Ψωριασική αρθρίτιδα - Θεραπεία μεθοτρεξάτης
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 4 of 4

Ψωριασική αρθρίτιδα - Θεραπεία μεθοτρεξάτης

Καλημέρα,
    Αρκετό καιρό πριν είχα έντονους μυοσκελετικούς πόνους κυρίως στον αυχένα και την ωμοπλάτη και τον τελευταίο χρόνο έκανε αντανάκλαση μπροστά στην κλείδα. Τους αντιμετώπιζα πότε με φυσιοθεραπεία πότε με αντιφλεγμοινώδη και τελευταία με κορτιζόνη και πάντα συνδυαστικά με γυμναστική (η γυμναστική ήταν μέρος της καθημερινότητας μου) και μασάζ . Από τον Μάρτη του 23 ο πόνος επεκτάθηκε μόνο μπροστά στο στέρνο στην κλείδα κάνοντας ένα οίδημα. Φοβήθηκα για ρευματοειδή αρθρίτιδα και έκανα εξετάσεις αίματος που βγήκαν καλές. Παρόλα αυτά ο πόνος με το που σταματούσα την κορτιζόνη εμφανίζονταν ξανά και ήταν πιο δυνατός από την προηγούμενη φορά. Αρχή του καλοκαιριού έκανα και μια μαγνητική στην κλείδα και στον ώμο και δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό παρά μόνο μια μικρή κάκωση. Ο ορθοπεδικός μου συνέστησε φυσιοθεραπείες και βιταμίνες. Οι φυσιοθεραπείες στην κλείδα αντί να με ανακουφίσουν με έκαναν χειρότερα έτσι πήγα σε ρευματολόγο, ο οποίος μου είπε ότι μπορεί οι εξετάσεις να είναι καλές όμως δεν αποκλείεται να είναι η αρχή ενός αυτοάνοσου νοσήματος και κατά πάσα πιθανότητα ψωριασική αρθρίτιδα που δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί. Σταμάτησα τις φυσιοθεραπείες και οποιαδήποτε γυμναστική δραστηριότητα και ξεκινήσαμε από το 0. Πρώτα 15νθήμερη θεραπεία με αντιφλεγμονώδη με το που σταμάτησε η θεραπεία , η φλεγμονή παρουσιαστικε ξανά μαζί με πόνο. Αλλάξαμε τη θεραπεία και πήρα ξανά κορτιζόνη μικρότερη δόση αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια. Ήμουν πολύ καλά χωρίς κανένα πόνο πουθενά. όταν πήγα για τον επανέλεγχό μου στον γιατρό έκρινε απαραίτητο να ξεκινήσω μια θεραπεία με μεθοτρεξάτη (ένα ανοσοκατασταλκτικο φάρμακο) μικρής δόσης γιατί παρόλο που δεν είχε εκδηλωθεί 100% η ασθένεια ο πόνος έχει χρονίσει και με αυτό ίσως να την αποτρέψουμε. Η θεραπεία διαρκεί 6 μήνες και τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά την 6 - 8η εβδομάδα. Τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες συνέχιζα την κορτιζόνη σε πάρα πολύ μικρή δόση. Δεν είχα σχεδόν καθόλου πόνους και τα χάπια της μεθοτραξάτης δεν μου δημιούργησαν ιδιαίτερες παρενέργειες . Με το που σταμάτησα την κορτιζόνη ο πόνος επέστρεψε αλλά καμιά σχέση με τον πόνο που είχα μέχρι τώρα, πολύ πιο έντονος ανυπόφορος σε όλο το στέρνο και τον ώμο και δυσκολία στην κίνηση συν αυτό έμφανίστηκαν και μικρά σπυράκια στις παλάμες και διάσπαρτα στο σώμα (κάτι σαν μικρές φλύκταινες) χωρίς κνησμό. Ο ρευματολόγος μου λέει ότι είναι η εξέλιξη της ασθένειας και θα μεγαλώσει την δόση της μεθοτραξάτης κάνοντάς την ενέσιμη και όχι πόσιμη, συν αυτό ξεκίνησα ξανά κορτιζόνη η οποία όμως δεν με βοηθάει αρκετά, ο πόνος είναι τόσο έντονος και διαμπερές που δεν μπορώ να ανασάνω. Ο γιατρός δεν ανησυχεί και μου λέει ότι είναι φυσιολογικό να εξελιχθεί η ασθένεια παρόλο που τη μεθοτραξάτη την παίρνω 5 εβδομάδες τώρα. Εγώ όμως ανυσηχώ, βάζω κάτι τόσο δυνατό στον οργανισμό μου και αντί να γίνομαι καλύτερα χειροτερεύω. Αυτό που μου έχει στοιχίσει περισσότερο είναι που δεν μπορώ να κάνω γυμναστική και γενικά να χαρώ μια εκδρομή ή μια έξοδο με φίλους. Έχει αλλάξει η ζωή μου και όλο αυτό με έχει ρίξει απίστευτα πολύ ψυχολογικά. Φοβάμαι πολύ ότι δεν θα γίνω ποτέ καλά....και το χειρότερο ότι μπορεί να μην είναι αρθρίτιδα αλλά κάποιος όγκος.....
    έχει κάποιος από εσάς ζήσει παρόμοια περίπτωση...?

Senior Member
    εχω δυο ασθενειες ψωρισιακη αθριτιδα και σχιζοφρενεια, δεν ξερω τη ειναι χειροτερο απο το αλλο παιρνω μεθροτεξατη και βιολογικο παραγοντα τη παλευω μερικος ωρες ωρες με τσακιζουν οι πονοι.......

Πόσο καιρό κάνεις την θεραπεία της μεθοτρεξατης εάν επιτρέπεται? Εμένα ο γιατρός με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης ίαση με τα από τους 6 μήνες

Senior Member
    Λυπάμαι που πονάτε τόσο. Έχω κι εγώ ένα πρόσωπο στη ζωή μου που παρουσιάζει αρχές
    ψωριασικής αρθρίτιδας. Είναι ο κύριος λόγος που θέλω να πάψει να δουλεύει και να φύγουμε
    από το στρεσσογόνο περιβάλλον της πόλης. Είναι δεδομένη η ψυχοσωματική σύνδεση σε σχέση με τα
    επεισόδια. Θέλει ξεκούραση και καθόλου άγχος για να μην επιστρέφουν τα flare ups. Σε νιώθω για τη
    γυμναστική και για το πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα και όλες τις δραστηριότητες. Πρέπει να χτίζονται
    γύρω από την κάθε μέρα, το πώς είναι η κατάσταση τώρα, στην χρονική της εγγύτητα.
    Μεθοτρεξάτη έχει πάρει, αλλά του πείραξε το συκώτι, τώρα κορτιζόνη.