Results 1 to 15 of 59
Thread: Κατάθλιψη ή οχι;
-
06-08-2009, 11:00 #1
Κατάθλιψη ή οχι;
Καλησπέρα σε όλους.
Θα ήθελα να ρωτήσω,πως μπορεί κάποιος να καταλάβει αν έχει ή οχι κατάθλιψη.Δεν έχω εμπειρία από ψυχιάτρους/ψυχολόγους και η αλήθεια είναι οτι δεν έχω και μεγάλη εμπιστοσυνη στους γιατρούς.
Αλλά από εκει και πέρα
1)Νιώθω συνέχεια κουρασμένος-αλλά οχι πάντα.π.χ αθλούμαι που και που.
2)Πάντα σκεφτομαι οτι τα πραγματα θα πάνε ή είναι χάλια.
3)Μπορεί να κάθομαι για μέρες μόνος.
4)Αν δεν με "τραβήξει" κάποιος,λασπώνω και μπορεί να μην σηκώνομαι για πολλές ώρες από το κρεβάτι μου.
5)Τις περισσότερες ώρες σκέφτομαι απαισιόδοξα πράγματα,καθώς και οτι όλα ειναι μάταια.
6)Ειμαι κτητικός στις ερωτικές σχέσεις,σε βαθμό να πνιγω τον άλλον λόγω χαμηλης αυτοπεποιθησης.
Η κατάσταση αυτή ειναι έτσι τουλάχιστον 3 χρονια με ανεβοκατεβάσματα.Οπου μερικές φορές ημουν αρκετά καλά,και άλλες φρικαρισμένος.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστει ως πρωιμο σταδιο καταθλιψης?Κατάθλιψη?Η απλα μια κατάσταση που πάνω κάτω βιώνουνε πλέον οι περισσότεροι μας?
- 06-08-2009, 11:49 #2
Γεια σου deadend
με βαση αυτα που αναφερεις σαν γεγονοτα που σου συμβαινουν/αισθανεσαι, μαλλον κατι δεν παει καλα, δεδομενου οτι σου συμβαινει εδω και 3 χρονια. Ουκ ολιγο διαστημα.
Το αν εχεις καταθλιψη ή οχι μαλλον ειναι πιο εγκυρο να το ενας γιατρος. καταλαβαινω οτι δεν εχεις ιδιαιτερη σχεση με τους γιατρους αλλα πιστεψε με κανενας μας δεν εχει μεχρι να παραστει η αναγκη. Και πιστευω οτι εισαι σε μια φαση που μαλλον χρειαζεται γιατι σου συμβαινει πολυ καιρο .
Αν θελεις ομως πες μας, εχεις ολα αυτα τα συναισθηματα γιατι κατι συναιβει στη ζωη σου?
Εμφανιστηκαν αυτα τα αρνητικα συναισθηματα ετσι απλα απο μονα τους?
Τι εγινε?
06-08-2009, 11:51 #3
ΑΑΑΑΑ και καλως ηρθες!!!
06-08-2009, 12:42 #4
Σε ευχαριστώ που απάντησες,και καλώς σας βρήκα.
Λίγο πολύ,τα συνηθισμένα,ολά κάπως ξεκίνησαν μετά από έναν επώδυνο χωρισμο,αλλά μάλλον αυτό ήταν η αφορμή και όχι η αιτία,από εκεί και πέρα,μια κατάσταση που δεν σου αρέσει(σε επαγγελματικό,προσωπικό επίπεδο)μια πόλη που σε πνίγει και προτιμάς να κάθεσαι μέσα αντι να βλέπεις τους πάντες στους δρόμους να βριζονται και να μαλώνουν,να ειναι αγχωμένοι/τσαντισμένοι.
Οταν είμαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση,τότε τα βάζω με τον εαυτό μου.Οτι δεν αξίζω κτλ.
Οχι πάντα.Αλλότε τα βάζω με την \"κακούργα\" κοινωνία που λέγανε και οι παλιοτεροι :)
Εχω τάσεις φυγεις...νιώθω οτι πνιγομαι συνέχεια.Θέλω να αλλάζω συνέχεια περιβάλλον,γιατί κάθε περιβάλλον με \"πνιγει\"....
πλήττω συνέχεια.Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να χαρακτηριστει ως καταθλιψη.Πάντως το σίγουρο είναι οτι δεν ειμαι καλά.
Απλά δεν ξερω,αν αυτο που νιώθω το νιώθουν ολοι,ή είναι κάτι το \"αρρωστο\".
Τεινώ να πιστεψω οτι όλοι στις μέρες μας,έτσι νιώθουνε.Οι περισσότεροι φίλοι μου,πάνε σε ψυχολογο/ψυχιατρο για σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα.Οπότε και εγώ τεινω να πιστέψω οτι είμαι και απο τους πιο υγιεις!
06-08-2009, 13:01 #5
Ξερεις.. ολοι λιγο πολυ ταλαιπωρουμαστε απο την καθημερηνοτητα. Δουλεια, τρεξιμο, χρεη, ειναι πολλα. Σιγουρα αυτο μας προκαλει αγχος και πολλες φορες κακη διαθεση.
Ειναι ομως κατι διαφορετικο να αγχωνεσαι και να εχεις κακη διαθεση σε καποιες στιγμες λογω γεγονοτων και αλλο να βρισκεσαι μονιμα σε αυτην την κατασταση. Και εσυ απ\'οτι λες εισαι μεσα σε εναν τετοιο κυκλωνα 3 χρονια τωρα.
Οπως ειπες κι εσυ ο χωρισμος σου ηταν η αφορμη και οχι η αιτια. Ηταν αν θελεις η σταγονα που ξεχειλισε το ποτηρι. Το ποτηρι αυτο φαντασου το σαν το φυσιολογικο αγχος και κακη διαθεση που μπορει να εχει ενας ανθρωπος στις μερες μας. Αν ξεχειλισει σημαινει πιστευω οτι πρπει να κανουμε κατι για τον εαυτο μας ωστε να νιωσουμε καλυτερα.
Το να γυρισουμε το ποτηρι και να \" αδειασουμε \" λιγο αγχος ή στεναχωρια δεν ειναι ευκολο να το κανουμε απο μονοι μας πολλες φορες. Γι\' αυτο και ισως χρειαζεται την συμβουλη καποιου γιατρου. Κι αυτο δεν ειναι κακο. Ειναι οπως αν χτυπησεις το ποδι σου σοβαρα. Αν το αφησεις ετσι πιθανον να αργησειο να γιανει ή να γινει και χειροτερα. Αρα πας στον γιατρο. Ετσι ειναι και στην δικη μαςε περιπτωση.
Με την βοηθεια του θα βρεις τροπους να απαλλαγεις απο παραγοντες που σε πνιγουν στην καθημερηνοτητα σου καιο να εισαι και πιο αισιοδοξος.
Θα νιωθεις και καλυτερα με τον εαυτο σου.
Εχεις μιλησει σε κανεναν για αυτα που νιωθεις? Η οικογενεια σου?
06-08-2009, 17:48 #6
Δεν είπα οτι είναι κακό να πας σε γιατρό.Αλλά έτσι όπως το βλέπω,δεν νομίζω οτι μπορεί να σε βοηθήσει.
π.χ ένας φιλος μου πήγαινε σε ψυχολογο και του έλεγε τα προβληματα του,και ο ψυχολογος του απάντησε οτι είσαι απαισιόδοξος άνθρωπος κτλ.και δεν πρέπει να είσαι,πρέπει να βγαίνεις,πρέπει να λες \"Σημερα ειναι μια νέα ημέρα\" κτλ κτλ.
Αυτά πάνω κάτω τα ξέρω,δεν χρειαζεται να πληρώσω για να μου τα πούνε.
Οι γονεις μου με βλέπουνε να λυώνω.Καταλαβαίνουνε.Οι περισσότεροι φιλοι είναι σε χειρότερη κατάσταση απο εμένα.
Απλά αδιέξοδο...
06-08-2009, 17:58 #7
Εχεις καθισει ποτε να εντοπισεις συγκεκριμενες καταστασεις που σου χαλανε την διαθεση?
Οταν εισαι με την παρεα σου δεν περνας καλα?
Εργαζεσαι? εισαι ευχαριστημενος απο την δουλεια σου ή το κανεις κατ\'αναγκη?
Αν εντοπισεις τις αιτιες ισως να μην βρισκεσαι σε αδιεξοδο γιατι θα μπορεσεις να βρεις πιθανες λυσεις
06-08-2009, 18:01 #8
Σπάνια περναω καλά.Πλήττω σχεδόν πάντα.
Εργάζομαι σε μια πολύ κακή δουλειά,και αυτό ειναι ένα βάσανο για εμένα.
Οι αιτίες είναι,οτι απλά δεν έχω κάτι να περιμένω στο μέλλον το οποίο μπορεί να φτιάξει τη κατάσταση.
Κάθε χτες και καλύτερα.
Και συ γράφεις \"χειρότερα δεν γίνεται\" γιατι;
06-08-2009, 18:09 #9
deadend, καλως ηλθες!!
Σκεψου αν εισαι ευχαριστημενος στη ζωη σου...Ξερεις τι θελεις να αλλαξεις?
Ξερεις, το παλευεις μονος σου τρια χρονια τωρα...Λυτρωση δεν βρηκες...Εκανες οτι μπορουσες..Ομως αυτα τα συναισθηματα που εχεις και που σε στερουν απο τη ζωη σου δεν φευγουν με τη δικη σου προσπαθεια μονο...Χρειαζεσαι βοηθεια απο καποιον που ξερει και καταλαβαινει...Και αυτος ειναι ο ειδικος..Μην κρινεις απο τον ψυχολογο του φιλου σου..Ισως του ελεγε αυτα γιατι ετσι ανταποκρινοταν αυτος συμφωνα με το χαρακτηρα του...Η καθε περιπτωση ομως ειναι διαφορετικη..Απευθυνσου σε γιατρο, αν δεν εμπιστευεσαι τους ψυχολογους...Σε καθε περιπτωση ζητα βοηθεια αν νοιωθεις πως δεν μπορεις να λειτουργησεις στη ζωη σου...Μην αφηνεις τον καιρο να περναει και βασανιζεσαι...Και εγω νομιζα οτι ξερω καλα τον εαυτο μου, και οτι θα το ξεπερασω μονη, και το μονο που καταφερα ειναι να χασω δεκα χρονια απο τη ζωη μου και η κατασταση μου να επιδεινωθει...
06-08-2009, 18:16 #10
Ναι έτσι νιώθω,ο χρόνος περνάει,και εγώ κάθε μέρα βουλιάζω...
Τώρα για τον ειδικο,δε το σκέφτομαι προς το παρών.Θα αποτολμήσω άλλη μια \"αλλαγή\" περιβάλλοντος,και αν ολα δεν αλλάξουνε τότε θα παώ σε κανα 3μηνο.
06-08-2009, 18:17 #11
Γιατι οπως προειπα deadend,ο καθε ενας εχει τα δικα του βασανα αδιαμφισβητητα. Και δεν ειναι οτι δεν σε καταλαβαινω. Προσωπικα, διαβαζοντας αυτα που εγραψες οτι αισθανεσαι, τα ενιωσα δικα μου γιατι ακριβως τα ιδια νιωθω. Κι εγω εχω μειζων καταθλιψη. κανω ψυχοθεραπεια και παιρνω και αντικαταθλιπτικα.
Το οτι σου προτεινω καποια πραγματα δεν σημαινει οτι τα εχω εφαρμοσει εγω, γιατι αλλο η θεωρια αλλο η πραξη. Ειναι πολυ δυσκολο το ξερω.
Και οταν μου προτεινε ο γιατρος τα χαπια στην αρχη δεν ηθελα να τα παρω. Μου ειπε ομως το εξης :
Ειναι δικαιωμα σου. Να ξερεις μως οτι αυτα που σου δινω ειναι απο τ απιο ελαφρια και λιγοτερο εξαρτισιογονα. Αν επιλεξεις να μην τα παρεις μετα απο καποιο διαστημα ισως να μην σου κανουν τιποτ ααυτα και να χρειαζεσαι αλλα και για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα και παει λεγοντας.
Αυτο ξερεις με φοβισε.
Γιατι δεν προσπαθεις να γνωρισεις και νεα ατομα που θα σου κινουν το ενδιαφερον?
Γιατι δεν ασχολεισαι με κατι που να σου αρεσει πχ αθλητισμο?
εχεις περιθωρια να κανεις αλλαγες στη δουλεια σου?
Η προσωπικη σου ζωη πως ειναι?
Σορρυ για τις τοσες ερωτησεις αλλα προσπαθω να καταλαβω την κατασταση ακριβως..
Ισως μεσα απο ομοιοτητες και δικες μου εμπειριες να μπορεσω να βοηθησω καπως..
06-08-2009, 18:26 #12
χικα
Κοιτά για τα προσωπικά,έχω μια κοπέλα η οποια με ξέρει ως χαρούμενο δυναμικο τύπο οπως με πρωτογνώρισε...
Αλλά οπως καταλαβαίνεις αυτά ειναι ένα θέατρο.Γνωριζόμαστε κανα 6μηνο και δεν υπάρχει λόγος να την ανακατέψω.Φιλους έχω σχετικά αρκετους,καλούς φιλους μάλλον ελάχιστους.
Μερικοι με πιέζουν να βγαίνω-χωρις να ξέρουν οτι έχω προβλημα-,ενώ πλήττω αφόρητα μαζι τους,αλλά επειδή ειμαι ευγενικος αναγκάζομαι να βγαινω μαζι τους.Και αυτό πρέπει να το κόψω.
Νιωθω συνέχεια κουρασμένος,κοιμάμαι 10ωρα για τη πλάκα μου,και μετά μπορω να κοιμηθώ και μεσημερι-αν δε δουλεύω-.Νιώθω οτι είμαι πολύ αδυναμος,ενώ τρέφομαι κανονικά.
Γενικά δεν έχω διάθεση για τιποτα.Απολύτως τιποτα.Μπορει να καιγομαι στο υπολογιστή,ή να βλέπω τηλεόραση χωρις να θυμάμαι καν τι παρακολουθώ.
Λες οτι έχεις μειζων καταθλιψη.Μου προκαλει εντυπωση,αν έχεις κοινα σημεία με εμένα.Ενιωθες οπως το περιγράφω εγώ,ή είχες και κάποιες καταστάσεις παραπάνω;
06-08-2009, 18:36 #13
κατι παραπανω που μαλλον εχω απο εσενα ( και ελπιζω να μην το ζησεις συντομα ) ειναι ο πονος γιατι εχασα τον πατερα μου.
η καταθλιψη ομως προυπηρχε. απλα μαλλον χειροτερεψε με το γεγονος.
Κι εγω υπαρχουν πολλες φορες οχι τοσο λογω σωματικης εξαντλησης οσο ψυχικης που κοιμαμαι πολλες ωρες. Οταν κοιμαμαι δεν σκεφτομαι κι αυτο με ευχαριστει. Ειναι προσωρινος τροπος διαφυγης των προβληματων μας.
κι εγω βρισκομαι σε παρεα πολλες φορες και απλα βρισκομαι. ουτε συμμετεχω ουτε τιποτα. απλα πλητω οπως λες.
κατι δεν πρεπει να κανουμε για τους εαυτους μας ομως??
Γιατι να νιωθουμε ετσι?
06-08-2009, 18:43 #14
Κατα αρχας συλληπητήρια για τον πατερα σου.Αλλά αυτή ειναι η τάξη των πραγμάτων τα παιδια να χάνουν τους γονείς τους.Το αντιθετο δεν θα ήταν πολύ πιο αβάσταχτο;;
Φιλοσοφικο το ερώτημα σου,το τι να κάνουμε,και δεν ξέρω να το απαντήσω.Πάντως το θέμα είναι οτι νιώθουμε έτσι.Και δεν πρέπει να νιώθουμε έτσι.
Απο εκει και πέρα,οταν τα λεω τουλάχιστον εγω,ανακουφιζομαι και νιώθω καλύτερα.
Θα το προσπαθήσω πάντως.Ξέρεις πολλές φορές λέω οτι η ζωη είναι σκατά,αλλά αξίζει να την ζεις γιατι υπάρχουν κάτι μοναδικές στιγμές που σε μια στιγμη βιώνεις τοσο καλά που ζεις χάλια για μήνες...,
ή έτσι θέλω να κοροιδεύω τον εαυτο μου :)
06-08-2009, 18:45 #15
deadend καλως ηρθες
Εχεις σκεφτει μηπως να αλλαξεις την ζωη σου ?
Ειπες πως δεν σε ικανοποιει η δουλεια σου... μηπως να κανεις κατι αλλο?
Εμενα μου ειχαν πει να κανω πραγματα που με ικανοποιουν και με ενθουσιαζουν, οπως να αθλουμαι, να εχω ενα καινουργιο χομπυ, να κανω καινουργιες παρεες....
Χειμωνάκηδες vs Καλοκαιράκηδες
23-06-2025, 15:16 in Με καφέ και συμπάθεια....