Results 16 to 19 of 19
Thread: Φοβος ταξίδια
-
19-07-2022, 13:24 #16
ΜΚ, μιλάω για την αγχώδη διαταραχή και όχι για την κατάθλιψη, αν και νομίζω ότι εκτός από πολύ βαριές περιπτώσεις, το ίδιο ισχύει και για την κατάθλιψη.
Είναι άλλο μία ασθένεια να έχει π.χ. 80% σωματικό/γενετικό υπόβαθρο κι ένα 20% υπόβαθρο βιωμάτων/χαρακτήρα/ψυχολογίας και άλλο μία ασθένεια να έχει 20% σωματικό υπόβαθρο και ένα 80% ψυχολογικό υπόβαθρο.
Θεωρώ ότι οι αγχώδεις διαταραχές έχουν κυρίως ψυχολογικές αιτίες, οπότε με τα φάρμακα δεν τις αντιμετωπίζεις. Είναι κυρίως στο πως θα εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα το αν θα ξεπεράσεις την πάθηση ή έστω θα μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων και θα μάθεις να ζεις με αυτή. Τα φάρμακα είναι μία βοήθεια, αλλά από μόνα τους δεν είναι η λύση. Αν έχεις μία κρίση πανικού ας πούμε και μετά σε πάρει εντελώς από κάτω και δεν σε χωράει ο τόπος, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αν μάθεις να λες "Θα περάσει κι αυτό" , ή "αισθάνομαι άσχημα, έχω ταχυκαρδίες αλλά δε μαμιέται, συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια, θα πάω βόλτα με την παρέα" . σταδιακά θα μειωθεί η συχνότητα και η διάρκεια των πανικών, της ανησυχίας, της κακής διάθεσης, των ψυχοσωματικών.
Αν λες, "αισθάνομαι χάλια, θα κάτσω σπίτι" ή ακυρώνεις πράγματα υπο τον φόβο του μην αισθανθείς χάλια, δεν θα βελτιωθείς ποτέ.
Γνώμη μου και μιλάω και απο δικές μου εμπειρίες.
- 19-07-2022, 16:47 #17
Σόνια χαίρομαι να σε διαβάζω πραγματικά.. Δίνεις πολύ κουράγιο..
19-07-2022, 16:50 #18
Εννοεις οτι οταν δεν θα δινουμε σημασια, θα υποχωρουν και τα συμπτωματα; Σωστο ακουγεται αλλα μηπως το ερωτημα που πρεπει να απαντηθει, ειναι γιατι καποιος αχολειται υπερβολικα με ενα συμπτωμα; Θελω να πω μηπως αυτη η ενασχοληση κουκουλωνει αλλα βαθυτερα αιτια; Κι αν ισχυει αυτο, μονο με.ψυχοθεραπεια ανριμετωπιζεται Το προβλημα ομως με την ψυχοθεραπεια ειναι οτι ουτε αυτη δεν ειναι πανακεια, πολλες φορες προσκαιρα λυνει το προβλημα, ο θεραπευομενος αισθανεται καλα και μολις υπαρξει ενας εκλυτικος παραγοντας βρισκεται παλι εκει που ξεκινησε...
19-07-2022, 17:39 #19
Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια! Αλλά την άκρη του ο καθένας πρέπει να τη βρει μόνος του. Δηλαδή όταν λέω να κοιτάξουμε το κομμάτι το "ψυχολογικό" δεν εννοώ μόνο ψυχοθεραπεία. Εννοώ οι ίδιοι να γνωρίσουμε καλύτερα εμάς, τις αντιδράσεις μας, να μάθουμε τον εαυτό μας και να διαχειριζόμαστε καλύτερα καταστάσεις και εμάς τους ίδιους.
Άλλος μπορεί με την ψυχοθεραπεία να δει ότι η βαθύτερη αιτία που τα παθαίνω αυτά είναι το και το και να μείνει εκεί, να μην πάει ένα βήμα παραπέρα στο πως θα τα ξεπεράσει. Άλλος μπορεί να μάθει όταν έχω το τάδε σύμπτωμα κάνω το και το και μου περνάει, αλλά να μην το έχει ψάξει παραπέρα και να μην ξέρει τι του το πυροδοτεί όλο αυτό και να πέφτει συχνά πάνω σε εστία πυροδότησης. Χρειάζεται μία ισορροπία που ο καθένας θα τη βρει μόνος του.
Πάντως η έκθεση σε ότι σε φοβίζει και μία ομαλή ζωή όσο γίνεται ΠΑΡΑ τη διαταραχή είναι από τα βασικότερα στοιχεία για να την ξεπεράσεις κάποια στιγμή.