Η ψυχιατρικη για τους αυτοχειρες - Page 10
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 10 of 12 FirstFirst ... 89101112 LastLast
Results 136 to 150 of 175
    [i]
    ........ Έλεος. Δε θα λυπηθώ όμως για την πλούσια πετυχημένη σαραντάρα που αυτοκτόνησε από ανία. Ούτε όμως θα της προσδώσω και κάποια διαταραχή.

Αλ...στην αρχή έγραψες αυτό.....

Γιατί στα όρια της νευρικής ανορεξίας, που μη μου πει κανείς ότι δεν είναι αυτοκτονική συμπεριφορά όταν την έχουμε εντοπίσει.

...........Και μετά γράφεις αυτό....

Αν δεν είναι διαταραχή η νευρική ανορεξία, τότε τι είναι?

Εχουν πεθάνει άνθρωποι από αυτό χωρίς να χρειαστεί να αυτοκτονήσουν. Δεν προλαβαίνουν...

Senior Member
    Originally posted by oboro
    Alobar αυτήν ακριβώς την \"πανοπλία\" ένιωσα σε αυτά που έγραψες και πριν. Αποδείξαμε λοιπόν οτι είμαστε δυνατοί, ζωντανοί, και η πανοπλία μας έχει όλο το χώρο για αυτά που ζήσαμε και σχεδον μας κάψανε, όχι όμως για κάποιες αδυναμίες άλλων που αμέσως βαφτίζονται \"αδυναμοι\", \"μη συνειδητοποιημένα άτομα\" (ειδικά για αυτό σου έχω μερικές μάλλον εντυπωσιακές βιογραφίες αποπειραθέντων και τελειωμένων), \"\'ατομα που ζητούν την προσοχή\" και λοιπα... Δεν ξέρω επίσης πως μπορεί να νικήσει κάποιος τον θυμό και άλλα \"θετικα\" συναισθήματα (που ζητούν δηλαδή εξωτερίκευση) χωρίς να πέσει στην παγίδα της άρνησης και της καταπίεσης εν τέλει του ίδιου του του συναισθήματος.

Α, επίσης δεν υπάρχει \"ξερω να το κάνω\" όταν μιλάμε για γραμμές υποστήριξης. \'Η έχεις ανάλογη εκπαίδευση ή όχι. Εκτός κι αν το χρησιμοποιούσες σαν μεταφορά για το να σε πλησιάσει ένας φίλος με αυτοκτονικό ιδεασμό... Μεταφορά που τη βρίσκω πολύ λάθος. Αν και όχι τόσο όταν απλώς υιοθετείται είπωμένη πρώτα απο άλλον.
    Όμπορο, άκου τί συμβαίνει. Επειδή ακριβώς απέδειξα στον εαυτό μου και στη δική μου τη ζωή ότι, ναι, είμαι δυνατός άνθρωπος - και προσωπικά αν θέλεις, αν δεν είχα παρερμηνεύσει δικά μου πράματα, πιθανόν να είχα αποφύγει κι έναν εθισμό 15 χρόνων, τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου δηλαδή - τουναντίον, έχω χώρο για τους \'αδύναμους\' όπως τους λες. Γιατί πιστεύω πως δυνατός βγαίνει ο άνθρωπος που αφήνει τον εαυτό του να ανταπεξέλθει μέσα απ\' τις αδυναμίες του, έστω και με απώλειες. Για να μη γίνει πάλι παρεξήγηση, η αναφορά μου στο \'μη συνειδητοποιημένα\' άτομα, αφορά περιπτώσεις σα της φίλης. Οκ, δεκτή από μένα η οριακή της προσωπικότητα, αλλά κανένα εύσημο και καμιά δικαιολογία στην αχαριστία της συγκεκριμένης με το πρόσχημα του ότι έχω μια οικογένεια από πίσω και θεωρώ δεδομένο ότι θα τρέχουν αιωνίως για μένα. Είναι ίσως λίγο \'μαγικό\' να έχουμε πλήρη συνείδηση ενώ ταυτόχρονα, βγαίνουμε εντελώς έξω απ\' τα όρια... δε ξέρω γιατί έβαλες τη λέξη \'θετικό\' σε εισαγωγικά, όσον αφορά το θυμό. Για μένα ο υγιής θυμός είναι διακριτός σε σχέση με αυτόν που θα με καταπιέσει και θα μου βγάλει άρνηση. Έχω ζήσει και τους δυο. Κι αν το θέλεις, ναι, κάποιοι αυτόχειρες πάνε \'άδικα\' τελικά, κατευθυνόμενοι από θυμό - παγίδα. Το τελευταίο δε το κατάλαβα. Το \'ξέρω να το κάνω\' αφορούσε εμένα και τη γυναίκα, καμιά σχέση με γραμμές υποστήριξης. Τώρα το πώς το ξέρω και γιατί το κάνω, αυτό αφορά εμένα και μόνο... :).

Senior Member
    Originally posted by Θεοφανία
    [i]
    ........ Έλεος. Δε θα λυπηθώ όμως για την πλούσια πετυχημένη σαραντάρα που αυτοκτόνησε από ανία. Ούτε όμως θα της προσδώσω και κάποια διαταραχή.

Αλ...στην αρχή έγραψες αυτό.....

Γιατί στα όρια της νευρικής ανορεξίας, που μη μου πει κανείς ότι δεν είναι αυτοκτονική συμπεριφορά όταν την έχουμε εντοπίσει.

...........Και μετά γράφεις αυτό....

Αν δεν είναι διαταραχή η νευρική ανορεξία, τότε τι είναι?

Εχουν πεθάνει άνθρωποι από αυτό χωρίς να χρειαστεί να αυτοκτονήσουν. Δεν προλαβαίνουν...
    Γεια σου Θεοφανία. Προσπάθησα να κάνω εμφανή τη διαφορά ανάμεσα στο \'αυτοκτονώ από βαρεμάρα\' και στο \'ξέρω ότι είμαι σε νευρική ανορεξία\'. Τελικά δηλαδή, ποιά απ\' τις δυο \'διαταραχές\' είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί; Αυτό εννοούσα. Και όπως πολύ σωστά το λες, πεθαίνουν άνθρωποι. Μπορώ λοιπόν να αλλάξω το σκεπτικό μου, αλλά θα είμαι πλέον σε θέση να κάνω κάτι με την κατάσταση στην οποία έχω φέρει τον εαυτό μου οργανικά; Θεοφανία, όταν άγγιξα τα 36 κιλά - ευτυχώς όχι για πολύ - πίστεψέ με, ήταν επειδή δε μπορούσε να είναι αλλιώς.
    Και αυτό που έγραψε η Weird.

\'ειδικά αυτό το σημείο με βρίσκει πολύ σύμφωνη :

«Η επίκληση της ψυχικής ασθένειας κατευνάζει την αμηχανία, την απορία, τον τρόμο που γεννά η πράξη της αυτοκτονίας. Ενοχοποιούνται η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η διπολική ψύχωση. Η ψυχική διαταραχή ερμηνεύει το πέρασμα στην πράξη. Η ψυχιατρικοποίηση όμως, ο εστιασμός δηλαδή κατ\' αποκλειστικότητα σε ενδοψυχικές διεργασίες προκειμένου να κατανοηθεί το δραματικό φαινόμενο της αυτοκτονίας, συγκαλύπτει τη συμβολή άλλων μεταβλητών».

- Ποιες είναι αυτές οι άλλες μεταβλητές;

«Να αναφερθούμε εδώ, για παράδειγμα, στην απελπισία. Απελπισία που υπερβαίνει την ψυχική διαταραχή και δεν συναρτάται αιτιωδώς μαζί της. Ας μιλήσουμε για την απελπισία μιας απελπισμένης ζωής. (Ενδίδοντας στην ταυτολογία των όρων που φανερώνει και το άρρητο, το μη εντοπίσιμο, που έτσι κι αλλιώς κομίζει μια τέτοια πολύμορφα δραματική ενέργεια.) Εχει κάτι το ιερό αυτή η απελπισία. Εχει κάτι που δεν λογαριάζεται ως νοσηρό»\'.

Σύμφωνη κι εγώ.

:)

Senior Member
    Originally posted by Alobar
    Πάντως, απ\' την ελάχιστη συμμετοχή μου ως τα τώρα στο φόρουμ, έχω διακρίνει ξανά μια \'επιθετικότητα\' από μέρους σου.
    Aν η διαφωνια, η διαφορετικη γνωμη μου ερμηνευεται ως \"επιθετικοτητα\", τοτε ισως να μην μπορουμε να κανουμε εναν διαλογο ισοτιμο.

Παρολα αυτα θα ηθελα να απαντησω, μαλλον να σου διευκρινησω δύο πραγματα που μαλλον φανταζουν λεπτομερειες.

Δε ξέρω λοιπόν κατά πόσο μπορεί να είναι \'αυθαίρετο\' ένα συμπέρασμα δικό μου, με δυο απόπειρες στο ενεργητικό μου.
    Υποθέτω πώς η δικη σου ή η δικη μου περιπτωση δεν μας κανει απολυτους, στον τροπο που εξελισονται τα πραγματα πέρα απο εμας. Αν εμενα η καταθλιψη μου δημιουργηθηκε κ εκφραστηκε με Χ τροπους, δεν περιμενω οτι καθε καταθλιψη θα εκφραζεται με τους ιδιους Χ τροπους. Ουτε εχοντας περασει απο αυτη, εχω γινει κ ειδικος.

Δε δέχομαι ότι άνθρωποι που έχουν κάνει μια \'αιματηρή\' πορεία ζωής, θα αυτοκτονούσαν από βαρεμάρα. Και ξέρεις γιατί; Μα γιατί συγκαταλέγω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς. Την πορεία βέβαια την ξέρω εγώ. Έχω δυο καρκίνους στο βιογραφικό μου, για τον δεύτερο που είναι πιο πρόσφατος δεν έχω μιλήσει. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η μόνη περίπτωση να ξανακάνω απόπειρα πλέον, θα είναι ένας τρίτος αλλά μη αναστρέψιμος. Και ναι, το πιστεύω αυτό που λέω. Ακόμη κι αν υποβαθμιστούν περισσότερο οι συνθήκες της ζωής μου, αν συνεχίζω να καταφέρνω να βγαίνω απ\' το \'εγώ\' μου, απομακρύνονται αυτόματα και οι \'κίνδυνοι\' για αυτοκτονικές συμπεριφορές. Είναι στο χέρι μου να συνεχίσω να βλέπω τη ζωή ως δώρο, ακόμη και μέσα από τις ζωές των άλλων. Και σαφώς οι οποιοιδήποτε λόγοι καθορίζουν την ύπαρξη ως αναγκαία ή μη. Γιατί και στις δυο περιπτώσεις, η ύπαρξη δε θα γίνει περισσότερο δεδομένη ή όχι. Προσωπικά επιθυμώ μια και μόνη ταμπέλα. Αυτή του εφήμερου και με προσπάθεια από δω και στο εξής για να την υποστηρίζω..
    Μιλάς για τον εαυτο σου ομως. Μονο που εγω δεν εγραφα για το τί κανεις ή θα εκανες εσυ. Προφανως εσυ γνωριζεις καλυτερα απο ολους για τον εαυτο σου. Εγραψα ομως, πώς με την ιδια ευκολια που μιλαμε για το τί θα καναμε ή κανουμε εμεις, ειναι παρακινδυνευμενο κ αστοχο να το κανουμε κ για άλλους.

Αυτο μονο αγαπητη Alobar....κ παλι λυπάμαι που ειδες μια διαφορετικη αποψη ως \"επιθεση\".
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Καλησπέρα Σοφία και σε όλη την παρέα. Αν δεν ήμουν άνθρωπος του διαλόγου και της διαφωνίας απόψεων, για να παίρνω κι εγώ περισσότερα, δε θα έγραφα σε φόρουμς ίσαμε 8 χρόνια. Κι ούτε καν θεωρώ \'λεπτομέρειες\' αυτά που σχολιάζεις. Γενικώς, ειδικά στην μ.Α. εποχή μου - μετά Αλκοολισμόν - επιλέγω να μη χαρακτηρίζω καθόλου ούτε ανθρώπους, ούτε απόψεις.

\'Υποθέτω πώς η δικη σου ή η δικη μου περιπτωση δεν μας κανει απολυτους, στον τροπο που εξελισονται τα πραγματα πέρα απο εμας. Αν εμενα η καταθλιψη μου δημιουργηθηκε κ εκφραστηκε με Χ τροπους, δεν περιμενω οτι καθε καταθλιψη θα εκφραζεται με τους ιδιους Χ τροπους. Ουτε εχοντας περασει απο αυτη, εχω γινει κ ειδικος.\'.

Ούτε κι εγώ περιμένω κάτι τέτοιο. Πώς θα μπορούσα άλλωστε όταν όλοι μας είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί. Για την τελευταία πρόταση, δε θα σχολιάσω. \'Ειδικός\' μπορώ να είμαι για ό,τι αφορά εμένα και μόνο, αν το δω απ\' τη μια του πλευρά. Απ\' την άλλη του πλευρά, δε δήλωσα κάτι τέτοιο με την είσοδό μου στο φόρουμ. Αλλά έχει καμιά σημασία αν είμαι ή δεν είμαι;

\'Μιλάς για τον εαυτο σου ομως. Μονο που εγω δεν εγραφα για το τί κανεις ή θα εκανες εσυ. Προφανως εσυ γνωριζεις καλυτερα απο ολους για τον εαυτο σου. Εγραψα ομως, πώς με την ιδια ευκολια που μιλαμε για το τί θα καναμε ή κανουμε εμεις, ειναι παρακινδυνευμενο κ αστοχο να το κανουμε κ για άλλους.

Αυτο μονο αγαπητη Alobar....κ παλι λυπάμαι που ειδες μια διαφορετικη αποψη ως \"επιθεση\".\'.

Φυσικά και δεν αναφέρεσαι σε μένα. Κι επειδή όπως λες, ο καθένας ξέρει για τον εαυτό του, έτσι κι εγώ μίλησα για τη δική μου οπτική. Δε συνηθίζω να μιλώ για λογαριασμό άλλων. Δε συνάδει με το σεβασμό που έχω απέναντι στον οποιοδήποτε άλλο. Συναισθάνομαι όμως πολύ έντονα πια, κι είναι κάτι που θέλω να το καλλιεργήσω. Κι αλίμονο Σοφία αν \'μπερδεύω\' τη διαφορετική άποψη με την επιθετικότητα. Καλό σου μεσημέρι.

Senior Member
    http://www.klimaka.org.gr/newsite/downloads/Pagosmia_imera_giatin_prolipsi_tis_aftoktonias_all ages.pdf

Senior Member
    Originally posted by oboro
    Οχι, πελαριρι, αυτό δεν είναι προσόν ούτε επιχείρημα. Δεν είναι πάντα συμπτωμα η αυτοκτονία, ψυχική νόσος δεν είναι ξεκάθαρα. Ποια διαταραχή της προσωπικότητας, του θυμικού ή της ψυχικής ισορροπίας γενικότερα έχει σαν θεμέλιο την αυτοκτονία?

oboro, όταν έχεις κάνει ελεύθερη πτώση, κάτι παραπάνω ξέρεις από κάποιον που δεν έχει κάνει.η διπολική διαταραχή από την οποία πάσχω έχει σαν σύμπτωμα να κάνεις σκέψεις για αυτοκτονία.ένα 15% αυτοκτονεί τελικά.

Senior Member
    arktos, είναι σαν να λετε εσύ κι ο pelariry οτι κάποιος που έχει κάνει ελεύθερη πτώση κατανοεί καλύτερα τους νόμους της βαρύτητας απο κάποιον που δεν έχει κάνει.

Δεν ξέρω αν διάβασες και τα ποστ που ακολούθησαν... \'Αλλο ξέρω κάτι παραπάνω, άλλο ισχυρίζομαι οτι η αυτοκτονια είναι ψυχικη νόσος χρησιμοποιώντας τις απόπειρές μου σαν επιχειρήματα/στρατιωτικό βαθμό κλπ. Το βρίσκω αναξιοπρεπές - καθόλου δεν τιμά τη σοβαρότητα όλων αυτών που έζησε κανείς να τα μετατρέπει σε δήθεν επιχειρήματα για να υποστηρίξει το ανυπόστατο, το υπερβολικό.

Οτι μπορεί να σας κάνει πιο μεροληπτικούς απέναντι στο φαινόμενο η επιπλέον γνωριμία με αυτό το έχετε σκεφτεί? Οτι το \"ξέρω\" δεν έχει να κάνει μόνο με έπαφή με το άντικείμενο αλλά και με μια αποστασιοποίηση από αυτό?
    "When you're looking for something specific, your chances of finding it are very bad.
    Because, of all the things in the world, you're only looking for one of them.

When you're looking for anything at all, your chances of finding it are very good.
    Because, of all the things in the world, you're bound to find some of them."

Senior Member
    oboro, κάποιος που έχει κάνει ελεύθερη πτώση, έχει νιώσει πως είναι να πέφτεις.μιλάω για τις αισθήσεις, όχι για το αν γνωρίζει κάποιος φυσική.όλα τα ποστ τα διάβασα.ο pelariry δεν ισχυρίστηκε πως η αυτοκτονία είναι ψυχική νόσος κρίνοντας από τον ευατό του.μήπως είναι λίγο τραβηγμένο να λες σε κάποιον πως είναι αναξιοπρεπής?

Senior Member
    Ναι, κι εγώ για το ίδιο πράγμα μιλάω, αρκτος. Στο πλαίσιο της ίδιας μεταφοράς είναι και η \"ελεύθερη πτώση\" και η \"φυσική\". Το ένα αντιστοιχεί στην εμπειρία της απόπειρας και το άλλο στη γνώση του πως λειτουργεί σαν φαινόμενο η αυτοκτονία. Τη δική σου αναλογία σκέψεων επεξέτεινα.

Και ναι, αυτό ισχυρίστηκε ο pelariry κρίνοντας απ\' τον εαυτό του και μόνο - πως η αυτοκτονία = ψυχική νόσος, και δεν δώθηκε μόνο σε εμένα η εντύπωση αυτή όπως είδες. Χώρια το \"έχετε κάνει κλίκα\". Ναι, ενδιαφέρουσα προβολή...
    "When you're looking for something specific, your chances of finding it are very bad.

When you're looking for anything at all, your chances of finding it are very good.

Senior Member
    oboro, μην κάνεις πολύ ψυχανάλυση. σε χαλάει.

Ο εγκέφαλος ανθρώπων που αυτοκτονούν διαφέρει χημικά σε σχέση με τον εγκέφαλο ανθρώπων που πεθαίνουν από άλλες αιτίες, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=6451

Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία ενισχύουν τη θεωρία ότι η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι αυθύπαρκτη και δεν είναι απλά συνέπεια άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, υποστήριξαν ερευνητικές ομάδες κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων που έγιναν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευρολογίας στην Ατλάντα. Τα άτομα που διαπράττουν αυτοκτονία παρουσιάζουν διακριτές διαφορές στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι ανεξάρτητες άλλων ψυχικών ασθενειών από τις οποίες μπορεί να πάσχουν.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=132571

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις με επικεφαλής τον Δρ Ghanshyam N. Pandey θέλησε να διερευνήσει κατά πόσο η δράση του ενζύμου PKC ( πρωτεΐνη κινάση C, η οποία εμπλέκεται στο δίκτυο επικοινωνίας των κυττάρων), το οποίο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης και ρυθμίζεται μέσω συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, ενέχει κάποιο ρόλο στις αυτοκτονίες εφήβων ατόμων.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=109612

υγ:πήγαινε να πουλήσεις ειρωνεία αλλού τώρα. περιττό να σου πω ποιο είναι το αναξιοπρεπές πλέον ε;

Senior Member
    Originally posted by pelariry
    oboro, μην κάνεις πολύ ψυχανάλυση. σε χαλάει.
    Μάλλον εσύ πουλάς ψυχιατρική πλέον, πελ.

Αυτά που παρέθεσες φαίνεται να αφορούν αυτόχειρες, με εγκεφαλική χημεία παγωμένη πλέον στο χρόνο. Δε νομίζω οτι λέει κάτι αυτό, ούτε εξηγεί τον αυτοκτονικό ιδεασμό των μη ψυχικά πάσχοντων. Α, η σύνδεση με τη διπολική διαταραχή πού είναι? Με τις άλλες διαταραχές που έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών? (σχιζοφρένεια, σύνδρομο Asperger, ορισμένες βαριές ΙΔΨ κλπ)

υγ:πήγαινε να πουλήσεις ειρωνεία αλλού τώρα. περιττό να σου πω ποιο είναι το αναξιοπρεπές πλέον ε;
    \'Ισως το να αγνοείς τη συζήτηση, να αποφεύγεις να απαντήσεις μέρες τώρα και να επανέρχεσαι μόνο όταν κάποιος φαίνεται να συμφωνεί μαζί σου...

Senior Member
    με περίμενες ε; χαίρομαι. επειδή χρησιμοποιούμε διαφορετικό λεξικό ελληνικής όμως, τα υπόλοιπα ψάξτα στο google.

Senior Member
    Δεν περίμενα καθόλου να επανέλθει το θρέντ στο θέμα της διαφωνίας μας, πελ. \'Οσο για την ειρωνική διάθεση που μου καταλογίζεις, δεν βλέπω να υπάρχει ίχνος της στα δυο ποστ που έκανα πριν απαντήσεις, πέρα απο ένα δύο σημεία καυστικότητας οπου βασικά λέω αυτό που βλέπω. Τα δικά σου ποστ αντίθετα ξεχειλίζουν απο ειρωνία και τώρα και τότε (μαλιστα, ξαναμαλιστα κλπ κλπ). Τι λες, θα με κατηγορήσεις για τίποτε άλλο που μόνο εσύ κάνεις?

(ναι, αυτό ήταν ειρωνία)

Senior Member
    Originally posted by arktos

η διπολική διαταραχή από την οποία πάσχω έχει σαν σύμπτωμα να κάνεις σκέψεις για αυτοκτονία.ένα 15% αυτοκτονεί τελικά.
    ναι, και αλλες ψυχικες παθησεις ενισχυουν τις σκεψεις για αυτοκτονια. Παρολα αυτα, δεν ειναι το 100% των αυτοκτονιων οσοι νοσουν απο διπολικη διαταραχη ή ψυχωσεις.

Υπάρχουν πολλοι αλλοι χωρις καμια διαγνωση τετοια που φτανουν να αυτοκτονησουν. Κ μπορει αυτος που φτανει στην αποπειρα να γνωριζει παραπανω απο καποιον που δεν εχει κανει ποτε του, ομως ειναι για τα δικα του συναισθηματα, την δικη του απελπισια κ οχι ολων των αλλων.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Page 10 of 12 FirstFirst ... 89101112 LastLast