Harm ocd
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 13 of 13

Thread: Harm ocd

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2023
    Posts
    1

    Harm ocd

    Γειά σας μήπως έχει κανένας σας φοβία ότι θα κάνει κακό σε κάποιον? Εγώ δυστυχώς μετά από ένα μεγάλο τραυματικο γεγονός που είχα με το μωρό μου ξαφνικά μια μέρα εκεί που κατέβαινα μια σκάλα με το μωρό λέω κράτα καλά μη σου πέσει το μωρό μια φυσιολογική σκεψει εε εκείνο ήταν ξαφνικά μου μπαίνει η ιδέα μήπως εσύ θέλεις να τον αφήσεις να πέσει.. ένα χρόνο μαρτύριο πέρασα πήγα σε ψυχολόγο ιψδ μου είπε..πριν λίγες μέρες πήγα σε ψυχίατρο μου έδωσε effexor το πήρα μια φορά και έγινα χάλια φοβάμαι να το πάρω γιατί διαβάσα παρενέργειες ότι σε κάνει επιθετικό και φοβάμαι μην κάνω τίποτα στο παιδί μου ..δεν θέλω να παθει τίποτα το παιδακι μου.ποσο χάλια είναι αυτά τα μήπως και αν...

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2022
    Posts
    22
    Δεν έγινες χάλια από την μια φορά που πήρες το φάρμακο σου. Προσπάθησε να εμπιστευτείς τους γιατρούς σου και θα δεις μετά από Μερικες βδομάδες βελτίωση. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις πάντως αυτή τη στιγμή είναι να αγνοείς τις συμβουλές του γιατρού σου. Για το δικό σου καλό

  3. #3
    Ολοι έχουμε "κακές" σκέψεις και σκέψεις να κάνουμε κακό σε άλλους. Αυτές μας κάνουν καλούς ανθρώπου γιατί πολύ απλά μας δίνουν την δυματότητα να επιλέξουμε, είτε την αγάπη είτε το κακό . Αν δεν τις είχα και είχαμε μόνο θετικές τότε δε θα είμασταν άνθρωποι αλλά ρομποτ αγάπης.

    Καλή μάνα δεν σε κάνει η μόνιμη θετική σκεψη για το μωρο (αυτό ειναι ουτοπικό) αλλά το ότι σε ένα μείγμα θετικότητας/αρνητικότητας εσύ επιλέγεις την θετικη πλευρά . Οι σκέψεις του να κάνεις κακό στο μωρό δίνουν αξία στίς επιλογές σου.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2023
    Posts
    322
    Ως βετεράνος στην OCD, θέλω να πω μόνο, μην προσπαθείτε να αναλύετε, ψυχαναλυετε (πραγματικά ακατάλληλη η ψυχανάλυση για τη συγκεκριμένη διαταραχή), εκλογικευετε τις ενοχλητικές σκέψεις της. Η αδιαφορία και μη ενασχόληση με αυτές είναι που μειώνει την "τρομακτικότητα" τους.
    Hit me with music...

  5. #5
    Και εγώ μια από τα ίδια φοβάμαι μην κάνω κάτι και δεν θα το καταλάβω,μην ξεχάσω τίποτα ανοιχτό και δεν το πάρω χαμπάρι,μην ρίξω τίποτα στο φαγητό Καταλαθος και δεν το καταλάβω. Πραγματικά είναι πολύ βασανιστικος αυτός ο τρόπος σκέψης,το μυαλό μου έχει γίνει αλοιφή,και φοβαμαι μην πάθω τίποτα. Ξέχασα να πω ότι αυτές τις σκέψεις τις έχω από γυμνάσιο μπορεί και από δημοτικό,τότε απλά είχα μια σκέψη ότι δεν είχα κλείσει την πόρτα καλά ή ότι κάτι έπεφτε από την τσέπη μου,γενικά έχουν γίνει πολλές σκέψεις εμμονές κάποιες τις ξέχασα και κάποιες όχι

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2020
    Posts
    2,169
    Οι περισσότεροι αν όχι όλοι με ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή το έχουμε από μικροί, κι εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνω τέτοιες σκέψεις απ'το δημοτικό, γεγονός που με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από τη συμβολή του περιβάλλοντος στην ψυχολογία μας πρέπει να είναι και βιολογικό. Όπως και να έχει νομίζω πως μόνο με ψυχοθεραπεία και αγωγή ελέγχεται, δεν εξαφανίζεται, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

  7. #7
    Quote Originally Posted by Niels View Post
    Οι περισσότεροι αν όχι όλοι με ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή το έχουμε από μικροί, κι εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνω τέτοιες σκέψεις απ'το δημοτικό, γεγονός που με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από τη συμβολή του περιβάλλοντος στην ψυχολογία μας πρέπει να είναι και βιολογικό. Όπως και να έχει νομίζω πως μόνο με ψυχοθεραπεία και αγωγή ελέγχεται, δεν εξαφανίζεται, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.
    Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας ? Να δοκιμάσουμε να αφήσουμε το μυαλό μας ελεύθερο? ή να μην προσπαθήσουμε να τα ελέγχουμε όλα? Εγώ αυτό που έχω έχει να κάνει με τον έλεγχο. Έτσι αν κάτσω να αντιμετωπίσω το φόβο αυτόν ίσως να φύγει αυτό που έχω. Ή μήπως νομίζω ότι θα τα καταφέρω και φτιάχνω ψεύτικες ελπίδες?

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2020
    Posts
    2,169
    Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική σίγουρα, με την έννοια ότι μπορεί να είναι διαφορετική η ένταση του προβλήματος για παράδειγμα. Δεν το είπα για να απογοητεύσω κάποιον. Εγώ είμαι 48 ετών, προσπάθησα πολλά χρόνια μόνος μου με βοήθεια μόνο την αγωγή για τον ύπνο, δηλαδή όχι για την ocd. Μόνο με την ψυχοθεραπεία κατάλαβα τι κάνω και γιατί το κάνω, πόσο σαμποταρω τον εαυτό μου με όλα αυτά που σκέφτομαι κλπ. Και δεν είναι ότι πριν την ψυχοθεραπεία δεν είχα ενδιαφέροντα, δουλειά, διάβασα διάφορα βιβλία, καμία σχέση το ένα με το άλλο. Κι εγώ με τον έλεγχο ταλαιπωρουμαι, αλλά και πίσω από τον έλεγχο υπάρχει κάτι άλλο, συνήθως κάποια φοβία. Ο ψυχίατρος μου είχε πει ότι δεν γίνεται μόνος γιατί χρειάζεται να υπάρχει κάποιος καθρέφτης. Τώρα την έχω σταματήσει την ψυχοθεραπεία, αλλά έχω καταλάβει πια τα παιχνίδια που μου παίζει το μυαλό μου.

  9. #9
    Όχι δεν απογοητευτηκα καλέ,ίσως έτσι όπως το έγραψα με τα ερωτηματικά να φάνηκε το ύφος κάπως.Εγω απλά ρωτησα αν μπορώ χωρίς ψυχολόγο να το ξεπεράσω αυτό

  10. #10
    Πάντως το έχω πολύ καιρό και γενικά δεν ξέρω αν θα φύγει ποτέ,σκέφτηκα να πάω ψυχολόγο αλλά έχω μια άρνηση δεν ξέρω.Καμια φορά από την πολύ σκέψη μπερδεύω την πραγματικότητα είναι πραγματικά τραγικό

  11. #11
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2020
    Posts
    2,169
    Γενικά και στην ocd και στην αγχωδη κατάθλιψη που με ταλαιπωρούν υπάρχει μια τάση να μεγεθύνουμε τα πάντα στο μυαλό μας, να θεωρούμε ότι μας αφορούν όλα κλπ. Κι επειδή έχω κοντινούς μου ανθρώπους με ocd τώρα που έχω κάνει ψυχοθεραπεία και παίρνω αγωγή τη διακρίνω πολύ εύκολα στον άλλον και βλέπω και πόσο τον ταλαιπωρεί. Πέντε χρόνια έκανα ψυχοθεραπεία, αλλά χωρίς αγωγή δεν μπορώ να ελέγξω τις σκέψεις μου. Και κάποιες φορές είναι τόσο έντονες, σχετίζονται με ανθρώπους δίπλα μου και ξεσπάω σε αυτούς. Αυτό μπορεί να μην συμβεί συχνά, αλλά οι σκέψεις τέτοιου τύπου, μηρυκαστικες, αρνητικές, σαν να έχω μανία καταδίωξης, η υπεραναλυση, είναι καθημερινό φαινόμενο.

  12. #12
    Quote Originally Posted by Niels View Post
    Γενικά και στην ocd και στην αγχωδη κατάθλιψη που με ταλαιπωρούν υπάρχει μια τάση να μεγεθύνουμε τα πάντα στο μυαλό μας, να θεωρούμε ότι μας αφορούν όλα κλπ.
    Αυτό έχω παρατηρήσει και εγώ,νιώθω υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα πράγματα

  13. #13
    Member
    Join Date
    May 2017
    Posts
    35
    Γλυκιά μου σε καταλαβαίνω, εχω τις ίδιες σκέψεις τώρα που προσπαθω να γίνω μαμά.. νιώθω τέρας και είμαι τρομοκρατημένη. Είσαι καλύτερα;

Similar Threads

  1. Ιψδ(harm ocd)
    By Confused889 in forum Ψυχαναγκασμοί - Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
    Replies: 4
    Last Post: 28-12-2022, 13:58
  2. Δε ξέρω ποια είμαι / TW: Harm OCD
    By Elsa00 in forum Ψυχαναγκασμοί - Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
    Replies: 9
    Last Post: 17-12-2022, 19:13

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •