παχυσαρκια - ψυχολογια - αντιμετωπιση
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 24
    Junior Member

παχυσαρκια - ψυχολογια - αντιμετωπιση

Καλημέρα σας. Εχω φιλο ο οποιος ειναι παχύσαρκος. Ειναι 23 ετων και θέλω να τον βοηθήσω να χασει βάρος αλλα δεν μπορώ πάντα να τον ελέγξω. Καταρχήν θα ήθελα να μου περιγράψετε, αν ξέρετε ποια η ψυχολογία ενός παχύσαρκου και τι τον εμποδίζει να ξεκινήσει να προσέχει τη διατροφή του. Ενα από τα αρνητικά, εχω ακούσει, στον ψυχολογικο τομεα είναι ότι δεν του αρέσει ο εαυτός του.

Ευχαριστώ

Senior Member
    αγαπητη εφη
    θα σε στεναχωρησω πιθανοτατα, αλλα δεν μπορεις να κανεις πολλα για τον φιλο σου...
    και δεν εννοω οτι ειναι \'τελειωμενη υποθεση\", αλλα οτι μονο ο ιδιος μπορει να βοηθησει τον εαυτο του ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ το θελησει ο διος..

η ενδεικτικη φραση σου \"δεν μπορω παντα να τον ελεγξω\" ειναι η απολυτα λαθος αντιμετωπιση...
    δεν μπορεις να ελεγχεις κανεναν εκτος του εαυτου σου (κι αυτο με επιφυλαξη)

ΤΟ ΜΟΝΟ που μπορεις να κανεις ειναι να διερευνησεις διακριτικα αν ξερει τους λογους που δεν κανει κατι για το προβλημα του, αν θελει να τους βρει κι αν το θεωρει και προβλημα πανω απ ολα :)
    αν ενδιαφερεται για κατι τετοιο, μπορεις να τον ενθαρυνεις να ψαξει την αιτια που τον οδηγει στην υπερφαγια , πιθανοτατα με ψυχοθεραπεια.

επισης μπορεις να τον διαβεβαιωνεις οτι θα εισαι διπλα του για καθε προσπαθεια και να εισαι...
    αλλα δεν μπορεις και δεν οδηγει πουθενα, να τον πρηζεις, να τον ελεγχεις , να τον μαλωνεις, να προβαλεις το θεμα σαν δικη σου απαιτηση...

για την ψυχολογια του που ρωτας, καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικη περιπτωση..μονο ο ιδιος και καποιος ειδικος μπορει να ξερει τι λειτουργει στην δικη του την περιπτωση και οδηγειται εκει...

Junior Member
    Γειά σας, θα παρακαλούσα κάποιος να μου απαντήσει πώς να το πάρω όταν για να χάσω 1 κιλό έστω χρειάζομαι τουλάχιστον 7-10 μέρες διατροφής αλλά για να πάρω 2 κιλά είναι αρκετή η εβδομάδα ! χωρίς υπερβολές στην διατροφή μου γενικά. γνωρίζω τα πάντα όσον αφορά τις τροφές & το ισοροπημένο διαιτολόγιο & όμως αυτό φαίνετε να μην είναι αρκετό ! προβλήματα υγείας δεν έχω. πάντα παλέυω να τα πολύ περιτά κιλά μου 7 χρόνια τώρα , πρό διετίας έχασα με βοήθει διαιτολόγου τα 20. τώρα κινδυνέυω να τα ξαναπάρω όλα. τα 12 τα έχω. Εμαι απελπισμένη. πείτε μου. τι να κάνω;:(

Senior Member
    καλως ηρθες paxia! μεγάλο ερώτημα θέτεις... δεν έχω αναρωτηθεί, αλλά με έχει απασχολήσει επανειλημμένα κ έχω απογοητευθεί, γιατί το μόνο τελικά που μας σώζει είναι η συνεχόμενη διατροφή, ο συνεχόμενος έλεγχος του τι θα φάμε κ πόσο, πράγμα λογικά αδύνατο διότι ανθρωποι ειμαστε κ τιποτα δεν μπορεί να μας κρατήσει ώστε να είμαστε πάντα οκ, να μην ανοιγουμε το ψυγειο ψάγνωντας απεγνωσμένα το τι θα κατεβάσουμε τώρα, ούτε το να μπορεσουμε να συγκρατηθούμε να μην φάμε το παραμικρό. να μην νιωθεις απελπισμένη καταρχην κ να προσπαθησεις να διατηρήσεις το ήδη παραπάνω βάρος ώστε να μην βάλεις κ αλλα κ όταν μπορείς ανα διαστήματα να κάνεις καποια ολιγοήμερη διαιτα που θα σε βοηθήσει να κοψεις τα περιττα. θελει χρονο, θελει κοπο, θελει, θελει, θελει.. καλο κουράγιο ευχομαι!

Junior Member
    Eυχαριστώ , επίσης αν περνάς τα ίδια με τη διατροφή σου. έχω πραγματικά ανάγκη να μιλάω για αυτό το συναίσθημα της αδικίας . είναι άδικο. 4 μέρες μη υπερβένωντας τις 2.000 θερμίδες να ανεβαίνεις! και να κάνεις στην κυριολεξία δίαιτα για να μείνεις σταθερή! έχει χαλάσει ο μεταβολισμός μου . πώς να τον επαναφέρω........ να φανταστείς ότι κάνω ισορροπιμένο διαιτολόγιο ! αλλα μιά εβδομάδα χαλαρή μου χαλάει τη σταθερότιτα & ο μέσος όρος τών κιλών ανεβαίνει και στέκετε παρακαλώ. δηλαδή με λίγα λόγια μόνο πέρνω απίστευτα γρήγορα παρά χάνω εξαιρετικά δύσκολα! παρεπιπτώντως είμαι & 36 ετών.......:(

Banned
    paxia, δεν είναι άδικο, είναι το φυσιολογικό. Και 2000 θερμίδες είναι πάρα πολλές αν οι ενεργειακές σου ανάγκες είναι πολύ μικρότερες. Λες ότι έχασες 20 κιλά, αλλά πήρες 12 πάλι. Κάτι λοιπόν στη διατροφή σου δεν είναι τόσο ισορροπημένο όσο φαντάζεσαι ή απλά είναι πάρα πολύ. Μιλάς για \'διατροφή\' για απώλεια κιλών, αλλά ως γνωστόν για να διατηρηθεί ένα καλό βάρος χρειάζεται προσοχή εφόρου ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι \'παρασπονδίες\' ή η χαλαρότητα, αλλά αν μετά έχεις πάρει δύο κιλά σε μία εβδομάδα, χρειάζεται να προσπαθήσεις να τα χάσεις τις επόμενες δυο εβδομάδες, προτού γίνουν περισσότερα. Φυσικά ο στόχος δεν είναι να παίρνεις-να χάνεις και πάει λέγοντας, αλλά να κατανοήσεις τι ποσότητα και ποιότητα τροφής χρειάζεσαι.

Προς το παρόν, μπορείς να εφαρμόσεις και πάλι τον τρόπο με τον οποίο έχασες τα κιλά παλιότερα?

Junior Member
    Φυσικά προσοχή εφόρου ζωής... μέχρι στιγμής ποτέ δεν είμαι σταθερή παρα μόνο για δύο εβδομάδες. είμαι γιο-γιο.... μέσα απο τις πολλαπλές εμπειρίες μου όμως με τους διαιτολόγους & γενικά όλες τις γνώσεις μου έχω καταφέρει αυτό ακριβώς που είπες. δηλαδή να κατανοήσω τι ποσότητα και ποιότητα τροφής χρειάζομαι. φυσικά γνωρίζω και την καθημέρινή ενεργειακή μου ενέργεια, δυστυχώς όμως τίποτα δεν είναι αρκετό παρα μόνο η πολύ καλή ψυχολογική διάθεση. διότι όλα είναι στο μυαλό μου και όλα ξεκινάνε απο εκεί...... ο τρόπος λοιπόν που ακολούθησα και έχασα τα κιλά με βοήθησε μόνο τους 2 πρώτους μήνες μετά ο διαιτολόγος μου δέν είχε καθώς περνούσαν οι μήνες και κωλούσε η ζυγαριά να μου προτείνει κάτι άλλο να συνεχείζω να χάνω τα κιλά. και αυτό ήταν το λάθος. πάλεψα μόνη μου αλλά μέχρι ένός σημείου. μετά κουράστικα πολύ. και άρχησε το γιο-γιο...... έχω κάνει πολλά. αρκετά . μέχρι που αυτοφωτογραφιζόμουν να βλέπω την εξέλιξη μου ΄σάν τρίτος ! !

Banned
    Συνήθως όταν \'κολλάει\' η ζυγαρια, χρειάζεται απλά να επιμένουμε μεγαλύτερο διάστημα μέχρι να ξαναρχίσει να κατεβαίνει, ή να προσθέσεις κάποια φυσική δραστηριότητα. Το θέμα είναι όμως πως απ όσο καταλαβαίνω, δεν τηρείς την ποσότητα και ποιότητα φαγητού που ξέρεις ότι χρειάζεσαι?

Junior Member
    αν το έκανα συνέχεια θαείχα πάρει όλα τα κιλά 2 χρόνια τώρα & όχι μόνο αυτά..... 25 μέρες την τυρώ χωρίς αποτέλεσμα. όσο για την δραστηριότητα περπατάω 40 λεπτά την ημέρα.... γρήγορο βάδισμα... ε ναι σαν άνθρωπος και εγώ είπα να αφήνω τον εαυτό μου λίγο χαλαρό λίγες μέρες το μήνα .βδομάδα. αλλά......την πατάω. εσυ βρε marina38 τόσο εγκρατείς είσαι 12 μήνες το χρόνο; πές μου λοιπόν πώς τα καταφέρνεις !! καταλαβένω πώς τάχεις καταφέρει να είσαι πάντα αταθερή σε όλα !

Banned
    χαχα...σταθερή σε όλα όχι, στα κιλά τουλάχιστον ναι! :) Όχι ότι δεν έχω πάρει ποτέ κιλά, φυσικά υπάρχουν εποχές που χαλαρώνω και βλέπω να στενεύει το παντελόνι....αλλά τότε κοιτάω προτού ξαναχαλαρώσω να χάσω ότι έχω πάρει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αλλιώς χάνεται η μπάλα... Σκέψου ότι λατρεύω την σοκολάτα και λατρεύω τη μαγειρική. Αλλά κάθε φορά που φτιάχνω κάποιο σπέσιαλ φαγητό, τρώω πολύ μικρή ποσότητα μαζί με μια τεράστια πράσινη σαλάτα. Όσο για τη σοκολάτα, μπορεί και να φάω μία ολόκληρη, αλλά μετά θα την ξαναγγίξω την επόμενη εβδομάδα και αν. Αυτό που λειτουργεί σαν κίνητρο είναι το ότι σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι να χαθούν τα κιλά. Και έτσι το σκέφτομαι δυο φορές πριν ενδώσω σε κάτι. Άσε που σχεδόν όλα τα ρούχα μου είναι πολύ στενά, οπότε δεν με παίρνει σε εποχές κρίσης, να αλλάζω συνέχεια γκαρνταρόμπα! :)

Junior Member
    Οι διαφορές μας είναι πολλές... είμαι σπίτι δε δουλεύω. κάνω οικιακά... όλη μέρα . λατρεύω τη μαγειρική αλλά και πολύ περισσότερο τη ζαχαροπλαστική! βέβαια την αποφέυγω η προτιμώ να κάνω τα light. αραιά και πού. όταν έχεις μεγαλώσει μένα σωματότοιπο χ & συνέχεια να προσέχεις για να διατυρήσε , και μόνο απλά τώρα μετά τα 30 έχω χάσει τη Μπάλα. τι ποιό σημαντικό. Μέχρι τότε έκανα & εγώ αυτά ακριβώς που κάνεις & εσύ ! τα πέρασα . τώρα τι κάνω........ τρώω και εγώ πάντα αυτή τη σαλάτα με το κουταλάκι λάδι, το μετριμένο φαγητό για να μένω απλά σταθερή πιά....

Banned
    Αυτό που κάνω, ξεκίνησα να το κάνω μετά τα 30, ακριβώς γιατί δυσκόλεψαν τα πράγματα. Έως τότε πήγαινα συστηματικά γυμναστήριο και χορό, στο φαγητό απλά πρόσεχα σε πολύ λογικά πλαίσια, αλλά μάλλον βοηθούσε και ο σωματότυπος καθώς από παιδί δεν είχα πρόβλημα βάρους. Τώρα τι κάνεις...είναι προφανές ότι αυτό που κάνεις δεν λειτουργεί και ίσως νιώθεις ταυτόχρονα στερημένη και απογοητευμένη. Γιατί δεν απευθύνεσαι σε κάποιον γιατρό ειδικευμένο σε θέματα διατροφής, να κάνεις έναν πλήρη έλεγχο και να ακολουθήσεις και πάλι κάποιες οδηγίες? Ίσως αυτά που ίσχυαν παλιότερα για εσένα να χρειάζονται κάποια τροποποίηση πλέον. Και από καλή ψυχολογία πώς πας? (γιατί ανέφερες κάτι στο πρώτο μήνυμα).

Junior Member
    Kαλημέρα..να σου απαντήσω πως δεν απευθύνομαι σε ιδικό παρ\'όλο που μπορεί να έχει δυσκολέψει ο μεταβολησμός μου γιατί μόλις πάρουν τα ολιγοστά χρήματαπου δε μας περισσέυουν δέν έχουν να σου πρωτείνουν κάτι άλλο. Όλα πλέον μου είναι γνωστά τα μενού κ.τ.λ. μόνο εγώ ξέρω άν δουλέυει και γενικά τι μεταχείρηση χρειάζομαι. τρείς φορές έχω προσπαθήσει. η πρώτη ήταν 8 χρόνια πρίν, η δέυτερη ακριβώς 2 χρόνια πρίν & η τρίτη 10 μήνες πρίν. το σημαντικό ήταν ότι έμαθα πολλά που με βοηθούν πλέον να πορευτώ μόνη. Είναι πολλά τα λεφτά για να τα δέινεις έτσι, και πάλι να έρχεσε στα ίδια. Όσο για την ψυχολογία μου. ένα άγχος μόνιμο που μέρες μέρες καταλαγιάζει η παθένω πανικό ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματά μου. Δεν ξέρω αν θα το αντέξω να είμαι υγειής ......ΕΊΜΑΙ ΕΓΩ+ΕΓΩ...

Banned
    Γνώμη μου? Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μενού. Πέρα από τις κλασικές γνωστές διαδικασίες, δηλαδή να μην μένεις νηστική για ώρες και να τρως συχνά ένα φρούτο ή λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, να πίνεις νερό, να τρως μεγάλες σαλάτες, να ασκείσαι, να παίρνεις καμιά πολυβιταμίνη όταν μειώνεις πολύ την πρόσληψη τροφής, να μην πίνεις αναψυκτικά, να πίνεις πολύ λίγο αλκοόλ και να αποφεύγεις δια ροπάλου τη ζάχαρη-μπισκότα κλπ όσο μπορείς, άλλη λύση δεν υπάρχει από τη μείωση της ποσότητας. Αν εσύ συνηθίζεις να παίρνεις 2000 θερμίδες, αποκλείεται να μην αδυνατίσεις αν τις κατεβάσεις στις 1200 μέχρι να πετύχεις το στόχο σου και αν αυτές οι 1200 προέρχονται κυρίως από φρούτα-λαχανικά και απλά φαγητά. Για να διατηρηθείς, σκέψου ότι χοντρικά χρειάζονται περίπου 30 θερμίδες για κάθε κιλό βάρους σου ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με την ηλικία, φύλο, ορμονικούς παράγοντες, φυσική δραστηριότητα κλπ. Αν επιμείνεις πραγματικά, θα τα καταφέρεις! Το άγχος όντως δεν βοηθά και χρειάζεται να έχεις ένα πραγματικά ισχυρό κίνητρο για να πεις ότι θα γίνω και θα μείνω αδύνατη. Τι εννοείς αν θα αντέξεις να είσαι υγιής? :)

Junior Member
    λοιπόν όλα αυτά τα γνωρίζω. ακόμα και τις 30 θερμίδες ανα κιλό. είμαι αρκετά διαβασμένη...είμαι 1.69 για την ακρείβια. έχω επιπλέον 45 κιλά ολόκληρα, τα τελευτέα 6-7 χρόνια. έχεις κάποια σχέση με την διαιτολογία; είσαι διαβασμ΄ρνη παρ\'όλα το ότι δέν έχεις πρόβλημα με το βάρος. από δραστυριότιτα δε σταματάω όλη μέρα. κανα 2ωρο σύνολο στη μέρα μόνο. τώρα πώς κάθομαι και γράφω, εξέρεση...τώρα αν θα αντέξω να είμαι υγειής φοβάμαι τον διαβήτη κληρονομικότιτα τών παππούδων, και γενικά μη πάψω να είμαι υγειής. καρδιά, κτλ.... το κινητρό μου θέλω τον παλιό μου εαυτό. δε με αποδέχομαι παρόλο που δε μου φαίνονται τα κιλά. έχω αρμονικές αναλογίες. γενικά περιποιούμε, είμαι εμφανίσιμη. κρίση τών άλλων.......................

Page 1 of 2 12 LastLast