Άγχος σχετικά με μόρφωση
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17
    Junior Member

Άγχος σχετικά με μόρφωση

Καλησπέρα σας είμαι μια απελπισμένη,που δουλεύει 6 χρόνια σε σούπερμαρκετ,επειδή δεν κατάφερα να πάω σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ.Τελείωσα ΙΕΚ διοίκηση επιχειρήσεων και με βλέπουν όλοι σαν να είμαι αμόρφωτη.Παινεύονται για τα πτυχία τους και τα μαστερ τους.

Σκέφτομαι να πάω σε κάποιο κολέγιο και να σκάσω 10000 ευρώ να πάρω κάποιο πτυχίο,που ίσως τότε να ανέβω ψυχολογικά και να μην με βλέπουν οι άλλλοι υποτιμητικά.

Τι με συμβουλεύεται?

Member
    Gia sou marianthi apo mena...
    Xereis to problima sou einai kati pou pernane poloi kai einai krima kai adhko gt einai ena akoma eidos ratsismou...
    Edw toulaxiston pistepse me kaneis de tha se koitaxei upotimhtika...oloi eimaste isa kai omoia edw...oloi eixame thn idia arxh kai oloi tha exoume thn idia katalixh...
    Mh meneis se osa arnitika sou dinoun oi anthrwpoi gyro sou...apo th mia na mpenoun kai apo thn allh na bgenoun...mathe na kratas mono th kalosinh pou sou dinou mesa sou...kai antistrofos na dineis kai esi mono afth...

Gia thn aporeia sou tha sou pw pws mia idiwtikh sxolh to mono pou tha sou prosferei einai na xodepseis ta lefta sou...
    Gt de koitas ligo ti pezei me to anoixto panepisthmio?de xerw leptomeries ma an mou to zitiseis mporw na mathw...

Makarh na kaneis oti einai kalhtero gia sena...kalh tyxh eyxomai oti kai an einai afto...

Me ektimish...Sorrow...

Senior Member
    μαριανθη μου ξέρεις καλή μου ποσοι πτυχιουχοι ειναι στην ιδια μοιρα με σενα?ξενιχτυσαν,διαβασαν,ε� �ιωσαν πανω απ το βιβλιο και εμειναν με την χαρα και την ελπιδα....οντας η ανεργοι η υποαπασχολουμενοι...με πενιχρους μισθους...

Member
    μαριανθη καλημερα.. ζουμε σε μια κοινωνια τοσο ακομα απαρχαιωμενη και με τοσα ταμπου που η επιβιωση μας μονο ανετη δε μπορει να χαρακτηριστει.. οι σχεσεις, οι φιλιες, η μορφωση κ.λ.π ειναι τοσο ευθραυστα που ο ανθρωπος το μονο χαρακτηριστικο που αξιζει να εχει για να επιβιωσει αλλα και να φυγει απο αυτη τη ζωη ηρεμα, ειναι η αυτοεκτιμηση και η αυτοπεποιθηση..
    τι θελω να πω? καλλιεργησε τη δυναμη και την πιστη που εχεις εσυ στον εαυτο σου, κανε πραγματα που εσυ αισθανεσαι οτι εχεις αναγκη να κανεις και δεξου την αποψη ανθρωπων που πραγματικα αγαπας και νοιαζεσαι και το αντιστροφο.. απο ανθρωπους που σε χαρακτηριζουν βαση μορφωσης, εμφανισης, χρηματων, ντυσιματος κ.λ.π. ειναι τοσο ανουσιο να συμμεριζεσαι την αποψη τους και να τους δινεις αξια, και με αυτον τον τροπο γινεσαι και εσυ μια απο αυτους..
    εσυ καλυτερα απο ολους γνωριζεις αν θες πραγματικα να συνεχισεις σπουδες για σενα και μονο, και οχι για τους αλλους.. αν εχεις ορεξη κανε το, οπως μεσο του ανοιχτου πανεπιστημιου που εγραψε και η sorrow ή ακομα και μεσω ΤΕΙ που λογω διπλωματος ιεκ μπαινεις χωρις εξετασεις και γλιτωνεις και τον πρωτο χρονο..
    το ζητουμενο ειναι ομως να το κανεις γιατι εσυ το θες και οχι οι αλλοι.. αν χτισεις λιγο την αυτοεκτιμηση σου θα δεις οτι ολα αυτα ειναι τοσο ανουσια και θα μαθεις πια να ξεχωριζεις και να επιλεγεις και τους ανθρωπους σωστα και να μετρας την γνωμη συγκεκριμενων που οτι σου λενε θα το κανουν γιατι σε αγαπουν και πιστευουν σε σενα και οχι για να σε μειωσουν.. και για να μην πολυλογω, τα χαρτια και τα διπλωματα δεν κανουν τους ανθρωπους και οσοι κοκορευονται για αυτα δεν εχουν τιποτα αλλο εσωτερικο και δικο τους προτερημα να δειξουν.. να σαι καλα και δεν υπαρχει λογος να αγχωνεσαι για τιποτα
    \"Nothing is good or bad, but thinking makes it so.\"
    --William Shakespeare

Senior Member
    Η αξία ενός ανθρώπου δεν φαίνεται από το πόσα πτυχία κουβαλάει .Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι.Να κοιτάς πάντα μπροστά και να μην έχεις κόμπλεξ για το πτυχίο.Αν θέλεις για δική σου ευχαρίστηση να αποκτήσεις ένα πτυχίο τότε προχώρησε.Αλλά δεν πιστεύω οτι είναι υποτιμητική οποιαδήποτε δουλειά φτάνει να είναι τίμια.Χαλάρωσε κ σκέψου τι πραγματικά θέλεις εσύ κ όχι οι άλλοι.

Senior Member
    γιατι καλυτεροι ειναι αυτοι απο σενα?και πιστεψεμε το να τελειωσεις μια σχολη εδω στην ελλαδα δεν ειναι και κατι τοσο σπουδαιο.δεν τους κανει αυτους πιο μορφωμενους απο σενα.πρεπει να εχεις αυτοπεποιθηση ομως και να μην νιωθεις εσυ κατωτερη απο αυτους γιατι αυτο θα φαινεται.αν νιωθεις εσυ καλα με τον εαυτο σου δεν θα μπορεσουν να σε υποτιμησουν οι αλλοι.και αν το κανουν τοτε το προβλημα ειναι δικο τους οχι δικο σου.

Junior Member
    Σας ευχαριστώ όλους σας που με στηρίζεται,

Το θέμα είναι ότι γνωρίζω πάρα πολλά πράγματα πάνω στον τομέα μου αλλά δεν έχω αυτό το πτυχίο που θα μου πιστοποιήσει τις γνώσεις μου.

Όταν βρίσκομαι σε κάποιο τραπέζι με πτυχιούχους και συζητάμε για διάφορα θέματα,κανένας δεν με υπολογίζει.Άκόμα και σωστά πράγματα να λέω νομίζουν ότι λέω βλακείες διότι τελείωσα ένα ΙΕΚ.

Μου δημιουργούν την ιδέα ότι το ΙΕΚ είναι κατώτερο από λύκειο και βγάζει ανεγγέφαλους αγράμματους.

Ακόμη στη δουλειά μου βρίσκομαι σε διοικητική θέση λόγω του ότι πήρα προαγωγή στα τόσα χρόνια αλλά πάλι μερικοί συνάδελφοι με βλέπουν υποτιμητικά επειδή δεν έχω πτυχίο.

Τελικά αυτό το πτυχίο καθορίζει όλη σου τη ζωή?Δεν μπορεί κάποιος να μην έχει πτυχίο αλλά να είναι μορφωμένος?

Junior Member
    Καλησπέρα Μαριάνθη. Με δυο λόγια, πιστεύω ότι κανείς πραγματικά μοφωμένος (= ψαγμένος, συνειδητοποιημένος, διαλλακτικός, ανοιχτόμυαλος) άνθρωπος δεν νομίζει ότι είναι ανώτερος λόγω των τίτλων σπουδών του. Είναι γελοίο. Σκέψου μόνο ότι τυπικά μιλώντας, πάντα θα υπάρχει κάποιος περισσότερο \'μορφωμένος\'. Και αυτά τα άτομα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα, σίγουρα είναι λιγότερο \'μορφωμένα\' από πολλά άλλα... Αλλά το πρόβλημα δεν είναι στον βαθμό των πτυχίων, αλλά στην νοοτροπία των ανθρώπων, πτυχιούχων και μη.
    Μην κρίνεις τα πράγματα από μια μικρή μερίδα \'πτυχιούχων\' που προσπαθούν να σου μεταδώσουν τέτοιες απαξιωτικές (και αναχρονιστικές) ιδέες. Άνθρωποι με τέτοιου είδους σκεπτικό πιθανώς θα φέρονταν υποτιμητικά (δηλ. κομπλεξικά) στους άλλους ακόμη κι αν δεν είχαν \'πτυχίο\'. Θα έβρισκαν κάτι άλλο για να προσπαθήσουν να αντλήσουν επιβεβαίωση. Έχεις σκεφτεί να περιορίσεις τις επαφές σου με άτομα τέτοιας νοοτροπίας;
    ελισσώ

Member
    Κόψτους μαχαίρι και move forward, ανέβασε και λίγο την αυτοπεποίθησή σου και όταν χρειαστεί απαξίωσέ τους εσύ λέγοντας κάτι σωστό και στα καπάκια αναφέροντας ότι δεν έχεις καν βγάλει ΑΕΙ όπως αυτοί και όμως τα ξέρεις καλύτερα και σήκω και φύγε. Σιγά μην κάθεσαι να ασχολείσαι! Όσο για τους συναδέλφους σου, αν ήταν όντως άξιοι ας είχαν αυτοί την θέση που κρατάς εσύ.

Τα παραπάνω στα λέω εγώ που έχω καταφέρει και έχω βγάλει το... δημοτικό, παρόλαυτά την θέση μου πολλοί πτυχιούχοι θα την ζήλευαν και αυτό άργησα πολύ να το καταλάβω. Μόνη σου αναφέρεις ότι η χάρη στην αξία σου πήγες μπροστά, τι σημασία έχει ένα πτυχίο; Βάση της εμπειρίας μου οι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται για τις περγαμηνές και εστιάζουν στην προυπηρεσία και στο έργο που έχει κάνει κάποιος. Γιαυτό cheer up και keep up the good work!

Senior Member
    1. οσες πιστεβουν οτι ινε ανοτερες λογο μορφοσις, απλα εχουν σινδρομο κατοτεροτιτας.

2. αρα, σιμασια εχι το τι σκεφτεσαι εσυ για τον εαυτο σου.

3. το βασικο ζιτιμα στιν εργασια ινε το ποσ πλασαρις τον εαυτο σου (εκι που πρεπι). παρεβαλε τιν καταχορισι τισ/του εμπι

καλη συνεχεια

Senior Member
    σκέφτηκες ποτέ οτι έχουν κόμπλεξ και θέλουν να ξεσπάσουν επάνω σου;αφού σε βλέπουν να <τσιμπάς>κιόλας;γιατί εδώ που τα λέμε..μάστερ και πτυχία και που εργάζονται ακριβώς;σε σουπερμάρκετ ...μαζί με εσένα την <αμόρφωτη>και σε υποδεέστερες θέσεις..
    μήν ασχολείσαι άλλο θα λεγα δεν αξιζει τον κόπο...η λίμπερ και ο εμπι με κάλυψαν.
    Dum spiro spero (?)

Senior Member
    έχεις σκεφτεί ότι εκτός από αυτούς που έχουν κόμπλεξ, μπορεί να έχεις και εσύ? Εκτός από το τί λένε αυτοί, το θέμα είναι εσένα πώς αφήνεις και σε επηρεάζει τόσο πολύ?

Η ουσιαστική παιδεία δεν αποδεικνύεται από τον αριθμό των πτυχίων, αλλά και από τον τρόπο συμπεριφοράς και αντιμετώπισης των συνανθρώπων μας. Ένας μορφωμένος άνθρωπος δεν αντιμετωπίζει με ξυπασμό εναν συναθρωπό του επειδή δεν έχει πτυχίο.Είναι γελοίο, τουλάχιστον!!!

Όσο για τα πτυχία και την ανταπόκρισή τους στην αγορά εργασίας, αυτό είναι αστείο θέμα, αν σκεφτείς ότι πλέον πολλοί από τους συμφοιτητές που είχα, κάνουν αιτήσεις και σε δουλειές που δεν απαιτείται πτυχίο. Ρίξε μια ματια και στους διαγωνισμούς στο Δημόσιο, όπου χιλιάδες πτυχιουχοι κάνουν αίτηση για θέση εργασίας αποφοιτου Λυκείου.

Το θέμα λοιπόν είναι εσύ πώς νιώθεις χωρίς ένα πτυχίο και όχι τί λενε οι άλλοι γι αυτο.....

Junior Member
    πες τους σε παρακαλω εκεινη την ωρα...και τι σημαινει ΑΕΙ-ΤΕΙ ρε φιλε??...απεργιες και καταληψεις ολο το χρονο?...ολοκληρα χαμενα εξαμηνα...???.....μπαχαλο κοινως...? ειμαι σε μια απο τις καλυτερες σχολες της ελλαδας...και ομςσ με το που μπηκα επαθα καταθλιψη..δεν πατουσα καν και οταν(2ο ετος πια) αποφασισα να πατησω, ειναι κλειστη κοντα 5 μηνες....ελεοςςςςςς.......με τι μυαλο τα λενε αυτα που λενε...δεν υπαρχει υποβαθρο για σωστη παιδεια στην ελλαδα.....δωστους να το καταλαβουν...και αν συνεχισουν να μην παιρνουν απο λογια, γραψ΄τους εντελως....μια ιφιωτικη σχολη προσφερει πλεον πολυ περισσοτερα συγριτικα με μια δημοσια...δεν μενει ακαλυπτη υλη...δεν υπαρχει προαιρετικη παρακολουθηση...αυτη ειναι η αποψη μου και σου μιλαει καποια που ειναι τωρα μεσα στα πραγματα...

κρατα γερα και μην δινεις σημασια!!!δεν αξιζει...ο κοσμος ολο λεει κατι για να πει...το περιεργο θα ηταν το αντιθετο..οποτε διασκεδασε το ...και προπαντων εχε πιστη σε σενα...\"ανθρωποι ερχονται και φευγουν συνεχεια απο την ζωη μας..το μονο που μενει ειμαστε εμεις\"....φιλικα, patoylini!

Senior Member
    Η ύπαρξη ή μη πτυχίων δεν έχει να κάνει με την αξία ενός ανθρώπου...
    Αν όμως θέλεις να σπουδάσεις ΓΙΑ ΣΕΝΑ, και μπορείς πρακτικά να το κάνεις, τότε γιατί όχι. Τώρα για το τι λέει ο κάθε μπιπ, δικός του λογαριασμός. Αντικειμενικά τα πτυχία δίνουν κάπως μεγαλύτερες πιθανότητες για καλύτερη δουλειά αλλά αυτό είναι πολύ σχετικό. Ο παππούς μου δεν είχε σπουδάσει και ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ στη ζωή μου. Και πολλοί πτυχιούχοι, όπως αυτοί που λες για παράδειγμα, είναι για βρούβες. Το αυταπόδεικτο λέμε δηλαδή. Το να υπερηφανεύεσαι επιδεικτικά για τα πτυχία σου είναι \"κιτς\" και δείχνει ότι ο χαρακτήρας σου δεν είναι και από τους πιο εντάξει... Μάλλον για γέλια είναι. Αισθάνεσαι ότι υστερείς αλλού και προσπαθείς να το αντισταθμίσεις με τα χαρτιά. Καλά κρασιά.

Junior Member
    Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας,απλά μου έχει περάσει βαθιά μέσα μου ότι είμαι αγράμματος...

Page 1 of 2 12 LastLast