Results 211 to 225 of 404
-
17-01-2025, 22:36 #211
δικαιωμα σου, να απαντας ειλικρινα ακομα κι αν σε στραβοκοιταξουν, ακομα κι αν σε φακελωσουν.
εγω θεωρω φθορα το να μιλαω και να εξηγω τι πιστευω σε καποιον που ξερω οτι δεν προκειται να αλλαξει μυαλα, με φακελωνει και μου τρωει τον χρονο.
δεν το κανω απο σεβασμο στα πιστευω του. απο σεβασμο στην ησυχια μου το κανω και απο επιθυμια να τον κρατησω σε αποσταση.
οταν τον κανεις συνομιλητη τον αλλον, του λες τα πσιτευω σου, τον φερνεις κοντα σου...
υ.γ. οι ομοφυλοφιλοι ειναι θρησκεια; και γιατι τους θεωρεις υποκριτες;
- 17-01-2025, 23:42 #212
Κι εγώ έχω κάνει το αθειστικό μου coming out χρόοονια τώρα σε όλα τα μέλη της οικογένειας και στον φιλικό μου κύκλο. Το ήξεραν και οι γονείς μου, με τους οποίους είχα τρελές καταστάσεις, γιατί είχα μητέρα σκληροπυρηνική χριστιανή από βαθιά πατριαρχική οικογένεια -σκεφτείτε ότι η γυναίκα (γιαγιά) δεν έτρωγε στον ίδιο χώρο με τους άντρες, και ποτέ πριν σερβίρει εκείνους. Και ήταν ορθόδοξοι, δεν έπαιζε τίποτε αίρεση. Πριν λίγες εβδομάδες ήταν το μνημόσυνο της μητέρας μου για τον ένα χρόνο από το θάνατό της. Εγώ διαχώρισα τη θέση μου από τους συγγενείς και δεν πήγα. Στην κηδεία πήγα. Εκείν@ κάθε φορά που πάνε στον τάφο κάνουν τρισάγια και τέτοια, εμένα η επίσκεψη σε έναν τάφο είναι μόνο μία συμβολική πράξη μνήμης, μπορεί να πάω ή όχι, το ίδιο λειτουργεί για μένα ένα αντικείμενο πχ που κάποιος αγαπούσε από άποψη μνήμης, δεν έχω ανάγκη τις θρησκευτικές τελετές τους. Και η ίδια, επιθυμώ την καύση του σώματός μου.
Το να το λες στον καθένα, ιδιαίτερα στα σόσιαλς είναι κουραστικό, παρόλο που κι εκεί το είχα κάνει με διάφορα αθειστικά ποσταρίσματα, πχ για την ονομαστική μου γιορτή, που δεν ήθελα να συνδέεται με τη θρησκεία, φοβούνται να με πάρουν τηλέφωνο εκείνη τη μέρα ΛΟΟΟΛ, μου το έχουν πει, χαχα, γιατί κάθε φορά τους λέω ΔΕΝ γιορτάζω, τι δεν καταλαβαίνετε. Προτιμώ να γιορτάζω τα γενέθλιά μου, που έχει άλλο νόημα, γιορτάζω τη μέρα που ξεκίνησε η ζωή μου πάνω σ' αυτή τη γη.
Υπάρχουν διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουμε οι άθεοι άνθρωποι, είναι όλα αυτά τα καθημερινά που θεωρούνται "έτσι τα βρήκαμε έτσι θα τα κάνουμε" από την πλειοψηφία, από τα πιστά χριστιανά.
Μ'αρέσει να διαβάζω απόψεις σε τέτοια ζητήματα. Γιατί είναι καλή και απαραίτητη η θεωρητική βάση, αλλά δεν παύουμε να ζούμε μέσα σε μία κοινωνία που τηρεί με ευλάβεια τα θρησκευτικά καθήκοντα και κρατάει ανέπαφους τους συμβολισμούς που αυτά φέρουν. Μία ανατροπή αυτών τους προκαλεί έκπληξη και θεωρώ, πως, όπως έγραψε ο tommorello, σπάει αυτό το τελετουργικό του "πρέπει" να φερόμαστε σαν να σεβόμαστε ακόμη κι αν δεν είμαστε πλέον εκεί.
17-01-2025, 23:46 #213
18-01-2025, 14:28 #214
Οι Δώδεκα αρετές της Λογικής, του Eliezer Yudkowsky, σε μετάφραση του EvanT, από το On the way to Ithaca.
Ποιες είναι αυτές οι Δώδεκα αρετές;
Περιέργεια, Εγκατάλειψη, Ελαφρότητα, Ισορροπία, Συζήτηση, Εμπειρισμός, Απλότητα, Μετριοφροσύνη, Τελειομανία, Ακρίβεια, Σπουδή και το Κενό.
https://onthewaytoithaca.wordpress.c...f-rationality/
ΟΛΟ το on the way to Ithaca αξίζει να μελετηθεί, αλλά το υλικό είναι τόσο που μπορεί να πάρει καιρό, όμως έχει πολλές αναλύσεις που προσωπικά με έκαναν να αμφισβητήσω και την εαυτή μου, και να με ωθήσουν να ψάξω περισσότερο και να μην επαναπαύομαι στο τι γνωρίζω ως σήμερα. Απ' αυτή την πλευρά, και άλλες, γιατί μου αρέσει πολύ και το ιδιότυπο χιούμορ του EvanT, αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη να επισκέπτομαι στο διαδίκτυο.
19-01-2025, 08:17 #215
Αχνιστός Θεός
Πράξτε το δυσκολότερο: βάλτε να φτιάξετε το δικό σας θεό.
Υλικά
Μία καταπιεστική θρησκεία (από σβέρκο)
1 ή περισσότερα σοβαρά προβλήματα (κατά προτίμηση μεγάλα και σπεμένα)
1 συσκευασία ατομικές ελευθερίες
2 κιλά καλής ποιότητας φαντασία
750 γραμμάρια κοινωνική δυσανασχέτηση
1 κύβο προσωπικής δέσμευσης
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη επαναστατικότητα
1 ματσάκι ομοιδεάτες (προαιρετικό)
μία πρέζα πρωτοτυπία
Προσοχή! τα υλικά αναλογούν σε μία ατομική μερίδα θεού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοπανάτε την καταπιεστική θρησκεία και τη σιγοψήνετε
σε πυρά Ιεράς Εξέτασης για 1500 χρόνια,
όπως έχει ψήσει αυτή τους αιρετικούς.
Απλώνετε τη φαντασία σας σ' ένα μεγάλο ταψί
και αλείφετε με αποβουτυρωμένες ελπίδες.
Μετά διαλύστε τον κύβο της αποφασιστικότητάς σας
σε ένα λίτρο αγωνιστικότητας
και βρέξτε στο μίγμα ένα ματσάκι ομοιδεάτες.
Στραγγίξτε τις ατομικές ελευθερίες να δείτε αν τελικά
μείνει τίποτα και απλώστε τις στο ταψί.
Ψιλοκόψτε τα προβλήματά σας, πασπαλίστε με πόνο καρδιάς
και αγωνία ύπαρξης και ρίξτε κι αυτά στο ταψί.
Φουρνίστε και καλέστε τους ανθρώπους που αγαπάτε
για να μοιραστείτε το φαί και τη ζωή σας.
Συνοδεύεται με:
O αχνιστός θεός δε λειτουργεί ανταποδοτικά,
οπότε δε χρειάζεται θυσίες.
Εορτάζει:
Σε κάθε δίπλα του χρόνου, σε κάθε γύρισμα της ανάσας.
Λύο Καλοβυρνάς, Θείο Συνταγολόγιο
https://lyo.gr/
19-01-2025, 12:44 #216
Προσβάλλω τα θεία ή βοηθάω την κοινωνία;
"Τι εννοείς ο Ιησούς πέθανε για μένα; Πολύ χειριστικό εκ μέρους του!
'Ασε που δεν έμεινε και πεθαμένος. Μας κοροιδεύει κι από πάνω."
Διαβάζοντας το παραπάνω κάποιες θα γελάσουν· κάποιοι άλλοι θα θυμώσουν, επειδή νιώθουν ότι προσβάλλεται η πίστη τους στον θεό τους. Αυτό που ονομάζουμε «προσβολή των θείων» αξίζει να το εξετάσουμε λιγάκι πιο προσεχτικά και να δούμε όχι μόνο τι ακριβώς σημαίνει αλλά τι συνέπειες έχει όχι μόνο για τους προσβεβλημένους αλλά και για τους απρόσβλητους.
Συμφωνώ ότι αστεία όπως το παραπάνω πράγματι προσβάλλουν το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών. Ταυτόχρονα κρίνω ότι χρειάζεται –απαιτείται– να προσβάλλουμε τη θρησκευτική πίστη, διότι η θρησκευτική πίστη είναι κοινωνικά πολύ βλαβερή.
Πολλοί θρησκευόμενοι κάνουν μια σαφή διάκριση ανάμεσα στη θρησκεία και στη θρησκευτική πίστη. Αναγνωρίζουν ότι πολλές θρησκείες, με την έννοια των θεσμικών οργάνων που τις εκπροσωπούν, λειτουργούν προβληματικά, καταπιεστικά ή ακόμα και κακοποιητικά τόσο για τους πιστούς τους όσο και για τους μη πιστούς. Κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό λέγοντας ότι άλλο είναι η θρησκεία ως θεσμός ή η Εκκλησία με έψιλον κεφαλαίο και άλλο είναι η προσωπική πίστη του καθενός. Η δεύτερη αφορά την πνευματικότητα του κάθε ατόμου και είναι μια προσωπική υπόθεση, χωρίς καμία σχέση με τη θεσμική θρησκεία και την Εκκλησία, ισχυρίζονται.
Όμως ισχύει πραγματικά αυτή η διάκριση; Ή είναι απλώς μια βολική δικαιολογία;
Διατείνομαι πως η θρησκευτική πίστη του κάθε ατόμου δεν είναι κάτι ατομικό, δεν είναι μια προσωπική υπόθεση. Καταρχάς, ποτέ κανείς δεν έχει βρει τη θρησκευτική πίστη του τελείως μόνος του αλλά είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα ψηφιδωτό από τα τουβλάκια που του δόθηκαν μέσα στον πολιτισμό που έχει μεγαλώσει.
Επίσης, η θρησκευτική πίστη του καθενός δεν συμβαίνει σε κενό αέρος· δεν ασκώ τη θρησκευτική μου πίστη μόνος μου στο σπίτι μου, όταν αυτό που πιστεύω επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία. Η θρησκευτική μου πίστη θα ήταν κάτι ατομικό μόνο αν η θρησκευτική μου πίστη ήταν κάτι που δεν έχαιρε καμίας θεσμικής προστασίας. Π.χ. αν πιστεύω στον Μπάτμαν ως θεό, ότι μόνο αυτός θα σώσει την κοινωνία από τις αμαρτίες της, τον διάβολο ή τους τερμίτες, δεν βλάπτω κανέναν με την πίστη μου.
Αφορά μόνο εμένα – εκτός βέβαια αν μέσα από τις πράξεις μου και τα λόγια μου δυσκολεύω τη ζωή όσων δεν πιστεύουν στον Μπάτμαν, λόγου χάρη, απαιτώ να ζουν με βάση την Πίστη στον Μπάτμαν, θεσπίζω νόμους που κάνουν διακρίσεις σε όσους δεν πιστεύουν στον Μπάτμαν, βάζω στη διαπασών κάθε Κυριακή χαράματα τραγουδάκια με τα οποία εξυμνώ τον Παντοδύναμο Μπάτμαν και η αστυνομία με αφήνει γιατί η πίστη μου στον Μπάτμαν είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως η καλύτερη πίστη, η επίσημη πίστη και μην τολμήσει κανείς να μου την προσβάλει!
Έτσι λοιπόν, αν πιστεύω στον Ιησού Χριστό και τον υπόλοιπο θίασό του, η πίστη μου έχει πολύ απτές συνέπειες σε όλη την κοινωνία, ακόμα και στους μη πιστούς. Η (υποτιθέμενα) προσωπική μου πίστη βασίζεται σε μια μακρά ιστορία βίας, καταπίεσης και εξοντώσεων, ενώ ταυτόχρονα έχει κοινωνικό κύρος και κρατική υποστήριξη. Αυτό που πιστεύω τάχα μου ατομικά αποτελεί μέρος ενός συγκεντρωτικού, πανίσχυρου θεσμού που παρεμβαίνει στη ζωή όλων των πολιτών, όχι μόνο των πιστών. Μπορεί ως χριστιανός να μη συμφωνώ, ατομικά, με τις πράξεις της Εκκλησίας, όμως η πίστη μου υποστηρίζει αυτόν το θεσμό και τις πράξεις του, τη βία που ασκεί πάνω σε συνανθρώπους μου, επιβάλλοντας τις δικές της θεωρίες και συνταγές ζωής ως μοναδικά ορθές, ενώ κάθε άλλη στάση ζωής δαιμονοποιείται, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Αν πιστεύω ότι μόνο ο Κθούλου είναι ο πραγματικός θεός, η πίστη μου είναι ακίνδυνη, τελείως ατομική υπόθεση – εκτός αν συσπειρωθώ με άλλους κθουλικούς και αρχίσουμε τα πογκρόμ ή να απαιτούμε οι μη Κθουλικοί να ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο ή να τους κράζουμε ως ανώμαλους επειδή κάνουν πάνω από δύο παιδιά. Απεναντίας, η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ έχει πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία, δεν είναι ουδέτερη και σίγουρα όχι ατομική υπόθεση.
Φανταστείτε αν είχαμε μοναρχία κι ήταν ποινικό αδίκημα η προσβολή του βασιλιά μας, γιατί είναι ιερός – μην πάμε μακριά, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα στη διπλανή μας χώρα. Όσοι δεν πιστεύουν ότι είναι ιερός ο μονάρχης μας και τολμούν να κάνουν έστω ένα αστείο σε βάρος του, κινδυνεύουν με φυλάκιση ή και ακόμα χειρότερα. Κάποιοι άνθρωποι ειλικρινά πιστεύουν ότι ο μονάρχης είναι ιερός και προσβάλλονται όταν τους τον θίγεις. Το ίδιο και πολλοί χριστιανοί όταν τους θίγεις τα θεία – παρόλο που η πίστη τους είναι εξίσου αυθαίρετη. Τα θεία δεν αξίζουν σεβασμό περισσότερο (ή λιγότερο) απ’ ό,τι ο Ντόναλντ Ντακ.
Για τους παραπάνω λόγους δεν θα ειρωνευτώ ποτέ την πίστη ενός ατόμου όταν π.χ. πιστεύει στο Ιερό Μακαρονότερας ή στη συμπαντική αγάπη. Αυτές οι πίστες δεν είναι επικίνδυνες διότι δεν έχουν κοινωνική επικύρωση, κανείς δεν προσπαθεί να μου τις επιβάλλει με το ζόρι ή να με αναγκάσει να ζω με βάση τις διδαχές τους. Αντιθέτως, η πίστη στον Ιησού ή στον Αλλάχ είναι κοινωνικά πολύ επικίνδυνη και βλαβερή για τους μη πιστούς.
Θέλω να κλείσω αναφέροντας ότι ειλικρινά στεναχωριέμαι όταν προκαλώ άσχημα συναισθήματα στους ανθρώπους που πιστεύουν. Ταυτόχρονα, θεωρώ πολύ σημαντικότερο για την πρόοδο της κοινωνίας μας να κατεβάσουμε τις θρησκείες από το βάθρο όπου τις έχουμε, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται κάποιες άνθρωποι να προσβάλλονται ή να ενοχλούνται. Το να ειρωνεύομαι τον χριστιανισμό και την απάνθρωπη εφαρμογή του είναι μια προσπάθεια προστασίας των συνανθρώπων μου που ακόμα και τη σήμερον ημέρα κακοποιούνται θρησκευτικά μέσα σε θρήσκες οικογένειες και κλειστές αδελφότητες. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την οπτική μου και τις πράξεις μου. Προτιμώ να στεναχωριέμαι και να στεναχωρώ παρά να παραμένω αδρανής μπροστά στη βλάβη που προκαλούν οι θρησκείες (και η άρρηκτα απορρέουσα «ατομική» πίστη) στους συνανθρώπους μου.
Άρθρο του Λύο Καλοβυρνά.
https://lyo.gr/prosvallo-ta-theia-i-...-tin-koinonia/
Πάντα ο Λύο χτυπάει στο κέντρο!
19-01-2025, 13:08 #217
Για το Βατικανό η ρευστότητα φύλου και η παρένθετη μητρότητα απειλούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Βέβαια, δεν είδα να την είχε και πολύ απειλήσει η συγκάλυψη ολόκληρου δίκτυου παιδεραστίας και κακοποίησης, αλλά δεν βαριέσαι, πταίσματα...
https://pride.gr/eidiseis/apeili-gia...e-to-vatikano/
Και τι γίνεται με την εγχώρια ορθόδοξη εκκλησία;
Α, εκεί είμαστε πιο προχώ.
"Τα ηθικά προβλήματα με την πρακτική της παρένθετης μητέρας είναι πολλά και καταστροφικά. Α) Παραβιάζει το θέλημα του Θεού και αλλοιώνει το μυστήριο του γάμου, Β) Διαπράττεται το αμάρτημα της πορνείας και της μοιχείας, Γ) Διασπά τη μητρότητα από μια σε τρεις: σε γενετική (γυναίκα που δίνει το ωάριο), φυσική (γυναίκα που κυοφορεί και γεννά), κοινωνική (γυναίκα που μεγαλώνει και ανατρέφει), Δ) περιπλέκει τις σχέσεις των μελών της οικογένειας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η παρένθετη μητέρα είναι αδερφή ή μητέρα της γυναίκας, Ε) με τη μεσολάβηση της παρένθετης μητέρας ανάμεσα στο ζεύγος μπορεί να διασπαστεί η συζυγική σχέση και ενότητα, ΣΤ) Πλήττεται η ψυχική υγεία, η συναισθηματική ισορροπία, η ευημερία και η ευτυχία του παιδιού, Ζ) Η παρένθετη μητέρα μπορεί να έχει επιπτώσεις ψυχικής και συναισθηματικής διαταραχής, Η) ελοχεύει ο κίνδυνος της οικονομικής εκμετάλλευσης της παρένθετης μητέρας ή του ζεύγους, κ.α. "
Ανθρωπιά, ενδιαφέρον για το καλό σου (τι είπες, γιατί αποφασίζουν άντρες στη θέση των γυναικών; απαπα, διαόλου πράματα τέτοια ερωτήματα), ενσυναίσθηση, Ηθική (δια του ροπάλου), κτλ.
Πάντα για το Καλό Σου! Χωρίς να το αποφασίζεις εσύ η ίδια βέβαια το καλό σου, αλλά δε βαριέσαι, είπαμε, πταίσματα.
https://www.ekklisiaonline.gr/nea/pa...tis-ekklisias/
[IMG][/IMG]
Last edited by WildHoney; 19-01-2025 at 17:27.
19-01-2025, 15:14 #218
επομενως και η υιοθεσια ειναι αμαρτια κατα την εκκλησια, γιατι τα περισσοτερα απο αυτα που γραφεις, ισχυουν και στην υιοθεσια..
19-01-2025, 16:46 #219
Σαφώς. Κι αν διάβασες, τους βρίζει κιόλας με εκείνο το αγαπησιάρικο "πορνεία και μοιχεία".
Για ΟΛΑ τα κοινωνικά ζητήματα έχει ένα λόγο η Εκκλησία ΑΕ.
Έτσι και για την ευθανασία. Μυρίστηκαν ότι μπορεί να γίνει δικαίωμα ένας αξιοπρεπής και ευσπλαχνικός θάνατος και πέσανε να κατακρίνουν, να προλάβουν τις εξελίξεις.
Είναι λέει "ανατροπή των βιολογικών μας δεδομένων". Και θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει "θέλω να πεθάνω, αφήστε με να πεθάνω"...Με την καρδιά μου ματωμένη το λέω τι κάνουν αυτοί που έχουν θεσμική εξουσία, και λόγο ακόμη και στο αν δικαιούται ο άνθρωπος να πάψει να πονάει επιτέλους. Τόση σκληρότητα καρδιάς, κρυμμένη πίσω από ψεύτικο ενδιαφέρον.
https://www.ekklisiaonline.gr/arxont...ni-aftoktonia/
19-01-2025, 17:03 #220
Αναρωτιέμαι αν στο μέλλον θα θεωρείται παράνομη η Εκκλησία, για επιβλαβή ιδεολογία, όπως σκέφτονται να γίνει για τους Incels στην Αγγλία. Εγώ λέω πως το έχει η Εκκλησία και πληροί τα κριτήρια, εσείς τι λέτε;
20-01-2025, 00:18 #221
Εγώ θεωρώ φθορά να εξηγώ τα αυτονόητα. Νομίζω ήμουν ξεκάθαρος.
20-01-2025, 07:24 #222
20-01-2025, 07:27 #223
20-01-2025, 09:00 #224
Δεν έγραψε αυτό, ήταν ο τρόπος που ήταν γραμμένο που νόμισες ότι το έγραψε. Αυτό που έλεγε είναι ότι μισούν όλους, όλους όσους ανέφερε. Απλά επειδή το υποκριτές ήταν από κάτω, χωρίς να το χωρίσει, φαινόταν ότι το έγραψε για τους γκέι.
Ο Tommorello είναι αναρχικός, έχει άλλες αξίες από την πλειοψηφία. The end. Με ΤΙΠΟΤΕ δε θα έγραφε κάτι ανάλογο για ομάδες διαφορετικότητας, γι αυτό λέει για τα αυτονόητα.
20-01-2025, 09:08 #225
δεν ξερω τι ειναι ο μορελος, δεν τον γνωριζω. ξερω οτι εγραψε μια λιστα οσων δεν σκοπευει να σεβαστει και διπλα τους εγραψε "υποκριτες ολοι τους"... (ολοι οσοι αναφερθηκαν δλδ). με τα φτωχα ελληνικα μου, εγω αυτο καταλαβαινω.
υ.γ. χωρις να μιλαω για τον συγκεκριμενο, γιατι δεν τον ξερω οπως ειπα, το "αναρχικος" ειναι μια συγκεκριμενη, πολυπαθη ταμπελα που την χρησιμοποιουν ομως πολλοι και διαφοροι, εννοωντας πολυ διαφορετικα πραγματα μεταξυτωνε...
Tags for this Thread
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕ
22-06-2025, 19:40 in Κατάθλιψη - Δυσθυμία