Συνεξαρτώμενες σχέσεις
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 49
 1. #1
  Senior Member
  Join Date
  Mar 2017
  Location
  Αποδέξου,μην υποφέρεις
  Posts
  342

  Συνεξαρτώμενες σχέσεις

  Γεια σας. Έχω την εντύπωση ότι ακολουθώ στη ζωή μου το μοτίβο συνεξαρτωμένων σχέσεων άρα δεν είμαι απολύτως σίγουρη θα το περιγράψω όσο πιο σαφώς γίνεται

  Γνωρίζω ένα άτομο αρχικά το παίρνω πολύ στο χαβαλέ ότι απλά μιλάμε για να περνάμε καλά και κάθε μέρα είναι μία καινούργια μέρα και μία νέα εμπειρία για να γνωρίσω αυτό το άτομο αρχικά δεν περιμένω τίποτα έπειτα μου έρχεται ένα τεράστιο ενδιαφέρον να γνωρίσω με ποιο άτομο έχω να κάνω έτσι ώστε μπαίνω δηλαδή στη διαδικασία να δω αν το άτομο αυτό αξίζει ή όχι γενικότερα για μένα δηλαδή ,αλλά δεν το κοιτάω αρχικά για να το βάλω στη ζωή μου απλά θέλω κάπως να το αξιολογήσω αρχικά χωρίς να είναι και δική μου δουλειά αυτό να το κάνω.
  Δεύτερη συμπεριφορά που παρακολουθώ μετά από αυτήν είναι ότι προσπαθώ να δω αν αξίζει αυτό το άτομο για να το κρατήσω στη δική μου ζωή και ποιο ρόλο θέλω εγώ να το δώσω στη δική μου ζωή . Μπορεί να μου δώσει ή δεν μπορεί να μου δώσει πράγματα που θα ήθελα να έχω εγώ στο ρόλο που θα του αναθέσω;

  Μόλις περνάει και αυτό το στάδιο επιτυχώς μετά αρχίζω και δίνω πράγματα σε αυτό το άτομο όχι υλικά αγαθά εννοώ καταλάβατε τι εννοώ αρχίζω και επενδύω το χρόνο μου την ενέργειά μου

  Νομίζω μέχρι εδώ όλα νορμάλ μετά όμως αρχίζω και περιμένω να μου ανταποδώσουν κάτι που πιστεύω ότι τους δίνω και εγώ, άσχετα αν αυτοι μου το ζήτησαν ή όχι απλά εγώ πιστεύω ότι μερικά πράγματα είναι καλό να τα δίνεις και έτσι προσπαθώ να τους ψυχολογήσω αν με συμπαθούν και αν και αυτοι πρόκειται να μου δώσουν κάτι αντίστοιχο

  Μετά μπαίνει στην ιστορία λίγο το ελεγκτικό κομμάτι του χαρακτήρα μου θέλω εφόσον έχω ήδη επενδύσει σε αυτά τα άτομα να μου δώσουν κάτι παρόμοιο αν δεν μου το δώσουν τότε φεύγω από τη ζωή τους με μεγάλη ευκολία. Όσοι μου δίνουν κάτι κοντά σε αυτό που τους δίνω εγώ ή παραπάνω και αυτό εμένα με ικανοποιεί σε ένα βαθμό τότε τους κρατάω στη ζωή μου αν πιστεύω δηλαδή ότι μου κάνουνε καλό μου βγάζουν τον καλό μου αυτό νιώθω καλά δίπλα τους.

  Μετά όμως έρχεται και το άλλο ελεγκτικό κομμάτι θέλω να τους βοηθήσω να αλλάξουν στοιχεία του χαρακτήρα τους που θέλουν φαινομενικά και αυτοι να αλλάξουν χωρίς να το έχουν δηλώσει ρητά άλλα για παράδειγμα αν έχουν κάποιο πρόβλημα θέλω να κάτσω και να επενδύσω το χρόνο να το συζητήσουμε και να προσπαθήσω να βοηθήσω με κάθε τρόπο είτε ακόμα και αν δεν μου ζητήσουν κάποια βοήθεια εγώ πάλι θέλω να βοηθήσω όπως είπα όμως κάποια στιγμή με αντάλλαγμα κάποια στιγμή να μου ανταποδώσουν αυτό το πράγμα.

  Μόλις έχει περάσει ο καιρός και έχω αναπτύξει μία σχέση καλή με αυτά τα άτομα θέλω να επιβεβαιώσω ότι κατά κάποιο τρόπο αξίζω να είμαι στη ζωή τους και αυτοί αξίζουν να είναι στη δική μου.
  Εξετάζω δηλαδή εξονυχιστικά κάθε φορά που αλληλεπιδρούμε το αν η συμπεριφορά τους αρμόζει στα δικά μου θέλω κι αν αξίζει να συνεχίσω να επενδύω σε αυτά τα άτομα αυτό δηλαδή δεν τελειώνει σαν αξιολόγηση.
  Θέλω όμως την επιβεβαίωση να είμαι σίγουρη ότι αυτά τα άτομα θεωρούν ότι αξίζω και ότι κατά κάποιο τρόπο με έχουν ανάγκη γιατί αλλιώς εγώ θα νιώθω ότι δεν χωράω στη ζωή τους ότι είμαι άχρηστη ότι δεν έχω κάποια θέση στη δική τους ζωή και ότι δεν χρειάζεται να με κρατάνε αν δεν με έχουν ανάγκη αν δεν τους καλυπτω κάποια ανάγκη οποιαδήποτε και αν είναι αυτή

  Όσο προχωράει ο καιρός θέλω να τους δίνω ακόμα πιο πολλά πράγματα έτσι ώστε να με έχουν ακόμα πιο ψηλά και σε μεγαλύτερη εκτίμηση και όταν βλέπω ότι έχουν άλλα άτομα πιο ψηλά από μένα ενώ εγώ έχω προσφέρει πιο πολλά και αυτοί πιο λίγα τότε νιώθω ότι και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει επειγόντως γιατί πατάει τα κουμπιά μου. Όσο ανεβάζω τα στάνταρντς τόσο θέλω και οι άλλοι να μου δίνουν πιο πολλά χωρίς αυτοί να είναι του ίδιου στυλ.

  Συμπέρασμα
  Παρατηρώ μία τάση να θέλω να ελέγχω τους άλλους να θέλω να τους πω τι είναι σωστό στη ζωή και τι όχι, πώς πρέπει να μου συμπεριφέρονται αλλά και γενικά και να θέλω με το ζόρι να τους κάνω να με εκτιμήσουν και να δουν την αξία μου και να μου προσφέρουν αυτά που αξίζω.
  Να μη με αδικούν και γενικά αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά τότε απομακρύνομαι από τη ζωή τους γιατί νιώθω ότι δεν αξίζω. Αυτό σαν αποτέλεσμα μπορεί να πιέζει κάποιους ανθρώπους και να μη θέλουν τα ίδια πράγματα που θέλω εγώ δηλαδή deep connections και να νιώθω ότι αξίζω.. Ενδεχομένως αυτοί οι άνθρωποι να μην είναι ευτυχισμένοι δίπλα μου να κάθονται στη ζωή μου μόνο επειδή με λυπούνται ή επειδή δε θέλουν να με πληγώσουν ή δε βρήκαν κάτι καλύτερο ή απλά είναι κι αυτοί αυτού του στυλ της συνεξαρτησης.
  Δε θέλω να πληγώνω κανέναν αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής νομίζω πως δεν έχω δώσει αρκετά τα περιθώρια για να νιώθουν ελεύθεροι. Δε θέλω να πιέζω κανέναν, είναι απαίσιο και ούτε θέλω να με πιέζουν αλλά έχω την εντύπωση ότι μάλλον αυτό κάνω και θέλω να το αλλάξω.
  Μάλλον η αυτοπεποίθησή μου είναι τόσο χαμηλή που πιστεύω ότι αν δεν τους προσφέρω κάτι θα φύγουν αλλά πρέπει να με έχουν και ανάγκη (που είναι χειρότερο) γιατί αλλιώς δεν αξίζω όπως κι αυτοί δεν αξίζουν να είναι στη ζωή μου αν δε μου προσφέρουν κάτι. Αυτό το κάτι πχ κατανόηση, συμπόνοια, αξία κτλ. Οι σχέσεις έχουν πάρε δώσε και συμφέροντα ούτως ή άλλως αλλά μάλλον εγώ το πάω σε άλλο επίπεδο. Μάλλον μέσα από αυτό χάνω τον εαυτό μου. Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Αν ναι, πού;
  Θέλω να αλλάξω οπότε παρακαλώ μη με κρίνετε αυστηρά.

 2. #2
  Senior Member
  Join Date
  Sep 2020
  Posts
  661
  επειδή θα αλλάξεις οποιαδήποτε κριτική δεν θα έπρεπε να την λαβεις στα σοβαρά.
  το να χειρίζεσαι και να ελεγχεις ανθρώπους είναι λάθος συμπεριφορά, μερικές φορές κακοποιητική.

  εγώ νομίζω ότι οι συνεξαρτημένες προσωπικότητες το οφείλουν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε ασφαλής δεσμός με την μητέρα. σύμφωνα με την θεωρεία σύνδεσης/δεσμού, attachement type. σου προτείνω να ψαχτείς μέσα σου χωρίς να βάλεις ταμπέλες, στο τσάκα τσάκα, προσπάθησε να βρεις τί σε οδήγησε εκεί κλπ.

 3. #3
  Senior Member
  Join Date
  Mar 2017
  Location
  Αποδέξου,μην υποφέρεις
  Posts
  342
  Ναι το συνηθίζω να βάζω συνέχεια ταμπέλες και να στεναχωριέμαι πολύ πριν κάτι συμβεί ή χωρίς να είναι σίγουρο

 4. #4
  Senior Member
  Join Date
  Sep 2020
  Posts
  661
  έχεις μιλήσει με κάποιον ειδικό; γενικότερα αυτό δείχνει μια προδιάθεση άγχώδους διαταραχής.
  χρειάζεται δουλίτσα αν δεν είναι τόσο σοβαρό. πρέπει να πιάνεις την σκέψη τη στιγμή που συμβαίνει. πχ να λες στον εαυτό σου "δεν το δέχομαι αυτό" και τέτοια.

 5. #5
  Senior Member
  Join Date
  Mar 2017
  Location
  Αποδέξου,μην υποφέρεις
  Posts
  342
  δεν έχω δει ειδικό δυστυχώς δεν το έχω βάλει σαν προτεραιότητα κυρίως λόγω οικονομικής δυσχέρειας..

 6. #6
  Senior Member
  Join Date
  Sep 2020
  Posts
  661
  νιώθω.
  μπορείς να κάνεις την έρευνά σου για τις δωρεάν δομές παρ όλα αυτά.
  και για το πώς θα αλλάξεις τρόπο σκέψης. αν σου δημιουργεί πρόβλημα φυσικά.

 7. #7
  Senior Member
  Join Date
  Mar 2017
  Location
  Αποδέξου,μην υποφέρεις
  Posts
  342
  Φυσικά μου δημιουργεί πρόβλημα.
  Δεν βλέπω τον άλλον ως κάτι για να περνάμε καλά, βλέπω τους άλλους ως άτομα που θα μπορώ να τους εμπιστευτώ θα μπορούν κι εκείνοι, δε θα μου παίζουν πουστιες,θα είναι σωστοί και δίκαιοι απέναντι μου και παραβλέπω συνέχεια το γεγονός ότι είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη όπως εγώ.
  Περιμένω πολλά από τους άλλους που ούτε καν εγώ δεν ξέρω αν προσφέρω ή αν πρέπει να προσφέρω. Δεν ξέρω γιατί έτσι. Έχω συνέχεια απογοητεύσεις σε κάτι που είναι πολύ ρευστό ,τις ανθρώπινες σχέσεις,όπως ακριβώς είναι και η ζωή.

 8. #8
  Senior Member
  Join Date
  Jun 2019
  Posts
  292
  Αρχικά πιστεύω πως θα ήταν καλό να βάλεις ως προτεραιότητα το να ξεκινήσεις έναν ψυχολόγο. Θεωρώ πως από την υπερανάλυση έχει μπει σε ένα κουβάρι σκέψεων που μόνη σου προσπαθείς να λύσεις, αλλά χρειάζεται λίγο εξωτερική δόμηση αυτό το πράγμα.
  Σιγουρα αυτό που περιγράφεις δεν μοιάζει με σταθερή σχέση. Δεν μπορεί ο άλλος να σου δίνει πάντα αυτό που χρειάζεσαι και να σου επιστρέφει ό,τι ακριβώς του δίνεις. Είναι ο φόβος σου θεωρώ να μην σε πληγώσουν ή σε εκμεταλλευτούν οι άλλοι. Γι αυτό θεωρώ τους υποβάλεις σε μία τοσο μεγάλη αξιολόγηση. Όχι πως οι άανθρωποι δεν έχουμε κριτήρια και στάνταρς. Αλλά πολύ πιο χοντροκομμένα, δηλαδή τα όρια είναι πιο ευέλικτα. Είναι σχεδόν ουτοπικό να περιμένεις να σου συμπεριφερθεί ο άλλος όπως ακριβώς θες. Επίσης, κακώς φεύγεις από ανθρώπους που έχεις σχετιστεί, χωρίς μια προηγούμενη συζήτηση. Μπορεί πολύ απλά ο άλλος να μην έχει καταλάβει τι ζητάς και τι χρειάζεσαι και δεν μπορεί να μυρίσει τα νύχια του. Άμα χρειάζεσαι κάτι πες το ξεκάθαρα.
  Επιπλέον το γεγονός ότι το υπεραναλύεις τόσο το τι κάνεις, δείχνει μία τεράστια ανάγκη για αλλάγη, δηλαδή έτσι όπως είμαι, δεν είμαι αρκετή, πρέπει να αλλάξω για να αξίζω. Η αλλαγή έρχεται μέσα από την αποδοχή του εαυτού. Αν αποδεχθείς τον εαυτό μπορείς να αλλάξεις κάποια μικροπράγματα που δεν σε διευκολύνουν στην καθημερινότητα σου. Και τα περισσότερα που περιγράφεις θα λυθούν μέσα από την αποδοχή του εαυτού (θα μειωθεί όλος αυτός ο φόβος που εκφράζεις0. Όμως χρειάζεσαι έναν ειδικό για να σε βοηθήσει σε αυτό.

 9. #9
  Senior Member
  Join Date
  Mar 2017
  Location
  Αποδέξου,μην υποφέρεις
  Posts
  342
  Σε ευχαριστώ πολύ. Το ξέρω ότι είμαι ουτοπικό. Δεν μπορώ να περιμένω από τον άλλον τόσα πολλά. Εγώ τα δίνω; Μπορεί να μην τα δίνω,άρα γιατί περιμένω από τους άλλους;;
  Υποφέρω φυσικά.
  Ο,τι με ενοχλεί ή όταν νιώθω ότι με αδικούν το λέω,δεν έχω τέτοιο θέμα.

 10. #10
  Senior Member
  Join Date
  Sep 2020
  Posts
  661
  ωραία αφού μπορείς και το λες μπράβο σου, δεν σου δημιουργεί μετά άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις αλλιώς. είσαι δυναμική.
  τώρα, δεν ξέρω αν πρέπει να απαιτούμε από τους άλλους πράγματα που δεν έχουν να μας δώσουν εμάς, ή αν εμείς πρέπει σώνει και ντε να δίνουμε όσα ζητούν οι άλλοι.
  πιστεύω ότι είναι θέμα και φυσικών νόμων, χημείας, δεν δένει το γλυκό αν δεν σε εμπνέει ο άλλος για φίλος/η. οπότε αν δεν κολλάτε δεν τρέχει κάστανο, δες το σαν μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. αν ζητάς και δεν δίνεις ή δεν παίρνεις ενώ δίνεις.
  εφ όσον σου δημιουργεί πρόβλημα, εγώ πάλι θα πω για τις δωρεάν δομές, ίσως και να σε βοηθήσει, μια δύο επισκέψεις δηλαδή νομίζω θα οφελούσαν κι αργότερα όταν μπορέσεις ίσως περισσότερο.
  εμένα γενικότερα αν δεν σου προκαλεί εσένα πρόβλημα κάτι, δεν το αντιλαμβάνομαι σαν πρόβλημα. είναι η δική σου πραγματικότητα.

 11. #11
  Senior Member
  Join Date
  Mar 2017
  Location
  Αποδέξου,μην υποφέρεις
  Posts
  342
  Μπερδεύτηκα λίγο αλλά κατάλαβα τι λες ναι....
  Μάλλον δεν έχει νόημα σε εισαγωγικά να απαιτούμε από τους άλλους πράγματα που δεν έχουν να μας δώσουν γιατί πολύ απλά μπορεί να μην μπορούν να το δώσουν μπορεί να θέλουν αλλά να μην μπορούν ή μπορεί και να μη θέλουν οπότε πάλι πρέπει να είμαστε okay με αυτό
  Από την άλλη ούτε και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τα πάντα που θα μας ζητήσουν οι άλλοι οπότε το βλέπω και έτσι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό εγώ π.χ. να μη θέλω να δώσω κάτι από την άλλη εγώ νιώθω την ανάγκη ότι πρέπει να το δώσω αυτό και μάλλον για αυτό κιόλας το περιμένω από τους άλλους

 12. #12
  Senior Member
  Join Date
  Oct 2021
  Location
  Athens
  Posts
  373
  Με αυτά τα άτομα που γνωρίζεις, μελετάς χαρακτήρες, αναλύεις κτλ , κάνεις σεξ ή αναλώνεστε σε κουβεντούλα μόνο ;

 13. #13
  Senior Member
  Join Date
  Mar 2017
  Location
  Αποδέξου,μην υποφέρεις
  Posts
  342
  Σιγά να μην κάνω σεξ με άτομα που μου φέρονται σκάρτα πριν καν φτάσω σε αυτό το σημείο μου έμεινε λίγη εξυπνάδα

 14. #14
  Senior Member
  Join Date
  Jan 2021
  Location
  Los Angeles <3
  Posts
  220
  Μέχρι να πεις την λέξη έλεγχος, όλα ήταν νορμάλ και απολύτως φυσιολογικά.
  Από εκεί και πέρα κάτι όντως δεν πάει καλά. Εγώ θα σου πω απλά να μάθεις να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον άλλον όπως είναι. Και να μη θεωρείς κανέναν κτήμα σου. Μάθε να δίνεις χωρο στον άλλον και στον εαυτό σου , δυναμωνοντας την αυτοεκτίμηση σου.

 15. #15
  Senior Member
  Join Date
  Mar 2017
  Location
  Αποδέξου,μην υποφέρεις
  Posts
  342
  Quote Originally Posted by Black_Opium View Post
  Μέχρι να πεις την λέξη έλεγχος, όλα ήταν νορμάλ και απολύτως φυσιολογικά.
  Από εκεί και πέρα κάτι όντως δεν πάει καλά. Εγώ θα σου πω απλά να μάθεις να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον άλλον όπως είναι. Και να μη θεωρείς κανέναν κτήμα σου. Μάθε να δίνεις χωρο στον άλλον και στον εαυτό σου , δυναμωνοντας την αυτοεκτίμηση σου.
  Σε ευχαριστώ πολύ. Ναι αυτό πρέπει να κάνω.
  Δεν είναι ότι ζαλίζω με τηλέφωνα ή μηνύματα. Αυτό δεν το κάνω ποτέ. Πάντα αφήνω χώρο στον άλλον. Ούτε πρήζω να βγούμε. Δεν είμαι τέτοια. Το κακό που κάνω είναι ότι περιμένω από τους άλλους να μου φερθούν όπως πρέπει δηλαδή όπως θεωρώ εγώ ότι είναι σωστό.
  Αυτό είναι άδικο και γιαυτους και για μένα. Πιστεύω ότι ούτε τον εαυτό μου σέβομαι με αυτό που κάνω. Καταπιεζω τον εαυτό μου να είμαι σωστή και να δίνω ακόμη κι όταν δεν νιώθω ότι θέλω να δώσω.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Similar Threads

 1. Σχέσεις, Σεξ
  By Anonym35 in forum Σχέσεις και Επικοινωνία
  Replies: 117
  Last Post: 16-05-2019, 00:28
 2. ΣΧΕΣΕΙΣ
  By chaos_ in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότητα
  Replies: 41
  Last Post: 03-11-2011, 21:32
 3. Σχέσεις
  By someone in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότητα
  Replies: 73
  Last Post: 01-10-2009, 18:21
 4. Replies: 92
  Last Post: 26-10-2008, 18:58
 5. Σχέσεις...
  By Θεοφανία in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότητα
  Replies: 107
  Last Post: 13-05-2008, 21:33

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •