το μήνυμα μου καθώς το θεωρώ απαράδεκτο να μιλάμε για πολιτική σε ένα φορουμ ψυχολογίας (πόσο μάλλον να έχουμε ένα θέμα που αφορά μόνο την πολιτική).

Γιατι ειναι απαράδεκτη μια κουβεντα που απτεται της πολιτικης σε ενα φορουμ ψυχολογιας?
    Γιατί πιστεύω πως εξυπηρετεί την ερμηνεία των δεδομένων, και όχι την ακεραιότητα τους.

Senior Member
    δεν σε καταλαβα.αν θελεις μου εξηγεις.

Senior Member
    Sabb & Nature,

Το θεώρησα άσκοπο να μπω και εγώ στο παιχνίδι του Νικήτα. Σε συνέχεια των λοιπών μηνυμάτων θα έλεγα πως το επικοινωνιακό παιχνίδι εν τέλη δεν έχει σχέση με το πόσο καλός οδηγός είναι κάποιος αλλά τι σπόνσορες υπάρχουν από πίσω και επομένως τι είδους φόρμουλα οδηγεί αυτός ο κάποιος..
    Σωστά θεώρησες άσκοπη την επικοινωνία με τον Νικήτα, θάλεγα εγώ....
    Κατά τα άλλα, απουσία του Νικήτα, εξελίχθηκε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση και δεν έχει τελειώσει ακόμα.....

Senior Member
    δεν σε καταλαβα.αν θελεις μου εξηγεις.
    Θα προτιμήσω να μην εκτεθώ περαιτέρω στην ανάλυση μιας υποκειμενικής άλλωστε άποψης. Θα βάλω λίγο αντηλιακό προς το παρόν :)

Senior Member
    καλο μαυρισμα

Senior Member
    Originally posted by nature
    Sabb & Nature,

Σωστά θεώρησες άσκοπη την επικοινωνία με τον Νικήτα, θάλεγα εγώ....
    Κατά τα άλλα, απουσία του Νικήτα, εξελίχθηκε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση και δεν έχει τελειώσει ακόμα.....
    Έτσι είναι και ίσως ο Νικήτας να έχει να μας πει και κάτι ακόμα..

Senior Member
    Originally posted by sabb

Επειδή φίλε μου vince έχει ξανάρθει στην επιφάνεια το ζήτημα της θεματολογίας, επίτρεψε μου να μη μπορώ να κατανοήσω το γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για πολιτική σ\' ένα φόρουμ ψυχολογίας...
    Αν το θέλεις κι έτσι, πιστεύω πως τα πάντα εξαρτώνται κι έχουν άμεση σχέση με την πολιτική.

Αν η θεματολογία είναι συγκεκριμένη και περιστρέφεται μόνο γύρω από ψυχικές ασθένειες και προβλήματα, εγώ τουλάχιστον δεν θα ειχα κανένα απολύτως αντικείμενο ενασχόλησης , παρόλο που προσπαθώ να συμμετάσχω και σε θρέντς υποστήριξης.
    ..........................
    ....
    Ψυχολογία δεν είναι μόνον οι ψυχικές ασθένειες.
    Η ψυχολογία μας βοηθάει στη βελτίωση των σχέσεων με τον εαυτό μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας. Ολοι την χρειαζόμαστε και κανείς μας δεν τα ξέρει όλα (τα της ψυχολογίας).
    Να μπω σ\'αυτό το φόρουμ για να μιλήσω πολιτικά είναι σαν να πηγαίνω σε σουβλατζίδικο για να φάω παγωτό.

Senior Member
    δεν νομιζω να μπαινει εδω καποιος με σκοπο να μιλησει για πολιτικη. απο την αλλη ομως δεν ζουμε σε ενα αποστειρωμενο περιβάλλον....κι οτι μας επηρεαζει μπορει να τεθει σαν θεμα. Κι ας ειναι κ εκτος θεματος ψυχολογιας....

Οταν ο κοσμος καιγεται εκει εξω, δεν βρισκω περιεργο καποιοι τουλαχιστον να θελουν να θιξουν ενα τετοιο θεμα. Ολα σχετιζονται καπως... με καποιο τροπο!Δεν \"αλλοιωνεται\" το φορουμ ετσι, ουτε χανει την ταυτοτητα του. Ισα ισα, που δεν γινεται εσωστρεφες ή αυτιστικο...

Senior Member
    δεν νομιζω να μπαινει εδω καποιος με σκοπο να μιλησει για πολιτικη. απο την αλλη ομως δεν ζουμε σε ενα αποστειρωμενο περιβάλλον....κι οτι μας επηρεαζει μπορει να τεθει σαν θεμα. Κι ας ειναι κ εκτος θεματος ψυχολογιας....

Οταν ο κοσμος καιγεται εκει εξω, δεν βρισκω περιεργο καποιοι τουλαχιστον να θελουν να θιξουν ενα τετοιο θεμα. Ολα σχετιζονται καπως... με καποιο τροπο!Δεν \"αλλοιωνεται\" το φορουμ ετσι, ουτε χανει την ταυτοτητα του. Ισα ισα, που δεν γινεται εσωστρεφες ή αυτιστικο...
    Συμφωνώ Σοφία. Οταν ο κόσμος βράζει δεν μπορούμε να είμαστε αποστειρωμένοι στη ψυχολογική γυάλα. Απλώς μου αρέσει ο συνδυασμός στη συζήτηση. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνδυάζουμε οποιοδήποτε σχεδόν θέμα και με ψυχολογία και να μην το εξετάζουμε στείρα, απογυμνωμένο από κάθε άλλη παράμετρο.

Senior Member
    ναι, η ψυχολογια ομως δεν ειναι για να δικαιολογει τις αμαρτιες κανενος. ολοι μπορει να εχουμε παρει εναν λαθεμενο δρομο. ειναι ευθυνη του καθενος μας, να βρουμε κι αλλους δρομους. ειδικα οταν ο δικος μας δρομος μπορει να επηρεασει με καποιον τροπο τον δρομο πολλων αλλων.

Senior Member
    Originally posted by nature
    Το να μετατρέπουμε την ιδεολογία μας σε φραγμό για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, είναι κάτι που με απασχολεί γενικά.
    Ξερεις Nature πιστεύω πολυ πώς η διαφορετικη ιδεολογια μπορει να αποτελεσει φραγμο για περαιτερω επικοινωνια. Κ οταν η καθε ιδεολογια υποστηριζεται κ απο τον τροπο ζωης του καθενος τοτε δεν ειναι κ περιεργο.

Εδώ χωράει πολλή ανάλυση....
    Συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο. Βάλε 4 παιδια, 20 περίπου συμμαθητές το καθένα, μας κάνει 80 οικογένειες, που, θέλοντας και μη, μπαίνουν λίγο-πολύ στην καθημερινότητά μου. Με τα πάρτυ, τις γιορτές, τις κόντρες, τις φιλίες, τις αντιθέσεις, τους ελέγχους, τους αθλητικούς αγώνες, τα τηλέφωνα, κλπ. Επί πλέον στη δουλειά μου (διδάσκω στο Πανεπιστήμιο) έχω περίπου 70 νέους φοιτητές κάθε χρόνο. Ασε τους συναδέλφους. Ασε τους επαγγελματικούς του άντρα μου. Ασε τους προσωπικούς και οικογενειακούς φίλους...
    Επί πλέον ένα από τα αγαπημένα μου χόμπυ είναι η στατιστική. Με τόσο μεγάλο δείγμα έχω άλλωστε και υπόβαθρο να μελετήσω.
    Eχω λοιπόν παρατηρήσει τα εξής:
    1) οι ιδεολόγοι (στο δείγμα μου πάντα) συνήθως με απογοητεύουν. Επειδή μου αρέσουν τα όμορφα λόγια για την ισότητα των ανθρώπων, το δικαίωμα στην εργασία, οι διακηρύξεις περί ελευθερίας, κλπ, κλπ, ενθουσιάζομαι όταν βρίσκω κάποιον που να δηλώνει ομοϊδεάτης. Ξέρεις όμως πόσοι από αυτούς, τα εφαρμόζουν και στην προσωπική τους ζωή? Στον άντρα, την γυναίκα ή τα παιδιά τους? Ούτε το 5%. Σου το δηλώνω μετά λύπης. Την ώρα της πολιτικής συζήτησης είναι αγωνιστές υπέρ της ισότητας και της ελευθερίας και μέσα στο σπίτι είναι «αποφασίσαμεν και διατάσσομεν». Οι πρώτες φουρνιές παιδιών έχουν ήδη μεγαλώσει και έτσι έχω και τα πρώτα αποτελέσματα στις παρατηρήσεις μου. Ξέρεις τι έγιναν αυτά τα παιδιά? Πρόβατα. Χωρίς γνώμη, χωρίς κρίση, χωρίς αυτοπεποίθηση.
    2) Οι άνθρωποι τελείως αντίθετων πολιτικών, ιδεολογικών πεποιθήσεων από τις δικές μου, με έχουν πολλές φορές εκπλήξει. Χαιρετίζω και βγάζω το καπέλο στην δημοκρατική συμπεριφορά τους απέναντι στην οικογένεια και τον περίγυρό τους.
    Αυτοί που δεν καταδέχομαι να κάνω μαζί τους καμία πολιτική συζήτηση κρύβουν τελικά ανέλπιστες ομορφιές.

Έτσι, έχω καταλήξει να μην κρίνω τον άλλον από τις πολιτικές πεποιθήσεις που δηλώνει, αλλά από αυτό που είναι συνολικά, πίσω από τις δηλώσεις. Μου πήρε βέβαια καιρό να το καταλάβω και δεν είμαι σίγουρη αν το έχω εμπεδώσει τελείως. Είναι άλλωστε δύσκολο να καταπιείς ότι αυτός που λέει τα ωραία λόγια δεν τα εννοεί.

Senior Member
    καταλαβαινω πολυ καλα τί λες κ συμφωνω μαζι σου ως προς τα συμπερασματα σου. δεν μιλαω κυριως ως προς τις πολιτικες πεποιθησεις αλλα ως προς την ταυτιση συμπεριφορας κ ιδεολογιας.

Page 6 of 8 FirstFirst ... 45678 LastLast