ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Κ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΥΠΝΟΥ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 11 of 11
    Junior Member

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Κ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΥΠΝΟΥ

ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΑΝ ΧΟΜΠΙ. ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ “ΜΩΡΑ”. ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΛΙΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΤΟΥ Dr. Richard McNally ΠΡΩΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ HARVARD ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MANCHESTER TOY ΟΠΟΙΟΥ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ E-MAIL ΚΑΙ ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΟΡΟ “ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΥΠΝΟΥ” ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ,

Nostras

ΥΓ: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΩ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΦΟΡΟΥΜ. ΔΙΑΛΕΞΑ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΥΠΝΟΥ ΟΦΕΙΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ.

Junior Member
    Ποιος ειναι ο αγγλικος όρος?για να ειμαστε σιγουροι για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάμε?

Senior Member
    Εγω αυτα τα site βρηκα για παραλυση υπνου

http://watarts.uwaterloo.ca/~acheyne/S_P.html

http://www.stanford.edu/~dement/paralysis.html

Junior Member
    ξερω οτι καμμια σχεση δεν εχει με το τοπικ αλλα δεν βρηκα τιποτα σχετικο η δεν εψαξα καλα αλλα εχω ενα προβλημα.δεν μπορω να κοιμηθω το βραδυ σχεδον καθολου αντε το πολυ 2-3 ωρες.ποτε παραπανω.τι να κανω?μηπως να αρχιω τα υπνωτικα?:D:(:(

Senior Member
    Originally posted by nixtoula
    ξερω οτι καμμια σχεση δεν εχει με το τοπικ αλλα δεν βρηκα τιποτα σχετικο η δεν εψαξα καλα αλλα εχω ενα προβλημα.δεν μπορω να κοιμηθω το βραδυ σχεδον καθολου αντε το πολυ 2-3 ωρες.ποτε παραπανω.τι να κανω?μηπως να αρχιω τα υπνωτικα?:D:(:(
    Ρίξε μια ματιά εδώ
    http://www.e-psychology.gr/forum/viewthread.php?tid=20

Junior Member
    γεια σας παιδιά

κι εγώ έιμαι νέος στο forum......διάβασα το topic του nostras αφού ήδη έχω θέσει ένα δικό μου topic με τίτλο ¨

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ????ΒΟΗΘΕΙΑ!!!

όπου μεταξύ άλλων αναφέρομαι και σε ένα σύμπτωμα κατά τον ύπνο....όπου όντως έχω την πραγματική αίσθηση μέσα στον ύπνο μου ότι πέφτω σε αφασία...με το κεφάλι μου να νιώθει μία αφάνταστη πίεση ...από μέσα προς τα έξω....να μην ελέγχω την κατάσταση ή να αντιδράσω...σα να βρίσκομαι σε αφασία....το μόνο που νιώθω είναι η τρομερή πίεση στο κεφάλι.
    Μετά αφού υποχωρήσει η πίεση και η παραλυση αυτή ξυπνάω αμέσως αλλά δεν έχω κάποιο άλλο πρόβλημα......
    Δε ξέρω αν αυτό το σύμπτωμα έχει να κάνει με την παράλυση ύπνου που αναφέρεται στο topic....πάντως με έχει τρομοκρατήσει και ψάχνω μία εξήγηση. Μου εμφανίζεται τώρα για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες ...από τότε δηλαδή που άρχισε να με ταλαιπωρεί η αγχωτική διαταραχή με κρίσεις πανικού και αρρωστοφοβία κατά τους νευρολόγους.
    Πάντως εγώ αυτό το σύμπτωμα το μετέφραζα κάτι σαν εγκεφαλικό...αιμορραγικού τύπου...όχι ισχαιμικού αφού ήδη έκανα εξετάσεις στις καρωτίδες για απόφραξη και δε βρέθηκε τίποτα. Το θέμα είναι ότι μετά αφού ξυπνήσω δεν παρουσιάζω συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου...και επίσης παράξενο είναι ότι μόνο στον ύπνο μου χει συμβεί....
    Κάποιος φίλος σε συζήτηση μου ανέφερε ότι μπορεί να είναι ¨μόρα\" χωρίς να ξέρει περισσότερα πράγματα...και αφού διάβασα τον Nostras να αναφέρει τον όρο...έσπευσα να γράψω και σ αυτό το topic την δυσάρεστη εμπειρία αυτή.....Μπορεί να συσχετίζονται αυτά που αναφέρω?

Senior Member

για τη Nixtoula

Nixtoula,

είσαι καλύτερα τώρα με το ύπνο?

Το πρώτο πράγμα που έχει να αντιμετωπίσει ο ομοιοαηθητικός σε αυτές τις παθήσεις ειναι η αμεση αποκατάσταση του ύπνου.

Ακολουθησε και τις συμβουλές του Tantalord , για διαλογισμό ή προσευχή, δοκίμασε και μουσική. Ολα αυτά παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία σου.

Περιμενουμε τα νεα σου...:)

Junior Member
    Nostras ,και εγω μπαίνω σήμερα πρώτη φορά σε αυτό το φόρουμ και με αφορμή το ποστ που έβαλες σχετικά με την παράλυση ύπνου.Είναι κάτι που μου έχει συμβεί μόνο μια φορά στη ζωή μου και πριν 5-7χρόνια,δε θυμάμαι ακριβώς.Με φιλοξενούσαν σε ένα φιλικό σπίτι και αυτό που μου συνέβη είναι το εξής:ενώ κοιμόμουν,ξαφνικά ξυπνάω αλλά δεν μπορούσα να κουνηθώ.Νομίζω οτι δε μπορούσα καν να πάρω ανάσα,ούτε τα μάτια μου να ανοιγοκλείσω απλά κοίταζα γύρω μου κατατρομαγμένη επειδή δε μπορούσα να καταλάβω τι μου συνέβαινε.Κοίταζα με την άκρη του ματιού μου το χέρι μου και δεν μπορούσα να το κουνήσω,Μετά απο λίγο μπόρεσα να ξυπνήσω κανονικά,ένοιωθα λες και κάποιος με κράταγε στον πάτο της θάλασσας και δε μπορούσα να αναπνεύσω και ξαφνικά πήρα βαθειές ανάσες.Νομίζω οτι είναι ο,τι πιο τρομαχτικό έχω νοιώσει και χαίρομαο που δε μου συνέβη ξανά.Αν και τώρα,αν μου ξανασυμβεί τουλάχιστον θα ξέρω οτι είναι κάτι που λέγεται \"παράλυση ύπνου\"και οτι δεν κρατάει πολύ!

Senior Member

Παράλυση ύπνου ως σύμπτωμα Ναρκολεψίας

Αγαπητέ Nostras,

εγώ σου δίνω κάποιες πληροφορίες για την παράλυση του ύπνου ως σύμπτωμα της Ναρκολεψίας, μιας διαταραχής ύπνου.

Σε κανονικές συνθήκες ο ύπνος ξεκινάει με μια περίοδο ΝREM-ύπνου (non-Rapid Eye Movement), ο οποίος διαρκεί κατί παραπάνω από μία ώρα και ακολουθείται από REM-ύπνο, όπου και πιθανότατα εμφανίζονται τα όνειρα.

Στην περίπτωση της Ναρκολεψίας όμως υπάρχει μια περίοδος REM-ύπνου η οποία εμφανίζεται λίγο μετά από τη στιγμή που κάποιος αποκοιμηθεί ή ακόμα και αμέσως μετά την αρχή του ύπνου (SOREMP: Sleep Onset REM Period). Αυτό το ξαφνικό πέρασμα στον REM-ύπνο βιώνεται ως παράλυση του ύπνου. Το άτομο έχει μεν συνείδηση του περιβάλλοντός του, αλλά δεν μπορεί να κουνηθεί, πράγμα που του προκαλεί μεγάλη ταραχή.

ʼλλα συμπτώματα της Ναρκολεψίας είναι η καθημερινή, αυξανόμενη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας η οποία έχει ως συνέπεια το άτομο να το παίρνει συχνά ο ύπνος για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας και κυρίως σε ήρεμες καταστάσεις με λίγα ερθίσματα. Επίσης η καταπληξία (απώλεια δύναμης κυρίως των σκελετικών μυών η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και για βραχέα διαστήματα σε περιόδους που το άτομο έχει συνείδηση και προκαλούνται από έντονες συναισθηματικές συγκινήσεις, όπως άγχος και οργή), υπναγωγές ψευδαισθήσεις (πολύ ζωντανά όνειρα, που κάποιες φορές το άτομο δεν μπορεί να τα διαχωρίσει από την πραγματικότητα, και προκαλούν μεγάλο άγχος) και ο συχνά διακοπτόμενος ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα πάντως είναι η παράλυση του ύπνου και η καταπληξία.

Τα ακριβή αίτια της Ναρκολεψίας δεν είναι ακόμα γνωστά. Τα πρώτα συμπτώματα, κυρίως με τη μορφή της υπνηλίας, εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία. Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή, όπου η κληρονομικότητα καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.

Για διαταραχές του ύπνου μπορείς να κοιτάξεις και στο www.sleepnet.com

Για το \"ΜΩΡΑ\" δεν ξέρω κάτι, αν μας πεις τον αγγλικό όρο, ίσως να καταλάβουμε καλύτερα για τι ψάχνεις.

Φιλικά
    Αγγελική

(το υλικό που παρουσιάζεται είναι αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης!!!)

Senior Member
    Αγγελική το Μόρα αφορά ένα μυθικό πλάσμα που προφανώς δημιούργησε η ανθρώπινη φαντασία και παράδοση για να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό. Πρόκειται γία μια μορφή σαν σκιά που κάθεται στο στέρνο και δυσκολεύει την κίνηση και την αναπνοή.

Σχετικά με το πότε εμφανίζονται τα όνειρα, θα ήταν ενδιαφέρον να το συζητήσουμε ξεχωριστά, γιατί έχω κάποιες απορίες.

Senior Member
    ok, pops, no problem. Να το κανονίσουμε. (καλά μη φανταστείς ότι είμαι και expert του θέματος, αλλά κάτι θα καταφέρουμε!:D)