Συμπληρώματα διατροφής και ΙΔΨ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 8 of 8
    Junior Member

Συμπληρώματα διατροφής

Καλησπέρα σας. Είμαι καινούργος στο φόρουμ και θα ήθελα να ανοίξω ένα θέμα σχετικό με τα συμπληρώματα διατροφής και αν αυτά έχουν βοηθήσει είτε εμένα ή εσάς στο άγχος, στην κατάθλιψη και στην ΙΔΨ. Έχω δοκιμάσει:
    1) Ασβαγκάρντα, η οποία μου προκαλούσε αρκετή υπνηλία. Ίσως να έφταιγε και η δόση η οποία ήταν αρκετά υψηλή. Δεν μπορούσα δυστυχώς να κόψω την κάψουλα γιατί ήταν επιφλοιωμένη. Υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες που να αποδεικνύουν τα οφέλη της Ασβαγκάρντας στο άγχος!
    2) Μαγνήσιο. Είχα ξεκινήσει με το γλυκινικό (Biglycinate) το οποίο έχει και υψηλή βιοαπορροφησιμότητα! Δεν με βοήθησε όπως πίστευα ότι θα με βοηθούσε. Ίσως δεν το έλαβα για αρκετό καιρό, ή ίσως απλά δεν λειτούργησε σε εμένα. Είχα διαβάσει και για το Λ-θρεονικό (L-threonate) το οποίο και αυτό έχει υψηλή βιοαπορροφησιμότητα αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Είναι αρκετά κοστοβόρο. Μετά από κάποιο καιρό ξεκίνησα να λαμβάνω κάτι σκόνες ενός συνδυασμού 2 μορφών μαγνησίου (Κιτρικό και Ασπαρτικό) αν δεν κάνω λάθος το οποίο το είχε γράψει με συνταγή ο γιατρός στον μπαμπά μου. Με βοηθούσε στην χαλάρωση. Μετά, αγόρασα σκέτο κιτρικό μαγνήσιο, το οποίο με βοήθησε και βοηθάει αρκετά στην χαλάρωση!
    3) Βαλεριάνα η οποία με έχει βοηθήσει στο άγχος και στην χαλάρωση αλλά όχι κάτι ουάου.
    4) Λάδι κάνναβης περιεκτικότητας 10%. Δεν μπορώ να κρίνω αν με έχει βοηθήσει ή όχι ακόμα τουλάχιστον.

Έχει δοκιμάσει κανείς είτε κανένα από τα παραπάνω ή ροδιόλα, κουρκουμίμη, Ν ακετυλοκυστεινη (NAC), ινοσιτόλη, προβιοτικά, ψευδάργυρο,λάδι λεβάντας κλπ ; Σε τι δόσεις ξεκινήσατε και πως σας βοήθησαν ;

Ένα άλλο συμπλήρωμα που θέλω να αναφέρω είναι το βαλσαμόχορτο (st John's wort). Το γνωρίζει κανείς ;

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Senior Member
    Με συγχωρείς αν δεν είμαι αδιάκριτος μπορείς να μας πεις ποια είναι η διάγνωση που υπέγραψαν οι ψυχίατροι που έχεις επισκεφτεί?

Junior Member
    Δεν έχω επισκεφτεί κάποιον ψυχίατρο. ΙΔΨ έχω αλλά τους τελευταίους μήνες βιώνω και μία καταθλιπτική περίοδο και προσπαθώ όσο μπορώ να πληροφορούμαι και να γίνομαι όσο καλύτερα μπορώ!

Senior Member
    Έχω δοκιμάσει ροδιολα, μια ελαφρά καλυτέρευση αισθάνθηκα την πρώτη φορά, τη δεύτερη φορά τίποτα. Προβιοτικα παίρνω συχνά, πιο πολύ θα σε βοηθήσουν στο ανοσοποιητικό και στη λειτουργία του εντέρου ειδικά αν έχεις προβλήματα σ'αυτο. Ψευδάργυρο επίσης παίρνω αλλά σαν ενίσχυση της υγείας γενικότερα επειδή δεν πιστεύω ότι παίρνω καθημερινά όσο χρειάζομαι. Ο ψευδάργυρος θέλει προσοχή γιατί η μακροχρόνια χορήγηση σε υψηλή δόση, δηλαδή 30mg και πάνω, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη χαλκού. Υπάρχουν μελέτες ότι βοηθάει στην κατάθλιψη όμως συμπληρωματικά σε αντικαταθλιπτικό. Μαγνήσιο καλά κάνεις και παίρνεις γιατί λογικά με τη διατροφή δεν φτάνουμε τα 400mg ημερησίως (οι άνδρες) που απαιτούνται. Παίρνω κι εγώ. Βαλεριάνα σε κάψουλες δεν μου έκανε κάτι, σε ρόφημα με βοηθούσε στον ύπνο. To NAC το έχω στο ντουλάπι για μελλοντική χρήση. Το βαλσαμόχορτο δεν το έχω δοκιμάσει γιατί αλληλεπιδρά με τα αντικαταθλιπτικά τα οποία ξεκινούσα και σταματούσα για χρόνια κι επειδή προκαλει φωτοευαισθησία, έχει όμως καλή φήμη για ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Συνοψίζοντας για υποστήριξη στην ψυχική υγεία κι όχι μόνο νομίζω ότι ένα b complex με τις βιταμίνες σε καλή μορφή για καλύτερη απορρόφηση, βιταμίνη d, μαγνήσιο και ψευδάργυρος είναι μια καλή επιλογή εφόσον προηγηθούν εξετάσεις για τα επίπεδα της βιταμίνης d, θυρεοειδή, σιδήρου, φυλλικού οξέος, b12 και b6. Η δοσολογία εξαρτάται από τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Εάν το άτομο έχει προβλήματα όπως η αγχωδης κατάθλιψη που περιγράφεις, δεν αρκεί να είναι στα κατώτερα επίπεδα οι βιταμίνες αυτές. Να προσθέσω ότι ίσως είναι εξίσου ή και πιο σημαντικό να ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή, με όσπρια, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, να ασκουμαστε τακτικά και να έχουμε υγιείς σχέσεις.

Junior Member
    Ευχαριστώ! Η τακτική άσκηση σε συνδιασμό με υγιεινή διατροφή και με διάφορα συμπληρώματα σίγουρα έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας! Όλα αυτά συμπληρωματικά πάντα και με τον τρόπο που προσεγγίζουμε τις σκέψεις μας. Ένα σκεύασμα δεν κάνει θαύματα ούτε λύνει το πρόβλημα.

Senior Member
    Tα παίρνεις σωστά τα συμπληρώματα; Το λάδι κάνναβης πχ θέλει τις σταγόνες κάτω από τη γλώσσα, για πέντε λεπτά δεν καταπίνεις και ένα τέταρτο πριν, ένα τέταρτο μετά δεν τρως/πίνεις. Τα προβιοτικά λαμβάνονται μετά από το γεύμα. Το st John's wort καλύτερα είναι να το παίρνεις το πρωί πριν από οτιδήποτε άλλο κ.ο.κ.
    Bobby Fischer
    1. ε4 γ5

Senior Member
    Πολλοί γιατροί μου έχουν συστήσει τα προβιοτικα να λαμβάνονται το πρωί με άδειο στομάχι. Στη συσκευασία κάποια γράφουν με το φαγητό. Το φυλλικό οξύ πρέπει να απέχει κάνα δίωρο από τον καφέ και άλλοι γιατροί συστήνουν μισή ώρα μετά το φαγητό άλλοι νηστικός επειδή είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Θέλει ψάξιμο είναι αλήθεια.

Senior Member
    'Ισως τα συγκεκριμένα που παίρνω εγώ να λαμβάνονται μετά το γεύμα. Στα δικά μου πάντως τόσο ο γιατρός όσο και οι οδηγίες στο φυλλάδιο είναι για μετά.
    Κάθε προϊόν όμως πιθανότατα να διαφέρει.
    Bobby Fischer
    1. ε4 γ5