Broken heart syndrome
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 6 of 6
    Senior Member

Broken heart syndrome

Μπορει κάποιος να μου εξηγήσει αν γνωρίζει τη διαφορά αυτού του συνδρόμου με τις κρίσεις πανικου; Γιατί αν δεν υπαρχει διαφορα, απο ότι κατάλαβα απο αυτα που διαβασα, το στρες,ακόμα και ένα μονο περιστατικο, μπορει να οδηγήσει σε καρδιομυοπαθεια, χωρίς να υπαρχει πρόβλημα στις αρτηρίες. Και δεν μιλαω για τη μακροπροθεσμη ζημιά που όλοι ξέρουμε οτι προκαλει το στρες λόγω κορτιζολης. Η βιβλιογραφια λεει οτι αυτο σύνδρομο προκαλει ακαριαία καρδιολογικο προβλημα,το οποιο μπορει να επιλυθει μετα απο μερες ή εβδομαδες με καρδιακo rehab προγραμμα που συστήνει ο καρδιολογος, ή μπορει να ειναι και μοιραιο. Πρωτη φορά διαβαζω κατι ανάλογο, έχω σοκαριστει. Ειναι αναγνωρισμένο συνδρομο επισημα απο οτι καταλαβα. Είναι γνωστό και ως καρδιομυοπαθεια Takotsubo .
    Last edited by Skiouros8; 17-07-2022 at 15:48.

Senior Member
    Πωω τεράστια φοβια μου από οταν ενημερώθηκα και εγω για αυτο. Και ναι πολύ μεγάλο στρες η στεναχώρια μπορεί να το προκαλέσει. Αγχώνομαι που αγχώνομαι και που στεναχωριέσαι επομένως γιαυι νιώθω την καρδιά μου ότι θα εκραγεί κάθε φορά και μετά τρέχω σε γιατρούς να μου επιβεβαιώσουν ότι δεν έπαθα αυτο το σύνδρομο

Senior Member
    Εγώ υποψιαζομαι οτι το είχα. Παλαιότερα εμφανιζόταν μεγαλύτερο το αριστερό μέρος σε καρδιογραφηματα.

Κι εγώ αγχωθηκα. Είδα και αυτό που έγινε με τον 49 χρόνο και έχω τρομοκρατηθει κυρίως γιατί εδώ και μηνες ποναω κι εγώ στον αυχένα μου και την πλατη μου γενικά. Αν είναι στηθαγχη; Υπερηχο έκανα τέλη Ιουνίου αλλά είχα παει σε δημόσιο νοσοκομείο,δεν είναι και πολυ προσεκτικοί εκει και επίσης οι υπερηχοι δεν βλεπουν τις αρτηρίες. Σε αυτό το σύνδρομο βέβαια δεν παιζουν καν ρόλο οι αρτηρίες.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Elenas View Post
    Πωω τεράστια φοβια μου από οταν ενημερώθηκα και εγω για αυτο. Και ναι πολύ μεγάλο στρες η στεναχώρια μπορεί να το προκαλέσει. Αγχώνομαι που αγχώνομαι και που στεναχωριέσαι επομένως γιαυι νιώθω την καρδιά μου ότι θα εκραγεί κάθε φορά και μετά τρέχω σε γιατρούς να μου επιβεβαιώσουν ότι δεν έπαθα αυτο το σύνδρομο
    Δεν θα φαινόταν αν είχε γινει σαν χταποδι όμως;

Εγώ νιώθω βάρος συχνά. Ενα γενικευμένο βάρος. Και πονο στον αυχένα.

Senior Member
    Και εμένα πλέον το αριστερό μέρος της καρδιάς είναι μεγαλύτερο αλλα δεν μπορούν να το εξηγήσουν. Υποθέτουν διαφορα αλλα είμαι σίγουρη ότι σχετίζεται με τις κοιλιακες αρρυθμίες που κάνω. Το σύνδρομο αυτό από ότι έχω διαβάσει είναι πολύ εύκολο να αποτυπωθεί με μια απλή εξέταση υπερηχου. Ωστόσο δεν φεύγει από το μυαλό μου ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Πχ αν παθουν κάτι οι δικοί μου δεν θα το αντέξω το ξέρω. Η που θαγινει αυτό η ανακοπή μια και καλή. Γενικά γ καρδιά μου είναι όλο μικρά προβλήματα που κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε καποιο μεγάλο

Senior Member
    Πριν 8 περιπου μηνες ειχα την μανα μου στα τελευταια της στο νοσοκομειο.Ειχα τρομερο αγχος καθε μερα να παω απο το πρωι να την πλυνω,να της αλλαξω το ποδι (ειχε γαγγραινα)και γενικα ειχα ακραιο αγχος.Μια μερα εφτασα λοιπον 164 παλμους,και...με μαζεψαν.Μου εκαναν υπερηχο,καρδιογραφημα,τροπ ονινη,ΒΝΡ...δεν βρεθηκε τιποτα εκτος απο μια οριακη διαταση αριστερου κολπου.(Αντι για 40 mm ειναι 41.6).Μου ειπαν λοιπον για το takotsubo και οτι πρεπει να το προσεξω αυτο το ακραιο αγχος παρα πολυ.Μετα απο αυτο ειχα ταχυκαρδιες για περιπου 3 μηνες ,σε συνδυασμο με ζαλαδες και κατι σαν πιεση στο στηθος .Μου εδωσαν ιντεραλ για ενα διαστημα,απο τον Μαρτιο περιπου τα συμπτωματα εχουν εξαφανιστει.Ο καρδιολογος μου ειπε οτι ειναι μια υποδιαγνωσμενη νοσολογικη οντοτητα,δηλαδη οτι μπορει να το περασεις ελαφρα ,χωρις να το παρεις χαμπαρι,και να σου κανει και ζημια.Παντως ενας εμπειρος καρδιολογος το βλεπει αμεσως στον υπερηχο,αυξανεται η τροπονινη,και η ΒΝΡ(δεικτης καρδιακης ανεπαρκειας).Στο 90%αναρρωνουν πληρως οι παθοντες,ωστοσο θελει πολυ προσοχη.Κυριως η ιστορια αυτη συμβαινει μετα απο ασχημο γεγονος που προκαλει ακραιο στρες(πχ θανατος αγαπημενου προσωπου).