Results 16 to 23 of 23
Thread: Το πρώτο κεράκι στην τούρτα!
-
20-07-2009, 01:58 #16
Originally posted by DissolvedGirl
Originally posted by melene
λοιπον μοιαζουμε πολυ εμεις οι 2!
και εγω φτιαχνω παντα λιστες με το τι εχω να κανω και διπλα τη λυση και με βοηθαει πολυ.
Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, και ξέρω πως οι φόβοι σου θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν την προσπάθεια (poses και poses φορες δεν είπα η ίδια στον εαυτό μου \"καλά, σαχλαμάρα δικαιολογία έγραψες τώρα\" αλλα μετά συνειδητοποίησα ότι και ο ίδιος ο φόβος ήταν χαζός) αλλα \"ενωμένες θα νικήσουμε!\" Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία
νομιζω οτι αυτη η εμμονη της λιστας ειναι για να τακτοποιησουμε ο,τι ειναι στον εξω μας κοσμο βαζοντας σε αναμονη τα αλλα...οχι ιδεοψυχαναγκασμος δεν ειναι!στον ιδεοψ. υποφερεις,εγω τουλαχιστον το απολαμβανω!
το θεμα βεβαια ειναι το περιεχομενο της λιστας, μηπως πρεπει να αλλαξουμε περιεχομενο για να δουμε ριζοσπαστικες αλλαγες και οχι προσωρινη ανακουφηση?αυτη η λιστα δεν τελειωνει ποτε!!
λοιπον ξερεις τι εκανα?μπορει να ακουστει χαζο αλλα μου εγραψα γραμμα για αυριο!τεκμηρια οτι αυτα που νιωθω δεν ισχυουν καθως και τεχνικες του πως θα το κανω να ξεθωριασει!
μη λεω μεγαλες κουβεντες αλλα νομιζω ηδη νιωθω καλυτερα!
ειναι ενα τεραστιο βημα το οτι φευγω αυριο για να κανω 12 ωρες ταξιδι!μεχρι πριν λιγο υπεφερα και μονο στη σκεψη τωρα ομως οχι!εχω το γραμμα μου,θα βοηθησει δεν μπορει!
με το που γυρισω,θα μπω αμεσως να σας πω τα νεα μου και πως ηταν η εμπειρια μου αυτη γιατι εδω και εναν χρονο ειμαι σε
καραντινα και ελπιζω να εχω τοσο αισιοδοξα μηνυματα που το forum θα πλημυρισει και αυτο αισιοδοξια!
- 20-07-2009, 04:26 #17
Originally posted by annouk
ενω εδω και 2 μηνες με επιαναν ολες αυτες οι κρισεις αλλα το αντιμετωπιζα καπως δηλαδη, εβγαινα απο το σπιτι, δουλευα, οδηγουσα, απο χθες δεν αντεχω τι σκεψη οτι θα βγω απο το σπιτι. ειμαι χαλια και στο σπιτι δηλαδη αλλα οταν σκεφτομαι οτι θα βγω νιωθω οτι παραλυω..πως να το πολεμησω?
Μια μικρή βόλτα στην αρχή, μια μεγαλύτερη στην συνέχεια και ούτω καθ εξής.
Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν διατρέχεις κανένα κίνδυνο με το να βγεις από το σπίτι. Τόλμησε το!
20-07-2009, 05:27 #18
και τα σωματικα που αισθανομαι εκεινη την στιγμη? η ζαλαδα, το τρεμουλο, η ταση για λυποθυμια? αυτα ολα πως να τα διωξω? πως να ηρεμησω? πως να κοιμαμαι τα βραδια?
20-07-2009, 05:28 #19
2 χαπακια βαλεριανας εχω πιει και ειμαι ακομα αυπνη και σε αθλια κατασταση..
τι να κανω δεν αντεχω αλλο...
20-07-2009, 10:50 #20
Annouk πρωσωπικά το πρώτο πρόβλημα που είχα ήταν η αϋπνία.Νομίζω πως πρέπει όσο είναι νωρίς να κάνεις θεραπεία αφού βρήκες γιατρό που ασχολείται και με την ψυχοθεραπεία μην διστάζεις.Η αϋπνία είναι ενα απο τα συμπτώματα της κατάθλιψης πολλά νεαρά άτομα πήραν θεραπεία μην φοβάσαι δεν εθίζεσαι αν πάρεις αντικαταθλιπτικό.Ακόμη και για τον πανικό η ίδια θεραπεία γίνεται.
20-07-2009, 12:57 #21
εχεις ανουκ δοκιμασει καποια ηρεμιστικα βοτανα?
το ζεστο γαλατακι παντως εμενα με βοηθαει παρα πολυ!
καθε βραδυ εχω το ποτηρακι μου με το γαλα μου και ενα τσιγαρο ζαλιζομαι και πεφτω ψοφια.
μηπως δεν κουραζεσαι αρκετα κατα τη διαρκεια της μερας?
εχεις δοκιμασει πχ να πας γυμναστηριο και να δεις τι ωραιο υπνο θα κανεις το βραδυ?
επισης το ωραριο σου πως ειναι?παιζει πολυ σημαντικο ρολο στον καλο υπνο να εχεις
ενα σταθερο προγραμμα δεν γινεται πχ το ενα βραδυ να κοιμασαι στις 10 και το επομενο στις 3...
20-07-2009, 14:38 #22
Originally posted by annouk
2 χαπακια βαλεριανας εχω πιει και ειμαι ακομα αυπνη και σε αθλια κατασταση..
τι να κανω δεν αντεχω αλλο...
Για αρχή, καλο θα ήταν να σταματήσεις να στρεσάρεις τον εαυτό σου για την αϋπνία σου. Όσο σκέφτεσαι με φόβο και αγωνια ποτε θα κοιμηθείς, τόσο ο οργανισμός σου αγχώνεται και μπαίνει σε υπερδιέγερση, και δεν υπάρχει τίποτα φυτικό που να μπορεί να κερδίσει το μυαλό. Χαλάρωσε, ηρέμησε και θυμήσου πως το σώμα μας έχει αντοχές που δε μπορούμε καν να φανταστούμε, αλλα και τους δικούς του ρυθμούς και ένα έμφυτο ένστικτο αυτοσυντήρησης που -σε extreme περιπτώσεις- το προφυλάσσει από την κατάρρευση (το λεγόμενο κόμμα).
Για το θέμα της σωματικής κούρασης που διάβασα από μερικούς φίλους, ναι μπορεί να σε βοηθήσει αν η περίπτωση σου είναι μια απλή νύχτα που δε σε παίρνει ο ύπνος επειδή το μυαλό σου θέλει αλλα το σώμα σου αρνείται. Τότε κανε λίγο σχοινάκι, μετά ένα καυτό μπάνιο και πιες λίγο χλιαρό gala και οι πιθανότητες λένε πως θα σε πάρει ο ύπνος. Εμενα προσωπικά όμως δε με βοηθησε καθόλου, ισα ισα που έκανε τη κατάσταση χειρότερη αφού, στην υπερδιέγερση του μυαλού, προστέθηκε και αυτή του σώματος. Εάν νιώθεις κομμάτια, έχεις ακόμα ελπίδες. Εάν βρίσκεσαι στη φάση της αϋπνίας που ξέρεις πως είσαι κουρασμένη αλλα δεν το αισθάνεσαι όμως, θα πρότεινα να αποφύγεις τη σωματική άσκηση. Σε αυτή τη φάση, το μυαλό έχει δουλέψει τόσο πολλές ώρες συνεχόμενα που έχει περάσει το όριο της κατάρρευσης και είναι σε overdrive, είναι παντοδύναμο και έχει ήδη πείσει το κορμί σου πως είσαι μια χαρά και δε χρειάζεσαι ξεκούραση.
Οποτε, τι κάνουμε; Ξεκινώντας, ξαναλέω πως όσο πιο πολύ το σκέφτεσαι, τόσες λιγότερες πιθανότητες έχεις να χαλαρώσεις. Επειδή το μυαλό σου αυτή τη στιγμή είναι σαν έναν ασυγκράτητο παχουλούλη κυριουλη σε διαγωνισμό πιτοφαγιας που λέει \"κι άλλο κι άλλο, δώσε κόσμε, όλα τα τρώω όλα τα μαχαιρώνω\" θύμισε του πως ο διαγωνισμός δεν είναι επ αόριστον, αλλα έχει χρονικούς περιορισμούς, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος πραγματικής βλάβης. Θέσε στον εαυτό σου λοιπόν μια λίστα από πράγματα που θέλεις και, το κυριότερο, μπορείς να κανεις χωρίς να σε αγχώσουν, και ως τελευταίο βήμα γράψε ότι θα κοιμηθείς. Το μυαλό σου θα χαρεί παρα πολύ που του δίνεις πνευματική τροφή, και υποσυνείδητα, μαζί με τις υπόλοιπες ασχολίες, θα σημειώσει και την ώρα του ύπνου. Βγάλε την αϋπνία από το μυαλό σου μέχρι τότε, και τήρησε το πρόγραμμα σου κατά γράμμα μέχρι την ώρα που έθεσες στον εαυτό σου ότι θα κοιμηθείς.
Αφού φτιάξεις το πρόγραμμα σου για όσο περισσότερες ώρες μπορείς, φρόντισε να συμπεριλάβεις τουλάχιστον 2-3 φορες από 1-2 ώρες \"ονείρου\". Επειδή όπως προείπα το μυαλό σου τώρα δεν είναι σε συνεργασία με το σώμα σου, μάλλον το τραβάει σαν γαϊδουράκι, πρέπει να τα εξασκήσεις και τα 2 στη χαμένη τέχνη της χαλάρωσης. Σε αυτά τα διαλείμματα ονείρου, βρες ένα αρκετά σκοτεινό μέρος, ξάπλωσε με κλειστά ματια και άρχισε να σκέφτεσαι ο,τι πιο απλό και ονειρικό μπορείς, κατά προτίμηση υπέροχα τοπια, χωρίς να συμπεριλαμβάνεις κανέναν άνθρωπο μαζί (γιατί μπορεί να σου ξυπνήσει συναισθήματα για αυτόν και δε θέλουμε να συνδέσουμε τίποτα με αυτές τις ώρες παρα απόλυτη χαλάρωση) ούτε όμως να φαντάζεσαι μέρη που γνωρίζεις (γιατί αντί να παράγεις όνειρα, το μυαλό θα ξυπνήσει το κομμάτι της μνήμης σου και είπαμε, εδώ προσπαθούμε να κοιμηθούμε). Προσπάθησε όσο μπορείς να μην έχεις κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, ούτε οπτικό ούτε ηχητικό ούτε οσφρητικό, και αφιέρωσε αυτή την ώρα στο να θυμίσεις στο μυαλό σου πως είναι να ονειρεύεσαι και να ηρεμείς. Ακριβώς επειδή θα είναι μέρος του προγράμματος που έχεις ήδη δημοσιοποιήσει στον εαυτό σου, θα το δεχτείς πιο εύκολα.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η δίαιτα σου. Καλο είναι να αποφύγεις οτιδήποτε περιέχει λάδι η βούτυρο, τυρί, ζάχαρη και κόκκινο κρέας και προσπάθησε να προσλάβεις \"λευκες\" τροφές (όπως κοτόπουλο η ψάρι) αλλα και τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (όπως ψωμί η μακαρόνια). Μη φας τίποτα για τουλάχιστον 1 ώρα πριν πέσεις για ύπνο, αλλα φρόντισε να έχεις φάει κάτι 2-3 ώρες πριν. Πρώτου ξαπλώσεις όμως, φάε μια μπουκιά από κάτι (μονο μια) γιατί το τελευταίο που θέλεις είναι, εκεί που έχεις γλαρώσει, το στομάχι σου να νοιώσει μοναξιά και να σου ζητήσει άλλη μια πίτα.
Επίσης, κάτσε μακρυά από τον υπολογιστή. Μια οθόνη αναβοσβήνει γύρω στις 24 φορες το δευτερόλεπτο και μπορεί εσύ να μην το αντιλαμβάνεσαι, το οπτικό νεύρο όμως πιάνει και τις 24... οποτε αν ζαλίζεσαι με τα φωτορυθμικά στα club, σκέψου τι σοκ επιφέρεις στο μυαλό σου κάθε φορα που περνάς πάνω από 1-2 ώρες συνεχόμενες μπροστά στο PC. Έχει αποδειχτεί πως τα ματια χρειάζονται 30 λεπτά με 1 ώρα για να συνέλθουν τελείως από την κακοποίηση τις οθόνης, οποτε αν προσπαθείς να κοιμηθείς βλέποντας τηλεόραση η χαζεύοντας στο internet, χειροτερεύεις την κατάσταση.
Τέλος, όταν επιτέλους διαγράψεις ο,τι είχες να κανεις από τη λίστα σου και φτάσεις στο πολυπόθητο no 28.734= πάμε για ύπνο, μην πας κατευθείαν να πέσεις στο κρεβάτι με τη μια. Κανε κινήσεις μέσα στο σπίτι σου που να ενισχύουν το ότι πας να κοιμηθείς. Άνοιξε το παράθυρο σου για να μπει φρέσκος αέρας στο δωμάτιο, κλείσε κινητά και κατέβασε τηλεφωνα, συγύρισε λίγο το γραφείο σου ίσως, κλείσε τα παντζούρια σου ώστε να μη μπαίνει φως, διάλεξε τα ρούχα τις επομενης μέρας, κανε ο,τι περνάει από το χέρι σου για να δώσεις σήματα στον εγκέφαλο σου ότι αυτή η μέρα τελειωσε, τώρα κάνουμε ένα Kit-Κατ. Όσο κανεις όλα αυτά μη σκέφτεσαι τι θα κανεις την επομενη μέρα, ούτε τι έκανες σήμερα, αλλα τα τοπια που έφερες στο μυαλό σου όταν ξεκουραζόσουν, για να το ξεγελάσεις και να βάλει το σώμα σου σε χαλαρωτική διάθεση.
Τώρα, για να μη νομίζεις πως λέω ο,τι μου κατεβει χωρίς να ξέρω, παραθέτω πως πέρυσι το καλοκαίρι έπασχα από αϋπνίες οι οποιες κράτησαν 2 μήνες. Περνούσαν μέρες ολόκληρες για τις οποιες δε κοιμόμουν, και κάθε 4-5 έπαιρνα έναν υπνάκο των 3 ωρών και μετά το μάτι γαρίδα πάλι. Μέσα σε αυτό το διάστημα νοσηλευτικά στα επείγοντα 2 φορες λόγω εξάντλησης και 1 λόγω αφυδάτωσης. Κανεις δε μου συνέστησε κάποιο χάπι γιατί όλοι υποστήριζαν ότι χρειαζόμουν \"αγνό, φυσικό ύπνο\"... και μονο όταν μάζεψα όλες τις συμβουλές που παρέθεσα προηγουμένως, και τις εφάρμοσα ταυτόχρονα, κατάφερα να κοιμηθώ... και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Πριν με πάρει ο ύπνος, τα ματια και το κεφάλι μου πονούσαν με πρωτοφανή ένταση, τόσο που έβαλα τα κλάματα (το οποιο ομολογώ δε βοηθησε πολύ). Με πήρε ο ύπνος μετά από 5 ώρες αγωνιώδους πεισματικής προσπάθειας, αλλα κοιμήθηκα για 14 ώρες συνεχόμενα... και μετά Annouk, δε μπορώ να το περιγράψω αλλιώς, ο κόσμος ήταν διαφορετικός. Πράγματα που με άγχωναν πριν ξαφνικά έβρισκαν λύση από μονα τους, άτομα και καταστάσεις που με ενοχλούσαν απλά περνούσαν από πάνω μου και δε με πείραζαν στο ελάχιστο. Όσο και αν έλεγα πριν ότι δεν είμαι αγχωμένη, δεν ξέρω γιατί δε κοιμάμαι, ήταν αφού ξύπνησα που συνειδητοποίησα τι πάει να πει πραγματικά έλλειψη άγχους.
Oυφ, αυτές είναι όσες συμβουλές θυμάμαι προς το παρόν. Μακάρι, αν αποφασίσεις να τις ακολουθήσεις, να σε βοηθήσουν όπως και εμενα. Δεν ήταν εύκολο Annouk, στο ξαναλέω πως θέλει πείσμα για να αντισταθείς στον εαυτό σου, αλλα το μυαλό είναι ένας μυς που αντιδρά όπως τον μάθεις. Σου εύχομαι ολόψυχα λοιπόν να τα καταφέρεις[B]Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.[/B]
Οι σοφοί παραδέχονται. Οι πονηροί δικαιολογούνται. Οι ηλίθιοι επιμένουν.
20-07-2009, 15:50 #23
Ευχαριστω πολυ για ολες τις συμβουλες!
Θα προσπαθησω να εφαρμοσω καποιες και ελπιζω να ξαναβρω τον χαμενο μου υπνο!!
Καρδιακή ανεπάρκεια και άγχος
18-06-2025, 14:03 in Σωματόμορφες Διαταραχές (Υποχονδρίαση, Αρρωστοφοβία κτλ)